Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dokument: Mehmet Kaplans klavertramp

Bostadsminister Mehmet Kaplans samröre med politiska och religiösa extremister väcker uppmärksamhet och många frågor. Närmast i bild, till höger, är Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande och bredvid honom Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
Åsikterna om bostadsminister Mehmet Kaplan går isär.
Foto: Julia Reinhart / ALL OVER PRESS CORBIS
Samhällsdebattören Mohamed Eddie Omar tycker Kaplan har tydligt politiska sympatier.
Mehmet Kaplan bjöd in imam Ajmal Masroor till ett seminarium i riksdagen.
Nalin Pekgul kritiserade Mehmet kaplan 2014 i en debattartikel i Dagens Industri.
Foto: Stefan Forsell
2011 bjöd han in den ökända antisemiten Yvonne Ridley till en konferens i Sveriges riksdag.
1 / 7

Bostadsminister Mehmet Kaplans samröre med politiska och religiösa extremister väcker allt mer uppmärksamhet.

Han anklagas för att ständigt trampa i klaveret i sitt politiska uppdrag.

Är han en politiker som flörtar med islamismen och rör sig i antisemitismens utmarker - eller har han bara ett stort kontaktnät?

Åsikterna om den kontroversiella bostadsministern går isär.

Det här är Milli Görus

Milli Görüs, som på svenska kallas Islamiska Riksförbundets församling, är en grupp med religiösa och politiska kopplingar. Enligt Turkietkännaren Ekim Caglar är det en grupp som har en tydligt nationalistisk och islamistisk ideologi.

Det här är Grå vargarna

Grå vargarna är en turkisk högerextremistisk grupp som har sitt ursprung i ultranationalistiska partiet MHP i Turkiet. MHP är representerat i parlamentet, och Grå Vargarna har liknats vid partiets ungdomsförbund.

Turkietkännaren Jenny White menar att Grå vargarna var mest aktiva i Turkiet under 60- och 70-talet då de var inblandade i våld på gatorna. Bland annat var de kända för att utföra attacker mot lokaler och kaféer som samlade vänstersympatisörer. De var då också kända för sitt hat mot kurder och kristna minoriteter, som rysk-ortodoxa och armenier.

Jenny White menar att Grå Vargarna i dag inte kan liknas vid en terrororganisation. Även om nationalistiskt gatuvåld från gruppen har förekommit, så har ledningen för MHP har ansträngt sig för att hålla ordning på dem.

Mehmet kaplan

Mehmet Kaplan, miljöpartistisk politiker och bostadsminister i regeringen sedan 2014. Tidigare riksdagsledamot från 2006 till 2014. Han var ledamot i Miljöpartiets partistyrelse 2003 till 2011.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har i veckan varit i hetluften - för att ha synts tillsammans med politiska och religiösa extremister.

På en bild som publicerades i Expressen på fredagen syns hur Mehmet Kaplan sitter vid samma middagsmord som bland andra Ilhan Sentürk, Sverige-ordförande för den turkiska högerextremistiska och våldsbenägna gruppen Grå Vargarna.

Vid bordet sitter också Yavuz Selim Celik, företrädare för den islamistiska gruppen Milli Görüs, som i Sverige heter Islamiska Riksförbundets församling.

Men det är inte första gången som Mehmet Kaplan visat upp sig tillsammans med politiska och religiösa extremister.

Till en konferens i Sveriges riksdag 21 november 2011 bjöd han in den ökända brittiske antisemiten Yvonne Ridley.

Och till ett seminarium i riksdagen 18 juni 2013 bjöd han in den brittiske tv-predikanten och imamen Ajmal Masroor. Denne hade tvingats hoppa av det brittiska parlamentsvalet 2005 efter att han kopplats samman med en muslimsk grupp som anklagas för antisemitism. I december förra året stoppades samma imam dessutom från inresa till USA.

Men det gäller inte bara vilka Mehmet Kaplan rör sig med. Uttalanden som han gjort har också fått stor uppmärksamhet.

Sommaren 2014 liknade han de som reser för att kriga i Syrien med frivilliga som deltog i finska vinterkriget.

