Clownskräcken sprider sig nu internationellt

Triss i clowner. Clownen "Snåljåp" i filmatiseringen av Stephen Kings roman "It", clownmasker i en butik och en clown som setts skrämma bilister i Storbritannien tidigare i veckan.

■■ Det börjar likna en masspsykos när clownskräcken sprider sig över världen.
■■ Maskerade personer skrämmer och attackerar människor – och vållar en fobi som kan kräva experthjälp och terapi.

Det börjar den 21 augusti i den lilla staden Greenville i djupaste amerikanska södern. Den lokala polisen får en anmälan om att ”clowner” försökt locka in barn i skogen. 

Donna Arnold ringer till polisen sedan hennes son kommit hemspringande och berättat att två clowner hade försökt lura med sig honom till ett obebott hus ute i skogen. De ska ha lockat med pengar. Först tror hon inte på honom.

– Jag trodde att min pojke hittade på. Men nästa dag kom ett 30-tal barn till mig och sa att ”det är clowner i skogen”. Då förstod jag att han talade sanning, säger mamman till lokala medier.

Sedan skickar fastighetsförvaltaren ut en varning och uppmanar henne och de andra hyresgästerna i bostadsområdet Fleetwood Manor att hålla sina barn inomhus eftersom det finns farliga clowner i trakten.

Därmed är lavinen i rullning. Ytterligare clowner siktas i staden, där polisstationen blir nedringd av medier från USA och hela världen. Lilla Greenville, tidigare mest känt för att den svarte medborgarrättskämpen och politikern Jesse Jackson föddes där, blir epicentrum för en clownskräck som snart skakar världen.


Pajaspaniken sprider sig internationellt. Skrämmande figurer dyker upp överallt. Aggressiva clowner går till attack. Polisen griper misstänkta. Skolor stänger efter clownlarm.

Omslaget till boken ”Bad Clowns” av Benjamin Radford.

Också Sverige drabbas med full kraft av clownskräcken. Från hela landet kommer rapporter om mystiska och hotfulla maskerade personer. Människor fotograferar och filmar de ”onda clownerna”. I några fall handlar det om fysiska attacker med kniv och basebollträ. I vissa fall kan iakttagelserna inte styrkas, precis som i Greenville där det hela började.

Den amerikanske författaren Benjamin Radford är kanske den störste experten på området och gav nyligen ut boken ”Bad Clowns”. Han förklarar att två kategorier av clownfigurer förekommer i den världsomspännande paniken.

– Det finns ”stalker-clowner”, alltså verkliga personer som klär ut sig för att skrämma eller skoja med folk. Och det finns ”fantom-clowner”. Dessa rapporteras av barn som tror att de har sett clowner och säger att dessa försökt locka dem med sig eller kidnappa dem, säger Benjamin Radford till People.


LÄS MER: Gunilla Brodrej: Synen på clowner kan bli en klassfråga


Han säger att med fantom-clowner finns det aldrig bevis för att clownerna är verkliga. Vad gäller stalkare-clowner kan hotet däremot vara falskt, men att personen finns på riktigt.

– Det är lätt att förstå att personer lockas till att vara stalkare. Det innebär låg risk och hög utdelning, säger Benjamin Radford.

– Att klä ut sig och uppträda offentligt som en läskig och skrämmande clown är vanligen inte olagligt, om man inte gör något annat. Och man får nästan garanterat stora rubriker i lokala eller nationella medier, säger han.

Radford förklarar att fenomenet sprider sig eftersom det får så mycket publicitet i medierna. Ämnet toppar tv-s nyhetssändningar i Sverige liksom i övriga världen och rapporteras utförligt, inte minst i denna tidning. Radford understryker särskilt sociala mediers roll och säger att en masspsykos i den här storleksordningen inte skulle vara möjlig utan Internet.

Clownattacker den senaste tiden

VARBERG: KNIVSKUREN AV CLOWN 

Sent på torsdagskvällen blev en ung man i Varberg knivskuren i axeln av en person i clownmask och gul jacka.

