De har större chans i röstfisket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marie Ferm, Grön Ungdom, Thomas Bodström, S, Ella Bohlin KDU, Magnus Andersson Cuf, Nyamko Sabuni, FP.

Spegel, spegel, på vägen där. 

Säg vem den mest lyckade politikern är. 

Nu är det vetenskapligt belagt: En snygg person har en fördel i kampen om folkets röster. 

Det kan få större betydelse när personvalet förstärks.

"Allvarligt talat, om politiken var en skönhetstävling hade Miljöpartiet haft egen majoritet. Jag menar kolla på Maria Wetterstrand, kolla på vår EP-kandidat Zaida Catalan, och eftersom jag inte lider av några komplex: Se på mig."

 Jo, så stod det verkligen en dag i våras på Maria Ferms blogg. Det verkade som om Grön ungdoms kvinnliga språkrör hade bestämt sig för att tala uppriktigt om Miljöpartiets medvind i opinionsmätningarna.

 Texten fortsatte med att slå fast att de nya gröna har övergivit de långa skäggen och noppriga koftorna.

 - Alla tyckte att det var jätteroligt. Men det riktigt komiska var väl att ingen uppfattade att texten var ett skämt, berättar Maria Ferm.


Inlägget är daterat till 1 april. Då hade hon bytt blogg för en dag med Mattias Svensson, redaktör på det liberala samhällsmagasinet Neo.

 - Så det var inte jag som skrev. Men jag förstår varför folk inte reagerade, för det är klart att partiet har genomgått en förvandling på senare år, säger hon.

 "It is funny because it is true", det är roligt eftersom det är sant, summerar bloggens upphovsmakare Mattias Svensson.

 - Jag har ju svårt att se en partiledare som i skönhet tävlar med Maria Wetterstrand. Det finns väldigt många snygga miljöpartister och det kontrasterar mot vad Miljöpartiet var förr, säger han.

 Och så upprepar han, utan att skämta, tesen i bloggen: Yta spelar roll.

 - I tider när de politiska skillnaderna är små så får du ett större fokus på yta. Och det gäller inte minst i dag, när nästan alla politiska partier trängs på ett ganska snävt mittfält, säger han.

 Inom nationalekonomisk forskning är skönhetspremien ett känt begrepp. Det vill säga: Vackra människor får högre lön, men kan också i vissa lägen och vissa branscher vara en lönsam tillgång - genom att dra in fler uppdrag.

 Forskarna Niclas Berggren, Henrik Jordahl och Panu Poutvaara beslöt sig för att undersöka om skönheten också spelar roll i politiken.

 De utgick från Finland, eftersom personvalsinslaget i valsystemet är starkt. Den som röstar väljer ur en lista, och måste sedan sätta ett kryss framför en av politikerna på listan, och den politiker som får flest kryss hamnar i topp.


Via webbenkäter samlade forskarna in bedömningar från över 10 000 personer runtom i världen av drygt 1 900 finländska politiker. Bland annat fick deltagarna sätta betyg, på en femgradig skala, på politikernas attraktionskraft.

 Sedan jämfördes betygen med politikernas valresultat hemma i Finland.

 Och jo, skönheten spelade roll: Snyggare fick fler röster.

 - Det viktiga är inte att se kompetent ut, utan att vara vacker, säger Niclas Berggren, docent vid forskningsinstitutet Ratio.

 Skönheten är inte allt. Ideologi och erfarenhet går före.

 Det betyder att moderatkvinnor som får något fuktigt i blicken när de hör att vänsterpartisten Jonas Sjöstedt tänker kandidera till riksdagen, men röstar på Moderaterna i alla fall. Det betyder också att en vältränad före detta spinninginstruktör som Ella Bohlin inte har en chans när veteranen Alf Svensson kör en personkampanj i Europaparlamentsvalet.

 Men när väljarna står och väger mellan två ungefär lika erfarna politiker, och när väljarna inte har någon stark ideologisk förankring, då kan personens utseende spela roll.

 Socialdemokraterna gör Thomas Bodström till det stora affischnamnet i Stockholms län. Moderaterna har planer på att matcha fram Filippa Reinfeldt, landstingsråd och statsministerfru.

 Båda har vad vi kan kalla ett fördelaktigt yttre.

 - Vi talar om valkretsar med lättrörliga väljare, och där kan våra resultat vara särskilt tillämpbara. Även om ideologi och erfarenhet är viktigare, har skönheten definitivt en effekt bland marginalväljarna, säger Niclas Berggren.

