Det tragiska slutet för Astrids kärlek

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HUSTRUN I SLIPS. I Stockholm mötte Astrid Lindgren sin blivande man Sture, födde dottern Karin och började skriva böcker om starka flickor och ensamma pojkar.

I Astrid Lindgrens fantastiska brevväxling med den 50 år yngre Sara i Ulricehamn ger författaren tonåringen ett råd:

- Jag vet så enormt mycket om det där med alkohol. Var rädd om den där klara vettiga logiska hjärnan du har och solka inte ner den med sprit.

Astrid visste vad hon talade om. Hennes make Sture söp ihjäl sig och var endast 53 år när han dog av brustna åderbråck på matstrupen, orsakade av skrumplever.

I Astrid Lindgrens bostad på Dalagatan i Stockholm söker sig plötsligt några svaga strålar av decembersol in genom fönstren i vardagsrummet. Där sitter Karin Nyman, som har låtit sin mors lägenhet stå praktiskt taget orörd sedan hon dog i januari 2002. Där sitter också Jens Andersen, som har skrivit biografin "Denna dagen, ett liv" om Astrid Lindgren.

På frågan om hur familjen handskades med Sture Lindgrens alkoholproblem svarar Karin Nyman:

- Jag kan inte minnas att det var så mycket tacklande av de problemen i familjen. För mamma var det ju det, naturligtvis. Men jag tror att hon gjorde det ganska ensam i det längsta, faktiskt. Så att det var först när det blev uppenbart för oss att han var påverkad, och inte var sig lik, som man förstod. Och det betydde naturligtvis att man fick lov att ställa sig ytterligare ett steg åt sidan i förhållande till honom. Det var tråkigt.

Stor oro bakom glad fasad

I Kristina Lindströms SVT-dokumentär säger Astrid Lindgren att "vi drack ganska duktigt" under en tid, och Sture drack dagligen, och för mycket:

- Söndagarna hos oss lät så här: kluck, kluck, kluck, efter ljudet av när man häller upp en grogg.

När andra världskriget var slut gjorde Astrid Lindgren stor succé med sin första bok om Pippi Långstrump, som såldes i över 20 000 exemplar på kort tid. Den pigga och glada författaren syntes i veckotidningsreportage och hördes i radio och skapade kulturdebatt kring den "omoraliska" Pippi.

Bakom fasaden fanns ett vemod och en oro som 1940-talets svenska offentlighet inte visste någonting om. Efter en svår äktenskapskris då Sture Lindgren vill lämna Astrid bestämde de sig till sist för att försöka fortsätta hålla ihop familjen med de två barnen Lasse och Karin.

I SVT:s pågående dokumentärserie om Astrid Lindgren beskriver författaren krisen så här:

- Sture var en väldigt omtyckt man, trevlig och glad, men han var inte alls bra att vara gift med i längden. Han förälskade sig i nya kvinnor då och då.

Eller som Astrids vän Margareta Strömstedt beskriver honom:

- Kan man ta en sup ska man göra det. Kan man ha en flicka har man det.

Var inte medberoende

I Jens Andersens nya biografi om Astrid Lindgren skriver han om Stures alkoholvanor:

"Utöver de långa dagarna på kontoret var han ofta upptagen av direktörsplikter: resor, kongresser, banketter, middagar och möten, ofta på Strand på Nybrokajen, nära kontoret, där man åt - och drack - till långt in på natten."

I boken berättar Karin Nyman:

- Min far drack för mycket, försökte bli helt nykter men kom inte så långt med det förrän han dog. Han drack sig aldrig bortom sans och vett eller blev personlighetsförändrad, förlorade inte sitt jobb, men det var nog en tidsfråga.

Karin Nyman var bara 18 år när hennes pappa dog. Hon upplevde aldrig att familjen blev medberoende, vilket kan drabba en del anhöriga till alkoholister. Man anpassar sig, visar upp en yta av normalitet. Karin säger:

- Vi hann aldrig hamna i det riktigt. Eller jag kanske inte kan bedöma det. Vad jag minns är de där åren när han ändå skulle försöka bli nykter och gjorde ansträngningar för det, men han hade redan märkts av det så mycket att han faktiskt dog av att ha druckit för mycket. Det gjorde han ganska ung.

I Jens Andersens bok beskrivs Sture Lindgrens hastiga död.

"Rädslan för att en dag bli ensam, som Astrid aldrig nämnde för sina föräldrar i de många breven hem till Näs men som hon sedan äktenskapskrisen 1944 mer och mer hade gett uttryck åt i dagboken, blev verklighet en junidag 1952 när Sture plötsligt började kräkas blod, snabbt blev omhändertagen men två dagar senare dog på Sabbatsbergs sjukhus."

Även Astrids son drabbades

I sin dagbok skrev Astrid Lindgren den 16 juni 1952, efter några uppslitande dygn på sjukhuset:

"Jag låg på en ottoman vid hans sida och höll i honom. Så småningom somnade jag, men jag vaknade av att jag i sömnen hörde hans andetag, som förut varit häftiga, bli långsammare och långsammare, och strax efter kl. 11 på kvällen kom det sista."

Till Astrid Lindgrens stora sorg fick även sonen Lasse svåra alkoholproblem, drabbades på 1980-talet av cancer och avled 1986, endast 59 år.

Enligt dottern Karin förändrades inte Astrid Lindgrens egna alkoholvanor efter makens död.

- Hon drack gärna rödvin, men aldrig mer än ett och ett halvt glas, tror jag. Och det gjorde hon ytterst gärna. Hon hade på sätt och vis en oseriös inställning till drickandet i böckerna. Det är med ett slags överseende som hon beskriver människor som dricker för mycket. Som jag ser det.

På äldre dagar utryckte Astrid Lindgren sig så här:

- Spriten är farligare än dynamit att handskas med.