Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dotterns tuffa ord om pappa Steve Jobs

Lisa Brennan-Jobs, dotter till IT-pionjären Steve Jobs, har skrivit en bok om sin uppväxt.
Foto: Pressbild
"Small Fry" av Lisa Brennan-Jobs.
Foto: Pressbild

Geniförklarade Apple-grundaren Steve Jobs var en komplicerad figur, ibland rentav elak. 

Nu har hans dotter Lisa Brennan-Jobs – som han först tog avstånd ifrån – skrivit en bok om sina upplevelser av att vara barn till den excentriske och oberäknelige IT-pionjären.

Det är en gripande berättelse om en flicka som söker sin fars kärlek och bekräftelse. Frågan är om hon fann vad hon sökte.

När Steve Jobs låg inför döden, obotligt sjuk i bukspottkörtelcancer, vände han sig till Lisa Brennan-Jobs och frågade om hon skulle skriva en bok om honom.

”Nej”, svarade hon.

Kanske hade han skäl att känna oro inför sitt eftermäle även om han aldrig tycktes ängslas över vad andra ansåg om honom. 

Han var i alla fall medveten om att det i så fall var alldeles för sent för att gottgöra sina misstag. 

Steve Jobs somnade in den 5 oktober 2011, bara 56 år gammal.

Nu har Lisa Brennan-Jobs, trots löftet på hans dödsbädd, kommit ut med sina memoarer. 

Skildringen har kallats ”fullkomligt brutal”. 

Boken heter ”Small Fry” och var hans smeknamn på Lisa. Uttrycket syftar på de fiskar som kastades tillbaka i havet för att de var för små. Men det är också en beteckning för personer som inte anses hålla måttet. 

Ändå får man intrycket av att han använde namnet lite mer kärleksfullt än nedsättande.

När Steve Jobs dog 2011 efterlämnade han en förmögenhet på 14,1 miljarder dollar. Lisa Brennan-Jobs fick motta en del av arvet, men hur stor del har aldrig avslöjats.
Foto: AP

Nekade till att han var fadern 

Det började inte särskilt lovande. Steve Jobs levde tillsammans med Chrisann Brennan i någon slags hippietillvaro i Oregon när hon blev gravid. 

Jobs var 23 år gammal. Att bli pappa ingick inte i hans framtidsplaner. Han försvann snabbt 1978 då Lisa föddes. 

Chrisann tvingades ta flera lågt betalda jobb för att klara livhanken. Det sociala sköt till resten.

Året innan Lisa föddes hade Steve Jobs grundat företaget Apple.

Steve Jobs nekade till att han var far till Lisa. Ett DNA-test pekade på motsatsen. Saken avgjordes i domstol och Jobs tvingades betala ett underhåll på 385 dollar i månaden samt ersätta det sociala för de kostnader man haft. Rätten tog ingen hänsyn till att Jobs i en inlaga hävdade att han var steril.

Steve Jobs kunde efter domen tänka sig att höja underhållet givet att ett avtal skrevs under omedelbart. Hans advokater var väldigt angelägna om att få Chrisanns signatur på avtalet. Underhållet höjdes till 500 dollar. Några dagar senare noterades Apple på börsen och Jobs uppskattades vara värd runt 200 miljoner dollar.

Steve Jobs fortsatte dock att ifrågasätta DNA-testet. Han förklarade i intervjuer att 28 procent av den amerikanska manliga befolkningen passade in på DNA-profilen. 

Tog upp kontakten 

Så småningom skulle han återknyta kontakten med dottern. Det ordnades så att Lisa kunde bo hos Steve och hans nya familj på onsdagarna. Nätterna innan hon skulle åka över till pappan kände hon en sådan stark oro att hon brukade kissa i sängen. 

”Jag var så osäker på min ställning i familjen, och denna ångest i kombination med den ofantliga känslan av överväldigande tacksamhet, så stor att jag nästan trodde att skulle spricka, fick mig att prata för mycket, att lovorda för mycket, att säga ja till allt vad de än frågade, hoppades att mitt fjäsk skulle framkalla medlidande, förbarmande eller kärlek”, skriver Lisa.

Steve Jobs var ofta nedlåtande mot henne. Och Lisa kunde inte heller söka tröst hos sin svärmor. 

När Lisa började gråta vid ett tillfälle då man gick i familjeterapi, konstaterade svärmodern:

– Vi är bara kalla människor. 

Pappa Steve var perfektionist med ett gränslöst kontrollbehov. Varje gång hans nya Porsche fick en liten repa i lacken bytte han till en ny bil. Lisa såg rader av Porschar framför sig och undrade om inte hon kunde ta över en.

”Kan jag få en när du är färdig med den här?” 

”Du kan få vad?” sa pappan.

”Den här bilen. Din Porsche.”

”Du får ingenting. Fattar du? Ingenting. Du får ingenting.”

Stormade ut från middagar 

När Lisa kom in på prestigefyllda universitetet Harvard vägrade han att bistå med terminsavgiften, trots att han vid det här laget var mångmiljardär.

Snälla grannar gick i stället in och betalade vad det kostade. Det skulle ta flera år innan Steve Jobs ersatte grannarna för deras utgifter.

När Lisa och hennes vänner satt och åt på restaurang kunde han under uppseendeväckande former resa sig upp och storma ut ur lokalen och lämna kvar notan åt de förstummade vid bordet.

Vid ett tillfälle retade han upp sig på Lisas kusin Sarah som beställde en hamburgare. Steve Jobs, som hatade kött, vände sig till sitt systerbarn och sa: 

”Har du nånsin funderat över hur ful din röst låter. Sluta prata med den där hemska rösten”.

Laurene Powell Jobs (vänster) har tagit sin bortgångne make Steve Jobs (mitten) i försvar efter anklagelserna som publicerats i Lisa Brennan-Jobs memoarer.
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Hustrun och systern tar Jobs i försvar 

1983 lanserade Steve Jobs och Apple datorn ”Lisa”. Under de närmaste tjugo åren vägrade han erkänna att han döpt datorn efter dottern utan att det bara var en tillfällighet.

När Lisa var 27 år gammal och Steve och hans familj semestrade på sin lyxjakt i Medelhavet bjöds de in av Bono, sångaren i U2, till hans stora villa. 

Bono frågade om datorn Lisa var uppkallad efter dottern.

Steve Jobs var tyst en lång stund innan han till slut medgav att så var fallet.

Lisa önskade inget annat än att han skulle uppföra sig normalt och tycka om henne. 

På sin dödsbädd bad Steve Jobs om förlåtelse för sin grymhet. 

När han dog 2011 efterlämnade han en förmögenhet på 14,1 miljarder dollar. Marknaden började då återhämta sig efter finanskrisen. I dag är hustrun god för drygt 20 miljarder dollar, enligt affärsmagasinet Forbes. 

Lisa Brennan-Jobs fick en mindre andel av arvet. Hur mycket har aldrig avslöjats.

Hustrun Laurene Powell Jobs och Steve Jobs syster har rusat till den döde IT-guruns försvar.

”Porträttet av Steve är inte den make och far som vi kände honom.”


Källor: The Guardian, Esquire, Vanity Fair, The New Yorker, Daily Mail, Business Insider