Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Diktatorn firar med basket och terror

UDDA VÄNSKAP. Nordkoreas diktator Kim Jong-un och amerikanske basketlegenden Dennis Rodman har ett gemensamt intresse - basket. Foto: REUTERS, AP

Nordkoreas unge ledare Kim Jong-un gillar att glatt omge sig med kvinnor och barn.

Och Dennis Rodman.

Men bakom leendet döljer sig en brutalitet värdig både pappa och farfar.

Kim Jong-un har genom avrättningen av sin mentor och ingifte släkting Jang Song-taek visat vad han går för.

Historien om att han lät hungriga hundar slita Jang i bitar var en förvisso en bluff, men udda avrättningsmetoder har använts förr i Nordkorea.

Lyssna på Diktatorn firar med basket & terror

Ladda ner avsnitt

Två år med Kim Jong-un

2011

December: Kim Jong-il avlider, 70 år gammal. Den 29 december utses yngste sonen Kim Jong-un till "den store efterträdaren".

2012

April: Kim Jong-un utses till Arbetarpartiets förste sekreterare. Den avlidne Kim Jong-il utses samtidigt till "evig generalsekreterare". Det är också 100-årsfirande av Kim Il-sungs födelse. Nordkorea försöker fira med raketuppskjutning som dock misslyckas.

Juli: Kim Jong-un avskedar arméchefen Ri Yong-ho.

Oktober: Nordkorea hävdar att landets robotar nu kan nå USA:s fastland.

December: Nordkorea skjuter upp en raket i omloppsbana kring jorden.

2013

Januari: FN:s säkerhetsråd kritiserar Nordkoreas raketuppskjutning.

Februari: Nordkorea genomför en kärnvapenprovsprängning, landets tredje, Kim Jong-uns första. Förre NBA-spelaren Dennis Rodman besöker Nordkorea och träffar Kim Jong-un.

Mars: FN:s säkerhetsråd inför nya ekonomiska sanktioner som straff för kärnvapenprovet. USA och Sydkorea inleder årlig militärövning. Nordkorea hotar med kärnvapenattack och avbryter alla kontakter med Sydkorea.

April: Nordkorea meddelar att man återupptagit verksamheten vid kärnenergianläggningen i Yongbyon. Den hade varit stängd sedan 2007.

Maj: Nordkorea genomför flera tester med kortdistansrobotar.

Juli: Nordkorea meddelar att sydkoreaner åter är välkomna till industrizonen Kaesong. Den stängdes i april.

Augusti: Nord- och Sydkorea håller samtal om Kaesongs framtid och beslutar i september att återuppta samarbetet.

Oktober: Nordkorea griper en amerikansk turist som är på gruppresa i landet. Han släpps i december.

December: Jang Song-taek, gift med en faster till Kim Jong-un och sedd som Nordkoreas näst mäktigaste man, avsätts och avrättas, anklagad för bland annat förräderi.

Kommunist-dynastin har styrt i 66 år

Kim Il-sung:

Grundade med sovjetiskt stöd det kommunistiska Nordkorea. Byggde upp en enorm personkult och förvandlade Nordkorea till ett av världens mest isolerade länder. "Den store ledaren" dog i juli 1994, 82 år gammal.

 

Kim Jong-il:

Ärvde riket och makten. Kim Jong Il styrde Nordkorea med samma järnhand som pappa från 1994. Miljoner nordkoreaner dog av svält under hans styre. Tinade delvis upp relationerna med Sydkorea, innan relationerna åter försämrades. Avled i december 2011.

Kim Jong-un:

Tredje generationen Kim. Den yngste av Kim Jong-ils söner. Fick sin utbildning bland annat i Schweiz. Håller yngre profil än pappa, men är lika hotfull i sin retorik och handlingar. Fyller 31 den 8 januari och är en av världens yngsta ledare.

Nordkoreas unge ledare Kim Jong-un fyller 31 år i morgon. Han får sin nye bästis Dennis Rodman i present.

Den förre NBA-spelaren leder en basketmatch på själva bemärkelsedagen och får sällskap av flera andra före detta NBA-stjärnor - som Kenny Anderson, Cliff Robinson och Vin Baker.

Det blir det fjärde besöket inom loppet av ett år för den 53-årige Rodman i Nordkorea. Och den förre Chicago Bulls-stjärnan har låtit sig charmas:

– Vi är goda vänner. Det är en schysst kille, han har ett stort hjärta, sa Rodman tidigare i år i en intervju för Irish Examiner.

