Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Dörren till pappas hemlighet öppnades"

Lagkapten. Reine Feldt, inringad i bilden, levde hela sitt liv med en hemlighet. Han var en homosexuell man som spelade fotboll i Blåvitt. Vid sidan av fotbollen hade han fru, två barn och jobbade som journalist på tidningen Arbetet. IFK Göteborg blev svenska mästare 1969 och Feldt bar kaptensbindel runt armen. Foto: Carl Erik Sundström Foto: Lasse Linden

Fotbollsspelaren Reine Feldt bar på en stor hemlighet - han var homosexuell och dog i aids.

- Vi tycker det är oerhört tragiskt att han inte hade möjlighet och vågade leva sitt liv till fullo som han ville, skriver hans döttrar i ett mejl till GT.

Hemligheten avslöjas nästan 27 år efter hans död i boken "Ärkeängeln - en hjältes hemlighet", skriven av Hans Burell:

- Han levde med en lögn och som han såg det hade han inget annat val. Men det var inte den person han ville vara.

Reine Feldt hann med ungefär 350 matcher med IFK Göteborgs A-lag.

En höjdpunkt i karriären var när IFK Göteborg blev svenska mästare 1969 och Feldt bar kaptensbindel runt armen.

- Han var ingen stjärna men han var en stabil, träningsvillig och ambitiös lagspelare. Han var otroligt nyttig för laget. Det var ingen slump att han var lagkapten, säger Hans Burell som jobbade tillsammans med Reine Feldt i 15 år på tidningen Arbetet, där Reine gjorde karriär vid sidan av fotbollen.

- Han var känd i bredare kretsar än fotbollen. Han skrev krönikor där han gick hårt på åt orättvisor och hyckleri inom idrott. Han var med i den här typen av debatter i TV.

Kille bland killarna

Hans Burell berättar att han hade många åsikter.

- Han var en kille bland killarna. Men det var nog både ett spel och sådan han var som person.

För bakom fanns något mer. Reine Feldt bar på en hemlighet. Han var homosexuell.

- Han levde med en lögn och som han såg det hade han inget annat val. Men det var inte den person han ville vara, han var rakryggad, ärlig och öppen så detta måste ha varit jättesvårt, säger Hans Burell som skrivit boken "Ärkeängeln - en hjältes hemlighet" och lyfter fram att homosexualitet var straffbart fram till 1940-talet och att det länge klassades som en sjukdom.

- Jag har förstått att han redan i unga år anade att de här dragen fanns i honom.

 

Trodde homosexualitet gick att bota

Men då trodde man att det gick att bota genom att vara ihop med tjejer och skaffa barn.

Hans Burell har fått tag i ett brev som Reine Feldt skickat till en vän. Där kan man läsa hur han själv hade svårt att acceptera sin läggning.

- Det ingick inte i hans värld. Han var arbetarklass, sportjournalist och fotbollsspelare i en machomiljö. Det fanns ingen möjlighet att som fotbollsspelare komma in i omklädningsrummet och säga att man är homosexuell. Jag tror inte att det hade varit accepterat.

 

Levde normalt liv

Det var bara några få som Reine Feldt berättade det för. Hans Burell var inte en av dem.

- Vi var inte så nära vänner. Men jag anade. Ibland kom det telefonsamtal till redaktionen, ofta från utlandet, där de frågade efter Reine. Det var alltid manspersoner.

Hans minns inte när han fick sina aningar bekräftade. Det spelade ändå ingen roll för honom.

- Det fick väl han vara om han ville det. Det var 1980-talet och då var det inte så konstigt längre. Men han hade nog förväntat sig andra reaktioner.

Reine Feldt försökte leva ett normalt liv. Han var gift och hade två döttrar, Stina och Lisa. Men hemligheten drev honom ifrån dem. Han flyttade till Amsterdam där han bodde på en husbåt tillsammans med en annan man. Men han smittades av hiv och flyttade till Sverige igen.

- Han hade en del olika benämningar på sin sjukdom, bland annat hudcancer.

 

"Jävligt ledsamt"

1986 dog Reine Feldt, endast 41 år gammal. Ingen nämnde dödsorsaken.

- Det var jävligt ledsamt. Det var först efter att han dog som jag fick veta att han hade aids, säger Hans Burell.

Det var även då hans döttrar fick veta att deras pappa varit homosexuell och att han dog på grund av aids.

- Det var naturligtvis ett väldigt privat ögonblick där vi först inte förstod varför han inte vågat anförtro oss. Att han ens för ett ögonblick kunde tro att vi inte skulle tycka det var okej. Han var ju vår pappa som vi älskade förutsättningslöst. Och att han behövde genomlida en sjukdom som aids är obeskrivbart hemskt. Sorgen för vad han fick utstå, både fysiskt, mentalt och från samhället på grund av sjukdomen griper tag om oss varje gång vi blir påminda om det, skriver Reine Feldts döttrar Stina, 41, och Lisa, 37, Feldt i ett mejl till GT.

De var 10 respektive 15 år när han dog.

- Vi var ju inte så gamla men våra minnen av honom är framförallt en lekfull, glad retsticka med ett stort hjärta och med en ovanlig blandning av mycket bestämda åsikter och en öppen blick på saker och ting.

 

Kan hjälpa någon annan

De har inga problem med att deras pappas hemlighet nu avslöjas i och med Hans Burells bok "Ärkeängeln - en hjältes hemlighet".

- Vi tycker det är oerhört tragiskt att han inte hade möjlighet och vågade leva sitt liv till fullo som han ville. Men det känns bra att dörren till pappas hemlighet öppnas på vid gavel när pappa nu inte vågade berätta det själv. Kanske kan det hjälpa någon annan att ta steget.

Stina och Lisa har följt Hans Burells arbete med boken på nära håll.

- Det har varit spännande att läsa om pappa och det han åstadkom under sitt liv. Det har varit en hel del sportsliga och journalistiska bitar som vi inte kände till.

"Stolta"

De berättar bland annat att de blev positivt överraskade när de läste om deras pappas drivkraftighet inom Blåvitt gällande exempelvis demokratiska beslut inom klubben och hans och Ylva Brunes undersökning om rasism på klubbar i Göteborg.

- Det gör oss väldigt stolta över honom! Vi ser även boken som ett sätt för våra barn att lära känna sin morfar, skriver Stina och Lisa Feldt.

Idén till boken kom från Hans Burell själv.

- Jag började tänka på vilket fantastiskt liv han haft, med en fantastisk fotbollskarriär och yrkeskarriär. Och sedan att han dog, som en av de första i Sverige, i en obotlig sjukdom. Det borde man berätta om.

 

Familjen godkände boken

Han fick godkännande att skriva boken från Reine Feldts familj.

Sedan började han leta i arkiv och intervjuade människor, bland annat gamla lagkamrater för att kunna berätta vem Reine Feldt var.

Detta har inneburit kontakt med gamla lagkamrater.

- Det har varit blandade reaktioner. Några har varit ovetande om varför han dog.

Ingen har sagt att de skulle ha haft något emot honom om de vetat att han var homosexuell.

- Samtidigt vill man vara snäll mot en person som är död.

 

Vad är det för en bok?

- Det är inte bara ett sorgespel och hyllning. Han har haft ett bra liv på många sätt och har gjort en del avsevärda avtryck. Jag tar även upp saker som han borde skämmas för. För döttrarna har det varit viktigt att berätta hela historien, även skavankerna.

Boken släpps den 13 augusti på Offside Förlag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!