Attackerna skapar martyrer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Vill förnedra mig". "Att få en tårta i ansiktet låter kanske inte så farligt, det är säkert många som skrattar åt det och tycker att det är lite skoj. Syftet var väl att förnedra mig på något sätt, säger Jimmie Åkesson. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: Robban Andersson

En prinsesstårta i nyllet på demokratin.

Grädden och marsipanen som kladdade ned Jimmie Åkesson är inte bara en attack på en kontroversiell partiledare utan solkar hela det svenska politiska systemet.

Också svurna motståndare till SD fördömer angreppet - som dessutom väntas stärka partiets ställning som martyr.

"Positionen som offer har i västerländsk tradition förknippats med sanning. Som den som har rätt", säger Michael Azar, professor i idéhistoria.

Martyrskap har i alla tider varit en effektiv metod för att väcka sympati och få gehör för åsikter. Den grekiske filosofen Sokrates tvingades tömma en giftbägare, Jesus korsfästes - och för båda innebar martyrdöden en rivstart för deras postuma karriärer som sanningssägare och föregångsmän.

Utan alla jämförelser i övrigt väntas "tårtningen" av Jimmie Åkesson, enligt flera bedömare, få liknande effekter.

Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, har i många år studerat och skrivit om högerextrema rörelser i Sverige och övriga Europa. Hon har också skrivit om våldstendenser hos den extrema vänstern.

- Det finns ingen som helst anledning att attackera SD på det här sättet. Politiska partier som verkar inom det parlamentariska systemet ska inte behöva vara med om sådana attacker, säger Anna-Lena Lodenius.

- Högerpopulistiska partier som SD bygger upp en bild av sig själva som en folkets röst som förtrycks av eliten och etablissemanget. När de utsätts för hot och trakasserier bekräftar det bilden som de själva vill ge.

- Det faller tillbaka på angriparen. Det förstärker andra människors bild av att SD är ett utsatt parti. SD får sympatier, inte angriparna, säger hon.

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet tror däremot inte att Jimmie Åkesson kommer att vinna några politiska poäng på tårtattacken.

- Den här typen av partier har, även om de har blivit ganska stora, ett behov av att synas i medierna. Men det här är ett slags förlöjligande. Det medverkar till en bild av SD som kan dra åt det förlöjligande hållet och det är inte så bra för SD, säger hon.

Men Isabella Andersson, ordförande i Ungdom mot rasism, tror att SD kommer att dra nytta av attacken.

- Vi som organisation tycker det är obehagligt att se när politiker blir attackerade på det här sättet. Det verkar som att kvinnan som kastade tårtan känner en oerhörd frustration och jag tror att många upplever ett slags maktlöshet gentemot SD, säger Isabella Andersson.

- Återigen målas SD ut som offer när vi istället borde fokusera på de människor som partiet pekar ut i sin politiska agenda. Dessvärre tror jag att denna dåliga antirasistiska aktion gynnar SD, säger hon.

"Väldigt utsatta för hot"

Anna-Lena Lodenius påpekar att också andra partier utsätts för hot. Det är ett ökande problem, särskilt bland kommunalpolitiker, enligt flera rapporter från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

- Politiker är generellt väldigt utsatta för hot. Väldigt många rapporterar trakasserier och fysiska hot, säger Anna-Lena Lodenius.

- Många är politiker som försvarar flyktingar och en antirasistisk politik. De utsätts för övergrepp av främlingsfientliga grupper. Det är inte riskfritt att gå ut i sådana frågor, säger hon.

16 procent av de förtroendevalda i Sverige har utsatts för hot och/eller våld på grund av sina politiska uppdrag det senaste året, visar Brottsförebyggande rådets rapport som publicerades i december 2012. Många av dem hade fått upprepade hot.

I Piteå kommun ökade man tidigare i år säkerheten - på polisens inrådan - på grund av hot mot politiker och anställda. I april i år misshandlades ett kommunalråd i Jönköping. Därför kräver SKL en "lagstiftning om hot mot demokratin".

"Vi ser fram emot den dag Sverige kan presentera ett utökat skydd för de personer som tar sig an förtroendeuppdrag och för de personer som har till uppgift att granska desamma. Båda grupperna behövs i en levande och öppen demokrati", skrev Sveriges kommuner och landsting och Svenska journalistförbundet i ett gemensamt brev till justitieminister Beatrice Ask tidigare i år.

Michael Azar, professor i idéhistoria vid Göteborgs universitet, ägnade sin senaste bok åt just martyrer. I "Den ädla döden. Blodets politik och martyrens minne" beskriver han hur martyrskapet har utvecklats genom historien. Verkligt eller inbillat martyrskap är ett effektiv politiskt redskap, anser han.