 – Det handlar om en lindrig skada i axeln. Men det är illa nog, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen i region Väst.

MJÖLBY: CLOWNER HOTAR KVINNA MED KNIV 

Natten mellan onsdag och torsdag hotades en kvinna i 20-årsåldern i Skänninge av två personer i clowndräkter. De hade en stor kniv och hotade att döda henne. Även i Linköping har folk skrämts av clownutklädda personer. 

MALMÖ: HOTFULL CLOWN PÅ INSTAGRAM 

På ett nystartat Instagramkonto har någon lagt upp bilder på en skräckinjagande clown – med ett hotfullt budskap riktat mot de västra delarna av Malmö.  

– Även om man tycker det här är lustigt eller ett skämt så kan det vara fråga om olaga hot, och då finns faktiskt ett års fängelse i straffskalan, säger Lars Förstell vid polisen i region syd. 

NYBRO: CLOWN HOTAR BARN 

En elev i 10-årsåldern kontaktades av en person som kallar sig "Clownen i Nybro" under torsdagen.  

– Personen hade skrivit att den kände igen elevens ansikte och att den skulle komma och ta eleven, säger rektor Malin Westergren. 

VÄSTERVIK: CLOWNER SKRÄMMER BARN 

På torsdagen kom flera larm till polisen om två clownutklädda personer som skrämt barn på olika platser i staden. LINKÖPING: 

CLOWN HOTAR UNGDOM 

En 13-åring uppger enligt Corren.se att en clownklädd person gått emot honom på ett hotfullt sätt i Rydsskogen på onsdagen. Polisen får in uppgifter om fler liknande händelser i området. 

VÄSTERÅS: KVINNA JAGAS AV CLOWN 

Linda Nerén var ute och gick med sin hund på Vallby på fredagskvällen när en person med clownmask började jaga henne, skriver Vlt.se. 

STOCKHOLM: CLOWNLARM PÅ FLERA HÅLL 

Carina Andersson, befäl vid Stockholmspolisen:

 – Vi har fått rapporter i alla fall från Aspudden, Tyresö och Sköndal. Men jag har inte hört något om att det ska ha hänt något. 

FALUN: CLOWNER JAGADE RIDANDE FLICKA

En flicka i 15-årsåldern var ute och red i Falun när två clowner plötsligt dök upp och började jaga henne. Det skedde vid 20-tiden på fredagskvällen. 

– Hon upplevde det väldigt obehagligt och var rädd efteråt att de skulle komma efter henne till stallet, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna, till Dalarnas Tidningar.

FALKÖPING: CLOWN PÅ CYKEL SKRÄMDE BARN

Polisen i Falköping fick två anmälningar om misstänkta clowner på fredagen En cyklande clown skrämde barn vid en skola på morgonen. 

– Det var i närheten av en musikskola. Många barn såg clownen och blev skrämda, säger Joakim Nordlund, stationsbefäl på Skövdepolisen.

Senare på dagen kom en ny anmälan om en clown vid en annan skola. Inga av de misstänkta påträffades.

MARIESTAD: SKRÄMMANDE CLOWNER I PARK

Clowner skrämde människor i en park i Mariestad natten till fredagen. 

– Vid 03.15 har vi en rapport om att clowner ska ha sprungit runt i Tunaholmsparken och skrämt folk, säger Joakim Nordlund, stationsbefäl på Skövdepolisen.

RONNEBY: CLOWN JAGADE MED KNIV

Polisen i Ronneby fick larm om en knivbeväpnad clown som jagade en person på lördagsmorgonen.

 – Clownen ska ha haft någon form av kniv. Men det har inte skrivits någon anmälan i det fallet, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region syd.

SVALÖV: KNIVBEVÄPNAD CLOWN

Natten till lördagen larmades polisen i region syd till Svalöv. När polisen kom fram var clownen borta.

