Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De skapade ett nytt liv i Sverige

Anlände 2013 <br>Ferouze Rashid Abdirahman, 17, student, Borlänge, kom från Somalia via Etiopien:<br>''Mamma kom till Sverige först. Vi barn fick vänta med släktingar två år innan vi kunde få pass. Jag tog hand om mina tre yngre bröder när mamma var borta."
Foto: Henrik Hansson
Anlände 1950 <br>Emerich Roth, 90, terapeut som överlevde fem koncentrationsläger, kom från Tjeckoslovakien 1950:<br>''Den 8 maj 1945 befriades jag av ryska trupper. Jag vägde 34 kilo och det tog tre veckor innan jag kunde resa mig och gå. Det var som att komma till ett paradis när jag anlände till Sverige."
Foto: Mikael Sjöberg
Anlände 1962 <br>Anneli Leppänen, 53, bussförare, Täby, kom från Finland:<br>''Man sökte arbetskraft till Sverige och många kom för att de sökte ett bättre liv. Jag blev tolken för mina föräldrar när jag var sex år. Kunde inte ett ord svenska men lärde mig snabbt."
Foto: Privat
Anlände 1992 <br>Biljana Matanovic, 42, kvalitetschef, Gnosjö, kom från Kroatien:<br>''Språket är A och O. Börja med barnböcker om nödvändigt. Vänta inte på att någon annan ska lära dig svenska."
Foto: Privat
Anlände 1990 <br>Naim Zeneli, 30, verksamhetschef, Helsingborg, kom från Kosovo:<br>''Vi kom till Sverige för att min äldsta syster hade kommit hit något år tidigare och hon hjälpte oss hit. Jag kom som femåring och jag tyckte mest att det var fint och att en massa bra människor hjälpte oss när vi bodde på flyktingförläggningar."
Anlände 1989 <br>Amani Loubani, 32, personalchef, Malmö, kom från Libanon:<br>''Mina föräldrar kom till Sverige för att landet hade ett bra rykte för att vara tolerant och respektera mänskliga rättigheter. Jag var åtta när vi kom till Ystad och jag minns att det var en solig dag."
Foto: Tomas Leprince
Anlände 2014 <br>Ahmad Alsrahin, 30, ingenjör, asylsökande i Skara, kom från Syrien:<br>''Jag kom hit för att börja ett nytt liv. Jag har fått nog av kriget i Syrien. Jag vill vara i ett land där man inte krigar över religion eller tillhörighet."
Foto: Mats Endermark
Expressens Diamant Salihu, i tomtens knä, och Naim Zeneli (tidigare i detta bildspel) på flyktingförläggningen i Falun 1991. De tillhörde den stora grupp flyktingar som flydde från Balkan i början på 1990-talet.
Foto: Privat
1 / 8

■■ 95 000 människor kommer att söka asyl under nästa år.
■■ Det är fler än vad som flydde till Sverige under Balkankriget då 84 000 människor sökte asyl 1992.
■■ Hur löser man utmaningarna som väntar?
■■ Vi har pratat med nyanlända och de som kom i början på 1990-talet och lyckades bygga ett nytt liv i Sverige.