RISKFYLLT. Som ung praktikant på Ölands djurpark uppmanades Johanna Borgstrand att gå in i en bur med tre fullvuxna tigrar. Nu berättar hon om hur illa djuren behandlades på djurkparken. Foto: PRIVAT
RISKFYLLT. Som ung praktikant på Ölands djurpark uppmanades Johanna Borgstrand att gå in i en bur med tre fullvuxna tigrar. Nu berättar hon om hur illa djuren behandlades på djurkparken. Foto: PRIVAT

Djuren dödas - när de inte längre får plats

Publicerad

Svenska djurparker har blivit favoritresmål för svenska barnfamiljer.

Men bakom kulisserna döljs en obehaglig sanning.

I flera av de svenska djurparkerna far djur illa. De svälter, slås ihjäl och får gå omkring i sin egen skit.

I går kom nya avslöjanden inifrån Ölands djurpark och i kväll granskar TV4-programmet "Kalla fakta" hur Parken Zoo i Eskilstuna uppges strunta i djurskyddsregler - och tar livet av djur som inte längre roar tillräckligt mycket.

Det finns färre än 10 000 träd­leoparder kvar i det vilda. Reglerna för hur de ska leva och behandlas i fångenskap är strikta. I Sverige kräver jordbruksverket att trädleoparder bara ska vistas inomhus när det blir allt för kallt ute.

Men på Parken Zoo struntar man i föreskrifterna, enligt "Kalla fakta".

I en intervju med TV4-programmet säger djurparkschefen Helena Olsson att man fått tillstånd att frångå reglerna och tvinga trädleoparderna att leva inomhus året om.

Men den uppgiften förnekas av jordbruksverket som påpekar att lagstiftningen är tydlig.

- Jag tror att Parken Zoo behöver de här djuren mer än djuren behöver Parken Zoo, säger ­Sandra Jönsson Bäckman, som tidigare arbetat i djurparken, till "Kalla fakta".

Varje år åker över 200 000 svenskar till den populära - och kommunägda - djurparken i Eskilstuna. Man marknadsför sig med uttrycket "räddar världens djur".

Det är en slogan som rimmar illa med ett annat avslöjande i kvällens "Kalla fakta".

 

För elva år sedan meddelade Parken Zoo stolt att deras två pumor Gordon och Giga blivit föräldrar till fyra ungar.

Giga och två av ungarna har levt i djurparken sedan dess - fram till i våras då den utrotningshotade pumafamiljen plötsligt var överflödig och i vägen.

Då bestämde sig Parken Zoo att skaffa jaguarer som nya dragplåster inför sommaren. Det fanns inte längre plats till pumorna.

Praxis är att en internationell koordinator för­söker hitta ett nytt zoo till djur som inte längre är önskvärda i en djurpark. Men det tar ofta lång tid och det är inte alltid säkert att det lyckas.

Djurvårdaren Michelle Lamm, som tidigare arbetat på Parken Zoo, mötte en dag en veterinär när hon kom till arbetsplatsen.

- Jag frågade en av mina kollegor vad som händer. Då säger han till mig, lite tyst, att det ska komma nya djur. Pumorna blev avlivade på måndagen och på torsdagen kom jaguaren, säger hon till "Kalla fakta"

Enligt uppgifterna i "Kalla fakta" påstod djurparkschefen Helena Olsson först att pumorna avlivades eftersom de var för gamla - ett "generationsskifte". Senare uppges hon ha ändrat sig och hävdade i stället att pumorna var sjuka.

Båda uppgifterna tillbakavisas av de djurvårdare som TV4 pratat med.

- Det var absolut inte något fel på dem, säger Marika Kindstrand i "Kalla fakta".

 

Göran Sjöström är veterinär och har även han tidigare arbetat för den populära djurparken. Han fick vid flera tillfällen i uppdrag att avliva djur och är mycket kritisk till tillvägagångssättet.

- Jag gjorde så mycket jag kunde för att få en ändring till stånd. När jag inte lyckades med den sa jag upp mig, säger han till "Kalla fakta".

Djurparkens vd Torbjörn Bergvall förklarar varför avlivningen av pumorna skedde så påpassligt nära jaguarernas ankomst till djurparken:

- Våra djurvårdare får ofta en relation till de djur de sköter. Jag kan därför tänka mig att man har skjutit på att avliva dem litegrann, så att det skedde så sent som möjligt, säger han till Expressen.

Mats Forslund, som är expert hos Världsnaturfonden, vill inte uttala sig om hanteringen av pumorna på Parken Zoo. Men en avlivning kan ibland vara den bästa lösningen, menar han.

- Svenska djurparker är förhållandevis bra djurskyddsmässigt i jämförelse med andra håll i världen. Det kanske många känner igen, att när man gått på djurparker utomlands så har det inte varit så roligt. Det måste man ha i minnet när man diskuterar att skicka i väg ett djur till en annan djurpark, säger han.

 

Det är inte bara i Eskilstuna som djurparken blir ifrågasatt för sitt beteende. I somras uppmärksammades hur Ölands djurpark, ett annat av sommarsveriges mest populära resmål, behandlar sin personal illa.

Unga anställda vittnade om ständig kameraövervakning, utskällningar och att de skickades hem utan lön på regniga dagar.

LO:s hjälplinje för sommarjobbare har aldrig förr varit så nedringd från en och samma arbetsplats.

- En kille blev till och med slagen av sin arbetsledare. Han hade lämnat sitt stånd för att gå på toa och bett en kollega att passa det. Men när han kom tillbaka slog arbetsledaren honom i ansiktet, berättade en tidigare sommarjobbare för Expressen i somras.

