Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centerns stödpaket en riktig kladdkaka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Konditor? Centerpartiets partiledare ­Annie Lööf håller med om att systemen för offentligt stöd till före­tag är krångligt. På regional nivå har begreppet "kladdkaka" uppstått.
Foto: Christian Örnberg

ÅRE. Maud Olofssons valfläsk till norra Sveriges inland börjar nu ­delas ut och en utvald skara företagare i krisande glesbygd ska få dela på miljarder.

I första rundan var det spårning av renar, gruvröntgen och ett ­rymdprojekt som fick Maud-pengarna.

Men kritiken har varit hård mot "förtäckt regionalstöd" och ­regeringens politik har liknats vid en "kladdkaka".

- Det här handlar inte om bidrag, säger C-ledaren Annie Lööf.

På vägen från Östersund mot Åre utlovas livestriptease på McDragans. Anrika Brinkeboda Wärdshus lyckades inte överleva vid E 14 i Mörsil och nu står byggnaden symbol för en utflyttningsbygd i Norrlands inland som bytt inriktning.

Bilden av McDragans är Centerpartiets mardröm. En politisk offensiv har inletts för att få i gång företagande i hela landet och en av de viktigaste satsningarna är det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation AB. I valrörelsen spenderade Maud Olofsson en stor del av sitt reformutrymme på att lova två miljarder till den statliga riskkapitalfonden och rubrikerna i Norrlandspressen efter hennes sista sommartal handlade till stor del om miljardregnet.

Hon vann striden om miljarderna efter en tuff kamp mot Anders Borg och finansdepartementet, men när de första pengarna skulle delas ut på Åre Kapitalmarknads­dagar var det oro i centerleden. Annie Lööf hade valt bort Norrland för en resa i södra Sverige och i stället representerades regeringen av handelsminister Ewa Björling (M).

- Nu ska väl Moderaterna ta cred för det här också, hördes en tung C-politiker klaga i kulisserna.

Annie Lööf säger i efterhand att det är viktigt för C att profilera sig i frågan:

- Centerpartiet tror på hela Sverige och vill att förutsättningarna för jobb och tillväxt ska finnas i hela landet.


När Inlandsinnovation öppnar plånboken för första gången, ett och ett halvt år efter att bolaget lanserades av näringsministern, står det klart att det inte handlar om några jättesummor som kastas över företagarna i utflyttningsbygden. Företagare i ett 40-tal inlandskommuner från Torsby i söder till Kiruna i norr plus Kalix och Haparanda vid kusten ska kunna få ett lyft med det statliga riskkapitalet och först ut är tre mindre företag.

Två miljoner kronor investeras i Tannak i Jokkmokk som har utvecklat sys­temet Herdview för att positionera renar med modern teknik som också ska fungera i glesbygd. I stället för att tvingas ge sig ut i helikopter, bil eller på skoter ska renägaren kunna sitta hemma och följa renhjorden på datorn och kunna agera om renarna kommer in i olämpliga eller farliga områden.

Tannak passerade det statliga nålsögat eftersom Herdview bedöms ha potential att bli en exportsuccé.

- Hur många får finns det i Nya Zeeland? Där finns samma problem som här med gsm-kontakt, säger Gunnar Olofsson, vd för Inlandsinnovation.

Tre miljoner går till Orexplore - ett inno­vativt företag med rötter i norrländska gruvor. Orexplore har tagit fram en bärbar röntgenscanner som används för att snabbt kunna ta reda på metallinnehåll i malmer.

- Det är också en exportprodukt som är mycket spännande med tanke på utvecklingen inom gruvnäringen, säger Olofsson.

Tre miljoner investerar Inlandsinnovation i Spaceport Sweden i Kiruna. Rymdupp ­ levelsecentret ska bli världsledande och i  kulisserna finns även den brittiske miljardären Richard Branson. Han har redan köpt en rymdfärja som nu vill ta turister ut i luften och Kiruna ska då kunna användas som bas. Bransons biljettpris ligger på 1,5 miljoner kronor för en 2,5 timmar lång flygning som även inkluderar fem minuters tyngdlöshet.


Tanken med Spaceport är att skapa en bas och knyta samman den rymdindustri som redan finns i Kiruna genom Esrange. Här finns också en av världens främsta forskningsplatser för norrsken på Kiruna flygplats och med alla delar ska det bli en toppdestination som kan kopplas ihop med Ishotellet i Jukkasjärvi.

