Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birgitta – en färgstark prinsessa på vift

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1948 Kronprinsens stora stödPrinsessan Birgitta har alltid, precis som sina övriga systrar, varit ett stort stöd för vår kung Carl XVI Gustaf. När han växte upp kallades han för lillprinsen och här, den 24 augusti sommaren 1948, åker han båt med Birgitta och resten av familjen. Det är bara ett år efter att deras far - arveprinsen Gustaf Adolf - har gått bort i en flygolycka på Kastrup.
Foto: Dagens Nyheter
1960 Ett stort steg för syskonenPåsken 1960 var Hagasessorna tillsammans med sin lillebror Carl Gustaf för första gången samlade själva uppe i fritidshuset i Storlien. Mamma Sibylla firade påsken i Tyskland och syskonen fick ansvaret att åka tåget själva från Stockholm mot Storlien. Birgitta, Désirée, Margaretha, Christina och närmast kameran Carl Gustaf, vinkade adjö på centralen i Stockholm.
Foto: Lasse Olsson
1961 Sagobröllopet med HansiBirgitta var den första av Hagasessorna att gifta sig. Den 25 maj 1961 vid en borgerlig vigselceremoni i Rikssalen på kungliga slottet och senare den 30 maj i Siegmaringen fick Birgitta sin prins Johann Georg av Hohenzollern. Birgittas klänning var av klassisk modell i tjockt siden. Hon bar drottning Josefinas kamédiadem som brudkrona.
Foto: Lasse Nyberg
1989 GolffantastPrinsessan Birgitta har alltid varit den i familjen som varit mest intresserad av sport. Hon har många gånger beklagat sig över att hon inte började med golfen som sport redan som sexåring. Här 1989 i tyska Strasslach har prinsessan hamnat i en bunker, men med sin sandwedge lyckas hon slå upp på greenen.
Foto: Claus Hampel
Hemlig Romans. Prinsessan Birgitta hade en hemlig romans med sportstjärnan Sven Tumba. Men på en språkresa i München träffade hon sin drömprins och blivande make Hansi.
Foto: Marius Gulliksrud
Nära. Prinsessan Birgitta har en nära relation med lillebror kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Foto: Fame Flynet France
Birgitta spelar golf varje dag hemma på Mallorca.
Foto: Cornelia Nordström
1 / 8

Hon är den mest färgstarka av Hagasessorna.

Redan för 54 år sedan flyttade prinsessan Birgitta från Sverige och hon har inga planer på att komma hem igen.

"Nej, det är för mörkt och kallt. Vad ska jag upp i kylan och göra?"

- Han är en upptagen man. Som så många andra har han inte så mycket tid över, men vi pratar ofta med varandra.

För Expressen berättar prinsessan Birgitta om samtalen med lillebror kung Carl XVI Gustaf - och sommarens stora bröllop mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist, passionen till golfen, och det politiska läget i Sverige.

- Birgitta är en person med enormt stort hjärta, konstaterar golfkompisen Emil von Schultz.

I januari fyller prinsessan Birgitta 78 år. Hon flyttade från Sverige redan för 54 år sedan. Tyskland har i alla år genom maken Johann Georg, 82, varit hennes hem, men numera är Spanien och Mallorca hennes fasta punkt i tillvaron. Där utövar hon varje dag sin stora passion golfen.

- Ja, det är en fantastisk sport. Du får komma ut i naturen, får frisk luft och får träffa en massa trevliga människor, berättar hon över telefon.

Expressen får tag på prinsessan i Spanien och hon är snart på väg ut på en av sina dagliga rundor på golfbana. Hennes hemmaklubb är Santa Ponsa på sydvästra delen av Mallorca och där känner alla Birgitta som privatpersonen Birgitta, inte som prinsessa av Sverige eller en av de fyra Hagasessorna. Om golfen som sin nya bästa vän säger Birgitta:

- Det finns inte så mycket annat att göra när man bor här ensam och äldre. Det är en fantastisk sysselsättning som ger dig möjligheten att träffa en massa andra människor.


