Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Debatten rasar när kungen har åsikter

"Att huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats är synd", sa kungen om Nobelcentret.

Foto: Olle Sporrong

Det nya Nobel Center är tänkt att ligga på Blasieholmen mitt i centrala Stockholm.

Foto: NOBELCENTER.SE

Kungen ryter till – och genast börjar Nobelstiftelsens planerade miljardbygge att skaka i den ännu inte grävda grunden.

Husets motståndare hyllar honom för att han tar avstånd från det "gigantiska" projektet, medan andra kritiserar att han lägger sig i ett politiskt beslut.

– Ingen paragraf hindrar kungen från att uttala sig, men gör han det till en vana att kritisera fattade beslut kan det undergräva monarkin, säger historikern Fabian Persson.

Tidigare kungliga kontroverser

'' Jag gillar inte att inviga kärnkraftverk, men gör det om jag får order."

Kungen i en intervju 1978, mitt under kärnkraftsdebatten.

'' Om inte Gro Harlem Brundtland kan ta hand om sälproblemet, så undrar jag, hur ska hon då kunna ta hand om det norska folket?"

Kungen - på statsbesök i Nya Zeeland 1989 - gav Norges statsminister "en känga" angående den norska säljakten.

'' I vissa lägen är det bättre att agera än att inte göra något alls ... Men här i Sverige är det ofta så att ingen vågar ta ansvar."

Kungen kritiserar indirekt i Dagens Nyheter 2005 regeringens hantering av tsunamikatastrofen.

'' Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats."

Under ett statsbesök 2004 i Brunei fick kungen skarp kritik efter ha beskrivit landets envåldshärskare

Kung utan politisk makt

• Ända sedan 1700-talet har den svenska monarken allt mer fråntagits makt. Den siste kungen med politisk makt var Gustaf V som dog 1950.

• 1971 ingicks den så kallade Torekovskompromissen där man fastslog att kungen är Sveriges statschef, men ska avhålla sig från politik. När den nuvarande regeringsformen trädde i kraft 1974 fick kungen enbart symboliska uppgifter.

• Till kungens arbetsuppgifter hör att bära titeln statschef, vara ordförande i utrikesnämnden och vara försvarets ledare. Han får inte uttala sig politiskt eller på ett sätt som strider mot den allmänt accepterade synen.

Ett förfulande skrytbygge i en känslig Stockholmsmiljö? Eller äntligen ett värdigt och funktionellt säte för Nobelstiftelsen där den kan hålla konferenser och dela ut sina berömda priser?

Meningarna är delade om det planerade Nobel Center, som blir en glänsande gyllene låda på Blasieholmen mitt i huvudstaden.

Och har kung Carl Gustaf rätt att offentligt ta avstånd från sin oönskade granne på andra sidan Strömmen? Ett otillbörligt och odemokratiskt ingripande av monarken - eller ett legitimt uttalande av en som är i allra högsta grad personligt berörd, både som granne och som utdelare av Nobelprisen?

– Detta har ett vällovligt syfte, men att huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats är synd. Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och att vrida åt olika håll. Det går också att flytta det, sade kungen till Dagens Nyheter i onsdags - medan drottning Silvia föreslog att man skulle anordna en folkomröstning om projektet.


Därmed var debatten
i full gång. Anhängarna av Nobelcentret rasar - liksom republikanerna som anser att det här än en gång visar monarkins odemokratiska och otidsenliga karaktär. Husets motståndare och rojalisterna hyllar däremot kungens enligt deras uppfattning rådiga ingripande.

– Det här är en gråzon. Det är inte paragrafstyrt utan handlar mer om en allmän uppfattning att kungen ska avhålla sig från politiska ingrepp, säger docent Fabian Persson, historiker vid Linnéuniversitetet som forskar om hov och kungligheter, och fortsätter:

– Det innebär att det är mycket upp till kungens omdöme. Hans uttalande strider mot praxis i så måtto att kungligheterna har dragit sig tillbaka från politiska avgöranden. Att han uttalar sig någon gång ibland är inget problem, men om han uttalar sig ofta om politiska beslut kan det leda till kritik som hotar monarkins framtid.

Cecilia Åse, docent i statsvetenskap på Stockholms universitet och författare till boken Monarkins makt, anser däremot att kung Carl Gustafs uttalande är problematiskt. Hon förklarar att tanken i Regeringsformen 1974 då kungen fråntogs de sista resterna av sin makt var att statschefen ska vara en enande symbol som står över politiska åsiktsskillnader.

