Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris rika nätverk

För en affärsman som Chris O'Neill är hans nätverk en av hans största tillgångar.

På privatskolan i Schweiz, på universiteten i USA och i New Yorks jetset har prinsessan Madeleines man lärt känna inflytelserika - och väldigt rika personer.

- När man växer upp i en sådan miljö är det nästan självuppfyllande - man träffar fler och fler människor hela tiden, berättar barndomsvännen Cedric Notz.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via Itunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

När gästlistan offentliggjordes inför prinsessbröllopet förra helgen stod det snart klart att förutom en rad kungligheter så var många av finansvärldens höjdare bjudna. Vissa av namnen är välkända i Sverige, som H&M:s Karl-Johan Persson, men de flesta av de inflytelserika vännerna är helt okända för de flesta svenskar.

Chris O'Neill har arbetat som analyschef för den lilla hedgefonden Noster Capital i New York. Hans jobb har kortfattat gått ut på att förvalta andras pengar och få dem att växa. Ett jobb där det är bra med personliga relationer till inflytelserika och förmögna människor, och där förtroende är allt.

- När man startar en hedgefond fungerar det ofta så att man använder sina egna pengar och förmögna personer i sitt personliga nätverk för att få ihop de första 600 miljoner kronorna, förklarar Katy Kaminski, som har en bakgrund i hedgefondbranschen och arbetar som lärare på KTH och Handelshögskolan i Stockholm.

Chris O'Neill uppges även vara i startgroparna för att grunda ett eget företag. I torsdags publicerade Dagens Industri obekräftade uppgifter om att Chris O'Neill lämnat Noster Capital för att starta eget som affärsängel i New York. Även det en verksamhet där de mäktiga vännerna kan vara nyttiga.

- Om man är affärsängel så går man in i nystartade bolag och hjälper dem i den första svåra fasen. Man stoppar inte bara in pengar, utan man stoppar in sin tid, sitt nätverk och sin kunskap, säger Douglas Roos, entreprenör och tidigare drake i den svenska versionen av tv-programmet "Draknästet".

Chris O'Neill har mer eller mindre hela sitt liv byggt upp sitt inflytelserika nätverk - där många precis som han själv jobbar inom finanssektorn. Han föddes i princip in i branschen. Hans pappa Paul O'Neill, var en framgångsrik bankman som öppnade och ledde amerikanska investmentbanken Oppenheimer & Co:s kontor i London. Bland Chris O'Neills nära vänner finns inflytelserika personer från stora delar av världen.

Hans bestman, barndomsvännen och företagaren Cedric Notz, vars farfar drev Schweiz största stålföretag, sade i en intervju med Expressen i veckan att han inte tycker att det är så märkligt att Chris O'Neill har ett så brett kontaktnät.

- Han har två systrar som är gifta med viktiga personer, hans mamma känner många människor, han själv känner många människor. När man växer upp i en sådan miljö är det nästan självuppfyllande - man träffar fler och fler människor hela tiden.

Han bekräftade också att bröllop är en bra plats att träffa nya kontakter på.

- Jag växte själv upp i en liknande miljö, våra föräldrar var ju vänner. Man går på olika bröllop, man träffar nya människor och man håller kontakten. Om du är social kan du bygga upp ett bra nätverk.

En annan gammal vän till Chris O'Neill, Nader Panahpour, spelade golf med Chris och det svenska golfproffset Jesper Parnevik dagar innan bröllopet. Panahpour bor i Miami i Florida och driver företaget Royal Merchant Holdings som arbetar med elektroniska betalningssystem.

Parnevik beskriver honom som "en schyst kille". Och han är inte heller förvånad över att Chris O'Neill har lyckats skaffa sig ett så stort kontaktnät.

- Han är en väldigt smart och rolig kille. Han kan skämta om sig själv och är rolig att ha omkring sig, så det är inte så konstigt att han har så många vänner, säger han.

Gästlistan avslöjar också den geografiska bredden på Chris O'Neills nätverk. Vänner från jordens alla hörn kom för att fira hans bröllop med prinsessan Madeleine.

En av gästerna var till exempel vännen Mohammed Afkhami, född i Iran, men arbetar nu som finansman både i New York och i Dubai. Dessutom har han listats som en av de mest betydelsefulla konstsamlarna under 50 år och är involverad i en rad konstsatsningar i Mellanöstern.

Efter bröllopsfesten sade han till Expressen:

- De lyckades verkligen med festen. Människor från hela världen, och alla hade så roligt tillsammans med varandra.

Andra exempel på nära vänner med världen som sitt arbetsfält är Dino Lalvani. Han är vd för telekomföretaget Binatone som hans pappa grundade. Lalvani har sina rötter i Indien, är uppväxt i London och bor numera i Hongkong, där företaget har sitt huvudkontor. Han reser konstant mellan olika världsdelar där företaget är verksamt och har själv skrivit i Financial Times att han alltid har med sig tre telefoner - en amerikansk, en brittisk och en från Hongkong.