– Där hade en knivbeväpnad och blåhårig clown sprungit mot uppringaren, som fredade sig genom att slå mot clownen, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens region syd.

HÖRBY: FLERA CLOWNER SLOG MED PINNAR

Under fredagskvällen larmades polisen till Hörby där en kvinna som var på väg hem från jobbet hade blivit attackerad av flera clowner.

– Det ska ha varit fyra stycken. De sprang mot henne med pinnar som de använde för att slå på hennes cykel med, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens region syd.

HUSKVARNA: CLOWN MED BASEBOLLTRÄ

Linnéa Olsson, 20, var på väg hem från jobbet på torsdagskvällen när hon blev attackerad i en rondell i Huskvarna av en clown som hade ett basebollträ.

– Plötsligt ser jag den här figuren hoppa fram efter att ha varit gömd bakom en buske. Personen hade en clownmask för ansiktet och som jag uppfattade det var kläderna en maskeraddräkt, säger hon.

Personen sprang mot Linnéas bil i mötande riktning, men hon stannade inte. 

– Jag hade förstås försvarat mig så gott jag kunnat, men när den som attackerar har ett basebollträ är det ju inte lätt, säger hon.

TIMRÅ: CLOWN JAGADE KVINNOR

Två kvinnor i Timrå jagades av en hotfull clown på en parkeringsplats förra lördagen när de var på väg hem från jobbet. – Clownen började springa efter dem och hoppade upp på deras bil, säger Helen Häggmark, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, till ST.

Clownen också ha hoppat upp på den bil kvinnorna var på väg till för att sedan börja slita i ett handtag på bilens ena dörr.

– Det finns även misstanke om skadegörelse eftersom det blev repor på bilen när clownen var uppe på den, säger Helen Häggmark.

Copycats, härmapor, tar efter och varje ny skräckclown uppmuntras av de tidigares mediala framgångar. Sådan här clownpanik kommer och går i vågor, säger han. Företeelsen observerades först i USA på 1980-talet, då det mest handlade om fantom-clowner, och har sedan återkommit flera gånger, ofta i tider av spänningar i samhället.

– Det finns ett inslag av social oro. Detta skapar ett samhällsklimat som är moget för clownpanik, säger Radford till Vox.

Han påpekar att USA på nytt befinner sig mitt i en period av social osäkerhet och nämner människors oro över presidentvalet, terrorism, masskjutningar och ökad spänning mellan poliser och demonstranter.

Sedan ligger det i den internationella mediedynamikens natur att ett i grunden amerikanskt fenomen sprider sig över världen. Det som börjar i Greenville dyker till slut också upp i Timrå och Ronneby, där clownincidenter rapporterats den senaste veckan.


LÄS MER: 70 larm om clowner – på bara 36 timmar


"Det här är fruktansvärt obehagligt och hemskt", säger Elin Viljestrand, som underhåller bland annat som clown på barnkalas.
Foto: Privat

”Riktiga” clowner är naturligtvis oroade över att deras verksamhet riskerar att kopplas ihop med hotfulla eller rent kriminella personer som klär ut sig. I USA uppger clowner att deras affärer skadas; de får färre bokningar. I Sverige tar professionella clowner och deras organisationer starkt avstånd från dem som kallar sig clowner och sprider skräck.

– Det här är fruktansvärt obehagligt och hemskt. Det är konstigt att sådana här sjuka saker kan bli trend, säger Elin Viljestrand, underhållare, bland annat som clown, på barnkalas samt artist på offentliga scener."Många barn är rädda för clowner, de kan inte relatera till dem"

– Redan tidigare var det väldigt sällan någon bokade en clown till barnkalas. Många barn är rädda för clowner, de kan inte relatera till dem. Jag uppträder oftare som pirat eller rymdtjejen Galaxa, säger hon.

Elin Viljestrand säger att hon sminkar sig ”försiktigt” när hon uppträder som clown. Rosa kinder, rosa läppar, rosa näsa. Aldrig vitt för det skrämmer barnen, förklarar hon.


