Missionären Nancy Writebol med nigerianska barn. Hon är en av dem som drabbats av Ebola.
Missionären Nancy Writebol med nigerianska barn. Hon är en av dem som drabbats av Ebola.

Dödlig Ebola-smitta har tagit sig till USA

Publicerad

New York. Två ebolasmittade amerikaner kämpar just nu för sina liv i Atlanta.

Samtidigt undersöks en tredje person på Mount Sinai-sjukhuset i New York.

Läkarna säger att det troligaste är att han har en mindre allvarlig sjukdom, men skräcken sprider sig.

- Det är läskigt, jätteläskigt. Särskilt som alla sitter tillsammans i akutens väntrum, säger Lily Ayala, som bor nära sjukhuset, till New York Post.

Nancy Writebol, missionär som jobbat vid organisationen Samaritan's Purses sjukhus i Liberia i Afrika, landade i USA under gårdagen. Hon är den andra personen någonsin som burit den fruktade smittan i USA. Nancy Writebol flögs hem i ett specialutrustat ambulansplan. Förutom ett kort stopp för att tanka i delstaten Maine flög man direkt till Atlanta i delstaten Georgia. Sedan fördes hon vidare i en specialambulans, iklädd skyddsdräkt för att inte sprida smittan vidare, och kom till Emorys universitetssjukhus i går kväll.

Läkaren Kent Brantly, här med frun Amber, är smittad. Foto: Samaritan's Purse.
På universitetssjukhuset, ett av fyra i USA som är specialiserat på isolering, vårdas redan Kent Brantly, en amerikansk läkare som jobbade på samma sjukhus i Liberia.

De båda drabbades familjer har träffats och stöttar varandra i den extremt tuffa situationen. Kontakten med de smittade måste ske genom en glasvägg, på grund av isoleringen. Inte heller Kent Brantly och Nancy Writebol kommer att få träffa varandra.

Kent Brantly, som är läkare, började känna sig dålig den 22 juli. Missionären Nancy Writebols symptom kom några dagar senare. Tecken på ebola är feber, kräkningar och diarré, vilket stämmer överens med flera andra sjukdomar som är vanliga i regionen. Båda testades - och det visade sig att de var drabbade. Troligen har de smittats av en annan anställd på sjukhuset, enligt CNN, men den officiella smittutredningen är inte släppt än.

När de två amerikanernas tillstånd blev känt blev sjukhuset kontaktat av NIH, USA:s nationella institut för medicinsk forskning, som erbjöd de båda amerikanerna serumet ZMapp.

ZMapp är ett läkemedel som fortfarande är på experimentstadiet. Det är inte testat på människor, bara på apor. Att använda det är förenat med stor risk, men de båda drabbade amerikanerna beslöt sig för att ta emot preparatet.

Ursprungsplanen var att Nancy Writebol skulle få serumet först, eftersom hon är äldre, och sannolikt mer sårbar för sjukdomen. Men innan hon hann få preparatet blev Kent Brantly riktigt dålig.

- Han trodde att han skulle dö. Det var vad han sa till sjukvårdspersonalen runt honom, säger CNN-reportern Sanjay Gupta som rapporterar från sjukhuset i Atlanta där Brantly vårdas.

Brantly hade drabbats av andningssvårigheter och utslag, när han gavs serumet intravenöst. Resultatet var "mirakulöst", enligt en av läkarna. Kent Brantly kände sig bättre efter bara 20 minuter, enligt CNN. Nästa morgon kunde han själv stiga upp och ta en dusch, för att sedan flygas till USA. Bilder visar hur han själv kunde gå ut ur ambulansen, ett tydligt tecken på den snabba förbättringen.

Även Nancy Writebol fick serumet medan hon var kvar i Liberia. Den första dosen gjorde ingen verkan, men efter den andra såg läkarna hur hennes tillstånd blev mer stabilt. I går kunde alltså även hon flygas till USA.

Samtidigt undersöks en manlig patient på Mount Sinai-sjukhuset i New York. Han kom tillbaka från en resa i Västafrika, kände sig dålig och sökte hjälp på akuten. Patienten isolerades inom sju minuter och läkarna tror inte att det handlar om ebola. Hans symptom är hög feber och magsmärtor, vilket kan förklaras av flera andra sjukdomar som är vanligt i Västafrika, något som nu testas grundligt på Mount Sinai.

Det hindrar inte att skräcken, oron och ilskan över att smittan nu finns i USA växer.

När det blev känt att Kent Brantly och Nancy Writebol skulle flygas hem rasade många över beslutet.

"Ebolapatienter kommer att flygas in i USA om några dagar - nu vet jag säkert att våra ledare är inkompetenta. HÅLL DEM BORTA HÄRIFRÅN" skriver miljardären Donald Trump på Twitter.

Även andra, mindre kända personer var kritiska mot att ta in en smitta som inte tidigare funnits i landet.

"Vem tar ansvar för beslutet att flytta ebolapatienter till Amerika för behandling? Har 300 miljoner amerikaner ingen talan?" skriver @Lrihendry på Twitter.

"Det är är OKLOKT och FARLIGT" varnar @Schmidt2R på Twitter.

Patienter på Mount Sinai-sjukhuset i New York, där det tredje eventuella ebolafallet just nu testas, är oroliga och rädda att själva bli smittade.

- Mina anhöriga vårdas på sjukhuset, och detta är smittsamt. Det gör mig nervös, säger Lola Gordon, 58, till Daily News.

Men sjukhusets läkare försäkrar att övriga patienter är säkra, även om mannen mot förmodan är drabbad.

- Vi anser att vi har all utrustning som behövs för att behandla en patient med ebola, säger sjukhuschefen David Reich till Daily News.

Läkaren John Wolff säger till tidningen att det är bra att vara vaksam, men att det inte finns anledning till panik, eftersom en epidemi i USA är mycket osannolik. Sex andra amerikaner har testats den senaste tiden, efter att de blivit sjuka under eller efter en resa i Västafrika. Ingen av dem var drabbade av ebolaviruset.

Personalen på Emory-sjukhuset i Atlanta som faktiskt möter de ebolasjuka har inte reagerat med avståndstagande - tvärtom. När specialiserade sjuksköterskor, vana att jobba med smittskydd, hörde om att Kent Brantly och Nancy Writebol var på väg avbröt de semestern för att komma in och hjälpa till, enligt CNN.

Både Kent Brantly och Nancy Writebol mår bättre, men frågan är om de kommer att bli helt friska.

- Om man blir riktigt illa däran, förlorar vätska och går in i chocktillstånd som till exempel leder till njurproblem, då kan man få bestående men. Men de flesta som tillfrisknar blir fullt friska, säger Anthony Fauci, chef för NIH, USA:s nationella institut för medicinsk forskning, till CNN.

Det finns inget läkemedel på marknaden mot ebola, och inget vaccin. ZMapp som räddat livet på de två amerikanerna har inte genomgått alla tester och kan inte säljas ännu. Det är dessutom svårt att framställa, enligt NIH.

I Västafrika är 1 603 drabbade och 887 har avlidit i sjukdomen, enligt WHO.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag