Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför brinner Göteborg

En brinnande bil släcks på Gjutjärnsgatan.Foto: Bjorn Andersson
GÖTEBORG. En våg av bilbränder, stenkastning, och sabotage har sköljt över Göteborgs förorter under de senaste veckorna.
Expressen har sedan två år granskat "Backa röd", oroligheternas epicentrum.
Men det är svårt att svara på varför bråken byter ut.
Sommaren 2009 brann Göteborg. Expressens västsvenska edition GT har sedan dess bevakat hur en grupp ungdomar - som skyller oron på utanförskap, arbetslöshet och polisvåld - blivit alltmer alienerade från sin omgivning och det samhälle de tycker har svikit dem.
De senaste veckorna har våldet åter eskalerat.
Gång på gång är det ett litet bostadsområde i Hisings Backa, Backa röd - sedan decennier kallat "Lilla Pakistan" - där de brinnande förorterna får sin gnista.
I maj 2007 startade polisen i Göteborg den så kallade "Backagruppen", en ny enhet som skulle bevaka och arbeta specifikt i stadsdelen. Detta kom som ett svar på ett kluster av kriminella aktiviteter som noterats där.
På Katjas, Blendas och Baron Rogers gator hade polisen fått stämpelkort. Ett 20-tal ungdomar spärrade den 19 april av Blendas gata med hjälp av staket från ett bygge i närheten. Polisen storsatsade för att sätta stopp för det befarade våldet - som aldrig bröt ut. Samma vår knivhöggs en man i 18-årsåldern vid en servicebutik på samma gata. Där anmäldes 69 fall av stölder, 18 misstänkta sexköp, 18 fall av misshandel och hot och 12 skadegörelser mellan januari och maj. Allt på en gatstump som inte är mer än drygt 150 meter lång. Någonting oroväckande men svårförklarligt bubblade på platsen.

Trots omfattande klagomål och vädjanden från områdets skötsamma majoritet röstade kommunstyrelsen i Göteborg mot ett förslag om kameraövervakning på gatan. Men senare samma höst började svaren komma.
Den 10 november bröt ett stort slagsmål ut på Blendas gata. Den här gången var det för polisen kända anhängare till de organiserade kriminella gängen Bandidos och Asir som gjorde upp. En 23-årig medlem i X-team, Bandidos supportorganisation knivskars under slagsmålet - som en hämndaktion efter att en bil attackerats vid Brunnsbotorget, ett par hållplatser längre in mot city.
Här började de kriminella gängens inblandning i förortsvåldet göra sig alltmer märkbar. Två år senare kunde polisen dra slutsatser om att flera grovt kriminellt belastade personer på olika sätt underbyggt våldet.
De sociologiska förklaringarna var att en omfattande segregation, fattigdom och utanförskap verkade som ett brandfarligt material - som fick sin tändande gnista från diverse lokala gangstrar.

Då hade bränderna i Backa åter blossat upp med full kraft. Bilar sattes i brand, stenkastning förekom mot både räddningstjänst som polis och en man hade avlidit.
Georgios Paparizou, 60, blev på juldagen 2008 akut sjuk på Grekiska föreningen där han själv var ordförande. Lokalen ligger precis vid infarten till det våldsdrabbade området i centrala Backa och nu fick förortsvåldet i Göteborg sitt första - om så indirekta - dödsoffer.
Paparizou hade oturen att bli sjuk på fel plats.
Ledningen för ambulansverksamheten i Göteborg hade klassat området som en "riskzon" efter upprepat våld mot både räddningstjänst och ambulanspersonal. Ambulansen som skickades ut på larmet väntade därför på poliseskort vid en bensinstation i närliggande Brunnsbo.
Samtidigt kämpade Georgios för sitt liv.
Senare avled han på sjukhus.
Grekiska föreningen polisanmälde ambulanssjukvården för tjänstefel, men ärendet lades ner då brott inte kunde styrkas. Två år senare slog HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, fast att ingen enskild gjorde fel vid utryckningen.
"Ansvarsnämnden finner ingen anledning till kritik mot någon av de enskilda yrkesutövarna utan man har snarare i flera fall agerat berömvärt", skrev man i sitt beslut.
De arga ungdomarna i Backa, som med jämna mellanrum förvandlat sina hemkvarter till ett brinnande inferno började nu kommunicera med medierna.
Det framkom att en polisinsats låg till grund för delar av oron under 2009. Ungdomar påstod att polisen gått extremt hårt åt "småbrottslingar" och att det i ett fall lett till att en ung man skadat sig allvarligt efter att ha blivit påkörd av en polisbil.
Dessutom hade SMS-kedjor och sociala medier äntrat våldets scen. När något var på gång larmades ungdomar i förorter som Biskopsgården, Tynnered och Kortedala om att det skulle bli våldsamt. På sina håll blev det nästan en sport att bräcka de andra stadsdelarna i att bränna bilar.
Våren 2011 återkommer en närmast identisk beskrivning av polisiärt övervåld när ungdomar förklarar varför Backa åter satts i brand. GT kan den 5 april avslöja att polisen kört på en misstänkt inbrottstjuv, en man i 20-årsåldern, så att han skadats allvarligt. Vid klockan 03.27 gick larm om inbrott i en klädbutik på Exportgatan, i ett industriområde i Hisings Backa. De misstänkta försvann på två motorcyklar och framför träningslokalen Brunnshuset blev jakten så närgången att en av inbrottstjuvarna prejades av en polisbil.

