Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djur avlivas på rutin i svenska djurparker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Avlivas. I normala fall avlivar Skansen vuxna björnar när de är två år gamla, om det inte går att placera dem.
Foto: Peter Kroon

För ett knappt år sedan avslöjade TV4:s "Kalla fakta" att Parken Zoo i Eskilstuna dödade sällsynta djur för att ersätta dem med nya i syfte att locka besökare.

Vad "Kalla fakta" inte nämnde var att friska djur avlivas hela tiden på svenska djurparker. Många kremeras eller ges till forskningsändamål när de bara är ett par år gamla.

Jonas Wahlström på Skansen menar att djuren inte hade haft det lättare i det fria:

- I naturen hade de definitivt gått åt, säger han.


Här kan du ladda ner reportaget som mp3-fil eller lyssna på det direkt i vår mp3-spelare.

"Kalla fakta" skapade rubriker när de visade bilder från ett fryshus där djuren på Parken Zoo förvarats huller om buller i flera år. Programmet "Medierna" i P1 kritiserade "Kalla fakta" för att undanhålla att det varken är olagligt eller ovanligt att friska djur avlivas på djurparker.


Foto: Jonas Wahlström, Skansen-akvariet. Foto: Cornelia Nordström

Utrotningshotade bongoantiloper, en Kubakrokodil och tre pumor avlivades i samband med att ett antal jaguarer skulle beredas plats i ett hägn på djurparken. Spåren från ovanliga djur som avlivats tvättades omsorgsfullt bort: nyckelringar, gosedjur och bilder slängdes i stället för att ges bort, enligt Eskilstuna-Kuriren.

Jonas Wahlström på Skansen-akvariet menar att Parken Zoo var lite fartblinda. Men att friska djur avlivas på djurparker är i enlighet med naturens ordning.

- Naturen är inte så snäll som Disney framställer den. I naturen går 90 procent av avkomman åt som foder till andra djur. Eftersom vi inte har leoparder som äter apor på apbergen måste vi avliva några av dem om det inte finns möjlighet att skicka dem till andra djurparker. I naturen hade de definitivt gått åt. Under tio-tjugo år har vi avlivat åtta eller tio babianhannar som varit fullt friska. Men det finns andra alternativ, som att ge djuren preventivmedel.

P-piller är sällan aktuellt på svenska djurparker, berättar Tomas Frisk, chef för Zoologiska avdelningen på Skansen. Den samlade expertisens bedömning är att det är bättre djurhållning att låta djuren föda upp sina ungar. I första hand försöker man placera djuren i en annan park, men många djur som man inte lyckas placera går till forskningsändamål, kremeras, blir foder åt andra djur eller avlivas. Normalt sett avlivar Skansen vuxna björnar när de är två år gamla, om det inte går att placera dem.

Finns det en tanke om att de nya söta björnungarna ska generera vinst?

- Jag ser det inte riktigt så.

Är det inte sorgligt att avliva djur?

- Jag tycker att djurparkerna har en viktig uppgift i artbevarande. 25 procent av jordens däggdjursarter är på väg att utrotas och där kan djurparkerna göra skillnad dels genom att hålla arterna som reservpopulation och dels genom att informera. Att träffa djur på en djurpark väcker mer engagemang än att se dem på tv.

Vi lägger på. En stund senare ringer Tomas Frisk upp igen.

- Angående om det är sorgligt att avliva djur... det är svårt att prata om de där känslorna. Visst finns det alltid en sorg i att avliva djur, framför allt hos de som jobbat nära djuren, säger han.

Han menar att avlivandet är en naturlig del av att ha tamdjur - många går till slakt, många blir mat åt andra djur.

I naturen har många av de mindre bytesdjuren en dödlighet på 50 - 60 procent per år.

Men Helena Pedersen, forskare i kritiska djurstudier vid Malmö högskola, tycker inte att det är ett rättvist system.

- Livet i naturen är ingen picknick, där dukar gamla och svaga djur under. Men i en djurpark tar människan total kontroll över vem som får leva och dö: hennes intressen styr allt. I naturen hade djuren haft en rimlig chans, men det har de inte i djurparkernas avelsplaner.

Hon tycker att vi har ett schizofrent förhållande till djur: vi upprörs över löpsedlar om vanvård men ser samtidigt inget problem i att hålla djur i fångenskap. Dessutom visar vi bara medlidande för söta arter.