Den intervjun gavs i sanningens namn innan Kim Jong-un visade sin inte så godhjärtade sida genom att låta avrätta mannen som varit hans mentor i flera år, Jang Song-taek, 67.

Jang kallas ofta "farbror" i nyhetsrapporteringen men han var i själva verket ingift i familjen. Han var gift med Kims faster, Kim Kyung-hui.

Avrättningen avskräckte dock inte Rodman, som dök upp i Nordkorea igen i mitten av december, bara några dagar efter beskedet att Jang straffats med döden.

Denna gång var dock Kim för upptagen för att hinna träffa honom.

- Jag är inte orolig, jag kommer att träffa honom igen, sa Rodman på vägen hem.

 

Det var alltid en osannolik vänskap. Kim Jong-un är den tredje generationen från samma familj som styr Nordkorea, ett land som gör sitt bästa att stänga ute resten av världen och utvecklingen. Ett land som ser USA som ärkefienden.

Rodman är - med sina egna ord - "Americas No 1 badass" som - åter enligt egen utsago - legat med 2 000 kvinnor, däribland Madonna.

Men det hör till historien att Kim Jong-un som ung studerade på internatskola i Schweiz och ett av hans stora intressen var basket. Favoritlaget hette Chicago Bulls, Rodmans klubb.

Och när Nordkorea släppte bilder tidigare i år på Rodman och Kim sittandes sida vid sida under en basketmatch i Pyongyang, så fanns det förstås en tanke bakom det. Inget sker av en slump när det gäller bildpublicering på Nordkoreas ledare.

– Basketmatchen i Pyongyang var bra PR för Kim Jong-un, säger Kim Yong-huyn vid Dongguk-universitet i Söul till New York Times.

– För hemmapubliken så visar han upp sig som inte alltför stel utan som en ledare med öppet sinne, något som kan tilltala de unga i Nordkorea.

Pappa Kim Jong-il gjorde sällan offentliga framträdande utom vid paradliknande tillfällen där han klappade händerna och såg auktoritär ut.

Sonen däremot verkar mer bekväm med att låta sig omges av allt från kvinnliga soldater till skaror av barn. Han har gjort ungdomskult till något av ett tema och låtit bygga allt från skidanläggningar till nöjesfält och vattenparker.

Det faktum att han var så ung och dessutom levt några år i sin ungdom utomlands, gjorde att många bedömare hoppades att han skulle bli en öppnare, mjukare diktator än sina bägge företrädare.

 

Så har det inte blivit. Tvärtom. Kim Jong-un har trots att han bara suttit drygt två år vid makten visat sig ha nog så hårda nypor. Offentliga massavrättningar har ökat, koncentrationslägren vuxit i omfattning. Josef Stalin nickar nog godkännande i sin kommunistiska himmel (eller helvete).

Och Stalin skulle helt klart gilla de utrensningar som unge Kim ägnat sig åt under de två år han suttit vid makten. Inte ens de allra högsta går säkra.

De sju nordkoreaner - förutom närmaste familjen - som gick närmast bakom Kim Jong-ils bårbil vid begravningen 2011 hade kommit ungefär så högt som man kan göra i den nordkoreanska diktaturen. Fem av dem är bortrensade i dag. I bästa fall förlorade de bara jobbet.

Förre vice försvarsminister Kim Chol är inte en av de lyckliga. Han begick misstaget att inte visa tillräcklig sorg efter Kim Jong-ils död.

Han blev en av de första tunga ledarna av det gamla gardet som Kim Jong-un gjorde sig av med. Han blev av med både jobbet och livet.

Avrättningsmetoden var något okonventionell. Kim Chol ställdes upp ute på ett militärt övningsfält och besköts med granatkastare. Kim Jong-un hade nämligen beordrat att "inte ett spår av honom, inte ens ett hårstrå" skulle finnas kvar.

 

Men det är nyheten om Jang Song-taeks plötsliga fall och avrättning som verkligen skakat om. Inte ens pappa eller farfar lät rensa ut och döda en medlem av den egna familjen på detta offentliga vis.

Det är något ännu värre i koreansk, konfuciansk kultur där respekten för de äldre och för fäder är stor.

Och Jang hade varit något av en fadersfigur för Kim Jong-un efter att Kim Jong-il drabbats av en stroke 2008 och sonen plötsligt behövde börja skolas in som landets nye ledare.

I förra veckan påstod dessutom en tidning i Hong Kong att Jang avrättats genom att slitas i bitar av hungriga hundar.

Uppgiften fick stor spridning runt världen - även bland annat Expressen, DN och Aftonbladet rapporterade om den - men allt visade sig vara en nyhetsanka. Enligt den brittiska tidningen the Guardian skapades hundhistorien av en kinesisk satiriker som la ut den på sin mikroblogg.

