Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför skuggade Säpo Hermann Göring

Toppnazisten Hermann Göring hade flera anknytningar till Sverige. Foto: Pressens Bild

Flygarhjälte hyllad i den svenska överklassen och nedknarkat vrak på mentalsjukhus i Stockholm.

Skuggad av Säpo och en av Hitlers närmaste män.

Toppnazisten Hermann Görings nära relation till Sverige är en fascinerande blandning av kärlek och hat - och mystiken kring hans älskade svenska hustru Carin fortsätter än i dag.

Expressen kan här publicera säkerhetspolisens spaningsrapporter om mannen som blev en av Nazitysklands högsta ledare.

Görings svenska fru begravdes fyra gånger

På familjegraven

1931. Nazistledaren Hermann Görings svenska hustru Carin, född Fock, dör efter en tids sjukdom under ett besök i Sverige och begravs i den Fockska familje­graven på Lovö kyrkogård utanför Stockholm.

 

Hitlers närvaro

1934. Sedan Carins grav "skändats" av svenska antinazister kräver Hermann Göring att hon ska begravas i Tyskland. Det sker vid en ståtlig ceremoni i Hitlers närvaro på Görings jaktresidens Carinhall.

 

Ny gravsättning

1949. En svensk kyrkoherde får en säck med Carins kvarlevor av Hermann Görings skogvaktare på Carinhall. Han kremerar dem och för stoftet till Sverige, där det på nytt gravsätts i familjegraven på Lovön.

 

Fler kvarlevor

2000-talet. Fler kvarlevor hittas på Carinhall. Efter DNA-test befinns de tillhöra Carin och begravs på Lovön. Tid och plats för gravsättningen hålls hemliga för att inte locka nynazister, enligt författaren Björn Fontander.

Hermann Göring var en brutal maktmänniska med ett avgörande ansvar för Förintelsen. Han startade hemliga polisen Gestapo och de första koncentrationslägren. Han ledde Nazitysklands ekonomiska planering och det fruktade flygvapnet Luftwaffe - och under en period var han Adolf Hitlers utkorade ställföreträdare.

Röde baronen Manfred von Richthofen. Foto: Foto: AP Samtidigt var Göring en glad, skämtsam, fryntlig och välsedd i Sveriges vida tyskvänliga kretsar.

Trots hans popularitet fattade Säpo misstankar mot den tyske politikern och beslutade att skugga honom under ett av hans många besök i landet. Det var i augusti 1932, ett halvår före Hitlers maktövertagande men nazisterna var redan då den dominerande politiska kraften i Tyskland.

Författaren Bosse Schön, som länge forskat om svenskars relationer till det nazistiska Tyskland, har hittat Säpos spaningsrapporter som samlat damm i arkiven i nästan 90 år.

- Agenterna sitter gömda i receptionen på Grand Pensionat på Strandvägen i Stockholm och skriver upp vilka Göring träffar. Han möter den ökände svenske nazisten Carl-Ernfrid Carlberg och den tyske prinsen av Wied, säger Bosse Schön som senast gav ut "Hitlers knarkande hantlangare", en bok om Göring i Sverige där också Säporapporterna finns med.

"Klockan 11.15 förmiddagen anlände ingeniör Carlberg, tidigare känd såsom en av de ledande personerna inom den national-socialistiska rörelsen i Sverige, tillsammans med löjtnant Ljungman, tidigare känd som gruppchef inom den förutvarande fascistiska rörelsen här i landet, och vilken i sin bostad på sin tid förvarade de av Gyllencreutz insmugglade vapnen för fasciströrelsens räkning. Kapten Goehring mottog genast dessa båda personer i rum n:r 16. Sammankomsten varade till 12.25", heter det i Säpos akt.

Av spaningsrapporten framgår också att Säpomännen lyckades tappa bort Göring "på grund av trafikhinder", Strandvägen var uppenbarligen livligt trafikerad redan på den tiden.

- Göring åker ut i skärgården på egen hand. Han besöker Saltsjöbaden, Sandhamn och Dalarö. I Sandhamn observerar Säpo att han sitter på hotellet och studerar sjökort mycket länge, säger Bosse Schön.

Hermann Göring var under en period Adolf Hitlers ställföreträdare Foto: Foto: Popperfoto - Han besöker också Dalarna och Hälsingland, enligt mina uppgifter. De resorna liksom turen i skärgården har hittills varit okända. Tidigare visste vi att han bor i Stockholm ett år och ofta besöker sin frus släktingar på Rockelstad slott, säger han. Strax efter första världskrigets slut kommer den unge tysken Hermann Göring till Sverige. Han var stridspilot i kriget, ett riktigt flygaress som tog över en eskader som befälhavare efter den legendariske "röde baronen", Manfred von Richthofen. I efterkrigstidens utarmade Tyskland hittar han inget jobb, i stället försörjer han sig som taxiflygare i Sverige.

En stormig vinterkväll 1922 vill greve Eric von Rosen absolut återvända hem till sitt slott Rockelstad i Flens kommun trots snöovädret. Den ende pilot som vågar flyga honom är Göring. De landar på sjön Båvens is och tysken bjuds in att sova över på slottet.