Nu framkommer nya skrämmande uppgifter om Ölands djurpark - om hur djuren, som inte har någon facklig hjälptelefon att ringa, behandlas illa.

Djur har blivit ihjälslagna, dött för att de vägrats veterinärvård eller svultit ihjäl, avslöjade SVT:s "Smålandsnytt" i går.

Caroline Ryding arbetade på Ölands djurpark under 2011. Hon berättar om trånga burar, dålig mat och alldeles för få anställda för att kunna sköta djuren på ett vettigt sätt. Underbemanningen var så allvarlig att djur dog.

- En gång så plockade vi en liten marmosettapa. Han hade inte fått varken mat eller vatten på hela helgen. De hann inte, jag kan förstå att de inte hann för de var alldeles för få. Plus att de inte var djurvårdsutbildade, de som var på helgerna, säger Caroline Ryding till "Smålandsnytt".

Även på Ölands djurpark har fullt friska djur avlivats - med vidriga metoder. En näsbjörn slogs ihjäl av personalen, i stället för att veterinär tillkallades.

- De slog ihjäl honom med ett slagträ. Den fick ingen veterinärbehandling och det vi fick höra efteråt var att vi inte fick berätta det för veterinären, för man får ju inte avliva stora djur på det sättet, berättar Caroline Ryding för Smålandsnytt.

 

När Johanna Borgstrand utbildade sig till djurskötare 2000 gjorde hon sin praktik på Ölands djurpark. Redan då var djurparken rejält eftersatt.

- Jag reagerade på att allt var väldigt skitigt. Man brydde sig mest om att göra rent där besökarna kunde se djuren. Man sa att "här behöver vi inte städa", så djuren fick gå omkring och trampa i skit, säger hon.

Personalen tvingades under Johannas praktik att mata djuren med rutten frukt och grönsaker. En del av den så rutten att den knappt höll ihop.

- När jag försökte rensa någon gång blev jag tillsagd att det var för dyrt att stå där och rensa. Det var riktigt dåliga frukter som de bara slängde in till djuren.

När ett litet djur ska avlivas ska det ske på ett precis lika värdigt sätt som när man tar bort ett större djur. Men Johanna Borgstrand fick se hur en av djurvårdarna tog livet av en sjuklig kanin.

- Han lade den bara i en svart sopsäck och drämde den i golvet gång på gång tills den dog, säger hon.

Personalen fick tydliga instruktioner om att man inte fick berätta vad som hände i djurparken. Hur djuren sköttes och hur parken såg ut bakom kulisserna var hemligt för utomstående.

- Det var ofta man sade så, att allt som händer där inne stannar där inne.

Nästan tolv år senare borde mycket ha kunnat hända på Ölands djurpark. Men Johanna Borgstrand är övertygad om att det är minst lika illa i dag.

- Nu har jag egna barn och var i parken förra sommaren. Man märkte direkt att de inte tog hand om djuren. Det hade inte blivit bättre. Det var riktigt, riktigt dåligt, säger hon.

Det är viktigt att folk får veta hur det funkar på Ölands djurpark, tycker Johanna. Hon har burit sin berättelse med sig i många år och har först nu valt att bryta tystnaden.

- Om inspektörerna hade kommit till parken när det såg ut som det gjorde när jag var där så borde det inte ha gått igenom. Det är hemskt hur de behandlar djuren, riktigt fruktansvärt, säger hon.

 

Tidigare anställda på Ölands djurpark berättar om hur inspektörer från länsstyrelserna blir lotsade igenom den stora parken, så att de missar de största bristerna. Det ska inte kunna hända om inspektörerna har tillräckligt kompetens, menar Ewa Wikberg som är bi­trädande zoolog och styrelseledamot i branschorganisationen Svenska djurparksföreningen.

- Det är klart att du kan köra för fort om du vet var du ska bromsa för kamerorna på vägen. Men om det är en duktig inspektör som kommer till djurparken så ska du inte kunna ducka dig ur en inspektion, säger hon.

Svenska djurparksföreningen har nu inlett en diskussion med jordbruksverket och länsstyrelserna för att stärka utbildningen för djurskyddsinspektörerna.

- Vi är måna om att kontrollmyndigheten håller en så hög standard att fel och brister upptäcks. Det räcker att frågan kommer upp för att vi ska ta den på allvar.

Expressen har försökt nå landsbygdsminister Eskil Erlandson (C), som har det yttersta politiska ansvaret för djurskyddet i Sverige. Han vill inte ta ställning till de anmärkningsvärda uppgifterna om djurhållningen i svenska djurparker.

I stället skickar hans pressekreterare ett skriftligt, generellt hållet uttalande:

"Det är viktigt att de som har djur i fångenskap tar ansvar för ett gott djurskydd. Och djurparker, precis som alla andra som hanterar djur, ska följa de lagar och regler som vi har."

 

Ölands djurpark anställde efter kritikstormen i somras den professionella krishanteraren Hans Uhrus som kommunikationschef. Även han vägrar svara på frågor och hänvisar till ett skriftligt uttalande:

"Länsstyrelsen i Kalmar genomför regelbundet kontroller av verksamheten, bland annat enligt djurskyddslagen, så kallade inspektioner. Länsstyrelsen har inga klagomål mot ­parken."

Svenska djurparks­föreningen kommer efter de nya avslöjandena att granska de kritiserade djurparkerna extra noga.

- Alla uppgifter i medierna är inte alltid sanna. Men det är inte så att du i djurparksföreningen tar lätt på de uppgifter som dyker upp. Vi har redan påbörjat en granskning och den kommer att fortsätta, säger Ewa Wikberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag