Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsgåtan: Cats Falck och väninnan hittades i bilen i hamnbassängen

Den vita Renault som SVT Rapports reporter Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns försvann i bärgas i Hammarbyhamnen i Stockholm 29:e maj 1985 för vidare färd till rättsläkarstation för att få svar på om brott ligger bakom försvinnandet.
Foto: / DN
Lena Gräns, 32, som var nyskild med delad vårdnad, skulle ha hämtat sina barn. hon dök aldrig upp.
Foto: / PRIVAT
Tv-reportern Cats Falck, 31, försvann spårlöst. Mer än ett halvår senare, den 29 maj 1985, hittade dykare hennes döda kropp.
Foto: / PRIVAT

Tv-reportern Cats Falck kom hemlig svensk export av kärnvapenteknologi på spåren – och hittades kort därefter drunknad.

Offer för en tragisk olycka eller undanröjd av mäktiga intressen? Ännu 34 år senare är frågorna många och obesvarade.

– Någon form av brott måste ligga bakom, säger tidigare Rapport-kollegan Ewonne Winblad.

Det är söndagskvällen den 18 november 1984. Goda vännerna Cats Falck, 31, och Lena Gräns, 32, äter middag och delar en flaska rödvin på Öhrns hörn, en populär krog på Södermalm i Stockholm.

De säger till Lenas bror, som arbetar på restaurangen, att de planerar att fortsätta kvällen på Café Opera. De går ut i den kyliga senhöstkvällen vid halvtiotiden. Lenas vita Renault står parkerad någonstans i närheten.

Krogen. Väninnorna sa till Lenas bror, som arbetar på restaurangen, att de planerade att fortsätta kvällen på Café Opera. De gick ut i den kyliga senhöstkvällen vid halvtiotiden. Lenas vita Renault stod parkerad i närheten.
Foto: Weine Lexius
Bordet. Goda vännerna Cats Falck, 31, och Lena Gräns, 32, åt middag och delade en flaska rödvin på Öhrns hörn, en populär krog på Södermalm i Stockholm.
Foto: Jan Düsing

Det är sista gången de båda kvinnorna ses i livet.

Nästa dag blir anhöriga och arbetskamrater oroliga när de inte dyker upp. Lena, som är nyskild med delad vårdnad, skulle ha hämtat sina barn. Och Cats skulle ha varit på jobbet på SVT:s Rapport.

Spårlöst försvunna

De två väninnorna är spårlöst försvunna. Försvinnandet blir en stor nyhet. Polisen spanar och ryktena surrar.

Mer än ett halvår senare, den 29 maj 1985, hittar dykare deras döda kroppar. De sitter fastspända i säkerhetsbältena i Lenas Renault – och bilen ligger upp och ned på sex meters djup på sjöbottnen i Hammarbyhamnen i Stockholm.

Polisen avskriver snabbt fallet som en olycka. Det var ”fruktansvärt halt” kvällen de försvann, enligt polisen, och bilen kan ha sladdat över kajkanten. Men frågetecknen är många redan från början. Den tekniska undersökningen är ofullständig och får kritik. Många undrar hur bilen har kommit över den höga kanten och vad kvinnorna gjorde i hamnområdet överhuvudtaget.

Tv-kollegan. Förre Rapport-medarbetaren Ewonne Winblad var kollega till Cats Falck.
Foto: / SVT TT NYHETSBYRÅN

En teori är att de ägnade sig åt övningskörning i hamnen där det var lite trafik eftersom Cats satt på förarplatsen i Lenas bil.

– Jag kan inte tro att dessa två kloka ambitiösa tjejer kör rakt över kajkanten. Nej, det måste ligga något annat under. Jag tror det är någon form av brott, säger Ewonne Winblad, mångårig reporter och programledare på SVT:s Rapport.

