Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brighton-bombaren blev vän med sina offer

Patrick Magee dömdes av domstolen Old Bailey för att ha placerat ut och detonerat bomben. Straffet blev åtta livstidsstraff och domaren rekommenderade att han skulle avtjäna minst 35 år i fängelse. 1999 frigavs han efter bara 14 år i fängelse, efter att hans frigivning blivit en del av överenskommelsen i Långfredagsavtalet. Foto: BRIAN LITTLE / AP PA

LONDON

Den gömda bomben i rum 629 skulle döda premiärminister Margaret Thatcher.

Men attentatet misslyckades – rasmassorna missade hennes svit med några centimeter. 

Den dömde bombmannen Patrick Magee är i dag – 34 år efter IRA-bomben i Brighton – god vän med flera av offren. 

Det konservativa Torypartiet var den 12 oktober 1984 på väg att avsluta sin flera dagar långa partikongress i Brighton på den engelska sydkusten. Flera av partimedlemmarna var överens om att det hade varit en framgångsrik kongress för partiet och stämningen var mycket god på hotellet vid strandpromenaden, där flera av kongressdelegaterna bodde. 

På Grand Hotel bodde även partiordföranden och premiärministern, Margaret Thatcher. Hon var en av få som var uppe till tidigt på morgonen, när flera av partikollegorna hade dragit sig tillbaka till sina hotellrum. Den så kallade "järnladyn" och hennes privatsekreterare hade dokument att gå igenom i sviten på första våningen och några sista ändringar att göra i avslutningstalet hon skulle hålla dagen därpå.

Klockan 02.53 hördes en smäll i hela hotellbyggnaden. Explosionen var så kraftig att den slog upp ett stort hål i flera av hotellets översta våningar samtidigt som delar av byggnaden började kollapsa, rakt ner mot byggnadens källare. Rasmassorna slog sönder delar av Thatchers badrum, men rummet hon befann sig i klarade sig med några centimeter. 

– Maggie är i säkerhet! hördes en röst ropa utanför hotellet enligt vad Daily Mail rapporterade. 

Trots den kraftiga explosionen var målet för attentatet i säkerhet. Margaret Thatcher var oskadd precis som maken Denis, som låg och sov i rummet intill. 

 

LÄS ÄVEN: Prinsen körde ihjäl sin älskade

 

Margaret Thatcher beskrev hur hon upplevde explosionen i sin bok "The Downing Street Years". Foto: ADAM BUTLER / AP

Thatcher: ”Slog mig inte då att någon kunde ha dött”

Thatcher beskrev senare händelsen i sin bok "The Downing Street Years":

"Jag visste omedelbart att det var en bomb, kanske två bomber, en stor som följdes av en mindre. Men jag visste inte vid den här tidpunkten att explosionen hade inträffat inne på hotellet", skrev Thatcher. 

Exakt 16 minuter efter explosionen fördes premiärministern och hennes närmaste medarbetare ut från hotellet efter att polis hade bedömt det som säkert.  

"Luften var full av tjockt cementdamm. Det var i min mun och täckte mina kläder när jag klättrade över kvarlämnade tillhörigheter och trasiga möbler, på väg mot den bakre entrén till hotellet. Det slog mig inte då att någon kunde ha dött", skrev Thatcher i boken. 

Paret Thatcher fördes snabbt till säkerhet på en närliggande polisstation. 

Minuterna efter explosionen möttes räddningstjänsten av kaotiska scener. Brandmän och sjukvårdare arbetade intensivt för att rädda de som fanns i den delvis raserade byggnaden. Totalt 34 personer skadades – och fem av de som befann sig på hotellet hittades döda. I boken "Something Has Gone Wrong: Dealing With The Brighton Bomb" som publicerades tidigare i år beskrevs hur en av ministrarna som skadades svårt i attacken, handels- och industriministern Norman Tebbit, hade legat hjälplös i rasmassorna.

– Jag fick en del stötar när räddningsarbetare klippte av kablar som fortfarande var strömförande. Det var då jag trodde att jag skulle dö, sa Tebbit enligt boken. 

 

LÄS ÄVEN: Kim Jong-Uns hemliga liv i Europa 

 

Bomben placerades på Thatchers hotell

Morgonen efter bombattentatet beslutade Margaret Thatcher att partikongressen skulle fortsätta som planerat. 

Då stod det klart att attentatet hade utförts av IRA, vars attacker under den 38 år långa konflikten i Nordirland krävde flera tusen dödsoffer. 

IRA uppgav timmarna efter attacken:

"I dag hade vi otur. Men kom ihåg, vi behöver bara ha tur en gång. Ni kommer alltid behöva ha tur."

