Det finns mycket svenskt porslin i omlopp på loppisar, antikhandlar och auktioner.
Och det är inte så konstigt.
Sverige har nämligen en lång tradition av porslinstillverkning – den första fabriken slog upp portarna redan på 1700-talet. Men det är särskilt porslin från 1950- och 60-talet, "retroporslin", som är populärt i dag.
Ulrika Ruding, chef vid konsthantverksavdelningen vid Stockholms Auktionsverk, förklarar att svenskt retroporslin varit populärt länge.
Läs även: För dig som loggar in – här kan du läsa fler artiklar
– Nu är det en trend att folk tycker att det här färgglada porslinet är väldigt trevligt och snyggt att ha hemma, plus att det är en ny generation som uppmärksammar det, säger hon.
– Är du på en lite tråkig loppis och så står det en färgglad kaffekopp, temugg, kanna eller sockerskål, så sticker de ut. Bara en sådan sak kanske gör att folk plockar upp den och tycker den är fin, fortsätter Ulrika Ruding.

Stig Lindberg – en stjärna
Vissa formgivare är mer populära än andra.
– Det är bland annat Stig Lindberg, som var verksam på Gustavsberg. Vissa av hans allra mest populära modeller har man till och med tagit upp i nyproduktion i dag, medan det som inte nyproduceras är det som springer i väg och blir dyrbart, säger Ulrika Ruding.
– Han har gjort "Spisa Ribb", som är trevlig. Den finns en annan servis som heter "Tahiti", den är extra dyr. Det är lite 70-tal över den, säger Ulrika Ruding.

Serviser värda tusenlappar
Hon håller fram "Blå Eld" och "Mon Amie", den förstnämnda av Hertha Bengtsson och den andra av Marianne Westman, båda från Rörstrand, som exempel på två andra eftertraktade serviser.
– Det är lika många kvinnor som män som ritat dekoren till de här populära serviserna. Det tycker jag är lite roligt, säger Ulrika Ruding.
En retroservis i gott skick kan man få ett par tusenlappar för. Exakt hur mycket varierar.
– Det beror på hur många delar det är, vilka delar det är, skicket och vilken av serviserna det är. Så det är många olika faktorer som avgör priset, säger Ulrika Ruding.

70-talsporslin kan bli poppis
Hon tror att porslin från 1970-talet, från bland annat Höganäs och Rörstrand, är på väg att bli populärt.
– Jag tror det. Det tidiga porslinet från 70-talet är väldigt färggrant. Men sedan kom serviser som är mer murriga – i bruna eller skogsgröna färger. Jag tror att de kan bli trendiga, så här bör man ha ögonen öppna. Det här porslinet är fortfarande väldigt prisvärt, säger Ulrika Ruding.