Organisationen Clowner utan gränser, som bland annat arbetar på skolor och asylboenden, vill inte förknippas med skrämmande personer som bär clownmasker.

– Jag tror inte att det här kommer att påverka vår verksamhet eftersom vi inte har någonting med hotfulla, utklädda personer att göra. Clowner utan gränser utgår alltid från ett lustfyllt och inbjudande möte och närmar sig aldrig människor oförberett, opålitligt och hotfullt, säger Jennifer Vidmo, generalsekreterare på Clowner utan gränser.

En som däremot tjänar bra på den nya trenden är Erik Hansen, vd på webbutiken Finaste. Hans företag, som säljer maskeraddräkter och tillbehör, noterar rekordhög försäljning av skrämmande clowndräkter den senaste tiden. Samtidigt tar han avstånd från skräckclownerna.

– Försäljningen av obehagliga clowndräkter och masker har fördubblats de senaste två veckorna. Det är en av de mest sökta produkterna på vår webshop. Det är jättestort, säger Erik Hansen.

– En del av försäljningen är säkert relaterad till den nya trenden. Men vi räknar med att det mesta ska användas vid Halloween. Vi rekommenderar självklart ingen att skrämma andra, säger han.

Psykologer och psykiatriker känner sedan länge till irrationell rädsla för clowner, som de med ett vetenskapligt namn kallar coulrofobi. Det är en av mer än 500 dokumenterade fobier.

Den 13 oktober fotograferades denna clown i Cheshire i Storbritannien. Clownen ska ha försökt skrämma förbipasserande bilar.
Foto: Kirk Andrew Cleaver / Fameflynet / Â BULLS BP0001U1O8

Tove Hultstrand, psykolog med inriktning på kognitiv beteendeterapi (KBT), säger att det finns goda utsikter att snabbt bli av med fobin med hjälp av KBT. Den behandlas som andra fobier genom att patienten gradvis får närma sig situationen eller företeelsen som skapar ångest.

– Man börjar med att titta på bilder av clowner eller se filmer, psykologen kan ta på en clownmask.

Sedan kan man kanske gå på cirkus, säger Tove Hultstrand som arbetar på den psykiatriska mottagningen WeMind i Stockholm.

– Det gäller att stanna länge i situationen tills man ser att det inte är så farligt. Tills man ser att ångesten klingar av. Eller att man får ångest, men att det går bra ändå.

– Sedan går man ut i verkliga världen och konfronterar platser där man är rädd för att stöta på clowner. Man återtar vardagen, så att man inte undviker att göra saker av rädsla för clowner, säger hon.

Tove Hultstrand förklarar att prognosen generellt är god, beroende på hur motiverad patienten är och på hur komplicerat fallet är. Hon säger att mindre svåra fall går att lösa med en några timmar lång session.

– Patienterna är inte ångestfria när de går här ifrån. Men de får grepp på situationen och kan sedan fortsätta på egen hand med det sista, säger hon.

Hon understryker att det bara handlar om fobi när rädslan är överdriven, medan det däremot är ”rimligt att bli rädd om folk utklädda till clowner springer runt och begår våldsdåd i ens område”.


LÄS MER: Federico Moreno: Låt trenden bli kortlivad – för barnens skull


Många förklarar clownpaniken med att de många skräckinjagande clownerna i den moderna popkulturens filmer och böcker skapar ångest och rädsla. Snåljåp i Stephen Kings skräckroman ”Det”, Jokern i filmen ”Batman” och mördarclownerna i 80-talskalkonen ”Killer klowns from outer space” är bara några exempel från de senaste decennierna.

En del förklarar clownpaniken med att de många skräckinjagande clownerna i den moderna popkulturens filmer och böcker skapar ångest och rädsla. Här "Snåljåp" i filmatiseringen av Stephen Kings roman "It".
Foto: FILMBOLAG

Tidigare har det mest handlat om det motsatta problemet, alltså clownernas egen rädsla och skräck. För publiken, för livet. Deras existentiella ångest.