Och så fortsätter listan. Där finns också Zachary Thornborough som äger ett filmbolag i Los Angeles, hedgefondmäklaren Roger Metta från London, den italienska arvtagerskan Anna Boiardi-McCue, Londonjuveleraren Vishal Tolani, kändisplastikkirurgen Sherell Aston från New York, krogägaren Christopher Barish från New York, stjärnadvokaten Charles Lubar från London, den turkiske företagsledaren Hakan Bulgurlu och Gagan Navani, som säljer lyxklockor i Boston.

Enligt hovets informationschef Bertil Ternert var det Chris O'Neill själv som valde vilka av hans vänner som skulle bjudas in till bröllopet.

- Han har ju arbetat i finansbranschen i väldigt många år och har på detta sätt ett väldigt stort nätverk har vi förstått. Det är personliga vänner. Han har arbetat i både London, USA och Schweiz, så han har ett nätverk och en stor bekantskapskrets, säger Bertil Ternert.

Chris O'Neill är född i London. Efter att ha gått på två fina privatskolor i den brittiska huvudstaden skickades han som 14-åring till den exklusiva internatskolan Institut auf dem Rosenberg i Schweiz. Senare hamnade han på universitetet i Boston där han tog en kandidatexamen i internationella relationer. Efter att ha jobbat några år i finansbranschen återvände han till skolbänken och läste en MBA på Columbia Business School.

Han har arbetat på Noster Capital i några år och även blivit god vän med hedgefondens grundare Pedro de Noronha som var en självskriven gäst på bröllopet.

Förutom Chris O'Neills inflytelserika vänner kom förstås även kungafamiljens dito på bröllopet. Och därmed nya personer som kan vara värdefulla för Chris O'Neill i hans jobb - oavsett om han blir kvar på Noster Capital eller startar eget.

Noster Capital förvaltar runt 600 miljoner kronor. När fonden grundades 2007 var det kanske inte så uppseendeväckande, men efter finanskrisen krävs det generellt betydligt mer pengar för att starta en hedgefond, berättar en person med insyn i hedgefondbranschen som Expressen har pratat med.

Förvaltarna tjänar för det mesta sina pengar på att ta ut procent på den del av fondens kapital som har ökat mer än målet.

Det krävs alltså en väldigt aktiv förvaltning av fonden, och för Chris O'Neill och de andra analytikerna i branschen är konkurrensen stenhård.

- Att vara hedgefondförvaltare inom finansbranschen är nog ett av de svettigaste jobb man kan ha. Det är ett oerhört krävande arbete. För de mindre spelarna blir förmögna privatpersoner en viktig målgrupp, säger en källa i branschen.

Stora hedgefonder lever ofta på att förvalta pengar åt institutionella investerare som till exempel pensionskassor. Men för fonder som den som Chris O'Neill jobbat för är personliga kontakter mycket mer centralt.

- Det hjälper att ha ett stort kontaktnät och Chris O'Neill rör sig absolut i ett stjärnspäckat sällskap, om man ska gå på gästlistan till hans bröllop. Det är mycket rikedom på listan och det kan visa sig vara användbart för att träffa potentiella investerare i Noster Capital eller i vilken annan affärsverksamhet han kan tänkas starta, säger Will Wainewright, journalist i New York för branschtidningen Hedge Fund Manager Week.

Enligt Katy Kaminski gör lagarna kring hedgefonder i USA, som på många sätt är striktare än i Sverige, att det blir viktigare för mindre fonder att ha ett stort nätverk och bra kontakter med investerare.

- I USA får man inte göra reklam för hedgefonder, man kan ofta inte ens hitta dem på internet. Då är det viktigare att bygga personliga relationer till investerare. Att ha ett bra nätverk kan verkligen hjälpa till, säger hon.

Om Dagens Industris uppgifter stämmer - och Chris O'Neill är på väg att starta upp en egen verksamhet som affärsängel i New York - kan hans stora nätverk komma till ännu större nytta.

- Det är oerhört viktigt så klart. Har man ett bra nätverk och arbetar med bolag som man tror på så kan det öppna dörrar naturligtvis. Sen räcker det inte med ett nätverk. Man är alltid försiktig med nätverket, för man kör alltid med sitt eget namn. Man skickar ju inte i väg grejer som man inte tror på till någon, säger Douglas Roos.

- Om man investerar i ett bolag som man tror på i en viss bransch och man känner folk i den branschen, då kan det öppna dörrar som kan vara nog så värdefulla.

Det uppmärksammade bröllopet gör också att både Chris O'Neills namn har blivit ännu kändare både i och utanför finansbranschen.

- Det är en bra introduktion för hans verksamhet. Det har fått stor spridning både i svensk och i internationell press. Men om det skulle ge honom affärer är en helt annan sak, säger Carlos Cancino, grundare av PR-byrån Konsensus och med ett förflutet i finansbranschen.