Eller så var det
en krock, för här går versionerna isär. Polisen anser sig ha kommit på ett par tjuvar på bar gärning och sedan gjort allt i sin makt för att stoppa dem. Men mannen i 20-årsåldern skadas i vilket fall allvarligt vid incidenten och vårdades på Sahlgrenska sjukhuset samtidigt som det värsta våldet på drygt 18 månader bryter ut i Göteborgsförorten. En väktare pistolhotas, sju bilar sätts i brand och flera polispatruller attackeras med stenar och raketer.
Natten därpå eskalerar våldet till närmast krigsliknande scener. Ett ungdomsgäng på runt 30 personer maskerar sig och drar ut på gatorna. De tänder eld på bilar, rullar ner fordon till Litteraturgatan - huvudvägen som skär rakt genom stadsdelen - där de bildar brinnande vägspärrar.
Polisen tar under utryckningen det drastiska beslutet att spärra av hela huvudleden genom Backa. Något som polischefen Lars Klevensparr 24 timmar senare skulle förklara med att så många oerfarna poliser var i tjänst.
- De blev rädda. Ofta krävs det erfarna polismän som varit med för att hantera den här typen av situationer, sa han då.
Samtidigt väcktes hundratals Backabor på Hjalmar Bergmans gata och Sagogången av krigsropen som ekade mellan husväggarna: "Molotov! Molotov!"
Nu tvingas de bevittna förortsvåldets värsta natt från första parkett. Allt medan polisen - och samhället - åter omgrupperar sig i utkanten av stadsdelen. Två timmar senare rycker tungt beväpnad polis in i området.
Ett par veckor senare brinner Tynnered i de västra delarna av Göteborg. Det har åter börjat i Backa på Hisingen och sprider sig till Tynnered. Följer våldet samma mönster som under 2009 är det bara en tidsfråga innan Biskopsgården och Kortedala får uppleva våldsamheterna.

De personer som polisen gripit för inblandning i våldet i Tynnered är kända brottslingar sedan tidigare. Samtidigt sitter många av upprorsmakarna från Backa bakom lås och bom, men stadsdelen brinner igen.
Nya människor ligger bakom.
Unga arga män i gränslandet till den organiserade kriminaliteten lockar med sig ännu argare och yngre pojkar in i ett våld som slår hårt mot "tredje man."
Ett våld som får deras grannar att avsky och frukta dem.

En sak har de kriminella elementen gemensamt med sina yngre adepter. Bägge grupperna är extremt missnöjda med hur samhället behandlar dem och den situation som råder i förorterna. Nu strömmar uppgifter åter in till GT om att attackerna i Backa ska ses som en hämnd på polisens agerande. Men i bakvattnet väntar åter de grovt kriminella elementen på rätt möjlighet att underbygga våldet. Därmed får de nya läge att rekrytera nästa generation till organiserade brottslighetens värld.