- Det tydligaste exemplet i modern tid och bland högerrörelser är Horst Wessel. Det var en ung nazist som dödades och som nazisterna samlades kring och gjorde till en stor martyr. Horst Wesselsången blev ett slags tysk nationalsång, säger Michael Azar.

- Positionen som offer har i västerländsk tradition förknippats med sanning. Som den som har rätt och går emot makten. Till exempel Sokrates och Jesus.

- I dag behöver det inte vara så storslaget som döden. Också en tårta kan framställas som martyrskap. Partier som SD utmålar sig som offer för censur och förtryck, som att de sitter inne med sanningen som etablissemanget förnekar, säger han.

Michael Azar påpekar att också vänstergrupper använder martyrer. I länder som Kuba, Vietnam och Algeriet har nationalistiska vänsterrörelser haft martyrer. Också den extrema vänstern i Tyskland har lyft fram en demonstrant som dödats av polisen som martyr.

- SD har haft en tendens att lyfta fram dem som tystas, som dödas symboliskt i den politiska debatten. De använder martyrbegreppet i överförd bemärkelse också för dem som inte dödas, säger Michael Azar.

- Genom att utmåla sig själva som martyrer ställer de sig på sanningens plats, säger han.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson gav sig rakt in i lejongropen när han ställde till med boksignering på Nytorget på Södermalm i Stockholm, en stadsdel där sympatierna för SD är minimala.

- Jag tycker det är en spännande plats eftersom just Nytorget är en symbol för allt det vi inte står för. Vi har sagt att på den här bokturnén ska vi åka på sådana intressanta platser. Gekås i Ullared är en motpol. Jag berör det i min bok, alltså synen på mig själv som vanlig, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren hade sålt och signerat 100 böcker innan Irene, 60, gick till attack. Hon köade och låtsades vilja få en bok signerad. Under sin svarta kappa hade hon gömt en prinsesstårta med orden "White lady" på.

- Jag avskyr rasister och han är en symbol för att rasism, nazism och neofascism. Anledningen till att jag kastade tårtan är att jag varit aktiv på internet, i olika demonstrationer, överallt. Man når helt enkelt inte fram till människor, säger Irene.

- Minuterna före var jag väldigt fokuserad. Avstängd från att jag åkte hemifrån till sista minuterna. Jag talade om för honom att jag tyckte att han var en fascist och sen placerade jag tårtan i ansiktet på honom, säger hon.

Ärendet utreds av Säpo och polisen kommer även att anmäla demonstrationen som genomfördes utan att ha tillstånd.

- Det är obehagligt men det är inte första gången den här typen av händelser händer, säger Jimmie Åkesson.

- Jag hade kanske förväntat mig ett möte med en del hipsters och lattemammor men inte de här fågelskrämmorna som skränade och skrek. Det var ett jättetrevligt möte tills det här hände.

- Att få en tårta i ansiktet låter kanske inte så farligt, det är säkert många som skrattar åt det och tycker att det är lite skoj. Syftet var väl att förnedra mig på något sätt, säger han.

- Men alla sådana här saker får ju effekten att jag funderar på hur jag arbetar och på skyddet runt mig och andra folkvalda funderar på hur de ska arbeta i framtiden. Resultatet blir nog tyvärr att man kanske tar ett steg tillbaka, medvetet eller omedvetet.

Är du kritisk till ordningspolisens insats?

- Ja, jag är stark kritisk till den. Det är uppenbart att man fullständigt missbedömt situationen vilket är mycket märkligt med tanke på hur många gånger sådant här hänt tidigare, både i Stockholm och i andra delar av landet. Att möten slås ut och att de inte kan återupptas.

Stod redo med kameror

Statsvetaren Marie Demker tror att Jimmie Åkesson visste att det kunde bli bråk när han valde att signera böcker just på Nytorget.

- Det är klart att man är medveten om att man kommer få protester. Det är även något man räknar med på gott och ont. Men jag tror absolut inte att man hade kalkylerat med något sådant här, säger hon.

SD stod redo med kameror och filmade hela incidenten. På samma sätt sökte SD-representanter sig förra året till Pridefestivalen, en annan plats där deras starkaste motståndare finns och där de vet att de inte är välkomna. Också där utsattes de för ett övergrepp - genom att bli utkastade av sex ordningsvakter. Och också den gången filmade de hela händelsen och skickade snabbt ut ett pressmeddelande.

Dramat på Södermalm fick omedelbar publicitetseffekt för SD. Inte mindre än 16 reportrar och tolv fotografer kom till SD:s pressträff i riksdagen i går som skulle handla om partiets förslag på fem olika politiska områden - men som kom att domineras av tårtningen.

Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin fördömer attacken mot Jimmie Åkesson:

- Jag minns när Fredrik Reinfeldt kallade till presskonferens när en fotbollstränare verkade ha blivit hotad. Men nu råder en provocerande tystnad som inte gagnar någon.

Mona Sahlin säger att hon kände ett intensivt obehag när hon såg bilderna på Jimmie Åkesson efter attacken.

- Jag såg rädslan och förnedringen i hans ansikte. Han satt där och fick plötsligt något i ansiktet, och han hade först ingen aning om vad det var. Jag minns när Bosse Ringholm och Leif Pagrotsky blev utsatta för samma sak, säger hon.

- Det finns en förnedring och rädsla som många fnissar åt för att det är en tårta men samtidigt vet vi att många politiker i vårt land, av olika skäl, börjar känna sig allt mer rädda. De blir fega och vågar inte alltid säga vad de tycker.

Stefan Löfven, partiledare (S), meddelar via sin pressekreterare att han tycker att det är helt förkastligt att angripa politiker handgripligen.

- Man får argumentera mot sådant som man inte gillar, men man får aldrig ta till handgripligheter. Det är helt oacceptabelt, säger han.

Peter Jonsson, säkerhetsexpert och tidigare Säpoanställd, understryker att SD är det mest hotade partiet i Sverige i dag.

- Sverigedemokraterna är måltavla för i princip halva Sveriges befolkning som inte håller med deras åsikter. Det finns de som förknippar SD med ultrahögern och därför har partiet också den högsta hotbilden av alla partier, säger han.

Peter Jonsson säger att Jimmie Åkesson har starkast personligt skydd i landet tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt.

- Jag tror aldrig att ett annat parti har haft en lika stark hotbild från inhemska intressen som SD har i dag. Socialdemokraterna hade en stor hotbild under 70- och 80-talen men det var främst från utländska intressen, säger Peter Jonsson som tror att Säpo kommer att satsa mer på att skydda också kommunalpolitiker.

- Var sjätte politiker i Sverige har någon gång varit utsatt för hot. För Säpo gäller det att utveckla sina metoder för att hitta de människor som eventuellt kan genomföra en attack. Gud förbjude att det är knivar eller andra vapen inblandade, säger han.

Alla SD-ledamöter i riksdagen fick efter förra valet varsitt personlarm. Flera ledande SD-are vittnar om att de utsatts för hot och trakasserier.

Therese Borg, ledamot i SD:s partistyrelse:

- Jag har haft upprepade inslag av skadegörelse. Klotter på dörren, på husfasaden och krossade rutor. Brev som jag har uppfattat som hotfulla. Det har varit mycket hot och trakasserier på internet, säger hon.

Hon är tudelad inför hoten.

- En del av mig blev mest mer målmedveten, jag såg detta som de demokratiska hot de är. Det sporrade mig.

- Samtidigt fanns aspekten att man är orolig för sin egen säkerhet. Inte minst att jag är mamma. Jag märkte att min dotter blev berörd av det här. Det var nog det absolut värsta av allt, det var jättetungt, säger hon.

"Höll hemliga möten"

Också Hanna Wigh, ordförande i SD Skaraborg, har drabbats hårt, även om hoten har avtagit under senare tid.

- Vid valet 2010 fanns en otrolig hotbild mot oss. Då höll vi hemliga möten och jag hade svårt att vara ensam hemma. 2012 blev jag attackerad av ett vasst föremål mot huvudet av en fortfarande oidentifierad gärningsman under ett torgmöte i Falköping, säger hon.

- I år har jag inte fått ett enda mordhot, tidigare var det ett par i veckan. Det är hemskt att få telefonsamtal från främmande människor som vill skära halsen av mig.

Men flera påstådda attacker mot SD-are betraktas med misstro av polisen.

I augusti 2007 bakbands en 19-årig kvinna i Stockholm, då sambo med sverigedemokraten Martin Kinnunen som var ordförande i partiets ungdomsförbund. Hon uppgavs ha hotats av tre män med kniv. Martin Kinnunen, i dag pressekreterare hos SD, sade att han var övertygad om att överfallet var riktat mot honom.

Men åklagaren valde att lägga ner förundersökningen om överfallet. Trots omfattande utredningar hade polisen inte kunnat säkra några bevis som ledde till några misstänkta gärningsmän. På tejpremsan som kvinnan var bakbunden med hittades bara fingeravtryck från målsäganden själv.

I september 2010 larmades Malmöpolisen av sverigedemokraten David von Arnold Antoni som berättade att två män övermannat honom i hans lägenhet. Han påstod sig ha blivit misshandlad och fått ett hakkors inskuret i pannan.