Bilden av den sorgsne clownen som bara är rolig på arbetstid är för alltid inetsad både i verkliga livet med legendariska clowner som Grock och Charlie Rivel och i litteraturen.

Hjalmar Bergmans roman ”Clownen Jac” från 1930 är det klassiska litterära exemplet. Den skildrar den världsberömde cirkusartisten Jac som så övertygande gestaltar sin egen fasa och dödsångest att publiken jublande döper honom till ”Clown Skräck”.

Clownerna har många år på nacken

■ Clownen som vi känner den i dag har sina rötter i det italienska teaterspelet commedia dell’arte på 1500-talet, där Harlekin var den första clownfiguren. Men clownliknande figurer är kända från de gamla Egypten, Kina och Indien för tusentals år sedan.

■ De första cirkusclownerna kom runt 1800. Den klassiska figuren utvecklades av den berömde clownen Joseph Grimaldi i London i början av 1800-talet.

■ Den moderna cirkusclownen med röd näsa, vitsminkat ansikte samt för stora kläder och skor introducerades av clownen Tom Belling i Wien runt 1870. Den utvecklades sedan under 1900-talet av en rad kända clowner som Grock och Charlie Rivel.

Clownattacker den senaste tiden

VARBERG: KNIVSKUREN AV CLOWN

Sent på torsdagskvällen blev en ung man i Varberg knivskuren i axeln av en person i clownmask och gul jacka.

– Det handlar om en lindrig skada i axeln. Men det är illa nog, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen i region Väst.

MJÖLBY: CLOWNER HOTAR KVINNA MED KNIV

Natten mellan onsdag och torsdag hotades en kvinna i 20-årsåldern i Skänninge av två personer i clowndräkter. De hade en stor kniv och hotade att döda henne. Även i Linköping har folk skrämts av clownutklädda personer. 

MALMÖ: HOTFULL CLOWN PÅ INSTAGRAM

På ett nystartat Instagramkonto har någon lagt upp bilder på en skräckinjagande clown – med ett hotfullt budskap riktat mot de västra delarna av Malmö. 

– Även om man tycker det här är lustigt eller ett skämt så kan det vara fråga om olaga hot, och då finns faktiskt ett års fängelse i straffskalan, säger Lars Förstell vid polisen i region syd. 

NYBRO: CLOWN HOTAR BARN

En elev i 10-årsåldern kontaktades av en person som kallar sig "Clownen i Nybro" under torsdagen. 

– Personen hade skrivit att den kände igen elevens ansikte och att den skulle komma och ta eleven, säger rektor Malin Westergren. 

VÄSTERVIK: CLOWNER SKRÄMMER BARN

På torsdagen kom flera larm till polisen om två clownutklädda personer som skrämt barn på olika platser i staden. LINKÖPING:

CLOWN HOTAR UNGDOM

En 13-åring uppger enligt Corren.se att en clownklädd person gått emot honom på ett hotfullt sätt i Rydsskogen på onsdagen. Polisen får in uppgifter om fler liknande händelser i området. 

VÄSTERÅS: KVINNA JAGAS AV CLOWN

Linda Nerén var ute och gick med sin hund på Vallby på fredagskvällen när en person med clownmask började jaga henne, skriver Vlt.se. 

STOCKHOLM: CLOWNLARM PÅ FLERA HÅLL

Carina Andersson, befäl vid Stockholmspolisen:

– Vi har fått rapporter i alla fall från Aspudden, Tyresö och Sköndal. Men jag har inte hört något om att det ska ha hänt något. 

FALUN: CLOWNER JAGADE RIDANDE FLICKA

En flicka i 15-årsåldern var ute och red i Falun när två clowner plötsligt dök upp och började jaga henne. Det skedde vid 20-tiden på fredagskvällen.