Margaret Thatcher gick sedan upp i talarstolen och fördömde attentatet och sade till sina partikollegor – och till tv-tittare som följde den dramatiska utvecklingen. 

– Det faktum att vi är samlade här och nu, chockade men samlade och bestämda, visar inte bara att den här attacken var misslyckad utan att alla försök att förstöra demokratin kommer att misslyckas.

Utredningen visade senare att bomben hade placerats på hotellet flera veckor innan partikongressen hade inletts. Robert Magee, då 34 år, hade checkat in på hotellet under en helg i september och placerat bomben bakom väggen i badrummet i rum 629. Han ställde in utlösningsmekanismen, tillverkad av en videobandspelare, på klockan 02.54 morgonen den 12 oktober – den sista dagen av Torykonferensen.  

Han greps i juni 1985 i Glasgow tillsammans med flera andra IRA-medlemmar som var i färd med att planera fler bombattentat. 

Bomben planterades en månad i förväg. 34 personer skadades av bomben på Grand Hotel i Brighton, England. Fem personer dödades. Foto: AP PA FILES

Motivet för IRA-bomben – en hämndaktion

Motivet till bombdådet uppgavs vara en hämndaktion för IRA-medlemmen Bobby Sands död i Mazefängelset. Han var en av de fångar som hungerstrejkade för att fångarnas politiska status skulle återinföras, vilket Thatcher och hennes regering vägrade gå med på. 

Patrick Magee dömdes av domstolen Old Bailey för att ha placerat ut och detonerat bomben. Straffet blev åtta livstidsstraff och domaren rekommenderade att han skulle avtjäna minst 35 år i fängelse. 

1999 frigavs han efter bara 14 år i fängelse, efter att hans frigivning blivit en del av överenskommelsen i Långfredagsavtalet. 

Han har i efterhand berättat om hur han ser tillbaka på vad han gjorde.

– Det jag gjorde, gjorde jag av övertygelse och så väl jag kunde. Om det är några mord jag i dag ångrar? Nej, det kan jag inte påstå.

I andra sammanhang har han uttryckt ånger över att människor miste livet i attentatet.  

I samband med 30-årsdagen av bombattentatet 2014 hölls en minnesceremoni på Grand Hotel i Brighton. Det flaggades på halv stång och personalen samlades för en tyst minut i hotellets lobby. Norman Tebbit skrev i samband med 30-årsdagen i en artikel i The Sunday Telegraph:

"Jag får ofta frågan om jag i mitt hjärta kan hitta förlåtelse för den där varelsen, Patrick Magee, som planterade bomben. Det är självklart inte möjligt, eftersom Magee aldrig har ångrat sig". 

Brighton-bombarens offer har förlåtit

Flera andra av offren har dock förlåtit Patrick Magee och även inlett samarbeten med honom. 

Harvey Thomas var en av Margaret Thatchers seniora rådgivare och beslutade sig för att förlåta Magee 1998. Hans kristna tro uppgav han som anledning och efter det har han bjudit in Magee till sitt hem. 

Dottern till parlamentsledamoten Anthony Berry som dödades i attacken, Jo Berry, har vid flera tillfällen haft föreläsningar och ställt upp på intervjuer tillsammans med Patrick Magee som blivit en av hennes goda vänner. 

– Det har handlat om att få honom att bli mänsklig igen. Det har förändrat honom, definitivt.

– Han ser mig som en vän. Han vet att min pappa var en fantastisk människa och han vet att vissa av mina kvalitéer kommer från min far, och det har haft påverkan på honom, har Jo Berry sagt tidigare till RTE.

 

De dog i attacken i Brighton

Anthony Berry

Parlamentsledamot för de konservativa under 20 år och del av Thatchers regering. Dottern Jo har efter attentatet blivit en nära vän till attentatsmannen Patrick Magee.

 

Roberta Wakeham

Hustrun till den framstående partimedlemmen John Wakehams dödades i bombningen när hon befann sig på hotellrummet. Maken överlevde men satt fast i rasmassorna under sju timmar. 

 

Eric Taylor

Ordförande för det konservativa partiets avdelning i nordvästra England som dödades på Grand Hotel. Hans hustru hittades svårt skadad i rasmassorna. 

 

Muriel Maclean

Hustru till ordförande för partiets skotska avdelning som bodde i rummet där bomben hade gömts på toaletten. Dog en månad efter attacken till följd av komplikationer. 

 

Jeanne Shattock

Hustru till partimedlemmen Gordon Shattock. Hon befann sig på toaletten i hotellrummet på sjätte våningen när bomben detonerade. Maken klarade sig.

 

LÄS MER: Artiklar och extramaterial för dig som är inloggad 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!