Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför nobbar prinsen en karriär som modell

Prins Nikolai. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Danmarks prins Nikolai får inte en krona av det kungliga apanaget.

Nu har han fyllt 18 år och försörjer sig själv – som modell för exklusiva modehus.

– De är väldigt stolta över honom, har grevinnan Alexandras privatsekreterare Helle Wildenrath Løvgren sagt till danska TV2.

1999 fick danska drottning Margrethe sitt första barnbarn – prins Nikolai, 18, son till prins Joachim och prinsessan Alexandra. Sex år senare skilde sig föräldrarna med delad vårdnad om prins Nikolai och hans lillebror prins Felix.

Nikolai är nummer sju i den danska tronföljden, efter kronprins Frederik, sina kusiner samt sin far. Som nybliven vuxen har han börjat gå sin egen väg. I somras tog han studentexamen från Herlufsholm internatskola – och i februari debuterade han som modell.

Iförd en gyllene skjorta och svart rock från Burberry gick han längs catwalken för det exklusiva märket under Londons modevecka.

Hyllas efter Burberry-visningen

Den danske prinsen hyllades efter visningen och knöts snart till den danska modellagenturen Scoop Models.

– Han passar in i den look som Burberry vill ha. De har en känsla för det eleganta. Det kräver rätt ansikte, rätt kropp och rätt hållning. Det jobbet får du inte bara för att du är prins, sa modeexperten Chris Pedersen till danska BT.

Foto: DIGITAL CATWALK/AVALON

Prins Nikolai fortsatte sedan sin resa in i modevärlden, parallellt med sin sista gymnasietermin.

 

LÄS MER: Här gör prins Nikolai succé på catwalken 

 

I maj prydde han omslaget till modemagasinet Dust Magazine. Där syntes han sittandes på en stol med blicken riktad in i kameran. Omslaget med prinsen väckte "enormt med reaktioner", enligt Sune Palner, creative director på Scoop Models.

- Vi kan inte avslöja från vem men det är allt från internationella designers och magasin till tv-kanaler både här i Danmark och i utlandet. Och det är inte på grund av titeln som han är intressant, det beror mer på att han har en fantastisk look som passar i tiden, har han tidigare sagt. 

Jobbar för Dior – och tar studenten

En månad senare gick han på catwalken för Diors herrkollektion för sommaren 2019. Han tog också studenten och firades av mamma grevinnan Alexandra, pappa prins Joachim och lillebror prins Felix. "Grattis, min son” skrev prinspappan i studentmössan och signerade med "far". Mamma Alexandra ritade ett hjärta och skrev ”Stort grattis”, undertecknat med ”mammy”.

 

LÄS MER: Prins Nikolai tar studenten – hyllas av kungafamiljen 

 

I första hand planerar prins Nikolai en annan framtid än den på catwalken. Han har påbörjat löjtnantsutbildningen på Hærens Sergentskole i västra Danmark – precis som hans far och farbror gjort.

– Det är en lång tradition inom kungahuset. Det skulle vara konstigt om han inte gjorde det, säger Lars Hovbakke Sørensen, kungahusexpert och lektor i historia, till danska TV2.

Det kungliga apanaget drogs in 2016

Men vad unge prins Nikolai än tar sig för, så kommer han behöva försörja sig själv. Efter stark opinion hos folket valde kungahuset att ändra stadgarna för det kungliga apanaget 2016.

Sedan dess ska bara ett av drottning Margrethes åtta barnbarn – prins Christian, 12, son till kronprins Frederik – förväntas få apanage. Prins Nikolai och syskonen prins Felix, 16, prins Henrik, 9, och prinsessan Athena, 6, blir utan. Det blir också kronprins Frederiks yngre barn: prinsessan Isabella, 11, samt tvillingarna prins Vincent och prinsessan Josephine, 7.

Prins Nikolai tillsammans med sina föräldrar, syskon, styvföräldrar och farföräldrar på Fredenborgs slottstrappa. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL

– Det blev så eftersom befolkningen och medierna under en längre tid diskuterat huruvida det är rimligt att alla drottningens barnbarn ska ha apanage, säger Lars Hovbakke Sørensen till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Prins Nikolai kommer att fortsätta vara en del i kungahuset och delta i arrangemang – men med lite lägre förväntningar om att delta, enligt Hovbakke Sørensen.

– Även om han inte får lön för det så finns det förväntningar om att han deltar i viss utsträckning. Men självklart inte så mycket som de som står högre upp i tronföljden.

Vill bli kallad "du"

Den 1 augusti påbörjade prins Nikolai sin löjtnantsutbildning. Enligt danska TV2 har han bett om att inte bli särbehandlad och att bli kallad "du". Han bor inte i ett eget rum, utan i en sovsal med elva andra personer. Däremot går han under sergeantnamnet "prins Nikolai" – medan de andra använder sina efternamn.

Utbildningen för att bli en fullärd löjtnant tar drygt två år, men prins Nikolai har inte någon långvarig militär karriär i sikte. I stället förväntar han sig att ta en civil utbildning när han är klar, berättar han.

Prins Nikolai inleder sin löjtnantutbildning. Foto: LENE ESTHAVE / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

– Det finns många val och möjligheter. Jag är inte säker på vad jag vill göra när jag vuxit upp, har han sagt i en intervju. 

Den danske kungliga experten Lars Hovbakke Sørensen ser flera möjliga framtidsvägar för Danmarks modeprins.

– Man kan tänka sig alla möjliga scenarion. Han kan glida tillbaka i en slags privat, borgerlig tillvaro eller hålla sig kvar i kändis- och kulturkretsar, säger han till danska TV2.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!