Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bakom kulisserna på Folk och Försvar

Försvarsminister Karin Enström hade svårt att svara på Niklas Svenssons frågor. De politiska ungdomsförbunden ordnade gemenssam efterfest med billigt lådvin, chips och tårta. Foto: Niklas Svensson, Jens L'Estrade

Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren, M, struntade i Sälenkonferensen och flög i stället till Kap Verde på semester.

Därmed missade hon överbefälhavarens uppmaning, Natochefens beröm och försvarsministerns oklara besked.

En konflikt med Folk och Försvars tidigare generalsekreterare Lars Ekeman kan vara en av förklaringarna.

Fem svåra Utmaningar för svensk försvarspolitik - enligt Svd:s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström

Omvärlden

EU-kris, minskade försvarsanslag inom Nato och ett Ryssland som ökar försvarsanslagen.

Natofrågan

C och FP vill utreda medlemskap. M vill att Sverige ska gå med, men driver inte frågan. S säger nej.

Styrkan

Enligt ÖB kan försvarsmakten bara stå emot ett angrepp i en vecka. Försvarsminister Karin Enström tycker att det är ”rimligt”, samtidigt som hon lovar att hela landet ska försvaras.

Ekonomin

Försvaret kostar varje år cirka 40 miljarder kronor – men från 2015 räcker inte pengarna som riksdagen beslutat om, enligt Holmström. Utan nya pengar blir det ingen modernisering av armén och marinen.

Kartan och verkligheten

Enligt kartan som hittills gällt för Sveriges säkerhetspolitik är Ryssland inget hot, EU fungerar, försvaret är bra och behöver inga nya pengar och vi hoppas på Natos hjälp. Men när verkligheten förändras så riskerar denna karta att leda till vägs ände, skrev Mikael Holmström i SvD inför Folk och Försvars rikskonferens.

Redan tidigt på söndagsmorgonen, när hundratals konferensdeltagare samlades på Arlanda flygplats, stod det klart att en av rikskonferensens stora snackisar skulle bli Cecilia Widegrens frånvaro. Kvällen innan hade hon svarat på mina frågor via sms från semesterparadiset Kap Verde: "I år prioriterar jag annan resa", konstaterade hon.

Vilket fick den tidigare försvarsministern Anders Björck, bland andra, att gå i taket.

- Självklart ska hon vara i Sälen, sa Björck när jag ringde upp honom under rikskonferensens första dag.

Rykten i Sälen gjorde gällande att orsaken till Cecilia Widegrens frånvaro egentligen handlade om en konflikt med Folk och Försvars tidigare generalsekreterare Lars Ekeman, numera senior rådgivare.

- De drar inte jämt, de två, berättade en riksdagsledamot innan avresan mot Sälen.

Folk och Försvars nya generalsekreterare Lena Bartholdsson lät mig också förstå att hon kände till konflikten - men trodde inte på den som förklaring till Widegrens inställda konferens.

- Det känns väldigt långsökt.

Efter rikskonferensen sökte jag både Widegren och Ekeman för att diskutera konflikten mellan dem.

- Ibland är det upp och ner i en relation. Men detta kan inte vara anledningen till att hon inte kom, det låter långsökt, sa även Lars Ekeman.

Widegren ville inte svara på några frågor.

Enligt Lena Bartholdsson har Cecilia Widegren det senaste året deltagit på flera arrangemang som ordnats av Folk och Försvar - även när Lars Ekeman varit närvarande.

 

Inför konferensen meddelade hovintendent Karolin A Johansson att prins Daniel, som skulle göra sitt första besök på rikskonferensen, inte skulle ställa upp på några intervjuer. Ingen skulle ges möjlighet att ställa frågor.

Men flygplanet hann knappt lyfta förrän prinsen satt och skämtade med TV4-journalisten Anders Pihlblad.

- Nu gäller det att tänka på vad man säger, det sitter ju journalister här, skrattade prinsen och pekade mot Pihlblad.

- Ja, se bara hur det gick för Juholt, svarade Pihlblad med ett leende.

Några timmar senare gav i stället prins Daniel intervjuer på löpande band, och avslöjade bland annat att han under värnplikten var högvakt på Stockholms slott.

När jag frågade honom om värnpliktstiden talade han varmt om försvaret, på ett sätt som skulle kunna uppfattas som att han tycker det var fel att avskaffa den allmänna värnplikten:

- När 30 unga män hamnar i en kontext där man ska leverera och prestera tillsammans, alla med olika bakgrund, det är väldigt intressant och något som jag har mycket positiv erfarenhet av.

