Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Clinton hade oralsex när han talade i telefon

Bill Clinton hade en sexuell relation med Monica Lewinsky 1995-1998.
Foto: OBED ZILWA / AP

Hon var 22 år, oavlönad praktikant, just utexaminerad från universitet.

Han var 49.

Och USA:s president.

Deras sexuella relation skulle leda till att Bill Clinton blev den förste amerikanske presidenten på 130 år att ställas inför riksrätt.

Monica Lewinsky börjar nu i ljuset av #metoo att omvärdera vad som egentligen hände.

Hon fyller 45 år i sommar och har slutligen funnit en roll som en förkämpe mot ”nätmobbning” och andra typer av övergrepp. Hon vet en del om hur det känns att vara uthängd.

Vet hur det känns att höra även en känd feminist som Nancy Friday i en kommentar, där hon spekulerade om den då unga Monica Lewinskys framtid, säga: 

– Hon kan alltid hyra ut sin mun.

Det gick att säga sånt 1998 när Monica Lewinsky-skandalen detonerat i USA, det som började men en rubrik på webbsajten Drudge Report: ”A White House intern carried on a sexual affair with the President of the Unites States”.

En tidning som Washington Post publicerade exempelvis 125 artiklar om ämnet. Bara de första 10 dagarna.

Monica Lewinsky har i spåren av #metoo omvärderat relationen med Bill Clinton.
Foto: NINA PROMMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bill Clinton ställdes inför riksrätt

Inom ett år skulle Bill Clinton vara ställd inför riksrätt, anklagad för att ha ljugit och försökt mörklägga relationen han haft med Monica Lewinsky. Den specielle åklagaren Kenneth Starr som från början utredde helt andra saker, hade fått nys om vad som skulle ha pågått i Vita huset och Lewinsky drogs in i hans nät.

När hon på julafton ifjol besökte en restaurang i West Village på Manhattan, så såg hon en annan gäst där som såg bekant ut. Det var Kenneth Starr. De hade aldrig träffats förr.

– Även om jag önskar att jag gjort saker och ting annorlunda på den tiden, så önskar jag att du och dina medarbetare också hade fattat andra beslut, sa hon till honom.

– Jag vet, det var olyckligt, svarade Starr.


LÄS ÄVEN: Obamas nya liv efter tiden i Vita huset 


Monica Lewinsky och Bill Clinton 1996.
Foto: AP APTV

Någon ursäkt fick hon dock inte. Monica Lewinsky berättade om det slumpartade mötet i en stor artikel i Vanity Fair. Det var också där hon beskrev hur hon efter #metoo börjat se annorlunda på vad som hände.

Fyra år tidigare hade hon för samma tidning skrivit att även om Bill Clinton utnyttjat sin ställning, så hade hon alltid betraktat deras relation som frivillig. Övergreppen, menade hon, kom senare när affären blev känd och började hota presidenten.

Nu skriver hon:

”I dag ser jag hur problematiskt det var att vi två hamnade i en sådan situation där man kunde tala om samtycke. Vägen som ledde dit var kantad av ett olämpligt utnyttjande av makt, ställning och privilegier.”


LÄS ÄVEN: Prinsen körde ihjäl sin älskade 


Monica Lewinsky var oavlönad praktikant

Skillnaden kunde knappast ha varit större. Monica Lewinsky kom till Vita huset som oavlönad praktikant i juni 1995. Hon hade fått jobbet via mammas kontakter som kände Hillary Clinton.

Bill Clinton hade ett notoriskt förflutet som kvinnokarl och hade många gånger redan bedragit sin Hillary. Monica Lewinsky var flirtig, presidenten likaså. En dag under hösten sa hon:

– Jag tror jag håller på att bli kär i dig!

Svaret blev:

– Varför kommer du inte med in i det privata kontoret.

Där inleddes den sexuella relation som senare en hel nation, ja hela världen, skulle veta så gott som alla detaljer kring.

De två hade aldrig samlag, det handlade mest om oralsex som hon utförde på honom, något som senare Bill Clinton försökte argumentera innebar att de inte haft sex.

Den 26 januari 1998, några dagar efter Drudge Reports avslöjande, stod ju Bill Clinton där i Vita huset intill Hillary och sa:

– Jag har inte haft sexuella relationer med den där kvinnan, fröken Lewinsky.

Bill Clinton hälsar på anställda i Vita huset, däribland Monica Lewinsky.
Foto: SKY NEWS / EPA PRESSENS BILD

Bill Clinton talade i telefon – mitt under sexakten

Men det hade de alltså. Ofta i ett sidorum till Ovala rummet. De skedde ett tiotal gånger och sträckte sig över en period från november 1995 till mars 1997.

