Bland mutanter, drakar och demoner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Orvar Säfström är en av författarna till boken ”Äventyrsspel: Bland mutanter, drakar och demoner” .
Foto: Fotograf Bengt Alm
Jimmy Wilhelmsson och Orvar Säfström driver även retrobloggen Spelpappan.
Foto: Lars Jansson
Klassikern Drakar och Demoner.
Kult var ett lite läskigare och mer skräckbaserat spel än de andra.
Rollspelet Mutant som utspelar sig i en dystopisk framtid.

Förlaget Äventyrsspel öppnade dörren till en ny värld. Under 1980-talet ägnade sig svenska ungdomar åt improviserad friteater med penna, papper och tärningar. Men först nu kommer standardverket om rollspelens betydelse.

Det var inte roligt att vara ung i Sverige i början av 1980-talet. SVT visade tjeckiska dockfilmer som barnprogram och på radion var Kaj Kindvalls ”Poporama” det enda vettiga som erbjöds.

Sedan kom allt på en gång. Madonna släppte albumet ”Like a virgin” och Michael Jackson sin klassiska platta ”Thriller”. Dessutom gjorde hårdrocken, med hjälp av ungdomstidningen Okej, sitt intåg i Sverige och skrämde slag på både Riksförbundet Hem och Skola och tv-profilen Siewert Öholm.

Värld bortom "Sällskapsresan"

På bio hände det också saker. Filmer som ”E.T.”, ”Blade runner” och ”Jedins återkomst” fick svenska ungdomar att inse att det finns en värld bortom Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”.

Det dök också upp en annan företeelse som öppnade helt nya världar: rollspelen. ”Drakar och demoner” kom ut 1982 och blev en stor succé. Det sålde drygt 100 000 exemplar i olika versioner under de kommande tio åren.

Rollspelen fanns i många olika varianter, men i stort sett alla krävde en spelledare. Han eller hon hade en ramberättelse – ibland väldigt detaljerad, emellanåt oerhört vag – till sin hjälp. Sedan ställdes de karaktärer som deltagarna fått inför olika val. Pennor, papper, tabeller, kartor och tärningar användes ofta för att komma framåt i handlingen.

– Den där perioden kändes som att kasta sig ut i en flodvåg av nya intryck. Vi som var barn då sög i oss allt, säger journalisten Orvar Säfström.

Tillsammans med Jimmy Wilhelmsson, skribent och kommunikatör som driver retrobloggen Spelpappan.se, har han grävt i historien om förlaget Äventyrsspel. Det startades 1980 av fyra ungdomar i 20-årsåldern och dominerade den svenska rollspelsmarknaden i över tio år.

"Äventyrsspel: Bland mutanter, drakar och demoner"

Säfström och Wilhelmssons färska bok ”Äventyrsspel: Bland mutanter, drakar och demoner” är en drygt två kilo tung nostalgitripp bland älvor, muterade älgar och rymdskepp.

När fantasyspelet ”Drakar och demoner” kom ut 1982 var Orvar Säfström åtta år gammal och bodde på landsbygden i Hälsingland. Tillsammans med några kompisar levde han sig in i äventyren. Det var som om världen gått från svart-vitt till färg.

– Tänk att barn och ungdomar i hela Sverige satt och plöjde tusentals sidor med instruktioner, gjorde avancerade matematiska tabeller och ägnade sig åt någon form av improviserad friteater. Det är precis vad föräldrar längtar efter i dag när alla sitter och stirrar in i sina mobiler, säger Orvar Säfström.

Men på 80-talet var vuxenvärldens misstänksamhet stor. Detta trots att deras tonåringar satt hemma och övade sig i både kreativitet och fantasi i stället för att dricka folköl och smygröka på stan.

– Kritiken var väldigt ogrundad. Det verkar som om det i alla tider finns människor som tycker att barn bara ska vara ute och bygga kojor, säger Orvar Säfström.

Fredrik Malmberg var en av dem som 1980 var med och startade förlaget Äventyrsspel.

– Unga som vi var förstod nog ingen vilken enorm arbetsbörda vi hade framför oss. Vi brottades alltid med att Sverige på den tiden var en ganska liten och isolerad marknad, säger han.

Efterfrågan enorm

Samtidigt var efterfrågan från svenska ungdomar enorm. De ville ständigt ha nya produkter. Eftersom rollspel bygger upp egna universum krävs ofta långa texter och avancerade kartor. Det gjorde att Äventyrsspel knöt många medarbetare till sig. Den yngsta gick på mellanstadiet.