Och som minister uttalade han sig i turkiska medier och förklarade att ett av skälen till att ungdomar ansluter sig till IS är den utbredda islamofobin i Europa, och att detta kan motverkas genom att moskéer får statliga bidrag för att motarbeta rekryteringen till IS.

Mohammedteckningarna

Likaså har han, i spåren av de så kallade Mohammedteckningarna som 2006 publicerades i den danska tidningen Jyllands-Posten, svajat på rätten att kritisera religioner.

Ytterligare ett uppmärksammat inlägg gjorde Mehmet Kaplan på DN Debatt, där han hävdade att Säpo trakasserar muslimer och underblåser islamofobi.

Gång på gång tycks Mehmet Kaplan trampa i klaveret och vara otydlig i sin demokratiska ståndpunkt.

Efter veckans bild på Mehmet Kaplan vid samma middagsbord som de turkiska extremisterna krävde bland andra oppositionen att statsminister Stefan Löfven skulle hantera sin minister bättre.

– Statsministern måste fundera ordentligt på sitt förtroende för Mehmet Kaplan, sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra, till DN.

Även Liberalernas Jan Björklund, visade sitt missnöje.

– Först måste Kaplan förklara och reda ut, sedan måste i första hand statsministern och Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson ta ställning till om han kan sitta kvar, sade Björklund, till TT.

Inom Miljöpartiet försvarade man dock sin minister. Språkröret Åsa Romson förtydligade i en intervju med SvD att Mehmet Kaplan har tagit avstånd från Grå Vargarna.

– I sitt avståndstagande från de här grupperna så är Mehmet alla dagar i veckan väldigt tydlig med att han verkligen inte har något samröre och ser vilket enormt problem som de utgör för demokratin, inte bara i Turkiet utan också hur det sprider sig, sade Åsa Romson.

"Djupt beklagligt"

Även Stefan Löfven gav en kommentar. Han var dock inte lika överslätande som Åsa Romson, utan kallade det hela "djupt beklagligt". I ett skriftligt meddelande skrev han:

"Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare". Stefan Löfven tillade att han har haft ett möte med Kaplan, som då tagit avstånd från de personer och organisationer som omtalats.

Men debatten tog sig också utanför politiken. På Expressens kultursida sågade komikern Jonas Gardell bostadsministern och kritiserade honom för att inte förstå symboliken i en middag.

"Middagen har förutom det nödvändiga födointaget alltid varit en av våra viktigaste ritualer för att markera samhörighet och samförstånd", skrev Jonas Gardell, och fortsatte:

"Att sitta till bords med Ilhan Senturk, ledare för det turkiska högerextrema Grå vargarna, är därför extremt känsligt, det måste bostadsministern Mehmet Kaplan förstå. Enligt symbolik nedärvd sedan årtusenden ger han på så sätt Senturk ett erkännande. Att inte förstå det är inget mindre än en skandal."

Mehmet Kaplan lade ut sitt försvar i en skrivelse på Miljöpartiets hemsida. "Jag visste inte att en person från Grå vargarna var på middagen" och likaså att "som gäst på en tillställning är det svårt att kontrollera alla andra som är närvarande".

Utvecklade sitt försvar

I en intervju med SVT utvecklade han sitt försvar.

– Det är klart att man kan väva ett mönster kring ett antal händelser och försöka få det att se ut som ett mönster. Jag menar att jag rör mig i det civila samhället. Jag har länge varit aktiv inom nykterhetsrörelsen, fredsrörelsen, Miljöpartiet och inom det turkiska civila samhället har jag väldigt många kontakter, sade han.

Så vad står han då egentligen för, Mehmet Kaplan? Är hans demokratiska värderingar tillräckligt djupt rotade i den svenska myllan?

Nej, inte alls, tycker Nalin Pekgul, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot. I en debattartikel i Dagens Industri i oktober 2014 riktade hon skarp kritik mot Mehmet Kaplan, som hon anklagade för att ha en dold islamistisk agenda och för att vara islamist.

De båda möttes senare i en debatt i P4 Extra.

– Nu sitter en islamist i regeringen, sade Pekgul. Jag är rädd för att han ska driva på de frågor genom de människor han tillsätter, för att begränsa friheten för kvinnor i Sverige.

– Jag är mållös, svarade Mehmed Kaplan och fortsatte:

– Nalin Pekgul ger svepande anklagelser. Politik och religion är två vitt skilda saker.