 

Överbefälhavare Sverker Göranson kom i god tid till fåtöljerna där vi byggt upp en tv-studio framför den öppna brasan i Högfjällshotellets reception. På min fråga om allt var bra svarade han kort - ja. Och tog i hand. Sedan följde en 14 minuter lång direktsänd "Raka svar"-intervju, där vi satt 20 centimeter från varandra.

ÖB förklarade vad han menade med sitt tidigare utspel om "en-veckas-försvar" och kritiserade indirekt Cecilia Widegrens semesterresa genom att betona hur viktigt det var att vara på plats.

- För mig och för alla oss svenskar är det viktigt att vi har en bred och öppen diskussion, sa han.

En halvtimme efter att tv-intervjun avslutats gick larmet: "Överbefälhavaren är akut magsjuk och har lämnat rikskonferensen. Han kommer inte tillbaka."

Skräcken spreds snabbt och arrangörerna placerade ut handsprit på toaletterna.

Men flera konferensdeltagare som sett direktsändningen vägrade tro att han var sjuk.

- Han måste ha lämnat av en annan anledning. Försvarsdepartementet ville väl inte ha honom här. Han beordrades att åka hem, gissade en riksdagsledamot efteråt.

I fredags lade försvarsmakten ut ett kortfattat meddelande på hemsidan om att ÖB sjukskrivits i två veckor för arbetsutmattning.

 

Natochefen Anders Fogh Rasmussen anlände till Sälen i en av försvarsmaktens Blackhawk-helikoptrar och välkomnades i snön av försvarsminister Karin Enström.

I sitt tal berömde han gång på gång partnerlandet Sverige för viktiga insatser i till exempel Afghanistan - men slog också fast att bara fullvärdiga medlemmar kan räkna med Natos stöd i en konflikt.

Inför presskonferensen, i rummet med den fantastiska utsikten mot skidbacken, twittrade Natochefen:

"#Sweden is one of @NATO's most active, effective partners. This is natural: we share commitment to #UN. #fofrk"

Och så plingade det till i min telefon.

Den tidigare danske statsministern, som följer totalt 122 personer på twitter - och som själv följs av 128 000 - började följa mig.

Jag välkomnade honom snabbt, förstås. Och formulerade sedan ett gäng kritiska frågor om försvarsalliansens militära ambitioner framöver.

 

Klockan 13.21 - en minut försenad till direktsändningen - satte sig försvarsminister Karin Enström i fåtöljen bredvid mig för en "Raka svar"-intervju.

Det blev fel direkt.

Enström kunde inte svara på hur hela Sverige ska försvaras framöver, ett löfte som hon just hade avgett i sitt linjetal.

Ministern ville inte svara på frågor om partikamraten Cecilia Widegrens frånvaro och hon blev svarslös när jag bad henne förklara fördelarna med ett Nato-medlemskap, som hennes parti Moderaterna förespråkar.

Efter intervjun sprang Enström och hennes pressekreterare Henrik Hedberg upp en trappa. En kollega hörde henne viska:

- Det gick ju bra det där.

Och pressekreteraren nickade instämmande.

Ett par timmar senare fick Enström betyget "katastrofalt" av en partikamrat.

 

Förre vänsterledaren Lars Ohly tog med sig Expressen under armen och kröp upp i ena hörnet i bastun. Och så berättade han om samtalet från hustrun Åsa Hagelstedt.

Ohly, som fyllde 56 år för en vecka sedan, hade fått en stor kartong mörk choklad i present. Denna kartong hade nu öppnats av parets stora hund, och chokladen var borta, berättade han.

Choklad innehåller ett ämne som är giftigt för hundar och därför hade Åsa tvingats kasta sig i väg till närmaste djursjukhus.

- Där fick hunden kräkas upp chokladen, berättade Ohly.

 

Ungdomsförbundens traditionella efterfest drog igång tidigt. Redan före midnatt var MUF, LUF, CUF, SSU och KDU på plats i lägenheten ett par hundra meter från hotellets huvudbyggnad.

Billigt lådvin, chipsskålar - och två handgjorda tårtor - hade dukats fram.

Ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Hanna Wagenius, berättade stolt att hon vispat grädden. Avgående ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund, Aron Modig, mös i soffan - med en burköl i handen. Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund pratade feminism, och Hanna Wagenius kunde stolt konstatera att hon var den enda i rummet som förlöst lamm.

SSU-ordföranden Gabriel Wikström hängde i köket med bland andra M-riksdagsledamoten Johan Forsell och Saabs presschef Sebastian Carlsson, tidigare presssekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt.

 

Så Folk- och Försvars rikskonferens 2013 är över. Vad fick alla prominenta beslutsfattare och lobbyister med sig hem från Sälen? En återuppväckt Natodebatt, funderingar om vad enveckasförsvaret egentligen betyder - och varierande grader av baksmälla.