- Dyngbaggen är viktigare för ekosystemen än många gulligare djur men drar mindre folk.

Camilla Björkbom på Djurens rätt menar att djurparker är kommersiella verksamheter som håller djur som underhållning, en produkt som ska dra in pengar. På våren vill parkerna locka med nya djur och djurungar och på hösten avlivar man överskottet när besökarna ledsnat på djuren.

Dessutom tillgodoser många parker inte vissa arters behov av rörelse, ensamhet, simvatten och ytor. Djuren blir stressade av att vistas så tätt inpå besökare. Många exotiska djur som vårt svenska klimat inte är anpassat för hålls instängda på för små utrymmen under vintersäsongen, menar hon.

Parkerna berättigar sin existens som ett artbevarandeprogram, medan arterna i stället borde bevaras i sina naturliga miljöer, eller djurparksliknande miljöer utan syftet att ta in besökare, tycker hon.

- Vad är det barnen ser på djurparker? Djur i fångenskap, vilket stärker bilden av att djuren finns till för människan. Det är viktigt att barn får ett djurintresse tidigt, men det kan de få genom naturfilmer, säger Camilla Björkbom.

Jonas Wahlström på Skansen-akvariet tycker inte att det räcker med att barn får se naturfilmer "det är som att titta på Piff och Puff". Han skulle gärna driva en djurpark utan besökare.

- Om bara staten eller Djurens rätt gav mig de tio-femton miljoner om året som det kostar att driva en djurpark, säger Jonas Wahlström.

Tomas Frisk medger att det är en förvrängd bild av naturen som ges på djurparker, men att djuren fortfarande är äkta. Flera arter hade inte funnits om det inte vore för djurparkerna, som visenterna. Många djur kan inte räddas i sina naturliga miljöer på grund av tjuvjakt.

Han poängterar att djurengagemanget ökar av att se djur på riktigt, att många stockholmare aldrig hade sett en björn på riktigt om det inte vore för Skansen.

- Många djur på naturfilmer är filmade på djurpark vilket inte många tänker på.

På frågan om björnarna på Skansen är lyckliga bakom glasrutan svarar svarar Tomas Frisk på Skansen:

- Vi har ju våra experter som gör bedömningar av djuren och generellt har våra djur det väldigt bra. Vi jobbar stenhårt för att de ska få utlopp för så mycket naturliga beteenden som möjligt: till exempel gömmer vi mat åt dem på morgnarna så de får göra sitt födosök. Det händer att en individ trivs sämre och då får man jobba hårdare för den.

Helena Pedersen tycker att djurparkerna borde avskaffas. Budskapet man får när man kommer in i en park är att det är okej att hålla djur instängda, menar hon.

- Vi har inte bett om djurens medgivande om att göra dem till redskap för våra intressen. En privat djurpark måste gå med vinst.

3 ANDRA DJURPARKER I BLÅSVÄDER

Skånes djurpark

2010 inträffade en olycka med vargar på Skånes djurpark. Vargarna slet upp ett hål i ett stängsel och tog sig ut, men avlivades av parkens personal. Totalt sköts 12 vargar den dagen. Enligt länsstyrelsen i Skåne hade parkens personal agerat föredömligt. Vissa svårupptäckta tekniska svagheter hittades i konstruktionen på hägnet.

Källa: Skånes djurpark

Ölands djurpark

Usla förhållanden. På Ölands djurpark avlivades djur på fel sätt 2011. En sjuk näsbjörn ska ha slagits ihjäl av personalen. Enligt samma person ska djuren också ha haft för trånga burar och fått foder som gjorde dem sjuka och felnärda. Djur ska också ha stått helt utan mat och vatten - vilket ska ha lett till att djur dog. 2012 arbetade gästarbetarna på Ölands djurpark under svåra missförhållanden.

Källa: Radio P4 Kalmar och Smålandsnytt

Söderåsens djurpark

Tillslag. Ett djur fick avlivas och nio omhändertogs akut av länsstyrelsens djurskydd under myndigheternas tillslag mot Söderåsens djurpark utanför Billesholm 2010. Trots att anläggningen aldrig har öppnats för allmänheten hade det länge funnits mellan 200 och 300 djur, både svenska lantdjur och exotiska arter.