Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Djungeln töms på sina utrotningshotade djur

Svart makak
Status i världen: Akut hotad
Finns enbart på indonesiska ön Sulawesi. Lokalinvånare jagar dem för att äta upp dem, ofta anses det vara tradition att ha apa på middagsbordet vid stora högtider. Aporna säljs även som husdjur eller som "dansande apor" till nattklubbar.
Orangutang
Status i världen: Livskraftig
Lever enbart på de indonesiska öarna Borneo och Sumatra. De jagas framför allt för att säljas som husdjur, men dödas även för att ätas. Världsnaturfonden uppskattar att det i dag finns knappt 50 000 orangutanger kvar i hela världen.
Rödblå lorikit
Status i världen: Starkt hotad
Är populära fåglar att ha som husdjur eftersom de är så färggranna och smugglare kan tjäna stora pengar på att sälja dem. Men det finns i dag bara mellan 5 000 och 10 000 sådana här fåglar kvar, alla bor på den lilla ögruppen Talaudöarna.
Ädelpapegoja
Status i världen: Livskraftig
Med sina starka färger - hanen är grön och honan klart röd - är de populära husdjur i västvärlden. I det vilda lever de bland annat i Indonesien där de säljs öppet på fågelmarknader trots att det är förbjudet i lag att sälja dem.
Fladdermöss
Status i världen: Varierar
Det finns mer än ett 20-tal olika fladdermössarter på Sulawesi men många riskerar att försvinna eftersom de jagas för sitt kött. På marknaden i Tomohon säljs varje dag en stor mängd döda fladdermöss.
Spökdjur
Status i världen: Nära hotad
Även känt som tarsier, är en av världens minsta apor. De säljs ibland olagligt som husdjur men dör ofta inom ett år eller två om de hålls i fångenskap
Fladdermöss.
Rödblåa lorikiter.
1 / 8

MANADO, INDONESIEN. Han hällde ut klister på grenarna och lyckades fånga 111 utrotningshotade fåglar.

Nu väntar de rödblå lorikiterna på att deras vingar ska växa tillbaka efter det misslyckade smugglingsförsöket.

Men de är inte de enda djuren som varit på väg ut ur landet - nyligen hittade indonesiska myndigheter elva resväskor lastade med 8 000 utrotningshotade sköldpaddor.

Expressen har besökt Manado i Indonesien, en av knutpunkterna för den illegala handeln med exotiska djur.

Handeln i siffror

• 17 % av världens alla fåglar bor i Indonesien, totalt 1 600 arter, och 12 procent av världens alla däggdjur. Regnskog täcker 60 procent av landets yta.

• 1 djur- eller växtart om dagen beräknas utrotas i Indonesien enligt Interpols beräkningar. Landets flora och fauna tillhör en av världens mest unika på grund av läget mitt emellan den asiatiska och australiska kontinenten.

• 14 000 personer är anställda av indonesiska myndigheter för att stoppa smuggling och se till att Indonesiens djur och natur skyddas.

• 17,2 miljarder kronor uppskattar FN att handeln med vilda djur i sydöstra Asien uppgår till varje år.
Internationellt omsätter den olagliga handeln med vilda djur nästa lika mycket som vapen- och droghandeln.

• 600 kronor är genomsnittspriset för en exotisk fågel när en indonesisk smugglare säljer fågeln på den internationella marknaden.

Fukten droppar från grönskan, en våt lian klänger ner mellan palmbladen. Det surrar högt av syrsor och från trädtopparna hörs ropen från två Sulawesihornkorpar som försöker hitta varandra.

Plötsligt rasslar det till i djungeln några meter bort och en gren viker sig mot marken. En svart makak svingar sig över till ett annat träd samtidigt som en annan apa promenerar över stigen. Det tar bara några sekunder så är resten av flocken också på plats - honor med små bebisar som kravlar sig fast vid magen, hanar som sitter och plockar insekter ur varandras pälsar, ung-apor som bråkar och hoppar fram och tillbaka genomdjungelgrönskan.