Men det råder inget tvivel om att Jang blev avrättad, antagligen sköts han ihjäl. Exakt vad som utlöste hans fall är dock oklart. Han beskylls i det 2 740 ord långa dokumentet som nordkoreanske nyhetsbyrån KCNA publicerade för ett otal brott mot den nordkoreanska staten, från förräderi till distribution av pornografi.

Andrej Lankov, nordkoreaexpert baserad i Söul, tror att det helt enkelt handlade om samma typ av utrensning som vi sett flera gånger förr i kommunistdiktaturer, från Stalin till Maos kulturrevolution.

– Han ville göra sig av med buttra, gamla gubbar, säger Lankov till Los Angeles Times.

– Han kunde inte vara boss med underordnade som var dubbelt så gamla som han, som inte förstod honom och som inte tog honom seriöst.

En del av motivet kan också ha varit ekonomiskt. New York Times citerar sydkoreanska underrättelsekällor som hävdar att kampen delvis handlade om kontrollen kring viktiga exportindustrier till Kina.

Jang - som var den i den nordkoreanska toppen med bäst relationer till Kina - kontrollerade en viktig del av denna handel. När Kim Jong-un under hösten ville ta över den operationella kontrollen, så vägrade hans morbror gå med på det.

Kim sände dit soldater från den nordkoreanska armén, men de slogs först tillbaka av Jangs män. Dödsoffer krävdes. Kim ska ha blivit rasande, beordrat avrättningen av två nära medarbetare till Jang och sedan även krävt hans huvud.

Jang ansågs vara nummer två i Nordkoreas hierarki efter Kim Jong-un, en man med flera allierade. Mycket tyder nu på att utrensningen bland dessa har börjat.

– Vi ser tecken på att de som stod Jang nära nu kallas tillbaka och rensas ut, säger Sydkoreas återföreningsminister Ryoo Kihl-Jae i ett uttalande.

En av dem som tycks råkat illa ut är Nordkoreas Sverige-ambassadör, Pak Kwang-chol. Han kallades hem till sitt hemland tillsammans med sin hustru den 28 december och vittnen såg paret på Pekings flygplats, eskorterad av nordkoreanska vakter.

Enligt den nordkoreanske ambassaden är ambassadören bara hemma på semester, men det tror just ingen på.

Även Nordkoreas ambassadör i Malaysia, Jon Yong Jin, har kallats hem. Han var svåger med den avrättade Jang.

 

Nordkorea var redan tidigare ett nyckfullt och oförutsägbart land. Normala diplomatiska spelregler gäller inte där.

Den unge Kim Jong-un har under året som just avslutats flera gånger utmanat omvärlden med sällsynt hotfull retorik. Han förklarade tidigt i våras att Nordkorea befinner sig i ett "krigstillstånd˝ med Sydkorea och hotade USA med kärnvapenkrig.

Avrättningen av morbror Jang har inte gjort omvärlden lugnare:

– Om Kim Jong-un är kapabel till detta, om det inte finns någon egentlig förmåga till återhållsamhet, vad blir då konsekvenserna? undrar Scott Snyder, Koreaexpert vid amerikansk Council of Foreign Relations till Los Angeles Times.

– Att bevittna vad som hände med Jang, får en att fundera över mardrömsscenarierna.

Kina är det enda utomstående landet som anses ha någon kontroll över Nordkorea. Men även kineserna är bekymrade.

De verbala hotelserna i våras fick även Kinas president Xi Jinping att reagera offentligt, något mycket sällsynt.

– Vi är bekymrade. Det finns många frågetecken, inklusive Nordkoreas kärnvapen, sa då Zhang Lianggui, Nordkoreaexpert vid Centrala Partiskolan i Peking.

När Kim Jong-un under nyårshelgen levererade en traditionell nyårshälsning, så anslog han dock delvis en försonlig ton.

– Nord- och Sydkorea borde skapa en miljö för att förbättra relationerna. Det är dags att sluta med meningslöst förtal, och Nord- och Sydkorea borde inte längre göra saker som skadar försoning och harmoni.

Det låter ju hoppfullt, men Kim Jong-un sa något liknande redan för ett år sedan. Några veckor senare provsprängde Nordkorea en tredje kärnvapenladdning.

Det Nordkorea som just inlett 2014 är lika svårbedömt som alltid. Och att USA:s främsta kanal till landets ledare heter Dennis Rodman, känns ju inte direkt lugnande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!