Inlandsinnovation har därmed spenderat 8 av de 2 000 miljoner kronor som regeringen kommer skicka till huvudkontoret i Östersund. När året är slut räknar Gunnar Olofsson med att ha delat ut 50 miljoner och nästa år ska investeringstakten öka. Men det är inte klart uttalat hur många företag som ska stöttas eller hur många jobb det ska ge.

Senare i år kommer några mer traditionella tillverkningsindustrier att få hjälp, men fokus ligger på så kallad såddfinansiering i mindre bolag i ett tidigt skede.

- Vi ser att flera företag har ett behov av kapital i ett tidigt skede och där har det funnits en del kritik tidigare. En del statliga aktörer har upplevts som vilka banker som helst, säger Gunnar Olofsson till Expressen.

- Det finns mycket kreativitet här, men tyvärr är det alltför få idéer som kommersialiseras. Där kan vi göra skillnad genom att tillföra kapital så att bra produkter kan komma ut på marknaden.


Ett av företagen som kvalade in i första investeringsrundan - Orexplore - har sitt säte i Kista men har lovat att starta tillverkning i en inlandskommun. Att det skapas jobb i stödområdet är ett krav för att få statligt riskkapital från Inlandsinnovation.


Maud Olofsson
Foto: Foto: Tommy Pedersen

Miljardsatsningen på norra Sveriges inland har inte varit helt okomplicerad för näringsministrarna Maud Olofsson och Annie Lööf. I glesbygden har Centerpartiet ett starkt väljarstöd och i Jämtland, där Inlandsinnovations huvudkontor ligger, röstade 12,8 procent av väljarna på C i riksdagsvalet. Valfläsket har kritiserats för att snedvrida konkurrensen och har kallats för ett "förtäckt regionalstöd".

- Jag ser det som regionalpolitik, har Ingenjörsvetenskapsakademiens vd Björn O Nilsson sagt till Dagens industri.

Annie Lööf håller inte med och poäng­terar för Expressen att det inte handlar om bidrag.

- Det handlar om investeringar i bolag som Inlandsinnovation AB tror är viktiga för utvecklingen, tillväxten och sysselsättningen i norra Sveriges inland. De kan också handla om lån och garantier vilket inte ska blandas samman med regionalstöd som är just ett stöd eller bidrag, säger hon.

Näringsdepartementet har motiverat det riktade stödet med att det sker i en glesbygd med dyster befolkningsutveckling. Regeringen har därutöver argumenterat för stödet med att det finns naturresurser som måste tillvaratas.

I Norrland finns också sedan länge Norrlandsfonden som erbjuder företag lån. Pengarna i fonden kommer ursprungligen från statliga LKAB och de senaste 50 åren har fonden lånat ut fem miljarder kronor. Nu lånas 250 miljoner kronor per år ut till små och medelstora företag. Norrlandsfonden har bland annat hjälpt Polarbröd bygga en ny fabrik, hjälpt Mackmyra Whisky starta tillverkningen och beviljat lån till Ishotellets marknads­föring.


Regeringen har fått kritik för att det saknas en tydlig plan för hur innovationer och entreprenörskap ska stimuleras och att det genom åren bildats ett lapptäcke av olika statliga stöd till krisregioner och utsatta branscher.

- I det regionala arbetet har vi myntat begreppet "kladdkaka" eftersom det finns en rad över­lappande system där vart och ett riskerar att vara underfinansierat. Många av de här systemen är inte ens koordinerade, säger Björn O Nilsson.

Annie Lööf:

- Jag kan hålla med om att systemet med offentlig finansiering såväl som bidragsgivning till företag är snårigt och därför jobbar regeringen med att göra utbudet av offentlig finansiering till företag tydligare och mer lättöverskådligt.

FAKTA

VAD?

Två miljarder kronor i riskkapital till företag i norra Sveriges inland var Maud Olofssons valfläsk - och det betalade sig med starkt väljarstöd.

Nu börjar pengarna delas ut och nya C-ledaren Annie Lööf slår tillbaka mot kritiken mot miljardregnet.


VILKA?

Maud Olofsson. Före detta näringsministern och C-ledaren som fixade två miljarder till Inlandsinnovation AB.

Annie Lööf. Maud Olofssons efterträdare försvarar stödet.

Gunnar Olofsson. Är vd för Inlandsinnovation AB.

Richard Branson. Miljardären finns med i ett norrländskt affärsprojekt som nu får stöd.