Prinsessan Birgitta och resten av Hagasessorna har på senare år sluppit att vara i fokus och kunnat skapa sina liv utanför Sveriges gränser. Prinsessan Birgitta sökte tidigt ett annat liv, men är samtidigt den av kungens systrar som gärna har tagit för sig och marknadsfört svenska kungahuset:

- Birgitta är en oerhört social person och hennes styrka är att hon ser alla människor. Hon gör inte skillnad på någon och tar sig tid med alla som vill komma i kontakt med henne. Varje gång vi pratar har hon alltid kommit hem från någon resa. Hon är ständigt på språng någonstans i världen, berättar golfkompisen Emil von Schultz.


Fram till vår nuvarande kung Carl XVI Gustafs ankomst till världen den 30 april 1946 var Hagasessorna det mest kända Sveriges kungafamilj hade. En hel nation hade ända sedan prinsessan Margarethas födsel 1934 följt varenda steg prinsessorna tog och länge såg tronföljden ut att vara i fara då successionsordningen på den tiden var en helt annan än i dag - bara manlig tronföljd.

Det var först när prinsessan Sibylla, Hagasessornas mor, 1946 födde vår nuvarande kung som tronföljden var säkrad, knappt ett år efter födseln omkom hennes make och barnens far arveprinsen Gustaf Adolf i en flygolycka på Kastrup.


Hagasessorna - Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina - har efter ankomsten av lillebror Carl Gustaf, senare landets statschef och kung, kunnat leva ett anonymt liv utanför de kungliga innersta kulisserna.

I sin egen bok "Min egen väg", som kom på 90-talet, konstaterar Birgitta att livet som Hagasessa ute på Haga var ett liv i en gyllene bur, som att leva i ett fängelse.

Tidigt under en språkresa till München träffade hon sin drömprins i Johann Georg von Hohenzollern, även kallad för Hansi. Dessförinnan hade Birgitta blivit uppmärksammad för en romans med Sveriges stora sportstjärna, hockey- och fotbollsliraren Sven Tumba.

De hade träffats när de gick i samma klass på GCI, i dag GIH, gymnastik- och idrottshögskolan, och de fick göra allt för att hemlighålla sin romans. På den tiden förnekade de ryktena, men nästan fyra decennier senare berättade Sven Tumba i sina memoarer "Mitt rika liv - eller den nakna sanningen" att romansen mellan honom och prinsessan Birgitta stämde.


Men det var tyska drömprinsen Hansi som fick Birgitta att vilja gifta sig och 1961 vigde de sig vid två olika ceremonier, en i Tyskland och en i Rikssalen i Stockholm, och det var bröllopsyra i hela Sverige. Sedan flyttade Birgitta från Sverige med maken. Om valet att lämna Sverige säger prinsessan Birgitta nu till Expressen:

- Jag trivs förträffligt, naturligtvis. Annars skulle jag ju aldrig vara här, menar hon om valet att flytta till Spanien och Mallorca.

Vad gör du på dagarna?

Prinsessan Birgitta skrattar och säger snabbt:

- Spelar golf.

Hela tiden?

- Mer eller mindre.

Handicap?

- Jag spelar på 19. Det är inget bra, men är man gammal så spelar det ingen roll, konstaterar Birgitta.

Sverige som för alltid kommer att finnas i hennes hjärta har hon dock ingen lust att flytta hem igen till:

- Nej, det är för mörkt och kallt. Här skiner solen hela tiden och har man möjligheten att välja var man får bo så är det definitivt inte dumt att vara här. Vad ska jag upp i kylan och göra?

- Det är så länge sedan jag bodde hemma i Sverige och jag har tappat kontakten med många, tyvärr. Det kommer nya generationer som inte har en aning om vem man är eller har gjort.


