Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilderna från Syrien skakar en hel värld

Foto: Rapporten
Foto: Rapporten
Foto: Rapporten
Foto: Rapporten
Foto: Rapporten
Foto: Rapporten
Foto: Rapporten
Foto: Rapporten
1 / 9

TEL AVIV. Tusentals människor som har strypts, torterats ihjäl och dödats med elchocker.

Lik med utstuckna ögon.

Bilder på minst 11 000 offer för den syriska regimens terror har smugglats ut, men de visar bara toppen på ett isberg som har färgats rött av blod.

De skakande bilderna understryker hur brutalt det syriska inbördeskriget är - och därmed hur små chanserna är att fredskonferensen, som startar i dag, ska lyckas.

Lyssna på Bilderna från Syrien skakar en hel värld

Ladda ner avsnitt

Huvudaktörerna vid fredssamtalen om Syrien i SchweizFN: Bjöd in Iran av misstag

Det är FN som står för inbjudan. FN-chefen Ban Ki-Moon höll på att schabbla till det genom att i sista stund bjuda in Iran. Det hade kunnat rasera allt. Inbjudan drogs tillbaka något dygn senare när det stod klart att Iran inte accepterade en del av villkoren för samtalen.

USA: Vill ha bort al-Assad

Anser - liksom andra västländer - att Bashar al-Assad måste bort från makten på grund av de övergrepp som begåtts. President Obama vill inte blanda sig i militärt, men överväger att åter sända militär utrustning till vissa rebeller.

Ryssland: Viktig allierad

Är en av Syriens viktigaste allierade. Ofta på kollisionskurs med USA, men de har samarbetat för att få fredssamtalen till stånd. Ryssland fruktar islamistiskt kaos om al-Assad- regimen faller.

Damaskus: Vill prata terrorism

Bashar al-Assad tackade ja till inbjudan redan i november, men menar att samtalen främst ska handla om "det syriska folkets krav att först och främst eliminera terrorismen". Problemet är att al-Assad kallar de flesta i den väpnade oppositionen för terrorister.

Nationella koalitionen: Flera bojkottar samtalen

Paraplyorganisationen för den syriska oppositionen. Men flera viktiga grupper bojkottar samtalen eftersom det inte är garanterat att de kommer att leda till al-Assads avgång.

Krigets första offer är som bekant sanningen och redan under första världskrigets blev det tyska ordet "greuelpropaganda", lögnaktig grymhetspropaganda, ett internationellt begrepp. Att överdriva fiendens mordlust och brutala övergrepp är sedan dess en grundpelare i all psykologisk krigföring - och skräckbilder från krig bör därför ofta betraktas med skepsis.

Men ingen seriös bedömare ifrågasätter sanningshalten i de 55 000 fasansfulla bilder som just har läckt ut från inbördeskrigets Syrien. Tre tunga experter, alla åklagare vid rättegångar mot krigsförbrytare under senare år, har granskat dem och är övertygade om att de är genuina vittnesbörd om den syriska regimens grymheter.

Bilderna har smugglats ut av en syrisk avhoppare och publicerades först av den brittiska tidningen Guardian och den amerikanska nyhetskanalen CNN. Blotta mängden gör dem till en unik dokumentation av det syriska blodbadet där upp till 130 000 människor har dödats de senaste tre åren i inbördeskriget mellan regimen och oppositionen - och i interna strider mellan rebellerna.

"Det är tydliga vittnesbörd - som klarar att bli trodda som fakta i en rättegång - om systematisk tortyr och dödande av gripna personer utförda av den syriska regeringens agenter ... och som slår fast brott mot mänskligheten och också kan slå fast krigsförbrytelser", heter det i de tre experternas rapport som publiceras i anslutning till bilderna.

- Det här är en rykande pistol. Varje åklagare skulle gilla den här typen av vittnesmål. Det här är direkta vittnesbörd om regimens dödsmaskin, säger David Crane, en av rapportens författare, till CNN.