Vid ett par tillfällen satt Bill Clinton och talade i telefon, mitt under sexakten. Vid andra tillfällen använde presidenten sig av en cigarr på ett sätt den definitivt inte var avsedd för.

Detta skedde även ibland när Hillary Clinton ibland var hemma i Vita huset. En av de sista gångerna, den 28 februari 1997, fläckade han ner den marinblå dress som Monica Lewinsky haft på sig.

Hon tvättade den inte. Sparade den som ”minne”. Det skulle till slut bli en avgörande bevisning och när presidenten insåg att den fanns, så medgav han slutligen vad som pågått.

Det fanns medarbetare i Vita huset som tyckte att Lewinsky var för närgången. De kände till Clintons svagheter. Därför förflyttades hon till försvarshögkvarteret Pentagon sommaren 1996. 

Relationen med presidenten skulle dock fortsätta många månader till. Det var en affär hon berättade om för sin arbetskollega på Pentagon, Linda Tripp. Det skulle hon inte gjort.

För Linda Tripp svek sin väninnas förtroende. Tripp gillade inte Clinton, speciellt inte sedan hon sett hur Kathleen Willey, en annan Vita hus-medarbetare – kommit ut från presidentens kontor alldeles upprörd. Willey sa att presidenten tafsat på henne.

Bandade samtal med Monica Lewinsky

Via andra bekanta, kom Tripp i kontakt med de advokater som arbetade för Paula Jones, en statsanställd från Arkansas som stämt president Clinton och hävdade att han utsatt henne för sexuella trakasserier 1991 när han var guvernör i Arkansas. Han blottade sig bland annat.

Tripp började – på en väns uppmaning – att banda sina samtal med Monica Lewinsky. Samtal där Lewinsky ofta berättade om sin relation till Clinton.

Monica Lewinsky fick lämna in ett skriftligt vittnesmål – där hon förnekade affären.
Foto: AP APTN

När Lewinsky fick lämna in en skriftlig vittnesrapport till Paula Jones juristteam så förnekade hon dock affären. Tripp beslutar sig då för att kontakta den speciella utredaren Kenneth Starr och lämnar över sina band.

Hon börjar samarbeta med FBI och bär mikrofon när hon på nytt träffar Lewinsky ett par gånger på ett hotell nära Pentagon. Vid den andra träffen dyker FBI upp och tar in Lewinsky för förhör.

Dagen efter, den 17 januari 1998, ger Clinton sitt vittnesmål inför Paula Jones team där även han förnekar den sexuella relationen. Det är detta Kenneth Starr riktar in sig på och använder de kommande månaderna åt att motbevisa.

Den blåa dressen blir därför så viktig. Där finns DNA-bevisning. I augusti 1998 beviljas Lewinsky straffrihet om hon berättar sanningen inför en åtalsjury. Det gör hon den 6 augusti.

Utredaren Kenneth Starr.
Foto: JOEL RENNICH / AP

Clinton medgav relationen i direktsänd tv

Elva dagar senare vittnar presidenten inför samma åtalsjury – den första amerikanska presidenten som tvingats till sådant vittnesmål. Samma kväll medger han i direktsänd tv att han haft ”en opassande relation” med Monica Lewinsky.

Det är Clintons politiska motståndare, republikanerna, som kontrollerar både representanthuset och senaten. När Kenneth Starr lämnar över sin rapport så inleds den process som leder till att Clinton ställs inför riksrätt i december 1998.

Konstitutionen säger att det är representanthuset som väcker åtal, det är senaten som dömer. Men det krävs två tredjedels majoritet i senaten för en fällande dom och det rådde egentligen aldrig någon tvekan om att Bill Clinton skulle klara det.

Det gjorde han, men mycket tyder på att hans agerande i Vita huset, kostade hans vicepresident Al Gore segern i presidentvalet 2000. Det blev i stället republikanen George W Bush som vann.

Det finns demokrater som nu hoppas på att den sittande presidenten, Donald Trump, en dag ska ställa inför riksrätt även han. Men det är ytterst osannolikt så länge republikanerna har kontrollen över kongressen.

Men sånt kan ändras. USA går till mellanårsval i november. Och Trump gör bäst i att komma ihåg att en lögn under ed kan få mycket allvarliga följder. Även om det bara handlar om sex.


LÄS MER: Fler artiklar och extramaterial för dig som är inloggad