En stor polisinsats drogs igång men gärningsmännen hittades inte. Rättsläkaren som undersökte offret trodde inte på hans berättelse.

"Starka skäl beträffande läge och utseende talar för att skadan är självförvållad", stod det i utlåtandet från rättsläkaren. Denne klassade sannolikheten för att skadan var påhittad som nio på en tiogradig skala.

FAKTA

Jimmie Åkesson, partiledare i SD:

'' Det är obehagligt men det är inte första gången den här typen av händelser händer. Jag tänker att det här inte ska påverka mig, men jag vet av erfarenhet att det ändå gör det. Man blir mer försiktig.

'' Jag har blivit attackerad bakifrån, fått slag i ansiktet och ägg i huvudet. Det är klart att man ser sig om när man rör sig på en allmän plats. Ytterst är det ett slag mot demokratin.

'' Jag hade kanske förväntat mig ett möte med en del hipsters och lattemammor men inte de här fågelskrämmorna som skränade och skrek. Det var jättetrevligt möte tills det här hände.

Hanna Wigh, ordförande SD Skaraborg:

'' Vid valet 2010 fanns en otrolig hotbild mot oss. Då höll vi hemliga möten och jag hade svårt att vara ensam hemma. 2012 blev jag attackerad av ett vasst föremål mot huvudet av en fortfarande oidentifierad gärningsman i Falköping. Det var jobbigt.

'' Nu är hotbilden mot mig betydligt mindre. I år har jag inte fått ett enda mordhot, tidigare var det ett par i veckan. Det är hemskt att få telefonsamtal från främmande människor som vill skära halsen av mig.

'' Jag tycker att vi har en fantastisk säkerhetsavdelning inom partiet. Däremot tror jag inte att samhället är berett på den hotbild som finns mot politiker. Jag ser ett hot mot demokratin.

Therese Borg, ledamot i SD:s partistyrelse:

'' Jag har haft upprepade inslag av skadegörelse. Klotter på dörren, på husfasaden och krossade rutor. Brev som jag har uppfattat som hotfulla. Det har varit mycket hot och trakasserier på Internet.

'' För mig har det varit dubbla känslor. En del av mig blev mest mer målmedveten, jag såg detta som de demokratiska hot de är. Det sporrade mig.

'' Samtidigt fanns aspekten att man är orolig för sin egen säkerhet. Inte minst att jag är mamma. Jag märkte att min dotter blev berörd av det här. Det var nog det absolut värsta av allt, det var jättetungt.

Mikael Jansson, riksdagsledamot för SD:

'' Det var fler hot tidigare. Men det har avtagit väldigt mycket, det är svårt att säga varför. Jag sitter själv i riksdagen och har ett säkerhetsskydd, men om det finns någon allmän trend hos dem som sysslar med sådant här och deras beteende det kan jag inte bedöma. Det kan också vara partiets storlek, att de är tveksamma till att strategin håller.

'' Att bli attackerad som Jimmie Åkesson är aldrig kul. Man vet inte vad som händer när det händer. Om det är en sten eller en tårta. Många tänker att tårtan är mjuk och att det är ett skämt, men för den som utsätts är det svårt att veta vad det är.

Tidigare tårtattacker i Sverige

Finansminister i skottlinjen

17 april 2001: Finansministern Bo Ringholm tårtas under sin sedvanliga budgetpromenad längs Drottninggatan. Organisationen "Stockholms tårtbrigad" tar på sig attacken och en 21-åring döms till 30 dagsböter. Hovrätten höjer straffet till 70 dagsböter.

Pagrotsky och Paulsen tårtas

7 mars 2001: Handelsministern Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen får var sin tårta i nacken under en debattafton i Lund. Två personer döms till dagsböter för ofredande.

Kunga-attack

5 september 2001: Kung Carl XVI Gustaf får en tårta kastad rakt i ansiktet när han besöker Getteröns naturcentrum utanför Varberg. En 16-årig pojke döms till 100 dagsböter för ofredande.

Gräddig författare

12 februari 2003: Författaren Mikael Niemi klär ut sig till en gumma och trycker en gräddtårta i ansiktet på kollegan Bengt Pohjanen, i samband med premiären av Pohjanens nya film.

Bildt träffas av matlåda

10 juni 1993: Ingen tårta, men väl en matlåda, får statsminister Carl Bildt kastad på sig på en restaurang i Gamla Stan. Den skyldige, en berusad 32-åring, beskriver attacken som helt oplanerad. Bildt klarar sig undan med nedsölade kläder och ett sår på kinden.