David Crane var chefsåklagare i den tribunal som dömde Liberias expresident Charles Taylor till 50 års fängelse för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Taylor blev den förste tidigare statschef som dömdes för sådana brott sedan andra världskriget.

- Senast man såg den här typen av industrimässigt dödande med den här typen av dokumentation var i Nürnbergrättegångarna. Det är skrämmande, det är direkta vittnesbörd som visar systematiskt dödande av civila, säger David Crane till AP.

Crane anser att materialet räcker för att åtala Syriens president Bashar al-Assad och andra av regimens toppar, men han understryker att "vad som händer nu blir ett politiskt och diplomatiskt beslut".

Få bedömare tror att det internationella samfundet kan samla sig till en gemensam aktion mot al-Assad. Särskilt inte nu när man med stor möda har lyckats släpa både regimen och den splittrade oppositionen till förhandlingsbordet i Schweiz, där en fredskonferens enligt planerna äntligen ska börja i dag.

Det är inte första gången världen blir upprörd över fasansfulla bilder från Syrien. I augusti skakades den internationella opinionen av bilder på mängder av uppradade barnlik sedan regimen av allt att döma hade attackerat ett område i utkanten av Damaskus med giftgas. Upp till 1 300 människor dödades i den massakern.

Detta ledde till våldsamma fördömanden i hela världen och USA:s president Barack Obama beordrade "nästan" en amerikansk attack mot Syrien. Men USA avstod i sista stund från krigshandlingar och al-Assad gick i gengäld med på att förstöra sina kemiska stridsmedel. Den första lasten med sådana massförstörelsevapen skeppades ut ur Syrien häromveckan.

Så regimen i Damaskus överlevde också den krisen. Inte minst på grund av att USA och västvärlden börjar se al-Assad som ett mindre ont än rebellerna, som nu domineras av styrkor med anknytning till det internationella terrornätverket al-Qaida.

- Jag är inte det minsta överraskad av bilderna. På det här sättet har den syriska regimen behandlat sitt folk i mer än 40 år. Både under president Hafez al-Assad som tog makten 1970 och under hans son Bashar, säger Mordechai Kedar, Syrienexpert vid det israeliska Begin-Sadat-centret för strategiska studier utanför Tel Aviv, till Expressen.

- Bilderna är helt klart genuina. Det är så den syriska regimen har arbetat i alla år utan att världen har brytt sig. Världen kommer inte att bry sig den här gången heller, efter två dagar är det här glömt.

- Jag tror inte på fredskonferensen. Det finns ingen lösning utan att regimen försvinner. Och USA har inget intresse av att driva igenom det, säger han.

Rapporten med bilderna är skriven av tre ledande jurister som spelat ledande roller i uppmärksammade krigsförbrytartribunaler: Desmond de Silva, chefsåklagare i den speciella domstolen för krigsbrotten i Sierra Leone, Geoffrey Nice, chefsåklagare i rättegången mot förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic, och David Crane som åtalade Liberias president Charles Taylor.

Deras källa är en syrisk militärpolis som i rapporten kallas "Caesar". Innan han hoppade av var hans arbetsuppgift att "ta bilder av döda fångar". Regimen lät fotografera liken för att vara säker på att ordern att döda fångar hade verkställts och för att ha uppsikt över vilken säkerhetstjänst som dödade respektive fånge. De anhöriga fick beskedet att dödsorsaken var "hjärtattack" eller "andningsproblem".

"Det kunde vara så många som 50 kroppar om dagen att fotografera, vilken tog 15 till 30 minuters arbete per lik", heter det i rapporten.

"Caesar" ska själv ha tagit 27 000, alltså hälften av de utsmugglade bilderna. De juridiska experterna förhörde honom och fann att hans uppgifter var "inte bara trovärdiga utan också synnerligen övertygande".

