Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dagny Carlsson blev av med sina komplex vid 90

Varje dag sätter sig Dagny Carlsson framför datorn och skriver blogginlägg. Bilden är från Dagny Carlssons 105-årsdag. Foto: Elena Ström
Dagny Carlsson gästade Fredrik Skavlan 2016. Här med Rebecca och Fiona samt Fredrik Skavlan och Robert Aschberg. Foto: STELLA PICTURES

Året var 1912. 

Först sjönk passagerarfartyget Titanic och sedan dog August Strindberg och däremellan föddes Dagny Carlsson, världens numera äldsta bloggare. 

Vid 105 års ålder har hon inga planer på att slå av på takten. 

– Jag har myntat uttrycket: Man ska inte gamla till sig, säger hon. 

105 år gammal, på väg mot sitt 106:e. Tanken svindlar när man tänker på allt hon hunnit uppleva under sitt långa liv.

Ett par världskrig, ryska revolutionen och kommunismens fall, farsoter, tekniska landvinningar och givetvis internet.

Och hade det inte varit för den nya tekniken så hade få av oss vetat vem Dagny Carlsson är i dag. Det är nämligen som världens äldsta bloggare hon har nått världsrykte. 

Det är klart att det var knepigare för oss än för en tonåring

Det blir nästan lite komiskt när man tänker på att Dagny pensionerade sig 1978 – tre år innan IBM lanserade sin första persondator och drygt 15 år innan nätet började bli populärt i Sverige. 

Men Dagny skulle hinna bli 100 år innan hon satte i gång med sitt bloggande. Året innan hade hon börjat på en datorkurs för seniorer. Hon tyckte det var jätteroligt och inte särskilt svårt.

– Det är klart att det var knepigare för oss än för en tonåring att lära sig. Men det är överkomligt för vem som helst med normalbegåvning, säger hon.

LÄS MER: Dagny Carlsson om #metoo: ”Har varit så i alla tider” 

1912 var året då Titanic sjönk – och Dagny Carlsson föddes. Foto: AP

Skriver varje dag

Varenda dag sätter sig Dagny framför datorn några timmar och skriver sina blogginlägg. Uppslag får hon bland annat från tidningarna. 

– Jag brukar skriva en kladd först. Sedan filar jag ner den till ett minimum. Jag gör så gott jag kan. 

Dagny har alltid tyckt om att skriva. Hon kommer ihåg att hon var duktig i uppsatsskrivning när hon gick i småskolan. Men det fanns en psykologisk spärr som lade hinder i vägen för fortsatt skrivande.

– Jag hade mindervärdeskomplex och vågade inte fortsätta skriva. Jag tyckte alltid att det fanns dem som var bättre än jag, säger hon.

Nu kan man tillåta sig att misslyckas och göra galenskaper

Och när blev du av med ditt komplex, då?

– När jag blev äldre, närmare 90 år. Då tyckte jag att det kunde kvitta om man gör bort sig för det är ingen som bryr sig om en sådan där gammal stolla ändå, hon kan ju hitta på vad som helst. 

Det är väl fördelen med att bli gammal. Man behöver inte bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker?

– Något särskilt bra med att bli gammal vill jag inte påstå att det är. Men man är ju tvungen att bli det för det hjälper ju inte om man strävar emot det aldrig så mycket. Man är ju inte lika kritisk mot sig själv längre. Nu kan man tillåta sig att misslyckas och göra galenskaper.

LÄS MER: Dagny Carlsson, 105: "Jag har fått revansch" 

1914 var året då första världskriget startade – och Dagny Carlsson fyllde två år. Foto: IBL

”Det var inte barnens århundrade”

Barndomen var tuff för Dagny, men det var den för många barn på den tiden. Hon säger att jantelagen rådde, det vill säga att ingen skulle tro att man var något, inte sticka upp.

– Det var inte barnens århundrade. Man föstes åt sidan och fick inte säga något. Jag var inte särskilt pratsam som barn utan man skulle bara vara tyst. 

– Det är mycket bättre för ungarna i dag. Jag gratulerar dem till att de slapp leva förr i världen. 

Det finns ett ämne som hennes läsare helst av allt läser. Dagny kallar det ”förr och nu”. 

– Just det där temat verkar folk vara väldigt intresserade av. 

För tillfället vill hennes läsare veta mer om julen och hur traditionerna har förändrats över tiden. 

Man ska använda hjärnan och fötterna

Man skulle kunna tro att hennes blogg enbart är en nationell angelägenhet. Men i dag har hon haft ”miljontals besök”. Hur många exakt är hon lite osäker på.

Men i samband med att en tv-dokumentär gjordes om Dagny Carlsson och hennes bloggande vet allt fler vem hon är. Dokumentären har sålts till stora delar av världen. Det syns tydligt i kommentarsfältet på hennes blogg. 

Läsare från bland annat Australien, USA, Nya Zeeland och de nordiska länderna skriver på Dagnys hemsida hur mycket de uppskattar henne och hennes positiva inställning till livet.

Man brukar säga att nyfikenhet, intellektuella utmaningar och rörligt socialt liv är bra för vår hjärnhälsa. Håller du med?

– Hjärnhälsa vet jag inte om jag har men jag är tämligen frisk, inga direkta krämpor. Jag tror att jag har goda gener. Min mormor var en riktig kärngumma. Mina föräldrar var inte särskilt friska men man kan ju hoppa över en generation. 

– Man ska använda hjärnan och fötterna. 

LÄS MER: Dagny Carlsson, 104, provade på livet som boxare 

1939 var året då andra världskriget startade – och Dagny Carlsson fyllde 27 år. Foto: AP

Promenerar 40 minuter varje dag 

Dagny promenerar 40 minuter varje dag innan det blir mörkt. Hon är rätt så noga med maten. Kaffe, ägg och smörgås till frukost.

– Sen blir det lagad mat två gånger om dagen. Folk slarvar mycket med maten och det får de tillbaka sen i form av dålig hälsa. 

Hon handlar sin egen mat i butiken och bär hem kassarna själv. 

– Men tyvärr finns det inte råvaror i småpaket för enmanshushåll. Så nu får industrin laga min mat. Men den är inte så dum när man vänjer sig. 

– Jag har ingen hjälp med nånting. En bra karl reder sig själv och det gör ett fruntimmer också. 

En bra karl reder sig själv och det gör ett fruntimmer också

Sent i fjol kom Dagny ut med boken ”Livet enligt Dagny: i huvudet på en 104-åring”. Den har sålt i 90 000 exemplar och nu i höst har pocketupplagan nått diskarna. 

– Folk köper den i julklapp till sina gamla mormödrar och tanter som de känner att de måste peppa lite. De kan behöva lite uppmuntran. De är lite sega ibland. 

Någon ny bok är det inte på gång.

– Men jag tycker faktiskt att de kunde ge ut en bok med mina bästa blogginlägg. Jag vet att det finns en skola där man lär invandare svenska och som har mina blogginlägg som läromedel. Jag skriver ren och riktig svenska och stavar ordentligt. 

På fritiden läser hon mycket. Just nu ligger en deckare av norskan Anne Holt på hennes nattygsbord och när den är utläst ska hon kasta sig över en bok av författaren till romanen ”En man som heter Ove”. 

– Den är säkert rolig. Man kan behöva skratta lite också. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!