Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför lockas kvinnor av de farliga männen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

De har mördat, anstiftat mord, våldtagit och rånat - samtidigt omsvärmade och åtrådda av kvinnor. 

Rebecca Lingman, 54, vet vad det innebär att söka sig  till farliga män som Juha Valjakkala, Helge Fossmo,  Joseph Fritzl och Lars-Inge Svartenbrandt. 

Hon har alltid sökt kärleken hos farliga män. Hon har haft ett förhållande med Lars-Inge Svartenbrandt och varit gift med Kjell-Åke Johansson - omskriven som torteraren från Aspa. 

Nu berättar hon: 

- Det kommer från barndomen. Jag hade en otrygg barndom och har alltid känt en slags trygghet hos kriminella män.

Ted Bundy våldtog och mördade minst 30 kvinnor och flickor mellan 1974 och 1978. Det hindrade inte kvinnor från att skriva brev och förklara sin kärlek till honom.

 Marc Dutroux, den ökände belgiske pedofilen, torterade, våldtog och mördade fyra flickor. Under den första tiden i häkte fick han ett tiotal brev om dagen från kvinnor.

 Anders Eklund, som mördade tioåriga Engla i Stjärnsund och Pernilla Hellgren i Falun, har kontaktats av en tvåbarnsmamma som började besöka honom i fängelset efter att han dömts för morden och placerats på anstalt.

 Christer Karlsson, förbundsordförande för Kriminellas revansch  i samhället, Kris, har själv upplevt dömda brottslingars attraktionskraft. Han var placerad på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge för en utredning efter att ha dömts för narkotika- och våldsbrott.

 - Jag satte ut en kontaktannons med rubriken "Fånge söker". Jag fick 50 svar direkt, berättar han.

 En av dem som svarade var den kvinna som han kom att gifta sig med.

 - Det gick inte så bra. Jag drog ner henne i skiten -  men i dag går det bra för oss båda, säger han.

 Han vet inte själv vad dragningskraften beror på -  men:

 - Dels är det nog farlighetsmyten -  de vill träffa grova, tatuerade män som är farliga och oberäkneliga. Sedan finns det nog Florence Nightingale-typerna som tänker: Jag ska minsann rädda den här killen, säger han.

 I USA kallas fenomenet "mördargroupies". Under ett halvår i början av 90-talet gifte sig hälften av alla livstidsdömda fångar i en amerikansk stat med kvinnor på andra sidan murarna.

 Sten Levander, professor i allmän- och rättspsykiatri, känner till fenomenet. Enligt honom står kvinnor på kö för att träffa kriminella -  och många interner för egna besökslistor.


- De kvinnor som attraheras av farliga män söker efter spänning. De behöver omväxling och upplevelser, upplevelser som sticker ut från det normala. Det sista de vill ha är rutin -  en Svenssongubbe med portfölj, där vardagar och helgdagar ser likadana ut.

 Spionen Stig Berglings dragningskraft på kvinnor har alltid varit stor  -  och inte blev den mindre sedan hans brott avslöjats. Hans dåvarande kärlek Elisabeth Sandberg hjälpte honom att fly. När hon senare avled fanns genast en ny kvinna vid hans sida, en kvinna som tog emot honom med öppna armar.

 Rebecca Lingman från Bollnäs har  i hela sitt vuxna liv sökt sig till kriminella män. I augusti 1996 gifte hon sig med Kjell-Åke Johansson, som nu avtjänar livstids fängelse för ett mord.

 - Jag minns att han lyfte in mig  i guldsmedsbutiken i Gävle när vi skulle förlova oss. Sen gifte vi oss kort efter det.

 Uppväxten med en alkoholiserad pappa fick henne att känna otrygghet. Kriminella män blev hennes trygghet.

 - Konstigt nog är det precis så jag alltid känt.

 Förre Knutbypastorn Helge Fossmos två tidigare fruar är döda. Första hustrun Heléne dog 1999 i, vad som kallats en tragisk olycka i badkaret. Andra frun Alexandra sköts till döds av barnflickan Sara Svensson, sedan Helge Fossmo anstiftat brottet.