Där möter han kärleken i form av grevens unga svägerska, Carin Kantzow, som är på besök. Hon är gift och har barn, men det lägger inga hinder för deras stormande passion. Det blir stor skandal i Stockholms societet när Carin lämnar sin man för den tyske krigshjälten.

De gifter sig och hon följer honom till Tyskland. Där träffar de Adolf Hitler och båda blir övertygade nazister. Göring deltar och skottskadas i Hitlers misslyckade kupp i München 1923. Han blir efterlyst av polisen och tvingas fly landet. Samtidigt behandlas han med morfin för sina skador och utvecklar ett drogberoende.

Paret reser runt i Italien och andra länder. De har ständigt ont om pengar och Carin skriver tiggarbrev hem till sin mamma. Till slut finns ingen annan utväg än att resa till Sverige där ju Carin har ett nätverk.

Men hennes familj får en chock när de 1924 återser sin svärson Hermann Göring. Den stilige unge piloten har blivit en tjock, plufsig knarkare.

- De bestämmer att han måste bort från Östermalm där folk kan se honom. Han tvångsinskrivs på Aspuddens sjukhus för nervsvaga. Ett behandlingshem för nedsupna och nedknarkade människor som har pengar och vill gömma sig, säger Bosse Schön.

Göring får abstinensbesvär och vansinnesutbrott på sjukhuset. Han hotar en sjuksköterska med stilett. Till slut förs han bort i tvångströja till mentalsjukhuset Långbro. Han blir inlagd tre gånger för avgiftning.

- Göring försöker hålla sjukhusvistelserna hemliga för Hitler och partivännerna. Han inser att Sverige är en återvändsgränd och reser tillbaka till Tyskland med en agentur för en svensk fallskärmstillverkare, säger Niclas Sennerteg, journalist och författare till "Göring - Förhören 1945" och en rad andra böcker om andra världskriget.

- Han är bortglömd och Hitler är kylig. Men han slår sig in i partiet igen och kommer in i tyska riksdagen 1928.

- Görings aktier stiger i Sverige när han blir en person att räkna med i Tyskland. Plötsligt vill många svenskar känna honom igen och utnyttja hans kontakter. Beundran för Tyskland är stor i den svenska överklassen.

Carin Göring deltar entusiastiskt i mannens politiska verksamhet. Hon åker med på valmöten. Hon dyrkar Hitler och är själv omåttligt populär i den nazistiska ledningen. Hitler kallar henne "partiets maskot".

Men Carin är sjuklig, det kringflackande livet har bränt ut henne. Hon dör 1931, bara 42 år gammal. Maken är förkrossad, hon begravs i familjegraven på Lovön utanför Stockholm.

Hennes grav dekoreras med hakkors och svenska antinazister river bort det. Göring rasar över "skändningen" och driver 1934 igenom att hon ska begravas på nytt - nu i Tyskland. En ståtlig procession med kistan drar genom Stockholm. I Tyskland blir det närmast statsbegravning i närvaro av Hitler.

Nazisterna startar en formlig kult av Carin Göring. Ett kvinnoförbund uppkallat efter henne får hundratusentals medlemmar över hela riket. Göring bygger ett mausoleum över sin döda hustru i sitt jaktresidens Carinhall (Karinhall). Carins syster skriver en bok om systerns kärlekshistoria. Den blir storsuccé i Tyskland med nära en miljon sålda böcker - men ges aldrig ut i Sverige.

- Carin var en charmig drömmare som önskade sig det omöjliga. Hon var sjukligt modersbunden och skrev brev på brev, hon kunde inte förflytta sig utan att skriva hem till mamma, säger Björn Fontander, tv-producent och författare som skrivit flera böcker om Göring och Sverige, senast "Carin Göring skriver hem".

- Hon var övertygad nazist och dyrkade Hitler som ett slags gud. Hon kom från en starkt tyskorienterad familj i likhet med många andra på den tiden.

Carin Göring har begravts inte mindre än fyra gånger, men det råder fortfarande mystik om var hennes riktiga kvarlevor ligger - och om alla ligger på samma plats.

Efter de två begravningarna i Sverige och Tyskland begravs hon 1949 en tredje gång, återigen i familjegraven på Lovön. En svensk kyrkoherde i Tyskland får av Görings skogvaktare på Carinhall ta emot vad som uppgavs vara Carins lik.

- Han får en huvudlös mumie i en säck. Han inser att han aldrig kan föra den genom tullen så han kremerar den och tar askan i en urna till Sverige, säger Björn Fontander.

- För 15 år sedan hittas en plåtask med ben på Carinhall. Nu har en DNA-undersökning visat att det är den riktiga Carin. De kvarlevorna ligger också på Lovön nu.

- Mystiken kvarstår: Vem var det första liket? Dessutom hittade man nyligen flera benrester på Carinhall som kan härröra från Carin, det är ytterligare ett mysterium, säger han.

En av Björn Fontanders tidigare böcker heter "Görings Sverige: en hatkärlek" och Göringexperten Niclas Sennerteg håller med om att den tyske fältmarskalkens hade blandade känslor för hustruns hemland.

- Han hade ett sentimentalt förhållande till Carins gamla hemland. Samtidigt kände han sig inte tillräckligt bekräftad i Sverige, han hade väntat sig odelad beundran. Det var en hatkärlek, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!