Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför flyttar Chris och Madde – gång på gång

Chris O’Neill och prinsessan Madeleine.
FLYTTAR. Chris O’Neill och prinsessan Madeleine flyttar till Florida med barnen prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne och prins Nicolas. Foto: Kungahuset

Herr Christopher O'Neill och prinsessan Madeleine flyttar till Florida, meddelade kungahuset häromdagen.

Det är inte första gången O'Neill bryter upp. 

Chris är en kosmopolit i ständig rörelse, som flyttar från ett land till en annat.

Chris O'Neill har sett mycket av världen. 

Han har dubbelt medborgarskap, brittiskt och amerikanskt. Mamma Eva kommer från Österrike och pappa Paul var amerikan av skotsk börd. Han har studerat på privatskolor i Storbritannien och i Schweiz där skolkamraterna kom från jordens alla hörn.

Han har tillbringat en hel del tid i Tyskland och Österrike för att stifta bekantskap med den tyska kulturen – något hans mamma varit mån om. 

Och har läst på universitet i Boston och New York. 

Lägg därtill arbetsresor som fört honom över hela världen, bland annat till Förenade Arabemiraten och Kuwait och andra länder i Mellanöstern.

Saknar ett eget hem

I februari i år ställde Chris O'Neill upp i en öppenhjärtig intervju i tidningen King. Reportern frågade O'Neill om han inte skulle påstå att han egentligen saknade ett eget hem.

– Ja, det skulle jag. I allra högsta grad. Jag är uppvuxen i London med två föräldrar som båda var från andra länder, och har därför aldrig betraktat mig som britt. Jag känner mig inte heller som en amerikan, och inte heller som en tysk. 

Han berättade också att han saknar en tydlig identitet i termer av nationalitet och att det egentligen är rätt konstigt.

– I takt med att jag blivit äldre har jag insett att det nog gjorde mig rätt förvirrad som tonåring. Italienarna blev en naturlig grupp, likaså tyskarna, men jag var alltid en udda existens som liksom drev omkring mellan dem, förklarade han för King.

Chris O'Neill har funderat över sin uppväxt och de ständiga uppbrotten. 

– Det har nog gjort mig till lite av en social kameleont.

SYSTRAR. Chris O’Neills systrar Karen och Annalisa O’Neill vid prinsessan Adriennes dop tidigare i sommar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Föräldrarna träffades i London

Hans pappa Paul O'Neill arbetade på Wall Street som bankman innan han på 1960-talet flyttade till London för att etablera investmentbanken Oppenheimer & Co:s europeiska huvudkontor.

Det var där han träffade Eva Maria Walter, som skulle bli hans andra hustru. Eva hade redan ett par äktenskap bakom sig.

Den 27 juni 1974 föddes Christopher Paul O'Neill i London som enda gemensamma barnet. Däremot har han fem halvsystrar, två på mamma sida och tre på pappas. 

Det fattades inte pengar i familjen.

Chris privatskolor ska ha kostat uppemot 600 000 kronor per läsår. Arbetsmoralen verkar Chris O'Neill ha ärvt av sin far. Utbildningen fick kosta, men pengar till nöjen fick han stå för själv. 

– Jag har jobbat varje sommar sedan jag fyllde tretton, och det har varit inom det mesta du kan tänka dig: på byggen, inom hantverk, som hjälpreda på golfbanor. Jag har städat badrum och skrubbat toaletter, berättade han för King.

Chris O’Neills systrar Tatjana D’Abo och NataschavonAbenspergund Traun och systersdotter Milana Abensperg und Traun var med vid prinsessan Adriennes dop. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Träffade Madde i New York

Med tiden lämnade han de enklare sysslorna för att gå i sin fars fotspår. Det blev högre utbildningar inom ekonomi, något han skötte samtidigt som han arbetade inom finansvärlden för att skaffa sig erfarenhet. 

Han har arbetat med affärer kring företagsköp och sammanslagningar på NM Rothschild & Sons och riskkapital på VennWorks LLP, som investerade i nystartade tillväxtbolag. Hans uppgift var bland annat att analysera företagen. 

Förmodligen skulle bara ett fåtal svenskar känna till Chris O'Neills existens om det inte vore för att han började ses tillsammans med prinsessan Madeleine i New York år 2010.

Hon befann sig där för att arbeta med mamma Silvias välgörenhetsorganisation World Childhood Foundation och för att repa sig efter separationen från fästmannen Jonas Bergström. Snart började journalister granska Chris O'Neill och hans affärsverksamhet mer närgånget.

Det visade sig att han arbetade för bolaget Noster Capital International med säte i skatteparadiset Caymanöarna. Adressen var Ugland House på South Church Street i huvudstaden Georgetown. 

Noster Capital var inte ensamt bolag på adressen. Det visade sig att hela 19 000 bolag var skrivna på Ugland House. Personer väljer vanligtvis att registrera sina bolag i skatteparadis för att undvika skatter och insyn i räkenskaperna.

Barack Obama kände mycket väl till Ugland House. 

– Antingen är det den största byggnaden i världen eller den största skattebluffen, sa han under presidentvalskampanjen 2008.

MAMMA. Chris O’Neills mamma Eva O’Neill efter prins Nicolas dop på Drottningsholms slottskyrka. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Nästa väntar soliga Florida

Inför bröllopet med prinsessan Madeleine klargjorde Chris O'Neill att han skulle fortsätta med sina affärer. En prinstitel var inte aktuell. Han tituleras nu herr. 

I och med giftermålet gjordes det klart att han inte skulle investera i svenska företag registrerade på Stockholmsbörsen eller som fick mer än en tredjedel av sina intäkter från svenska källor.

Efter att familjen har bott i New York, Stockholm och London är det återigen dags att flytta. 

Nästa anhalt är Florida, där Chris O'Neill haft ett lyxhus i många år. För ett par år sedan åkte han på en rejäl skattesmäll, om totalt 700 000 kronor, för att han vid två tillfällen varit sen med fastighetsskatten.   

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!