Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris arv efter sin pappa: 7 miljoner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleines make ärvde sju miljoner kronor av sin pappa. Chris mamma Eva O'Neill (till vänster på bilden) fick dock inte ta del av Paul O'Neills tillgångar.
En ung Chris O'Neill tillsammans med sin pappa.
Paul O'Neills döttrar Karen (i mitten) och Annalisa (till höger) fick båda ärva sin far. Till vänster: Natascha Abensperg und Traun, Chris O'Neills halvsyster på mamma Evas sida.
Foto: Stefan Söderström

Här är Chris O'Neills döde pappa Pauls sista vilja.

Han ville att sonen skulle få större delen av arvet på närmare 25 miljoner kronor. Prinsessan Madeleines make fick 7 miljoner kronor och resten delades upp mellan de tre systrarna och andra släktingar.

Den som dock fick se sig helt utan pengar var Chris mor Eva O'Neill. Hon blev helt arvlös.

Testamentet visar också att Chris faster Cathleen O'Neill var nunna och först den dagen hon lämnade klosterlivet skulle hon kunna ärva sin bror.

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine flyttade från New York, USA, den 8 december förra året och har sedan dess vistats i Stockholm. Det är här de ska ha sin nya bas och hovet har bekräftat att det är i Stockholm som paret ska föda sitt andra barn nu till sommaren.

I Stockholm skapar de sin nya tillvaro och Chris planerar att sköta sin affärsverksamhet från Sverige, hans huvudsakliga uppgift är att investera andras pengar för att få bästa möjliga avkastning. Något som Chris O'Neills far Paul O'Neill också arbetade med.

Han gick bort 2004 i England och vilar i dag i familjegraven utanför New York. Expressen kan i dag visa testamentet efter Chris O'Neills far Paul O'Neill.

Chris O'Neill och hans far Paul stod varandra oerhört nära. Vid bröllopet med prinsessan Madeleine och vid middagen ute på Drottningholms slott höll Chris O'Neill ett långt och känslosamt tal om att "hans pappa hade älskat Madeleine, att de var så lika och att han önskade att de hade fått träffa varandra".

I testamentet efter Paul O'Neill framgår att han var en förmögen man. Han kom från början från New York till London på 1960-talet. Han etablerade huvudkontoret för Oppenheimer & Co, en New York-baserad investmentbank.

Han arbetade i hela sitt liv som finansman och precis som sonen Chris investerade han andras pengar i avkastningssyfte.

Av testamentet framgår att Paul O'Neill hade närmare 25 miljoner kronor, intygas av jurister i dokumenten, vid sin bortgång 2004 och att Chris O'Neill är en av huvudarvingarna.

I testamentet som är daterat den 21 juni 2000 i London framgår att Paul O'Neill redan då hade varit sjuk och stipulerar klart och tydligt att alla omkostnader kring hans sjukdom och begravning skulle regleras innan resten av återstående förmögenhet delades upp bland arvingarna. Paul O'Neill gjorde också i början klart att han ville läggas till sista vilan i familjegraven i Port Chester i New York.

I testamentet, som är ett dokument på över 15 sidor, visade Paul O'Neill att han ville att alla personliga saker som möbler, husgeråd och bilar skulle tillfalla barnen:

Christopher (Chris O'Neill), Annalisa, Stefanie och Karen.

De skulle dela alla dessa saker "rättvist mellan varandra". Men att trots detta skulle Chris O'Neill få drygt 2,2 miljoner kronor mer än sina fyra systrar.

Chris O'Neill och hans systrar fick dock inte pengarna med en gång vid faderns bortgång - de placerades hos en förvaltare med ansvar för pengarna. Först när Chris och hans systrar fyllde 25 år skulle hälften av arvet betalas ut. Resterande när de har fyllt 30 år. De som förvaltade pengarna var juristerna Charles Lubar och John Tuben. Chris O'Neill är i dag 40 år gammal.

Förutom Chris och hans fyra systrar hade Paul O'Neill också med en rad andra personer som fick delar av förmögenheten:

Väninnan och tidigare kollegan Hilary Goodson fick 264 000 kronor. En Marghuerita Day fick samma summa som Hilary Goodson och en "Miss Chans Ning" fick hela 4,4 miljoner kronor.

Paul O'Neill nämde också sin syster Cathleen O'Neill i testamentet. Av det framgår att hon vid testamentets tecknande var nunna och levde ett klosterliv och inte kunde ta emot några pengar. Paul O'Neill gav därför sin syster en kapitalfond på drygt 3 miljoner kronor till dagens växlingskurs. Paul O'Neill gjorde klart att eventuell avkastning i fonden skulle återinvesteras varje år och den dagen Cathleen O'Neill väljer att inte förnya sitt nunnelöfte kommer hon att ärva pengarna som finns i fonden.

2007 avled Cathleen O'Neill och det var då Chris och hans tre systrar som fick dela på de 3 miljoner kronorna.

Paul O'Neill dog den 29 december 2004 och i dokumenten framgår att Chris var den som den 25 januari 2005 tvingades skriva under dödsattesten av sin egen far. Paul avled till följd av cancer.

Det förvånande i testamentet är att ingenstans finns Chris O'Neills mor Eva O'Neill omnämnd. Eva har sedan Chris träffade prinsessan Madeleine blivit en färgstark och igenkänd person i Sverige. Hon har varit med vid alla officiella kungliga tillfällen kring Chris och Madeleine som bröllop och nu senast dopet av prinsessan Leonore.

Eva O'Neill har också umgåtts privat med kungaparet och varit en självklar gäst på Drottningholms slott. Vid tv-sändningarna har Eva O'Neill suttit på första parkett.

Eva var under flera år gift Paul O'Neill och de fick 1974 enda gemensamma barnet - sonen Chris.

Det var Evas tredje äktenskap. När hon och Paul separerade gifte hon om sig för fjärde gången. Den gången med James E Stewart. Bara en av hennes ex-makar är i dag i livet, Wolfgang Schoeller, 83, hennes andra make, en tysk affärsman med bas i München.

Expressen har genom sms och telefonsamtal till hovets informationschef Margareta Thorgren gett Chris O'Neill möjligheten att kommentera, men de har valt att inte återkomma.

Så fördelades miljonerna

Chris O'Neills pappa Paul O'Neill valde att göra sonens mamma Eva arvlös. Den som fick mest när Paul O'Neill gick bort 2004 var sonen Chris O'Neill. Paul O'Neill hade uttryckligen i testamentet gjort klart att han skulle ha en större andel av arvet än sina systrar.

Paul O'Neill hade ett testamente, daterat den 21 juni 2000 i London, men det blev senare registrerat i både USA och i England, för att säkra upp med lagstiftningen i båda länderna.

Här är de som ärvde, växelkursen då 2005 var som ungefär den i dag 2015, tio år senare:

Chris O'Neill: Ärvde över 7 miljoner kronor och fick dela pappans personliga tillhörigheter som möbler och bilar med sina systrar.

När pappans syster Cathleen avled 2007 fick Chris och hans tre halvsystrar dela på ytterligare 3 miljoner kronor.

Annalisa O'Neill, Stefanie O'Neill och Karen O'Neill:

De fick dela återstoden av arvet. När Chris fick närmare 7 miljoner kronor handlar det om knappt 4 miljoner kronor var till systrarna.

"Miss Chans Ning" fick 4,4 miljoner kronor.

En Marghuerita Day fick 264 000 kronor.

Väninnan och tidigare kollegan Hilary Goodson fick 264 000 kronor.