Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslöjat: Så lever Kim Jong-Uns okände bror

Kim Jong-Chul tillsammans med den nu avhoppade diplomaten Thae Yong-Ho i London. Foto: KCNA

Han älskar att spela gitarr och är en enorm fan av Eric Clapton.

Kim Jong-Chul kan vara glad att han har de intressena och inte bryr sig om politik.

Hans yngre bror lät ju mörda hans äldre bror med nervgift för att undanröja en rival.

En bok av en nordkoreansk avhoppare avslöjar nya detaljer om Kim Jong-Uns okände äldre bror.

Det var tre söner i familjen och Nordkoreas ledare, Kim Jong-Un, är den yngste av dem. Så han borde enligt koreansk tradition inte ha ärvt tronen efter sin pappa Kim Jong-Il, när denne avled 2011.

Länge var det också tänkt att den äldste sonen, Kim Jong-Nam, skulle ta över. Men han gjorde för många misstag i pappas ögon. Det sista kom 2001 när Kim Jong-Nam greps av japanska myndigheter när han tänkte besöka Disneyland utanför Tokyo.

Kim Jong-Nam hade rest in på falskt indonesiskt pass. Pappa uppskattade inte att familjens vana att använda falska pass blev upptäckt.

Den äldste sonen skulle i stället i många år leva i exil i kinesiska Macau. Han mördades i februari 2017 på Kuala Lumpurs flygplats, med största sannolikhet på order av sin yngre halvbror.

Kim Jong-Un har dock ytterligare en äldre bror, den tre år äldre Kim Jong-Chul. De två är helsyskon – till skillnad från den mördade Kim Jong-Nam – och har samma mamma, Ko Young-Hee. De studerad bägge på en privatskola i Schweiz när de var unga.

Kim Jong-Nam levde utomlands fram tills sin död. Foto: SHIN IN-SEOP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det gjorde för övrigt även deras yngre syster, Kim Yo-Jong. Hon spelar en viktig, offentlig roll i Nordkorea. Det var bland annat hon som representerade Nordkorea vid Vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang i februari.

Kim Jong-Il tyckte att sonen var för mjuk

Kim Jong-Chul är det desto tystare om. Han borde ha stått nästa på tur, när pappa Kim Jong-Il bestämde sig för att den äldste sonen inte var passande som landets näste ledare.

Men det var även något med Kim Jong-Chul som inte pappa gillade. Familjen japanska sushichef, Kenji Fujimoto, har tidigare i sina memoarer berättat att Nordkoreas dåvarande ledare tyckte att son nummer två var lite för mjuk, lite för feminin.

– Den äldre brodern, Jong-Chul, hade en flickas varma hjärta, skriver han bland annat.

Det tycks också ha räddat honom. Han ses inte som någon rival av Kim Jong-Un, han tillåts leva i fred hemma i Pyongyang under sin yngre broders beskydd.

 

LÄS ÄVEN: De obesvarade frågorna kring Dianas död 

 

Kim Jong-Il med äldste sonen Kim Jong-Nam. Foto: POLARIS/ IBL POLARIS IMAGES [DOWNLOADED]

Det har varit känt sedan tidigare att Kim Jong-Chul är en stor musikälskare och att hans stora idol är den brittiske musikern Eric Clapton. Han ska ha dykt upp på konserter i bland annat Singapore och i flera städer i Tyskland tidigare för att gå på Claptons konserter.

En gång ska Nordkorea ha skickat över cirka tio miljoner kronor till Eric Clapton för att denne skulle komma till landet och uppträda i Pyongyang. Han tackade nej och skickade tillbaka pengarna.

Så Kim Jong-Chul fick söka upp honom i stället. Det var därför han kom till London 2015. Det är det besöket som den avhoppade nordkoreanska diplomaten Thae Yong-Ho bland annat skildrar i sin bok ”Cryptography From the Third-Floor Secretariat”. New York Times har läst den.

Inte intresserad av makt och politik

Thae Yong-ho hoppade av till Sydkorea 2016, ett av de högsta avhoppen någonsin från Nordkorea. Han var andreman på Nordkoreas ambassad i London 2015 och den som fick till uppgift att ta hand om Kim Jong-Chul.

De tillbringade 61 timmar tillsammans och han fann snart att Kim Jong-Chul stod helt utanför Nordkoreas inre maktapparat. Till skillnad från andra familjemedlemmar så saknade han exempelvis en titel.

Till skillnad från brodern, Nordkoreas diktator Kim Jong-Un (bilden), är inte Kim Jong-Chul intresserad av makt och politik. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN

Och Thae förstod genast att Kim Jong-Chul var intresserad av hela andra saker än makt och politik. Kim Jong-Chul landade i London sent på natten, efter att ha flugit första klass via Moskva. Men i stället för att åka till hotellet så vill han genast åka till HMV stora musik och DVD affär på Oxford Street.

– Under hela min resa till London, så var ett besök i musikaffären allt jag kunde tänka på, sa han vid ankomsten.

Problemet var att HMV inte håller öppet så sent på natten. Kim Jong-chul bultade på dörren men där fanns ingen att öppna för honom. Han blev till slut övertalad att återvända dit dagen efter.

Kim Jong-Chul gick på Eric Clapton-konsert

Den viktigaste uppgiften för Thae Yong-Ho var dock att ordna biljetter för Eric Clapton. Kim Jong-Chul ville ha sex stycken. Den nordkoreanska diplomaten hade också bokat två sviter på Chelsea Harbour Hotel, ett lyxhotell där rummen kan kosta över 30 000 kronor natten.

Kim Jong-chul var tydligen van att få bete sig lite som han ville och Thae Yong-Ho hade stora problem att få honom att anpassa sig. Som att han inte kunde röka överallt.

Han var samtidigt enkel i sin smak. Han trivdes lika bra på McDonald's som på de lyxrestauranger ambassaden bokat.

Men lyckligast var han - förutom på konserten då - när han besökte Denmark Street i centrala London där det finns en rad gitarr-affärer. 

– Han var så lycklig som om han ägde hela världen, minns Thae Yong-Ho.

Kim Jong-Chul plockade upp gitarrer och provade en del riff själv. Han imponerade så på butiksägaren att de två snart spelade en improviserad duett tillsammans.

 

LÄS ÄVEN: Obamas nya liv efter tiden i Vita huset 

 

Det har varit känt sedan tidigare att Kim Jong-Chul är en stor musikälskare och att hans stora idol är den brittiske musikern Eric Clapton Foto: TONY GUTIERREZ / AP

”Sjöng med i alla låtar”

Han blev sedan igenkänd på konserten av bland andra BBC-journalisten Simeon Paterson som också rapporterade att Kim Jong-Uns äldre bror verkade ha det riktigt bra.

– Han stortrivdes, sjöng med i alla låtar och kunde alla ord.

Thae Yong-Ho skriver i boken att Kim Jong-Chul blev helt uppslukad av musiken, stod upp och klappade vilt eller höjde näven i luften. Han köpte även på sig t-tröjor, album och andra souvenirer att ta med sig hem.

Väl tillbaka på hotellet så tömde han tillsammans med följeslagarna från den nordkoreanska ambassaden hela minibaren på sprid och alkohol. En dag att minnas.

En gång i limousinen så sjöng Kim Jong-Chul Frank Sinatras ”My way”. Thae Yong-Ho såg hur hans ögon tårades.

– Han var bara en kille galen i musik och gitarrspel.

Ingen med andra ord, som Kim Jong-Un behöver frukta. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!