Naturreservatet Tangkoko på Sulawesi i Indonesien är en plats där de svarta makakerna fortfarande kan leva relativt fredat. Men trots att området patrulleras regelbundet av skogsvakter och det finns flera forskningsstationer här riskerade utrotningshotade aporna att tillfångatas

- Vi har haft tjuvjägare här flera gånger. Det är ett så stort område så det går inte att kontrollera allt hela tiden, säger Junaeda Kartima.

Han har arbetat som guide i området i mer än tio år och kan djungeln på sina fem fingrar. Vid sidan avsitt vanliga jobb är han dessutom engagerad i en lokal organisation som framför allt föreläser i skolor.

- Vi försöker lära barnen vikten av att bevara våra vilda djur, det är enda sättet inför framtiden, säger Junaeda Kartima.

 

Tomma plastförpackningar, sugrör, gamla kokosnötter och annat skräp flyter vid kajkanten i hamnen i Manado på ön Sulawesi i östra Indonesien. Det luktar avlopp, fisk och starka kryddor.

Två lokala marknader slåss om utrymmet i kvarteren där fiskebåtar, lastfartyg och turistbåtar lägger till - en miljö där det är mycket människor i rörelse och inga större problem att komma undan med mer ljusskygga affärer.

Hit kommer varje år tusentals djur - fåglar, sköldpaddor, ormar, apor - som fångats olagligt på Sulawesi eller närliggande öar som Papua och Talaud. De förs till Manado för att sedan smugglas över gränsen till Filippinerna och vidare ut på världsmarknaden, eller till lokala handlare i Jakarta där de säljs som husdjur eller för att ätas upp.

- Det här är en hotspot för smugglare eftersom Sulawesi ligger så nära Filippinerna, det är lätt att ta sig förbi gränspolisen med små båtar. Tyvärr är det bara ett fåtal fall som avslöjas och leder till att någon grips och döms för brottet, säger Simon Purser, manager för Tasikoki animal rescue center i norra Sulawesi.

Han kommer ursprungligen från Storbritannien men har jobbat i nära tio år på olika platser i Asien med att försöka rädda djur som riskerar att bli eller redan är utrotningshotade. De senaste fem åren har han lagt allt fokus på Tasikoki - och han visar engagerat var han vill bygga nya inhägnader för att kunna ta emot fler apor och fåglar som räddats frånsmugglare eller från ett liv som vanvårdade husdjur.

- Det finns enorma behov av att ta hand om djur här men det görs väldigt lite. Vi är det enda räddningscentret i Sulawesi och vi gör så gott vi kan, säger Simon Purser.

 

Janaeda Kartima, guide i naturreservatet Tangkoko. När Expressen besöker Tasikoki är centret fyllt till bristningsgränsen efter att de i december förra året fick ta emot 95 rödblå lorikiter, en utrotningshotad fågelart som det i dag enbart finns mellan 1 000 och 2 000 exemplar kvar av. En man togs på bar gärning när han försökte föra ut fåglarna - intryckta i två burar - med båt från Papua till Filippinerna.

Simon Purser beskriver hur tjuvjägaren använde sig av ett av de vanligaste sätten för att fånga exotiska fåglar:

- Han hade identifierat vilket träd de brukade samlas i under natten. Så han gick dit på eftermiddagen och strök lim på alla grenar så att fåglarna fastnade. Sen kunde han bara gå dit och skörda dem som oliver.

Ett högljutt kvittrande och tjattrande hörs från burarna på Tasikoki så snart en människa närmar sig. När smugglaren försökte ta sig ut ur Indonesien med lorikiterna var de däremot helt tysta.

- Han hade täckt dem med honung så de skulle vara fullt upptagna med att slicka på varandra i stället för att ge ljud ifrån sig, säger Simon Purser.

Han befarar att öarna i Indonesien riskerar att förlora stora delar av sitt rika djurliv om inget görs omgående.

 

För en knapp månad sedan hittade indonesiska myndigheter sammanlagt elva resväskor fyllda med 8000 Nyaguineasköldpaddor, en art som enbart finns på Papua och i Australien. Sköldpaddorna var på väg mot Kina och Singapore.

Samtidigt är det bara en dryg vecka sedan en misstänkt smugglare - specialiserad på att föra ut apor och komodoödlor till bland annat Ryssland, Cypern, Singapore och Thailand - greps på Bali i samband med att polisen konfiskerade åtta fängslade apungar och tvåkakaduor.