Ian Wachtmeister, som grundade tidigare riksdagspartiet Ny demokrati och var partiledare för partiet, är i dag rådgivare åt Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson, är en annan gammal vän till Birgitta. Han lärde känna henne när hon bara var 15 år genom hennes storasyster Margaretha:

- En pigg och ung dam. Mest internationell av systrarna. Utan tvekan kul att umgås med. Hon är en mycket rolig och pigg dam. Vi brukar spela golf ihop nere på Mallorca och har umgåtts även en del hemma i Sverige.

- Jag skulle nog vilja påstå att Birgitta är den mest internationella av systrarna. Den som har sett sig mest om i världen.

Ian Wachtmeister berättar om ett nutida minne, när prinsessan Birgitta var hemma i Sverige 2012 för att inviga en egen matsal i Svanskogs värdshus i Värmland. Ian gjorde då sällskap med henne:

- Jag trodde vi skulle ha en egen kupé på tåget till invigningen, men det slutade med att vi satt i vanliga tågvagnen och drack champagne. Det är ett roligt minne. Birgitta är härlig och spontan. Lätt att gilla.


Allra senast prinsessan Birgitta var hemma i Sverige var när storasyster prinsessan Margaretha fyllde 80 år den 31 oktober i år. Då firade de två systrarna bland annat med att gå på Lisa Elmqvist i Östermalms saluhall och äta finare lunch.

- Det var mycket trevligt. Roligt att komma hem och fira födelsedagen. Det är ett fint minne, konstaterar prinsessan Birgitta.


Julen firade prinsessan Birgitta med maken Johann Georg, barnen Carl Christian, Désirée, Margarethe och Hubertus och barnbarnen i München i Tyskland.

- Vi ska alla vara tillsammans. Det är väldigt viktigt och känns bra.

Nästa gång prinsessan Birgitta kommer hem till Sverige är först till sommaren. Hon är naturligtvis en av hedersgästerna vid prins Carl Philips bröllop med Sofia Hellqvist i Slottskyrkan den 13 juni.

- Det ska bli riktigt roligt.

Vad tycker du om Sofia Hellqvist?

- Jag känner henne inte så bra ännu så jag vill inte säga något och skulle inte göra det för den delen om jag kände henne, skrattar Birgitta.

Tycker prinsessan att de passar ihop?

- Absolut, så verkar det utan tvekan. Det ska bli roligt med bröllopet.

Prinsessan Birgitta har en nära relation med sin lillebror kungen.

- Ja, vi pratar ofta över telefon. Men han är som så många andra en upptagen man. Han har inte så mycket tid.

Vad pratar ni om? Väder och vind?

- Vi pratar väl som alla andra. Vad som händer i ens tillvaro, hur man mår och så vidare. Vanliga samtal som vilka andra som helst.

Prinsessan Birgitta följer på avstånd genom sina vänner det som sker hemma i Sverige med kommande nyval. Prinsessan har, trots avståndet till Sverige, sin bild klar av politiska läget:

- Tämligen bedrövligt.

Prinsessan Birgitta Ingeborg Alice

Ålder: 77.

Familj: Maken Johann Georg Carl Leopold Eitel-Friedrich Meinrad Maria Hubertus Michael, prins av Hohenzollern, 82.
Barn: Carl Christian Friedrich Johannes Meinrad Maria Hubertus Edmund, Prins av Hohenzollern, 52, arbetar som chef på ett kamerautrustningsföretag i München. Han är gift med Nicole, 46.
Désirée Margarethe Victoria Louise Sibylla Katharina Maria, Prinsessa av Hohenzollern, 51.
Hubertus Gustav Adolf Veit Georg Meinrad Maria Alexander, Prins av Hohenzollern, 48, gift med Ute Maria, 50.
Bor: Mallorca, Spanien, och München, Tyskland.
Birgitta och Hansi har varit gifta i 53 år.