– Hon upplevde det väldigt obehagligt och var rädd efteråt att de skulle komma efter henne till stallet, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna, till Dalarnas Tidningar.

FALKÖPING: CLOWN PÅ CYKEL SKRÄMDE BARN

Polisen i Falköping fick två anmälningar om misstänkta clowner på fredagen En cyklande clown skrämde barn vid en skola på morgonen.

– Det var i närheten av en musikskola. Många barn såg clownen och blev skrämda, säger Joakim Nordlund, stationsbefäl på Skövdepolisen.

Senare på dagen kom en ny anmälan om en clown vid en annan skola. Inga av de misstänkta påträffades.

MARIESTAD: SKRÄMMANDE CLOWNER I PARK

Clowner skrämde människor i en park i Mariestad natten till fredagen.

– Vid 03.15 har vi en rapport om att clowner ska ha sprungit runt i Tunaholmsparken och skrämt folk, säger Joakim Nordlund, stationsbefäl på Skövdepolisen.

RONNEBY: CLOWN JAGADE MED KNIV

Polisen i Ronneby fick larm om en knivbeväpnad clown som jagade en person på lördagsmorgonen.

– Clownen ska ha haft någon form av kniv. Men det har inte skrivits någon anmälan i det fallet, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region syd.

SVALÖV: KNIVBEVÄPNAD CLOWN

Natten till lördagen larmades polisen i region syd till Svalöv. När polisen kom fram var clownen borta.

– Där hade en knivbeväpnad och blåhårig clown sprungit mot uppringaren, som fredade sig genom att slå mot clownen, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens region syd.

HÖRBY: FLERA CLOWNER SLOG MED PINNAR

Under fredagskvällen larmades polisen till Hörby där en kvinna som var på väg hem från jobbet hade blivit attackerad av flera clowner.

– Det ska ha varit fyra stycken. De sprang mot henne med pinnar som de använde för att slå på hennes cykel med, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens region syd.

HUSKVARNA: CLOWN MED BASEBOLLTRÄ

Linnéa Olsson, 20, var på väg hem från jobbet på torsdagskvällen när hon blev attackerad i en rondell i Huskvarna av en clown som hade ett basebollträ.

– Plötsligt ser jag den här figuren hoppa fram efter att ha varit gömd bakom en buske. Personen hade en clownmask för ansiktet och som jag uppfattade det var kläderna en maskeraddräkt, säger hon.

Personen sprang mot Linnéas bil i mötande riktning, men hon stannade inte.

– Jag hade förstås försvarat mig så gott jag kunnat, men när den som attackerar har ett basebollträ är det ju inte lätt, säger hon.

TIMRÅ: CLOWN JAGADE KVINNOR

Två kvinnor i Timrå jagades av en hotfull clown på en parkeringsplats förra lördagen när de var på väg hem från jobbet. – Clownen började springa efter dem och hoppade upp på deras bil, säger Helen Häggmark, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, till ST.

Clownen också ha hoppat upp på den bil kvinnorna var på väg till för att sedan börja slita i ett handtag på bilens ena dörr.

– Det finns även misstanke om skadegörelse eftersom det blev repor på bilen när clownen var uppe på den, säger Helen Häggmark.

Clownerna har många år på nacken

■ Clownen som vi känner den i dag har sina rötter i det italienska teaterspelet commedia dell’arte på 1500-talet, där Harlekin var den första clownfiguren. Men clownliknande figurer är kända från de gamla Egypten, Kina och Indien för tusentals år sedan.

■ De första cirkusclownerna kom runt 1800. Den klassiska figuren utvecklades av den berömde clownen Joseph Grimaldi i London i början av 1800-talet.

■ Den moderna cirkusclownen med röd näsa, vitsminkat ansikte samt för stora kläder och skor introducerades av clownen Tom Belling i Wien runt 1870. Den utvecklades sedan under 1900-talet av en rad kända clowner som Grock och Charlie Rivel.