Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilkraschen tog hennes liv och krossade Kennedy-drömmen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mary Jo Kopechne är mest känd som ”flickan i bilen”. Hon som dog.
Foto: IBL
Efter en fest på ön Chappaquiddick körde Ted Kennedy av en bro, efter tio timmar larmades polisen. Kvar i bilen låg passageraren Mary Jo Kopechne - död.
Foto: AP TT nyhetsbyrån
Ted Kennedy förs ut av poliser efter rättegången om smitningsolyckan, som grusade hans planer på Vita huset.
Foto: AP / AP

De flesta vet hur hon dog.

Men få vet hur hon levde.

Så familjen är nöjd med den nya filmen ”Chappaquiddick”, om Ted Kennedys bilkrasch och Mary Jo Kopechnes död.

– Kanske Mary Jo nu kan minnas inte bara för hur hon dog utan för vem hon var, säger hennes kusin Georgetta Potoski till veckotidningen People.

Det är alltid om Ted Kennedy det handlar när Chappaquiddick diskuteras. Detta var bilolyckan som krossade hans dröm att liksom sin äldre bror bli USA:s president.

Mary Jo Kopechne är mest känd som ”flickan i bilen”. Hon som dog. Många känner igen bilden på henne, den som publicerades överallt efter kraschen natten mot den 19 juli 1969, en leende, blond ung kvinna med blicken riktad åt vänster.

Regissören John Currans film ”Chappaquiddick” har lett till att USA nu vet lite mer om henne och hennes liv. Filmen handlar om de dramatiska dagarna i juli - en dramatik som också sammanföll med den första månlandningen - och vad som hände.

Kate Mara i rollen som Mary Jo Kopechne i filmen "Chappaquiddick" som hade premiär i våras.
Foto: IBL/LANDMARK MEDIA

Många frågetecken 

Det finns fortfarande frågetecken. Konspirationsteorierna är många. Curran undviker de flesta av dem, och baserar filmen främst på den 1000-sidiga utredning som Massachusetts Högsta domstol släppte 1970.

– De två personer som verkligen vet vad som hände den natten är döda, Ted och Mary Jo, säger John Curran till Smithsonian Magazine.

– De andra runtomkring, de som fortfarande är vid liv, kommer inte att säga något.

Mary Jo Kopechnes föräldrar är döda. Hon skulle själv vara 77 år i dag om hon vore vid liv. Men hennes kusin och nära vän Georgetta Potolski och hennes son William Nelson, 46, är bägge mycket nöjda med filmen.

– Det fanns alla dessa rykten att de skulle haft en affär, men om man visste vem hon var så visste man att det inte var sant. Hon var på väg att förlova sig, men ingen försvarade henne mot ryktena.

Jason Clarke i rollen som Ted Kennedy i filmen "Chappaquiddick".
Foto: IBL/EVERETT COLLECTION

Familjens politiska hopp 

Det var nu inte Ted Kennedy som spelat en viktig roll i Mary Jo Kopechnes liv. Det var den äldre brodern, Robert F Kennedy.

RFK var klanen Kennedys politiska hopp efter att president John F Kennedy mördats i november 1963. RFK hade varit justitieminister i hans administration.

Robert Kennedy fortsatte sin politiska karriär som senator från New York och Mary Jo arbetade som hans sekreterare. Hon skrev även ett känt tal åt RFK där han fördömde Vietnamkriget.

– Hon var så mycket mer än sekreterare, säger Georgetta Potolski. Hon var hängiven Bobby. Hon skrev hans personliga korrespondens och skrev också talet där han tillkännagav sin kandidatur för presidentvalet 1968.

Bröderna Kennedy hade alla rykten om sig att vara otrogna sina fruar och jaga kvinnor. De skulle inte haft en chans i dessa #metoo tider.

– Bobby stötte på Mary Jo, säger en källa till Jerry Oppenheimer som skrivit flera böcker om familjen Kennedy. Han utnyttjade att hon litade på honom och att hon var lite naiv och inte så sofistikerad.

