Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DNA ska avslöja koppartjuvarna

MÄRKNING. Kopparledningar på järnvägen i Göteborg stöldskyddas med osynlig DNA-märkt färg.
Foto: Adam Ihse / Scanpix

Från kyrktak till nedgrävda kablar - koppartjuvarna ger sig på både högt och lågt. Metallstölder är ett växande samhällsproblem och vållar skador för hundratals miljoner kronor.

Nu tar polisen ett samlat grepp och har bildat ett nätverk med drabbade organisationer och företag för att komma åt främst kopparstölderna.

- De stora kostnaderna för samhället uppstår när kopparstölder vållar tågförseningar, säger kommissarie Mats Scherp, ledare för polisens projekt mot metallstölder.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på DNA ska avslöja koppartjuvarna

Ladda ner avsnitt

Åtråvärda Metaller

MOLYBDEN (MO)

Hög smältpunkt. Molybden har en av de högsta smältpunkterna av alla metaller. Ingår därför i stållegeringar i produkter som används i extremt höga temperaturer, till exempel jetmotorer och industriella motorer. Tjuvar har stulit flera ton molybden från svenska företag.

PALLADIUM (PD)

Ädelmetall. Palladium är en ädelmetall som används i bilar och i elektronik som dvd-spelare, iPod och bärbara datorer. Antalet bilstölder ökar för att tjuvar vill komma åt palladium i katalysatorer. Ryssland och Sydafrika producerar 80 procent av allt palladium.

PLATINA (PT)

Dyrast. Platina är en ädelmetall och dyrast av alla kommersiellt handlade metaller. Används i smycken, medicinsk utrustning, tandteknik och elektronik. Nästan en tredjedel av all nybruten platina finns i bilkatalysatorer. Sydafrika har nära 85 procent av fyndigheterna.

I mars förra året stod tågtrafiken stilla i tolv timmar mellan Nässjö och Alvesta på Södra stambanan. Tjuvar hade klippt bort kopparkabel på varenda ledningsstolpe längs den sex mil långa sträckan. 70 tåg fick ställas in och den totala samhällskostnaden beräknades till 150 miljoner kronor, enligt polisen.

En natt i september 2011 slog tjuvar till mot Ramnäs kyrka i Västmanland. De krossade strålkastarna så att kyrkan lades i mörker för bilisterna på riksvägen strax intill. Tjuvarna rev bort hela 100 kvadratmeter koppartak samt hängrännor och fönsterbleck.

Det är ett par av de mest spektakulära stölderna av den eftertraktade metallen under senare år. Men tillgreppen fortsätter i takt med att kopparpriset stiger på världsmarknaden. Det beror på den stora efterfrågan, främst i Kina.

Kalla Fakta, som sändes på TV4 i går, besökte med hemlig kamera 21 skrothandlare runt om i landet och erbjöd koppar mot pengar och 15 av dem sa ja till det. Trots att skrothandlarnas branschorganisation säger att ingen ska köpa skrot kontant utan kräva kontonummer av säljaren samt säkerställa att metallen inte stulits.

På trafikverket ser man kopparstölderna som ett stort och växande problem.

- Förra året hade vi 318 stölder som vållade 45 000 förseningsminuter. Bara återställandet kostade sju miljoner kronor, men samhällskostnaden är väldigt mycket högre. Det handlar om förseningar, folk som inte kommer till jobbet, missade flyg, säger Sten Vickberg, säkerhetschef för Trafikverkets underhållsverksamhet.

- Vi har tagit tag i den här frågan de två senaste åren. Problemet trappas upp. Hittills i år har vi haft 58 stölder, Västsverige är hårdast drabbat.

- En lösning kan vara att ersätta koppar med aluminium. Det är mycket billigare, men leder inte lika bra. Det ger bättre ekonomi, så mycket talar för att vi går över till aluminium, säger han.

Sten Vickberg förklarar att koppar används i jordkablar för att hindra anläggningar från att bli strömförande. Det har hänt att tjuvar av misstag har försökt ta koppar från strömförande kontaktledningar, 1600 volt, och skadats eller omkommit, säger han.

Liksom andra drabbade hoppas Trafikverket mycket på så kallad smart DNA-märkning. Det innebär att man sprayar en osynlig färg med spårämnen på kopparn, så att polisen kan identifiera stulen metall, till och med om den mals ned.

- Märkta kablar, övervakningskameror, övergång till aluminium. Det är några åtgärder som vi hoppas ska stoppa stölderna, säger Sten Vickberg.