 En artikel om det uppmärksammade forskningsprojektet har nu godkänts för publicering i den vetenskapliga tidskriften Journal of Public Economics. Men Niclas Berggren väntar fortfarande på debatten på hemmaplan.


Politikerna är i färd med att förstärka personvalet, genom att sänka spärren för när kryssen till riksdagen ska räknas - från 8 till 5 procent.

 - Vill vi ha en mer personfixerad politik? Är vi medvetna om kostnaden? Jag har inte sett den diskussionen, säger Niclas Berggren.

 När det gäller svenska politikers utseende finns inga gedigna forskningsrapporter, däremot en löpande bevakning.

 Det startade när Niklas Svensson och Cecilia Garme gjorde en snygging-lista på Expressens dåvarande politikblogg under politikveckan på Gotland 2004. Niklas Svensson är numera TV4-reporter och chefredaktör för Politikerbloggen - där han har fortsatt att kartlägga snyggläget i Almedalen.

 - Nu har ju jag som ambition att vara den som bjuder på flest drinkar under Almedalen. Men skulle jag vara mottaglig för mutor när det gäller snygginglistan, ja, då skulle jag få hur många som helst. Framför allt från grabbarna, säger Niklas Svensson.


De årliga snygging-listorna är bara en liten slutkläm på en lång och späckad politikvecka på Politikerbloggen. Ändå är det många som tar dem på stort allvar.

 - Hela Almedalsveckan går ju ut på att få uppmärksamhet för det man pratar om, eller att över huvud taget synas, säger Niklas Svensson.

 Så vilka är det då i svensk politik som platsar på en snygginglista? På 2009 års killista hamnade en livvakt i topp, följd av Maud Olofssons pressekreterare Frank Nilsson. Tjejrankningen toppades av Filippa Reinfeldt. Lite längre ned på listan kom Liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson-Metso, Socialdemokraternas Veronica Palm och - Grön ungdoms språkrör Maria Ferm.

 - Det är sådant som man får ta med en nypa salt, säger hon.

 Skönhetsdiskussioner är - trots allt - känsligt i politiken. Så känsligt att vi bryter mitt i texten, för några klargöranden: 1. Att en politiker omnämns i den här texten som snygg betyder inte att han eller hon saknar andra kvaliteter. 2. Att en politiker inte omnämns i den här texten, betyder inte heller att han eller hon inte är snygg.


Inte ens Niklas Svensson, med snygging-listorna, är odelat positiv till utseendefixeringen.

 - Har den som se bra ut lättare att få ett genomslag? Ja, det tror jag, i vissa lägen. Det är lättare att bjuda in en ung, snygg, fräsch företrädare till en tv-debatt än en äldre grå herre, säger han.

 Varenda kvinnlig politiker kan också vittna om att utseendefixeringen är allt utom könsneutral.

 - Det finns ingen riktigt bra svensk studie. Men det ser ut som att kvinnors utseende spelar större roll, både för hur de omnämns i medierna, men också för dem som tittar eller läser, säger Drude Dahlerup, dansk-svensk professor i statsvetenskap och genusvetenskap.

 Det danska parlamentet, folketinget, har anställt en stylist som kan fixa till ledamöter som i all hast ska framträda offentligt, till exempel inför tv-kamerorna. Hon har ett rum i källaren.

 - Männen kan gå dit också, men det är mycket fler kvinnliga ledamöter som söker sig dit, säger Drude Dahlerup.

 - Samtidigt vill jag betona att utseendet har blivit viktigare för både män och kvinnor. I mediesamhället har alla strålkastarna på sig.

 Den som tar en titt på de svenska partiledarna så här inför valåret 2010 kan bekräfta: Kanske har de aldrig varit bättre fysiskt förberedda för en valrörelse.

 Det största förvandlingsnumret står tveklöst utmanaren Jimmie Åkesson för. Sverigedemokraternas partiledare, som tidigare sorterades in i politikerkategorin förvuxen skolpojke, är numera en slank ung kille i välsittande kostym.


Det lär ändå dröja ett bra tag innan allmänna val i Sverige närmar sig Fröken, Herr och Fru Sverige. Svenska partiledare är inga toppmodeller, och svenska riksdagen är ingen tummelplats för det vackra folket. Till och med snygginglistan från Almedalen är ganska utdrygad med allt från Säpo till kommunikationskonsulter och mediefolk.

 Mattias Svensson på Neo:

 - Det räcker med att se okej ut för att vara ett bombnedslag i politiken. Det är väl en anledning till att många av oss sökte oss till ungdomsförbunden en gång i tiden.