Fredrik Malmberg minns en rolig och ”ganska rebellartad” tid:

– Men ibland kunde det bli lite jobbigt för redaktörerna. Vi fick en enorm brevskörd från spelarna som ställde regelfrågor på nivån: ”Skyddar rustning mot drunkning?”

Rollspelen rörde sig främst inom tre genrer. Fantasy, med ”Drakar och demoner” i spetsen”, var så nytt att begreppet till en början inte ens användes. Därefter kom spel som rörde sig i en postapokalyptisk värld. I den kategorin hade ”Mutant”, en ”Mad Max”-variant med nordisk känsla, en särställning. Senare utvecklades också skräckgenren, där Äventyrsspel köpte rättigheterna till amerikanska ”Chill” och gav det namnet ”Chock”.

– Det fanns en stor gräsrotsentusiasm. Många jobbade inte för Äventyrsspel för att få pröjs, utan för att få se sina äventyr eller teckningar i tryck, säger Orvar Säfström.

För andra var det ett jobb. Den frilansande illustratören Ann-Sophie Qvarnström, i dag silversmed, anlitades ofta av för att rita främst kartor. Hon var också en hängiven spelare.

– Man måste komma ihåg att det här var långt innan datorerna slog igenom på bred front. Rollspelen gjorde att vi kunde bygga egna världar utan begränsningar. Det var så långt vi kunde komma på den tiden utan datorer, säger hon.

Med tiden skulle just datorer och även tv-spel bli övermäktiga konkurrenter för Äventyrsspel. Dessutom gjorde valutakrisen i början på 90-talet att en skuld i utlandet skenade.

Fick kasta in handduken

Förlaget tvingades slutligen kasta in handduken 1999. Men då fanns också en datorspelsverksamhet som knoppades av och blev vad som i dag är Paradox Interactive och Paradox Entertainment, som Fredrik Malmberg numera äger. Från kontoret i Los Angeles hanterar han den guldgruva av rättigheter som bolaget sitter på, bland annat karaktären Conan barbaren.

Än i dag har Fredrik Malmberg stor nytta av erfarenheterna från Äventyrsspel:

– Där lärde jag mig allt jag kan om till exempel varumärken och distributionsformer.

Med tanke på den starka påverkan som Äventyrsspel haft på de som var unga under 80-talet är det märkligt att mer inte har skrivits om rollspelens betydelse. I arbetet med boken fick Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson därför utföra ett närmast arkeologiskt arbete. De rotade fram utkast till kartor, produktskisser och originalomslag som legat i flyttkartonger och samlat damm i över 20 år.

Orvar Säfström hoppas att ”Äventyrsspel: Bland mutanter, drakar och demoner” ska ge de gamla rollspelen den status som de faktiskt förtjänar. I dag berättar framgångsrika människor gärna om allt de som barn lärde sig i idrottsrörelsen. Orvar Säfström hoppas att gamla rollspelare nu ska kunna slå sig för bröstet och med stolthet beskriva vilket kreativt universitet det var att, beväpnade med tärningar, kunna besegra drakar och demoner.

– I dag har var och varannan svensk unge varit i Thailand. Så var det inte under 80-talet. Men då fanns rollspelen där och kunde öppna fantastiska världar för den som satt med sina kompisar i en gillestuga i Säffle.

Rollspel

Fantasidrivna sällskapsspel som vanligtvis leds av en spelledare. Nästan alltid finns en ramhandling som fungerar som bottenplatta för äventyret. Varje deltagare har en individuellt utformad rollfigur och ofta används speciella tärningar. Det finns ett stort utrymme för improvisation.

Rollspelens moder

”Dungeons and dragons” kom ut i USA 1974 och var det första rollspelet som slog igenom brett. En ny bok, ”Empire of the imagination”, menar att spelet var stilbildande och har inspirerat data- och onlinespel som ”Call of duty” eller ”World of warcraft” liksom tv-serien ”Game of thrones”.

Tre av Äventyrsspels klassiker

Drakar och demoner: Kronjuvelen kom ut 1982 och sålde 100 000 exemplar i olika varianter de kommande tio åren.

Mutant: Postapokalyptiskt spel i nordisk miljö som gjorde entré på scenen 1984.

Kult: Kontroversiellt spel från 1991 som var kryddat med demoner, magi och sex.