Vapenexporten het fråga

Hon är sedan länge skeptisk till olycksteorin. Redan när kvinnorna just har försvunnit framförs misstankar om att det hela hänger ihop med Cats Falcks arbete. Att hon skulle ha kommit någon form av vapensmuggling på spåren och därmed utmanat mäktiga krafter. Det är 1980-tal, den svenska vapenexporten är en het fråga och vapentillverkaren Bofors är inblandad i två stora skandaler rörande smuggling till länder i Mellanöstern och mutbrott i Indien.

En annan teori är att kvinnorna skulle ha hamnat i en kriminell uppgörelse.

Cats, eller Maureen Cathryn som är hennes riktiga namn, arbetar vid tiden för försvinnandet på nyhetsprogrammet Rapport. Som programsekreterare, men hennes stora ambition är bli reporter. Hon ägnar sig åt journalistiskt arbete, ofta på fritiden, och hoppas kunna slå kollegerna på jobbet med häpnad med en stor egen nyhet, ett scoop.

Författaren Christoph Andersson har skrivit boken ”Operation Norrsken”.

– Jag tror inte att Cathryn drunknade. Hon måste ha fallit offer för ett brott. Det är jag övertygad om, säger Cats numera avlidna mamma, Elma Falck, i boken ”Operation Norrsken” av Christoph Andersson.

 – Jag skulle så gärna vilja veta vad Cathryn sysslade med på Rapport, precis innan hon försvann. Kanske skulle det kunna vara en ledtråd till vad som hänt henne, säger hon i boken.

Koppling till Östtyskland

Redan tidigt framförs teorin att dödsfallen kan ha en koppling till det kommunistiska östblocket, särskilt Östtyskland (DDR). Också polisen är inne på den tanken.

Det kalla kriget mellan öst och väst går på 1980-talet in i en ny, mera hotfull fas med förnyad kapprustning, som slutar med Sovjetunionens sammanbrott. USA förbjuder företag i väst att exportera teknologi till Sovjet – som ett straff för den sovjetiska invasionen av Afghanistan 1979. Många affärsmän, inte minst i det neutrala Sverige, ser en möjlighet att tjäna pengar på att kringgå det amerikanska förbudet.

– Jag minns Cats mycket väl. Hon var kolossalt seriös och ambitiös som journalist. Det är sorgligt att hon försvann innan hon hann förverkliga sina ambitioner, säger Ewonne Winblad.

– Vi hade skrivbord bredvid varandra. Hon jobbade med något som hon inte pratade om, som hon höll för sig själv. Annars brukar man ju bolla med kolleger om man har en bra grej på gång, men jag kände inte till vad hon höll på med, säger hon.

Radiojournalisten och författaren Christoph Andersson är den som har forskat mest kring Cats Falcks öde. I sin P1-dokumentär ”Scoopet som försvann” (2004) och sin bok ”Operation Norrsken” (2013) granskar han fallet ingående.

Bilen låg på sex meters djup på botten i Hammarbyhamnen i Stockholm.
Foto: / DN

Koppling mellan Asea och Stasi-bolag

Han finner att Cats sommaren 1984 ägnade mycket tid åt att följa den svenska tullens och polisens utredning om smuggling av datorer från USA till Sovjet via ett litet svenskt företag. Genom smugglingen hade USA:s exportförbud kringgåtts och amerikansk högteknologi levererats till Aseas kraftverksbyggen i Sovjet. Cats hittade också kopplingar mellan Asea och ett östtyskt utrikeshandelsföretag, som senare visade sig vara kontrollerat av Stasi. Den svenska polisen hade beslagtagit en hög Asea-chefs korrespondens med företaget.

”Om man bara kunde få glutta i de dokument som beslagtogs … vore lyckan fullständig”, skriver Cats Falck i sina minnesanteckningar som Christopher Andersson citerar i boken.

Cats Falcks dåvarande sambo Lasse Strömstedt trodde 1985 att hennes död var en olyckshändelse.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXP

Många journalister bevakar Asea-affären, men Cats hittar något mycket mera sensationellt och explosivt än bara elektroniksmuggling. Hon upptäcker att Asea har exporterat en högtryckspress till Östtyskland (DDR).