Åke Sander är professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet och säger sig ha känt Mehmet Kaplan länge. Han säger så här om honom:

– Min uppfattning om honom är att han har ett stort kontaktnät men inte är någon extremist.

Han avfärdar också påståendet att Mehmet Kaplan själv skulle sälla sig till den islamistiska ideologin, alltså ha islam som en politisk ledstjärna.

– Jag vill inte hålla med om att han skulle vara en islamist. Han vill inte ha ett samhälle som styrs av islamska lagar, säger Åke Sander.

Däremot tycker han att det var prov på dåligt omdöme att äta middag med representanter för extrema turkiska organisationer.

– Han borde aldrig ha gått på middagen så länge han representerade den svenska regeringen. Jag tycker att det var idiotiskt av honom att göra det, säger Åke Sander.

Samhällsdebattören Mohamed Eddie Omar har själv gjort en ideologisk resa från att vara radikal islamist och antisionist, till att nu vara kritiker av islamisk fundamentalism. Han är också kulturskribent och poet, och har bland många tidningar också varit krönikör i UNT.

Han tycker tvärtemot Åke Sander att Mehmet Kaplan har tydliga politiska sympatier - och inte i första hand för Miljöpartiet, utan både för turkisk nationalism och islamism.

Som exempel nämner han riksdagens omröstning 11 mars 2010 om att erkänna folkmordet på armenier i Turkiet. Då valde Mehmet Kaplan att avstå.

– Det verkar som han lutar åt ena sidan. Han har inte så mycket kontakt med armeniska föreningar. Det är mest med turkiska nationalister och islamister, säger Mohamed Eddie Omar och tillägger:

– Han umgås väldigt mycket med islamister. Det finns starka indikationer på att han är islamist. Det är mycket som tyder på det.

Mohamed Eddie Omar berättar att han tidigare själv var islamist. I moskéer och i korancirklar umgicks han med likasinnade.

– När jag var muslim var han ett namn som många muslimer pratade om. Man såg honom som en av de egna, sin man. Man såg honom absolut inte som miljöpartist utan som en muslim i första hand, säger han och berättar hur islamisterna han då umgicks med resonerade:

– Om man röstar på Mehmet Kaplan kommer han att främja "våra" intressen. Miljöpartiets politik vet de ingenting om. De är bara intresserade av religion och islam, säger han om sina islamistiska, tidigare vänner.

Han träffade då också regelbundet Mehmet Kaplan. Vid ett tillfälle var han bjuden på en ramadan-middag med Mehmet Kaplan i riksdagen. Han berättar att man iordninggjorde en liten moské inne i riksdagen. Bland de inbjudna fanns representanter från den turkiska ambassaden som var med och bad. Någon av de inbjudna anordnade böneutrop inne i riksdagen. Bland gästerna fanns också representanter från Stockholms moské.

– Han är en väldigt from muslim som tar religionen på stort allvar. Han tycker att det är viktigt att man ska läsa Koranen och be sina böner.

Lämnade islam

Mohamed Eddie Omar valde 2011 att lämna islam. Han bad också om ursäkt för sina tidigare antisionistiska uttalanden. Han tycker att Mehmet Kaplan inte varit tillräckligt öppen i var han egentligen står i frågor som rör islam.

– Jag skulle vilja fråga honom om sharia, och om han erkänner det armeniska folkmordet. Jag skulle fråga honom "vad i Koranen tycker du att man ska följa och vad ska man inte följa". Jag skulle fråga djupare frågor. Och han kan säga att "jag tar avstånd från sharia och piskning", men då vill ju veta varför, eftersom det står i Koranen och den ska man följa. Varför ska man följa vissa saker i Koranen men inte andra, undrar Mohamed Eddie Omar.

Han går så långt att han menar att Mehmet Kaplan har fört Miljöpartiet bakom ljuset.

– Ja, och hela det svenska folket, eftersom han inte säger vad han tror på. Om han gillar sharia men inte säger det, så tycker jag att han har lurat folk, speciellt om han inte sätter Miljöpartiets politik främst.

– Egentligen har han kanske en annan agenda. Att han skulle vara miljöpartist tror jag inte på, säger Mohamed Eddie Omar.