- Vi hoppas att budskapet kommer ut att om man bryter mot lagarna om vilda djur i Indonesien så blir man gripen och straffad, säger Joe Walston, chef för organisationen Wildlife Conservation Societys avdelning i Asien, i ett uttalande till nyhetsbyrån UPI.

Den illegala handeln med vilda djur beräknas omsätta hundratals miljarder kronor varje år enligt Världsnaturfonden, WWF. Djuren skeppas till största delen till USA och Kina, som enligt Wildlife Conservation Society är två av världens största importörer av exotiska djur.

Men det är inte enbart den internationella marknaden som utgör ett hot mot Indonesiens djurliv. Många av landets utrotningshotade arter risker att försvinna eftersom bybor äter upp djuren, en tradition som funnits i århundraden.

- Vid stora högtider, som jul eller vid bröllop, är det många som tycker det hör till att servera apa till exempel, säger Simon Purser.

På marknaden i Tomohon på Sulawesihåller handlarna på och ställer i ordning sina varor. Stora grisarkastas upp på borden och styckas, på ett ställe kan man köpa hela kohuvuden.

Men här finns även mer ovanliga inslag. En man hänger upp ett tiotal döda fladdermöss på ett snöre han spänner upp över bordet. I ett annat stånd håller en man på att trä upp döda djungelråttor på spett för att sedanbränna dem sotsvarta med en blåslampa innan de är redo för försäljning. En annan handlare visar att det finns hundkött tillsalu. Han pekar på en stor bur där ett tiotal hundar sitter inspärrade, i närheten ligger fem sotsvarta döda hundkroppar.

 

Simon Purser, manager för Tasikiki animal rescue center. Varje år säljs omkring 90 000 däggdjur på marknaden, många av dem tillhör utrotningshotade arter. Några gånger i veckan går det att köpa orm, och den som har de rätta kontakterna kan utan större problem få tag på döda apor.

- Många bybor äter nästan allt som rör på sig, det är billigare att köpa bush meat än fläsk- eller nötkött, säger Dharma Anthony.

Han jobbar som chaufför och kör ofta personer till marknaden, men väljer själv att stanna utanför. För några år sedan blev Dharma av med en av sina hundar, det visade sig att det var en granne som fångat in den och ätit upp den. Sen dess har han mycket svårt att besöka marknaden och se andra djur som bara väntar på att dödas för att bli mat.

Nu kombinerar han sitt arbete med att spana efter djur som far illa. Ser han en apa som hålls som husdjur i en trädgård eller utanför en restaurang eller liknande anmäler han det till polisen så att de kan åka och hämta djuret.

- Det är olagligt att ha exotiska djur som husdjur. En del personer vet inte om det, men när de får informationen lämnar de ofta ifrån sig sina djur frivilligt, säger Dharma Anthony.

 

Nyligen blev en lokal politiker påkommen med att ha en stor samling vilda djur i sin trädgård, bland annat en krokodil, flera svarta macaquer, kasuarer - en sorts strutsfågel - och hjortsvin. Han valde att lämna över samtliga djur till Tasikoki Animal Rescue Center, samtidigt som han gjorde ett officiellt uttalande där han uppmanade alla andra att göra likadant.

- En del av djuren kom ursprungligen härifrån Sulawesi och dem försöker vi rehabilitera för att kunna släppa tillbaka ut i naturen. Men de andra är mer en fråga om välgörenhet där vi tar hand om dem, säger Simon Purser.

 

Djur som konfiskeras i samband medsmugglingsförsök eller som olagligt hållits som husdjur ska återbördas till de områden de ursprungligen kommer från. Men många gånger är det omöjligt eftersom det inte finns resurser att skeppa tillbaka dem till rätt ö och se till att de klarar sig i det vilda. I brist på andra lösningar avlivas därför ofta djuren.

- Det är mindre än 20 procent som kommer tillbaka ut i det vilda, säger Simon Purser.

De blåröda lorikiterna på Tasikoki har ändå goda framtidsutsikter.

De håller just nu på att lära sig flyga med sina nyutvuxna vingar och i mitten av februari är planen att de ska transporteras tillbaka till Papua och ett liv i frihet.