Så Chris O'Neill kan tacka sitt stora kontaktnät för mycket. Men kanske framför allt för att det hjälpte honom att träffa kvinnan som numera är hans fru. Det var genom gemensamma vänner i New York som han först träffade prinsessan Madeleine.

Chris kontakter världen över

LOS ANGELES

Ravine Hiranand

Ravine Hiranand kommer ursprungligen från Hongkong, men är nu bosatt i Los Angeles. Driver eget företag inom fastighetsbranschen och är grundare av hälsorestaurangen Fresh East i Los Angeles.

LOS ANGELES

Whitney Kroenke

Whitney Kroenke tillhör en av världens rikaste familjer, familjen Walton, som äger den amerikanska varuhuskedjan Wal-Mart. Hon arbetar inom filmindustrin i Los Angeles och sysslar med välgörenhet.

COLOMBIA

Alejandro Santo Domingo

Bor i New York men har rötterna i Colombia. Arbetar i Santo Domingo Group som hans far grundade. Koncernen är bland annat storägare i SAB Miller, världens näst största bryggeri. Enligt tidningen Forbes har han en förmögenhet på 10 miljarder dollar.

LONDON

Aidan Barclay

Styrelseordförande för den brittiska tidningen The Telegraph. Han syns inte i offentligheten särkilt ofta men förhördes under den brittiska utredningen om pressetik, Leveson Inquiry. Son till affärsmannen David Barclay, som tillsammans med sin tvillingbror Frederick populärt kallas för "Barclay Brothers". Bröderna skapade rubriker 1993 när de köpte en ö i Engelska kanalen där de byggde ett gotiskt slott.

NEW YORK

Harrison T LeFrak

Orförande i miljardärsfamiljen LeFraks bolag som investerar i fastigheter, samt i utvinning av olja och gas.

FLORIDA

Nader Pahnapour

Nära vän som golfar med Chris. Driver Royal Merchant Holdings som sysslar med internetbetalningar.

PORTUGAL

Pedro de Noronha

Grundare av Noster Capital och var fram till nyligen Chris chef. Han är född i Portugal men har arbetat länge i Londons finanskvarter. Innan han startade eget jobbade han band annat på storbanken J.P. Morgan. Hans flickvän Monica Kalpakian sitter bland annat i styrelsen för Tate Modern i London.

LONDON

David Elghanyan

David Elghanayan är en av grundarna av vindistributören Vanquish Wine. I en intervju med Daily Mail 2008 uppgav han att hans företag hade Storbritanniens största lager av Crystal Champagne.

ROM

Giovanni Revedin di San Martino

Italiensk greve född i Rom. Har studerat i Oxford och är numera bosatt i London där han är en höjdare inom finansbranschen, som chef på stora investmentbanken J.P. Morgan.

SCHWEIZ

Garance Massart-Blum

Barndomsvän. Driver ett företag som hjälper förmögna personer och företag att bygga upp exklusiva konstsamlingar.

TYSKLAND

George von Opel

Tysk miljardär vars gammelfarfar Adam Opel grundade det tyska bilmärket med samma namn. Georg räknas enligt tidningen Forbes som en av världens rikaste personer, efter att ha investerat ett miljardarv han fick 1989. Bor numera i Schweiz och är gift med Emily. Tillsammans driver de en välgörenhetsstiftelse som hjälper barn och unga i fattiga länder.

BANGKOK

Cedric Notz

Chris best man och barndomsvän Cedric Notz (tvåa från höger på bilden) bor i Schweiz. Han har tidigare bott i Azerbajdzjan och ska snart flytta till Bangkok i Thailand där han startat ett företag som gör förnybar energi av biomassa.

HONGKONG

Dino Lalvani

Mångmiljonär, vd och styrelseledamot i elektronikkedjan Binatone, som grundades av hans far. Föräldrarna har sitt ursprung i Indien, Bor numera i Hongkong där företaget har sin bas. Bror till Divia Cadbury.

ATEN

John Chandris

Arvtagare till den grekiska rederijätten Chandris. Han är numera baserad i London och enligt brittiska medieuppgifter är han god för 7 miljarder kronor.

DUBAI

Mohammed Afkhami

Hyllade bröllopsfesten när Expressen träffade honom efteråt. Han är född i Iran och arbetar nu i finansbranschen i New York och Dubai. Har ett stort konstintresse och har av tidningen Modern Painters blivit utsedd till en av de mest spännande konstsamlarna under 50.

PHUKET

John och Divia Cadbury

Tillhör enligt Dagens Industri entreprenörsgrenen av Cadbury-imperiet som har lyckats bygga upp en förmögenhet utan arv. Hans fru är dotter till grundaren av telekomföretaget Brinatone. Paret gifte sig i Phuket, där Divia med sin far utvecklar lyxiga resorten Royal Phuket Marina.