Rapporten är beställd och finansierad av Qatar - och det är kanske dess enda svaga punkt. Det oljerika emiratet är djupt involverat i konflikten i Syrien och finansierar rebellgrupper. Den syriska regimen tar tillfället i akt att ifrågasätta sanningshalten just på grund av Qatars inblandning.

- Om Qatar finansierade den här rapporten har den ingen trovärdighet eftersom Qatar är en av de stater som finansierade internationell terrorism och sände mördare till Syrien. Vi har yrkesmördare från hela världen i Syrien. Vi försvarar oss, säger den syriske regeringstalesmannen Bassam Abu Abdallah till brittiska BBC.

- Jag tvivlar på den här rapporten. Vi borde kontrollera de här fotona. Vilka är de här människorna? Vad heter de? Från vilka fängelser? säger han.

Men de officiella syriska invändningarna står sig slätt mot den massiva mängden komprometterande bilder, som dessutom rimmar väl med vad som tidigare är känt om regimen massakrer på motståndare och oliktänkande genom decennierna. Sedan inbördeskriget bröt ut 2011 har det kommit många rapporter från människorättsgrupper och internationella utredare som hävdar att det mördas och torteras systematiskt i Syriens fängelser och interneringsanläggningar.

"Siffran 11 000 offer som dokumenteras i de 55 000 fotografierna är helt klart bara toppen av isberget. Det är antalet på bara en plats och med ett stort antal av bilderna (27 000) tagna av en officiell fotograf", skriver Jim Muir, BBC:s mångårige korrespondent i Beirut.

"Frågor om politiska motiv - som att rapporten beställdes av Qatar och släpptes precis före Genèvesamtalen - får inte fördunkla verkligheten i de vittnesbörd som tagits fram", skriver han.

Inbördeskriget i Syrien har ända sedan det bröt ut under "den arabiska våren" 2011 kännetecknats av en sällsynt brutalitet. Hänsynslösa bombardemang av civila från regimens sida. Och blodiga halshuggningar utförda av islamistiska extremister som spelar en allt mer ledande roll bland rebellerna.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar i en ny rapport USA för att fokusera för mycket på att få de stridande parterna till förhandlingsbordet i stället för att pressa al-Assad att stoppa slakten. HRW anklagar också Ryssland och Kina för att skydda den syriska regimen, som är deras allierade.

- Från dag ett använde regimen en nivå av våld utan motstycke för att slå ned motståndet. Sedan Balkankrigen och Rwanda på 1990-talet har vi knappast sett en konflikt där så många människor har dödats på så kort tid, säger Nadim Houry, biträdande chef för HRW:s sektion för Mellanöstern, till medierna.

Mer än 130 000 människor har dödats och mer än en fjärdedel av Syriens 23 miljoner invånare är på flykt. Många inom landet och runt två miljoner i läger i grannländer som Jordanien, Turkiet och Libanon. Läget har förvärrats av att det inte längre finns en klar skiljelinje mellan regim och opposition; det pågår också ett allas krig mot alla bland rebellerna där olika islamistiska schatteringar slåss mot varandra och mot icke-islamistiska grupper.

Dödssiffran närmar sig snabbt de 150 000 offer som krävdes under 15 år av uppslitande inbördeskrig i grannlandet Libanon. Där slöts fred 1990, men såren har långt ifrån läkts. Det accelererande massdödandet och hatet i Syrien gör att få ger dagens fredssamtal i Schweiz en chans.

Ibrahim Qaddah är en tidigare rebellsoldat, som har tvingats amputerat en arm. I dag lever han som flykting i det stora lägret Zaatari i Jordanien.

- Vi har förlorat vår tro på det internationella samfundet. Vi bryr oss inte om ifall Genèvekonferensen äger rum eller inte. Vi har förlorat en massa familjemedlemmar, släktingar och vänner i striderna och vi har förlorat Syrien, säger han till AP.