Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De styr SD efter Jimmie Åkesson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverigedemokraterna går in i ett intensivt skede - samtidigt som Jimmie Åkesson förlängt sin sjukskrivning.

Nu väcks frågan i delar av partiet om han överhuvudtaget kommer tillbaka till politiken.

- Jag tror inte han kommer tillbaka, säger en SD-källa.

Drygt en månad efter valet kom beskedet att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sjukskrivit sig. I ett öppet brev berättade partiledaren själv om beslutet som han tagit i samråd med en läkare. Han konstaterade att jobbet som partiledare varit tufft.

"Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt."

"Läkaren benämner det "utmattningssyndrom", vilket i dagligt tal brukar kallas "utbrändhet"."

I går meddelade partiet att Åkessons sjukskrivning förlängs till sista januari nästa år. Det betyder att SD-ledaren missar både partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås till helgen i nästa vecka och partiledardebatten i riksdagen i januari.

Läget är känsligt för partiet.

För samtidigt som SD i nästa vecka står inför budgetomröstningen i riksdagen, som skulle kunna framkalla nyval, förstärks frågetecknen kring partiets framtida ledning.

Expressen har varit i kontakt med partiföreträdare sedan Jimmie Åkesson sjukskrev sig i mitten av oktober. I början var det många som trodde att SD-ledaren bara behövde lite tid för att vila upp sig för att sedan komma tillbaka med full kraft.

Men i takt med att veckorna gått, och inte minst efter att Mattias Karlsson i en intervju i DN berättade att Åkesson inte mindes vad han gjort under partiledardebatten i riksdagen efter valet, har fler börjat ställa sig frågan om problemen inte är värre, och mer utdragna, än tidigare befarat.

Utåt har partiet legat lågt med hur Åkesson mår i nuläget, och vilken hjälp han får.

- Man har konstaterat att han har utmattningssyndrom och det får ta den tid det tar att komma tillbaka. Vi har varit inställda på att det sannolikt kommer att sträcka sig över årsskiftet så det är ingen överraskning. Det får ta den tid det tar och vi har beredskap för att hantera att Jimmie Åkesson är frånvarande en tid, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen.

Enligt riksdagen har totalt två riksdagsledamöter, inklusive Åkesson, sjukskrivit sig för utmattning längre än en vecka från och med mandatperioden 2010 till slutet av oktober i år. Men eftersom det inte finns någon enhetlig diagnos för utmattning, stress eller utbrändhet kan siffran vara större.

Riksdagsledamöterna har rätt att söka företagshälsovård hos Betania som erbjuder bland annat hälsokontroller, arbetsrelaterad vård och rehabilitering. Dock vilar ansvaret för ledamöternas psykiska och sociala arbetsmiljö på partierna. Men partiet är inte inblandat i Åkessons vård, säger Martin Kinnunen.

- Det är någonting han är förmögen att hantera på egen hand. Däremot om han behöver hjälp med något kan vi så klart stötta men det här är en situation som han hanterar bäst själv. Det vi kan göra bäst för Jimmie Åkesson i det här läget är att driva partiet så bra vi kan så att han får andrum och möjlighet att fokusera på sig själv, säger han.

Av sjukskrivningsdokumenten framgår i alla fall att Åkessons läkare förordat "utomlandsvistelse". Men enligt uppgifter till Expressen har SD-ledaren ännu inte rest utomlands utan har vistats hos släktingar.

Förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att Jimmie Åkesson får ut den högsta månadsersättningen från Försäkringskassan samtidigt som han får ersättning från riksdagen. Dessutom ger partiet sin ledare det vanliga partiledararvodet - totalt kan alltså SD-ledaren få 91 650 kronor under november jämfört med den ordinarie summan på 100 650 kronor.

I förra veckan skickade SD-ledaren ut ett brev till sina partikamrater där han flaggade för att han behöver "ta paus på riktigt". Trots att han skrev att han har "full tillförsikt om att jag kommer återvända" väcks frågan om hans framtid som partiledare av vissa i partiet.

- Jag tror inte han kommer tillbaka, säger en SD-källa med kopplingar till riksdagsgruppen.

Planen som förmedlas utåt är dock att Åkesson ska tillbaka.

- Det är hans utgångspunkt att när han mår bättre så kommer han att komma tillbaka igen. Sen när det blir det vet vi inte, säger Martin Kinnunen.

Trots den ökade osäkerheten är det svårt att tala om någon uppblossande maktkamp i partiet i Åkessons frånvaro. Åkesson, har, tillsammans med sina närmaste i partiledningen, effektivt desarmerat potentiella utmanare. En av hans trognaste medarbetare i det arbetet är just den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson.

Karlsson har dessutom under ett decennium fungerat som ett slags partiideolog och tillsammans med Åkesson omstöpt partiet. Så någon politisk kursändring är det få som tror på under Karlssons ledning.

- I den ideologiska förändring som skett senaste året finns antagligen ingen motsättning mellan de två. I den bemärkelsen kan det betyda kontinuitet, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

Hinnfors pekar på att Åkesson haft en sammanhållande effekt på sitt parti men att det är något som kan förändras. Frånvaron kan släppa fram grupper som tidigare motats bort.

- Det är en väldigt liten partitopp och tar man bort en del kan det öppna fältet för olika riktingar och det kan bli spänningar, säger han.

Enligt statsvetarprofessorn finns det en gräns för hur länge partiet orkar vänta på Åkesson.

- Jag tror att man kan klara ett tag till men sen kommer man till en punkt där man måste ha en riktig organisation på plats.

Partiledningen har, trots Åkessons frånvaro, möjlighet att till helgen ytterligare stärka sitt grepp om partiet när ungdomsförbundet SDU samlas till kongress i Älvkarleby i Uppland. Sittande ordförande Gustav Kasselstrand, som flera gånger kritiserat partiledningen i känsliga frågor, utmanas då av Henrik Vinge som i dag är pressekreterare åt just Åkesson och Karlsson.

För partiledningen vore det tacksamt att bli av med utmanaren Kasselstrand för att i stället låta den partiledningstrogne Vinge ta över. En enig valberedning i SDU står dock bakom Kasselstrand.

Expressen har sökt Henrik Vinge.