”Det rör sig om en så kallad varmisostatpress, modell QIH 20, med såväl fredligt som militärt användningsområde … Den kan användas vid framställning av – kärnvapen. DDR:s affärspartner Iran söker med ljus och lykta efter dylika pressar runtom i världen”, skriver Andersson.

”Det som står klart är att Cats Falck hittat en politisk bomb – att den socialdemokratiska svenska regeringen godkänt kommuniststaten DDR som köpare av kärnvapenteknologi”, skriver han.

Export till tredje part?

Affären sker med tillstånd av den socialdemokratiska regeringen som har goda relationer till Östtyskland (DDR). Men den är ändå politiskt känslig och okänd för allmänheten. Senare säljer Sverige flera sådana pressar till Östtyskland. Visserligen med förbehåll att teknologin inte får exporteras vidare till tredje part. Men Christoph Andersson konstaterar att det inte fanns någon möjlighet att kontrollera var pressarna till slut hamnade.

– Cats var väldigt intresserad av isostatpressar och embargosmuggling. Det framgår av hennes anteckningar. Men papprena försvann i polisutredningen, säger Christoph Andersson.

– Hon hade driv och ville fortsätta. Men hon tog för stora risker. Det är farligt att ge sig ut utan att informera kolleger.

Den vita Renault som SVT Rapports reporter Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns försvann i ligger bärgad på ett lastbilsflak i Hammarbyhamnen i Stockholm 30:e maj 1985.
Foto: BJÖRN LUNDBERG

– Hon vågade kanske inte berätta för att ingen skulle sno hennes story. Som ganska ny på Rapport var hon långt ned i hierarkin. Men hon hade jobbat på lokalradion och gjort en radiodokumentär, så hon vara lika mycket journalist som alla andra, säger han.

Hoppades få Stora journalistpriset

Cats var tystlåten om den härva hon försökte nysta upp. Men strax före sitt försvinnande avslöjade hon för en Rapport-kollega att ”hon hade något väldigt stort på gång” som hon kunde ”få Stora journalistpriset för”, skriver Andersson.

Vid flera tillfällen genom åren kommer information om att den östtyska säkerhetstjänsten, Stasi, skulle ha sänt ut en mördarpatrull för att likvidera Cats på samma sätt som Stasi tagit livet av andra personer i väst. Först 1993 i det anonyma tyska ”nyhetsbrevet” Info Ost, enligt vilket Cats Falck mördades för att hon upptäckt att Bofors exporterade krigsmateriel via Östtyskland. 


LÄS MER: Hemlig agent greps för mord på Cats Falck


Också den svenske krigsmaterialinspektören Carl Algernon, som 1987 dödades av ett framrusande tunnelbanetåg i Stockholm, blev mördad, enligt samma källa. Samma information upprepas 1997 i ett anonymt brev till Säpo och blir en stor nyhet i svenska medier. Men uppgifterna kan inte bekräftas och rinner ut i sanden.

Misstänkt släpptes

2003 häktas en tysk man som misstänkt för att ingått i ett mordkommando utsänt av Stasi. Nyheten kopplas i tyska och svenska medier ihop med Cats Falck. Tidningen Berliner Zeitung väcker frågan om östtyska agenter har rest till Stockholm och förgiftat henne och Lena Gräns och sedan rullat bilen över kajkanten. Men den misstänkte släpps; han tros vara ”mytoman” som hittat på hela historien om sin delaktighet i ett mordkommando.

– Det här är ett kallt fall, vi har bara teorier. Stasi, en kriminell uppgörelse, en olycka eller något annat? Fallet är fortfarande en gåta, säger Christoph Andersson.

– När jag började gräva i detta hade jag ambitionen att kanske försöka lösa mysteriet. Jag har kunnat visa vad Cats höll på med. Längre har jag inte kommit, nu får gärna andra gå vidare, säger han.