Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den diplomatiska krisen djupnar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MAKTSPELAREN. Vitrysslands diktator Alexander Lukasjenko spelar hockey så ofta han kan. Ibland tränar med tillsammans med det vitryska landslaget. Hans stora paradnummer ska bli hockey-VM i Minsk 2014.
Foto: Vasily Fedosenko/Reuters

Vitryssland slår tillbaka mot Sverige och trappar ytterligare upp den diplomatiska krisen mellan länderna.

President Alexander Lukasjenko sparkar ut alla svenska diplomater från Minsk.

Det är en mycket stark diplomatisk markering. Och ingen tvekar om att den vitryske diktatorn personligen fattat beslutet.

Sverige utrikesminister Carl Bildt är stenhård i sitt omdöme om Lukasjenko.

- Han beter sig som den buse han är, sa Bildt i går till TT.

Vitryssland styrs enväldigt av Alexander Lukasjenko, 57, som brukar kallas ”Europas siste diktator”. Han valdes första gången till president 1994. Vid det senaste valet i december 2010 blev det väldiga sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter som protesterade mot valfusket. Han är känd för att vilja ha personlig kontroll över det mesta. Så det ses som självklart att han själv beordrat den nya upptrappningen av den diplomatiska krisen med Sverige.

Lukasjenko är också känd för sitt idrotts-intresse. Därför var det snöpligt för honom att han fick nobben att få komma till London-OS. Samtidigt planerar han sitt kommande stora internationella paradnummer: Hockey-VM 2014, som idrottsvärlden fortfarande inte tagit ställning mot.

Beskedet till Sverige i går var att Vitryssland stänger sin ambassad i Stockholm och kallar hem all sin personal. De svenska diplomaterna som finns kvar i Vitryssland måste lämna landet senast den 30 augusti.

Detta är en mycket kraftig diplomatisk markering. Det bör dock noteras att det finns ännu något allvarligare: att de diplomatiska förbindelserna avbryts. Och dit har vi inte kommit.

– Lukasjenko kastar nu ut alla svenska diplomater från Vitryssland. Hans rädsla för mänskliga rättigheter når nya höjder, kommenterade utrikesminister Carl Bildt på Twitter.


Det nya diplomatiska storbråket började i fredags i förra veckan när Vitryssland helt oväntat sparkade ut den svenske ambassadören Stefan Eriksson. Sverige slog tillbaka och gav den tilltänkte vitryske ambassadören besked att han inte var välkommen till Sverige.

Ambassadör Stefan Eriksson befann sig hemma i Sverige när han fick beskedet att han inte var välkommen tillbaka till Vitrysslands huvudstad Minsk. Ett mycket märkligt beslut – och ett för svenska UD extremt ovanligt besked. Vi måste gå tillbaka ända till 1973 för att hitta ett fall med en svensk ambassadör som kastats ut från landet där han tjänstgjorde. Då handlade det om Harald Edelstam som tvingades bort från militärdiktaturens Chile.

Ambassadör Stefan Eriksson beskylldes för att ha haft kontakter med vitryska oppositionen. I bakgrunden fanns också den svenska reklambyrån Studio Totals flygning över Vitryssland, där man enligt egna uppgifter ska ha släppt ner hundratals nallebjörnar med budskap som var kritiskt mot vitryska regimen. Men inget om detta nämndes i den officiella vitryska protesten i samband med utvisningen av Stefan Eriksson.

Sverige svarade med att stoppa den tilltänkte vitryske ambassadören, och beordrade dessutom ytterligare två vitryska diplomater att lämna Stockholm.

Och i går slog Vitryssland tillbaka. 

Martin Uggla är ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Han säger till Expressen:

– Det var inte helt oväntat. Jag hade väntat en vidare upptrappning av något slag. Men det är också typiskt för den vitryska regimen, att den alltid vill ha sista ordet.