– Ur det perspektivet skulle jag säga att det här var ett olyckligt uttalande. Det går att använda som politisk ammunition i en fråga som redan är omstridd, säger Cecilia Åse till TT.

P J Anders Linder, chefredaktör på Axess och känd monarkist, ser inga problem med kungens uttalande om Nobelhuset. Han påpekar att det inte finns några paragrafer i grundlagen som förbjuder kungen att yttra sig i politiska frågor. Samt att "inte ens i förarbetena" till Regeringsformen finns det några tydliga besked om vilka uttalanden kungen får göra.

"Kungen visar inte bara god smak när han ifrågasätter det hiskliga Nobelkomplexet på Blasieholmen i centrala Stockholm, han är dessutom i sin fulla rätt att göra det. Som granne till bygget och centralgestalt i Nobelveckan är det naturligt att han har synpunkter, och det är lika naturligt att den främste företrädaren för riket känner särskild omsorg om gemensamma skönhetsvärden och historisk kontinuitet", skriver P J Anders Linder på sin blogg i Axess.


Republikanska föreningen ser
föga oväntat det kungliga inhoppet i debatten som ytterligare ett argument mot monarkin.

– Kungens uttalande är anmärkningsvärt. Det är stort avsteg från den långvariga ordningen att kungen inte ska uttala sig i politiskt kontroversiella frågor, säger Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen och riksdagsledamot (S).

Stockholms kommunfullmäktige klubbade igenom beslutet om Nobel Center tidigare i vår. S, M och C röstade för, övriga partier röstade emot. Kritiken har varit massiv, främst mot att bygget skulle vara för stort samt att det skulle skada stadsmiljön och kulturhistoriska värden.

Den beräknade kostnaden är 1,2 miljarder kronor. Två tredjedelar täcks av donationer från finansfamiljerna H&M-Perssons och Wallenbergs stiftelser. Men det finns också miljardärer bland motståndarna. Finansmannen Fredrik Lundberg äger en fastighet på Hovslagargatan vars sjöutsikt påverkas om Nobel Center byggs. Han har enligt Fastighetstidningen tidigare hotat att begära skadestånd på nästan en kvarts miljard kronor eftersom hans hus skulle minska i värde.

Samtidigt är familjen Wallenberg splittrad i denna storfinansens maktkamp. Arkitekt Peder Wallenberg, doldis i släkten, är mycket kritisk till jättebygget - och föreslår att det ska bantas kraftigt.

– Jag är stadsbyggare själv så jag vet vad jag talar om. Med den här bantningen går det gula huset, Tullhuset, att bevara, sade Peder Wallenberg till Expressen tidigare i veckan.

Susanne Lindhe, vd i Nobelhuset AB som ansvarar för projektet, vill inte kommentera hovets uttalande i sak. Hon understryker att man fått klartecken av Stockholms stad efter en demokratisk process.

"Vi är nöjda med utformningen och stadens beslut. Förändringar nu innebär ett nytt projekt och att börja om igen. Det är inte det vi har i åtanke just nu", skriver hon i ett mejl.

– Kungen är medveten om att han ska hålla sig utanför den politiska processen. Hovet och kungen bedömer att man även som statschef måste få uttrycka en åsikt som inte rör redan fattade politiska beslut, säger hovets informationschef Margareta Thorgren och fortsätter:

– Kungen har uttryckt sin åsikt att det vore tråkigt om Tullhuset med dess stora kulturhistoriska värde skulle försvinna. Det här handlar om en stolthet för Stockholm och Sverige. Då vill man att så många som möjligt ska stå bakom bygget. Att lyssna, ställa frågor och ta till sig goda synpunkter kan aldrig vara fel i ett så här stort projekt.

Margareta Thorgren. Foto: Olle Sporrong


Dessutom har det
flammat upp en mediedebatt kring själva publiceringen av kungens utspel. I Sveriges Radios "Medierna" diskuterades i går om det var riktigt av DN att låta kulturskribenten Maria Schottenius - som själv är engagerad i opinionsbildningen mot Nobel Center - intervjua kungen utan att ställa kritiska frågor.

– Hon är inte bara en skribent som i flera krönikor har varit starkt kritisk mot Nobelcentret utan faktiskt också uppmanat kungen att gå ut och ta tydlig ställning mot det här projektet. Då blir det väldigt konstigt att just hon får göra intervjun med kungen, sade Patrik Kronqvist, biträdande politisk redaktör på Expressen, till Medierna.

DN:s kulturredaktör Björn Wiman svarade i samma program:

– I det här fallet är det naturligt att det blir den skribenten eftersom hon har skrivit mycket i frågan tidigare. Och det har vi inte gjort någon hemlighet av.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!