 Nu är Helge Fossmo gift igen. Ceremonin hölls inne på Kumlafängelset 20 juli 2007. Hans nya kärlek är en småbarnsmamma från södra Sverige, som följt rättegångarna efter skotten i Knutby. Kvinnans mamma  har tidigare berättat i Expressen om dotterns förälskelse i Helge Fossmo:

 - Jag har försökt stoppa henne. Alla har försökt prata henne tillrätta, men hon påstår att hon vet vad hon gör.

 Sven Å Christianson, professor  i psykologi vid Stockholms universitet, säger:

 - Om man tänker på personer som Fossmo, Clark Olofsson och Svartenbrandt så har de ju viss karisma. Samtidigt är de goda manipulatörer. När de får kontakt med en kvinna så är de skickliga på att uppvakta. När sådana här män påtalar till en kvinna att "du är den viktigaste och vackraste på jorden" så höjer det upp henne. Hon känner sig speciellt utvald.  De kan konsten att förmedla det budskapet.

 Kjell-Åke Johansson dömdes redan  i början av 90-talet till sammanlagt tio års fängelse efter att ha torterat tre små barn. Ett av dem -  en tio månaders flicka -  dog. Rebecca Lingman säger att hon gång på gång fick se exempel på sin dåvarande mans mörka sidor.


- Kjell-Åke var läskig. Han kunde brusa upp när som helst. Han kunde plötsligt spänna ögonen i mig när vi satt och tittade på tv och säga med skärpa  i rösten: Tycker du att han är snygg, eller?

 Äktenskapet sprack 2002 -  samma år flyttade Kjell-Åke Johansson in i ett hus  i Aspa utanför Lindesberg. En 42-årig kvinna och hennes  45-årige sambo flyttade in som hyresgäster. Men umgänget spårade ur -  det slutade i tortyr och mord. 27 maj 2002 dog den kvinnliga hyresgästen av de svåra skadorna hon fått efter Kjell-Åke Johanssons tortyr. Straffet: livstids fängelse.

 Rebecca Lingmans säger att hennes stora kärlek var Lars-Inge Svartenbrandt, eller Lars Ferm som han numera heter:

 - Vi bodde ihop under 2002- 2003 i en lägenhet i Arbro, säger hon.

 De fick kontakt efter att Svartenbrandt släppts från spanskt fängelse och kommit tillbaka till Sverige.

 - Jag skrev ett brev till honom. Vi blev först väldigt goda vänner, sen flyttade vi ihop.

 Vad lockade hos Svartenbrandt?

 - Jag behövde en karl med respekt, en riktig man. Inte en bonnläpp.

 Berätta om hans bästa sidor?

 - Han är alltid så spontan. Får han för sig att göra en sak så genomför han den. Det gillar jag, även om det går snett många gånger.

 Rebecca Lingman medger att  förhållandet med Svartenbrandt tidvis var stormigt.

 I dag är Rebecca Lingman svårt märkt av lungcancer. Hon vill att hennes livs kärlek ska känna till läkarnas dom: att hon bara har några månader kvar att leva.

 - Jag skulle vilja träffa "Svarten" en sista gång, innan jag dör, vädjar hon.

 Professor Sten Levander:

 - Hos många av de här kvinnorna finns det en starkt omhändertagande sida. De vill rädda stackaren som begått en massa brott och som hamnat  i fängelse. Samtidigt kan de inte få nog av att bli sedda, uppskattade och åtrådda.

 Sommaren 1988 var Marita Routalammi, då 22, Juha Valjakkalas flickvän. Paret drog land och rike runt i bil. Ödesdagen 3 juli körde paret in i byn Åmsele i Västerbottens inland. Det slutade  i blodbad -  tre döda och vild polisjakt.

 Juha Valjakkalas brott och vilda utseende attraherade många unga tjejer. Efter livstidsdomen har han varit gift flera gånger och överösts med friarbrev, blommor, gåvor och andra kärleksförklaringar.

 Stora delar av sitt vuxna liv har Rebecca Lingman haft kärleksrelationer med farliga män.

 - Det går bra så länge de sitter i fängelse, men sedan, när de kommer ut... Det kan gå bra, det kan också gå dåligt. Tänk på konsekvenserna, säger Rebecca Lingman.