Robert Hårdh är chef för Civil Rights Defenders, tidigare Helsingfors-kommittén. Han förklarar för Expressen att man förstås kan säga att den vitryska sidan följer något slags spelregler när den svarar på att vitryska diplomater kastats ut från Stockholm. Men sedan har Vitryssland gått längre genom att helt slå igen ambassaden i Stockholm.

– Det betyder ett totalt sammanbrott i de diplomatiska förbindelserna. Och de stora förlorarna finns i det vitryska civila samhället, säger Robert Hårdh.

Ambassadör Stefan Eriksson kan vitryska och har väldiga kontakter och var viktig inte bara för de i Vitryssland som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter, utan också för fackföreningar, småföretag och sådana som organiserade kulturevenemang. Och det gjorde honom farlig för regimen.

Sverige utrikesminister Carl Bildt gick i går till hård attack mot Alexander Lukasjenko och lade hela skulden på den vitryske diktatorn.

– Han beter sig som den buse han är, sa Bildt till TT.

– Varför de eskalerar på det här sättet vet jag inte. Det är ingen hemlighet att de har varit så starkt irriterade över våra demokratiprogram under lång tid och så har deras ilska över det här nu detonerat.

– Det är ingen tvekan att detta drivs av presidenten personligen.

Östgruppens Martin Uggla säger:

– Det är uppenbart att Lukasjenko inte följer diplomatins koder. Jag tycker att det är befriande att Bildt talar klarspråk.

Robert Hårdh, Civil Rights Defenders:

– Ett så viktigt politiskt drag görs inte utan att Lukasjenko gett en direkt order om det.


Från svensk sida är det självklart att se den vitryske presidenten som en klassisk diktator.

– Det är en regim som strävar efter att ha kontroll över så stora delar av samhället som möjligt, förklarar Östgruppens Martin Uggla.

För att nå detta mål är Lukasjenko beredd att ta till alla medel, att strypa oberoende informationsflöde, att fängsla oliktänkande och till och med tortera dem.

– Det är makten i sig som är intressant för honom, och han använder de medel han har för att bibehålla den.

Martin Uggla beskriver också att Lukasjenko är fokuserad på att ha personlig kontroll över det som sker. Han drar sig inte för att skälla ut sina egna medarbetare offentligt om det krävs. Det är en medvetet auktoritär ledarstil.

– Samtidigt är han nyckfull och irrationell, och handlar ibland snabbare än han tänker. Han trampar ofta i klaveret. Men han har kontrollen.


Robert Hårdh, Civil Rights Defenders, påpekar det ironiska i att den senaste gången det hölls demokratiska val i Vitryssland var när Lukasjenko kom till makten 1994. Då valdes han till president i en andra valomgång, där han fick 80,1 procent av rösterna.

Men så fort Lukasjenko kommit till makten såg han till att knyta såväl den styrande makten, den lagstiftande makten som den dömande makten till sig. Med tiden har han också tagit total kontroll över massmedierna.

– Lukasjenko har på ett listigt sätt lyckats manövrera det här landet, säger Robert Hårdh.

Han beskriver situationen genom att tala om vad han kallar ” den vitryska humlan”. Man förstår inte hur en humla kan flyga med sin tunga kropp. Lika svårt är att förstå hur det han Vitryssland kan hålla sig uppe med sina ”vingar”.

– Enligt alla logiska termer borde Vitryssland vara försatt i konkurs för länge sen. Men Lukasjenko har lyckats manövrera det här landet framåt. Han har lyckats manövrera ut alla politiska krafter som är hotfulla för honom, och det gäller inte bara den politiska oppositionen.


Särskilt utländska massmedier har kopplat utvisningen av ambassadör Stefan Eriksson till PR-byrån Studio Totals ”nallekupp”.

Samma dag som ambassadör Stefan Eriksson sparkades ut sa PR-byråns grundare Tomas Mazetti till Expressens Andrea Gunnarsson att han trodde på ett samband mellan utvisningen och flygningen.