Ted Kennedys bil bärgades ur vattnet.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

"Var en katastrof" 

Det hade varit traumatiskt nog för Mary Jo Kopechne när president Kennedy sköts i Dallas. Men hon blev förkrossad av mordet på Robert F Kennedy. Senatorn sköts ihjäl i juni 1968 under primärvalet i Kalifornien.

– Det var en katastrof när han dödades för allt de trodde på var plötsligt borta. De hade ingen ledare längre, minns Georgetta Potolski. 

Filmen ”Chappaquiddick” börjar ett år senare. Mary Jo har inte bestämt sig om hon ska arbeta för Bobbys yngre bror, Ted Kennedy, eller lämna Washington och göra något annat med sitt liv.

Chappaquiddick är en liten ö precis öster om Martha's Vineyard - en större ö - utanför Massachusetts kust. Det var i en stuga där som Mary Jo Kopechne var bjuden på fest den 18 juli 1968.

Ted Kennedy siktade på vita huset – men planerna grusades efter smitningsolyckan.
Foto: ART SHAY / IBL/POLARIS

Lämnade handväskan 

Det var en trevlig återförening för henne. Fem andra kvinnor som också arbetat för Robert Kennedys presidentkampanj var också där. De kallades ”Boilerroom Girls” - ”Pannrums Flickorna”, efter lokalen de arbetat i .

De var alla unga och ogifta. Fem av de sex lite äldre männen som deltog på festen var gifta. En av dem var senator Ted Kennedy.

Enligt Ted Kennedys senare vittnesmål så beslutade han att lämna partyt kvart över elva på kvällen den 18 juli 1969 och köra sin svarta Oldsmobile den rätt korta sträckan till Edgartown där han bodde på hotell. 

Mary Jo Kopechne undrade om hon fick följa med eftersom hon också var på väg dit till sitt hotell. Av någon anledning lämnade hon dock sin handväska och hotellnyckeln kvar i huset där festen fortsatte.

Den asfalterade vägen gjorde en 90-graderssväng efter en stund men av någon anledning körde Ted Kennedy till höger där i stället för till vänster. Han hamnade då på en smal grusväg som bara ledde ut till stranden, via en enfilig bro, Dike Bridge.

Han skulle alltid hävda att han helt enkelt körde fel. Resten är välbekant historia. Ted Kennedy kör av bron och bilen hamnar upp och ner i vattnet.

Mary Jo blev kvar 

Mary Jo blir kvar i bilen. Ted Kennedy säger senare att han dök ner flera gånger i det tidvattenströmma vattnet utan att kunna göra något. Men han gör något underligt.

I stället för att larma polis, går han tillbaka till huset och hämtar två vänner från festen. De berättar inget för de andra. De tre beger sig till olycksplatsen men inte heller de kan göra något.

Ted Kennedy återvänder i stället till sitt hotell - han simmar över den cirka 150 meter breda kanalen - och stupar i säng. Det är först dagen efter som han anmäler till polisen vad som hänt.

Dessförinnan har han ringt ett stort antal samtal. När han kliver in på polisstationen så har dock andra redan larmat om olyckan och Mary Jos kropp har bärgats.

Dykaren som hittar kroppen, John Farrar, ska senare vittna att han hade kunnat rädda henne om bara larmet kommit i tid. Mary Jo Kopechne dödades inte av kraschen och verkar ha hållit sig vid liv ett tag i en luftficka.

Beteendet har väckt frågetecken 

Ted Kennedys underliga beteende - han skyllde på chock och panik - har alltid väckt frågetecken. Var han onykter och ville dölja det? Hade han verkligen kört fel? Fanns det fler inblandade?

Filmen undviker att fastna i spekulationer och håller sig främst till det som är känt. Säkert är att Ted Kennedy aldrig kunde skaka av sig Chappaquiddick, det krossade hans dröm om att likt brodern bli president. 

Men det var förstås inte han som betalade det högsta priset. Det gjorde Mary Jo Kopechne och hennes familj.