Också på Vattenfall har man liknande problem. Där slår tjuvar till mot transformatorstationer och ställverk. Vattenfall hade 100 kopparstölder 2011, 60 stölder 2012.

- Det är en väldig åverkan på våra stationer, rena sabotaget. Stölderna leder till kostnader på 10-15 miljoner kronor per år, säger Mikael Björnér, kommunikatör på Vattenfall.

- Det kan också vara farligt. Stationer kan stå öppna efter inbrott och vara strömförande. Det är stor risk att nyfikna barn och ungdomar går in, säger han.

Patrik Olsson, vd på Kyrkans försäkring AB, har överblick över de kopparstölder som drabbar landets kyrkor. Han berättar att Göteborgs stift är hårdast drabbat och att det är många stölder i Lunds stift. Och att de sprider sig upp över landet.

- Sedan 2011 är kopparstölder ett riktigt stort problem. Det året såg vi en ökning från 29 fall året innan till 70 fall. Förra året hade vi 67 anmälda fall, men det kan vara fler eftersom det är stor eftersläpning innan anmälningarna kommer in till oss, säger Patrik Olsson.

- Tjuvarna har ingen respekt för kyrkor. Det slår ofta till mot landsortskyrkor som ligger ensligt till. Det är en viktig faktor att man kan jobba ostört, särskilt när man ger sig på kyrktak.

- Att man river bort fönsterbleck och stuprör händer också i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tjuvar tar också kopparföremål från gravar, säger han.

Också kyrkorna har börjat DNA-märka sina koppartak. Då sätter man upp skyltar som upplyser eventuella tjuvar om att plåten är märkt. Det har visat sig effektivt, hittills har inga stölder av märkt material rapporterats.

- På flera håll i landet har man bytt ut koppar mot vanlig plåt i taken. Först måste man få tillstånd av länsstyrelsen. Det handlar om kulturskydd, säger Patrik Olsson.

Senare i april håller polisens nybildade nationella nätverk mot metallstölder sitt första möte. Då ska polisen diskutera åtgärder tillsammans med trafikverket, kyrkan, energibolag, teleföretag, återvinningsbranschen och andra som påverkas av stölderna. Rikspolisstyrelsen har utsett polismyndigheten i Örebro till att leda projektet.

- Vi tittar på metoder att bekämpa metallstölder. Förebyggande åtgärder, bygga upp kunskap och ge råd och tips. Vi ska också jobba mot metallstölder operativt på fältet, säger Mats Scherp, kommissarie och projektledare.

- Det gäller både kopparstölder och organiserade stölder av metall och metallegeringar från företag, där det kan röra sig om flera ton rostfritt stål, aluminium och annat.

- De organiserade metallstölderna i stor skala är ofta beställningsjobb. Där kan man inte ringa upp vilken hälare som helst, det är ett internationellt problem. Och kopparstölderna leder till stora samhällskostnader, säger han.

Mats Scherp förklarar att tjuvarna kan vara missbrukare när det gäller mindre kopparstölder. I övrigt kan det vara vad han kallar "livsstilskriminella" och ligor från länder som Rumänien, Bulgarien och före detta Jugoslavien. Bland åtgärder nämner han dels DNA-märkning av koppar, dels lagstiftning för att öka kontrollen av metallåtervinningsföretagen, en bransch som också är känd som skrothandeln.

- Vi ska titta på skärpt lagstiftning mot skrothandlare. Tidigare fanns en lag som innebar att polisen skulle ge tillstånd för skrothandel, men den avskaffades. Kanske dags för något liknande, säger Mats Scherp.

- Vi ska också titta på kontanthantering. Den kan lätt leda till svarta pengar. Branschorganisationen Svenska järn har förbjudit kontanthantering, men väldigt många skrothandlare är inte medlemmar, säger han.

Varför är då just koppar så åtråvärt? Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, förklarar att det är det bästa materialet för att leda el - och en bristvara. Priset har tredubblats sedan bottennoteringen 2008-2009 och är nu uppe i 7 000 dollar per ton, säger han. Det är visserligen lägre än toppnoteringen 10 000 dollar för två år sedan, men priset är på väg upp igen.

- Vi tror att kopparpriset går upp. Kina har låg självförsörjningsgrad på koppar. Efterfrågan ökar, säger Magnus Strömer.

- De största kopparfyndigheterna finns i Chile och Australien. Också Sverige exporterar koppar. Men om man börjar byta ut koppar som finns i tak och ledningar är också det en mycket stor reserv, säger han.