– Det låter logiskt, varför skulle det annars ske nu?

Men både Martin Uggla, Östgruppen, och Robert Hårdh,  Civil Rights Defenders, spelar ner nallebjörnarnas betydelse. Martin Uggla säger:

– Jag tror att tolkningen att utvisningen berodde på dem är väldigt överdriven. Jag tror främst att det handlar om EU:s hårda politik mot Vitryssland där Sverige varit drivande.

Det är detta som är det verkliga hotet mot Lukasjenkos regim, inte en aldrig så spektakulär ”nallebombning”. 

– Jag tycker flygningen var häftig, säger Martin Uggla, och lite sent omsider har den skapat stor uppmärksamhet, som en happening. Men sedan tar dess inflytande slut.


Martin Uggla var i början tveksamt till om Studio Totals flygning överhuvudtaget ägt rum. Men han har ändrat sig. Det har kommit så mycket uppgifter som bekräftar att ”nallebombningen” verkligen skett, också inifrån Vitryssland. Lukasjenko har också i princip gett ett erkännande själv genom att han sparkat vitryska generaler.

Robert Hårdh är mycket kritisk till PR-byrån Studio Total.

– Jag tycker principiellt att det känns näst intill motbjudande att tala om nallebjörnarna.

Som han ser  det var det enda syftet med Studio Totals kampanj att skapa uppmärksamhet kring den egna byrån.

– I Vitryssland pågår dagligen en ytterst allvarlig kamp för mänskliga rättigheter och demokratiska reformer. Människor riskerar sitt liv och sitt välbefinnande för att åstadkomma förändring.

Studio Total har satsat enorma resurser på sitt projekt.

– På vad? För mig är det helt obegripligt. Jag tycker man måste fråga sig vilket ansvar de här reklamnissarna tar för de människor som nu arresterats, säger Robert Hårdh.

– En annan aspekt är att de själva gick ut och sa att att det var tack vare dem som den svenske ambassadören Stefan Eriksson kastades ut. Och man kan fråga sig: om de verkligen var så – var det något att skryta med?


Tomas Mazetti försvarar sig i DN i dag:

– Man måste kunna reta en diktator utan att ta ansvar för allt han därefter tar sig för.

Fast frågan är förstås om ”nallebombningen” ändå spelat en roll för diktatorn Lukasjenkos besluta att utvisa den svenske ambassadören. 

Robert Hårdh säger:

– Jag tror dock att, enligt Lukasjenkos perspektiv, med hans logik, så gör inte en svensk reklamfirma något sådant utan att den svenska regeringen är inkopplad. Det är hans världsbild. Och ur den världsbilden är det lätt att tro att det här var droppen som fick bägaren att rinna över.

I morgon möts EU-ambassadörerna i Bryssel. Då ska de diskutera vilka gemensamma åtgärder de ska sätta in mot Vitryssland.

SÅ STYR HAN LANDET MED JÄRNHAND

Riggar valen

Valfusk. Efter presidentvalet 2010 slog polisen i Minsk ner de stora demonstrationerna mot det uppenbara valfusket. Och möjligheterna för medborgarna att utse sina egna företrädare blir mindre och mindre.

Tystar det fria ordet

Friheten stryps. President Alexander Lukasjenko stryper yttrande-, press-, och föreningsfrihet. Våld används mot dem som protesterar. Oliktänkande fängslas. Tortyr förekommer i fängelser.

Kväser demokratin

Människorättsgrupper bekämpas. De som arbetar för mänskliga rättigheter motarbetas på alla sätt. Ambassadör Stefan Eriksson har stött frihetskampen - och det är den viktigaste orsaken att han utvisades.

Avrättningar

Dödsstraff. Vitryssland är det enda landet i Europa som har dödsstraff. Bekännelser tvingas fram med tortyr. I mars avrättades två män, dömda efter en summarisk rättegång för ett spräng­attentat i tunnelbanan.