Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Assange-utredningen blev ett globalt PR-krig

Det kunde ha varit en ganska vardaglig sexbrottsutredning.

I stället har det förvandlats till ett globalt PR-krig där ­avancerade konspirationsteorier om Hillary Clinton, Carl Bildt, ledande socialdemokratiska politiker och Expressens chef­redaktör Thomas Mattsson används som vapen.

Expressens korrespondenter i London och New York granskar fallet Julian Assange/Sverige.

"Det är verkligen en kamp mellan David och Goliath", twittrar Julian Assanges mamma Christine.

- Det här är inte slutet. Vad vi har här är en vedergällning från USA, säger Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson.

- Det är inte över än, definitivt inte, säger Wikileaks närstående journalisten John Pilger.

Reaktionerna i går från Wikileaks supportrar var lika förväntade som brittiska Supreme court beslut att Julian Assange ska lämnas ut till Sverige för att höras av svensk polis och åklagare.

Men anklagelserna om våldtäkt och sexuella ofredanden, som den svenska åklagaren Marianne Ny vill höra Julian Assange om, har sedan länge hamnat i skymundan.

I stället har en egentligen ganska vardaglig polisutredning förvandlats till en intensiv kampanj mot det svenska rättssystemet.

 

Svenska åklagare och det svenska domstolsväsendet beskrivs av Assanges och Wikileaks supportrar som politiskt styrda och nickedockor åt USA:s regering.

- Jag vill inte ta i, men det är nonsens, det är absolut nonsens. Det finns ingen sanningshalt i det alls. Här det handlar om två kvinnor som har utsatts för sexuella övergrepp på ett sätt som tyvärr många kvinnor råkar ut för. Men nu så är det Julian Assange på den andra sidan och det har skapat alla de här spekulationerna. Han vill få det till att handla om det i stället. Han vill bara få bort fokus från sakfrågan, säger advokat Claes Borgström, som representerar de två anmälande kvinnorna.

- Det har ringt journalister till mig och frågat om jag står på CIA:s lönelista, säger han.

 

Den svenska politiska ledningen är en annan måltavla för Wikileaks och Assanges anhängare. Sverige beskrivs som en lydstat i USA:s krig mot terrorismen.

Peter Karaszi, PR-expert, som halvårsvis är bosatt i Sydafrika:

- Bilden i internationella medier och bland människor utomlands är att det är något märkligt med Assange-fallet, att Sverige möjligen driver det lite väl hårt.

Han menar att det är viktigt för bilden av Sverige och det svenska rättssamhället att Assange får en, i allmänhetens ögon, rättvis rättegång och - om han döms - får ett ­proportionerligt straff.

- Annars skulle bilden av Sverige skadas rejält. Det finns en underton av att Sverige utsätts för påtryckningar i det här fallet. Det finns de som fortfarande minns hur USA var inblandat i avvisningen av egyptier på svensk mark.

Julian Assange har i en intervju i det amerikanska tidskriften Rolling Stone Magazine till och med hotat med att Wikileaks ska publicera hittills hemliga uppgifter som uppges bevisa att utrikesminister Carl Bildt i själva verket under lång tid fungerat som hemlig informatör åt USA - om svenska myndigheter överväger att utlämna Assange till USA.

På bloggar kopplade till Wikileaks svenska och internationella supportrar har tidvis Carl Bildt utmålats som något av organisationens huvudfiende.

 

Carl Bildt har förnekat att det skulle ligga något i Assanges uppgifter och hittills utan resultat uppmanat Wiki­leaks att offentliggöra de påstådda hemliga dokumenten om honom.

- Jag begriper inte vad det handlar om. Men låt oss se om de har någonting att publicera, sa Bildt i februari till Expressen.

Även svenska medier har hamnat i skottlinjen. Framför allt Expressen, som var först att avslöja misstankarna om våldtäkt och ofredande i augusti 2010. Nyheten fick enormt internationellt genomslag. Med publiceringen startade också en smutskastningskampanj som tidningen aldrig tidigare upplevt. Bland annat har interna Wikileaks-dokument visat att chefredaktör Thomas Mattsson fått sin bostad och sin privatekonomi kartlagd.

Thomas Mattsson sa efter utlämningsbeslutet i går när han intervjuades av branschtidningen Resumé:

- Redan samma morgon som vi hade sexbrottsnyheten kom motreaktionen... till och med Wall Street Journal satt på mitt arbetsrum och frågade om Wiki­leaks-antydningarna om att Expressen fått betalt av CIA!

Konspirationsteorierna har varit många - och tidningens medarbetare har drabbats.

- För våra medarbetare har detta varit lite annorlunda, vi är ju vana med att granska exempelvis organisationer och att dessa agerar professionellt. Men nu har vi varit med om att Assange pekat ut oss på presskonferenser och att Wiki­leaks försökt kartlägga bland annat oss.

 

Expressen avslöjade i februari att Wikileaks planerat en global smutskastningskampanj mot Sverige, om Julian Assange lämnas ut från Storbritannien. I planerna ingår bland annat att Wikileaks ska offentliggöra hemliga regeringsdokument, uppmana anhängare att blockera svenska ambassader och inleda bojkotter mot svenska företag.

De interna Wikileaksdokumenten beskriver planer på ett omfattande opinionsbildningsarbete för att förhindra en utlämning av Assange till USA. Assange har bland annat anlitat den s-märkta PR-konsulten Harald Ullman för att hjälpa honom hantera opinionen i Sverige.

Enligt uppgift till tidningen Aftonbladet har Ullman hjälp av en grupp bestående av den australiske journalisten John Pilger, Assanges assistent Joseph Farrell, den svensk-amerikanske journalisten Al Burke och samhällsdebattören och läkaren Rigmor Robèrt. Gruppen ska ha arbetat med att lista svenska kändisar som ska tillfrågas om att ställa upp och stötta Julian Assanges försvar genom opinionsbildning och lobbying riktat mot beslutsfattare. Bland de kändisar som nämns finns popstjärnan Robyn, skådespelaren Stellan Skarsgård och tidigare politiker som Ingvar Carlsson och Thage G Peterson.

- Jag lämnar inga kommentarer angående detta. Ni får ta kontakt med Assange advokater i stället, sa Harald Ullman i natt.

 

Den kände före detta åklagaren Sven-Erik Alhem anlitades av Assange som expertvittne under processen i Stor­britannien.

- Det var först en åklagare som anhöll Assange i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, så kom en ny åklagare in och sa att det inte fanns skäl att inleda förundersökning. Sen kom ytterligare överprövning och där blev det på nytt misstanke. Det var virrigt, säger Alhem.

Om även om han är kritisk mot åklagarnas agerande säger han att han anser att kritiskstormen mot Sverige är "absurd":

- Detta med att åklagaren skulle vara feminist och vara inriktad på att fälla, att nämndemännen var politiskt tillsatta och att Claes Borgström, målsägande­biträdet, skulle vara politiskt färgad... Det fanns väldigt många såna överord som inte hade någon betydelse. Bara tomma ord helt enkelt. Det var menat att svärta ner det svenska rättssystemet, säger Alhem.

Av den sammanfattning av en intern Wikileaks-promemoria som Expressens källor inom Wikileaks lämnat framgår:

"Att svenska myndigheter inte tar saken på allvar utan underlättar för den amerikanska regeringen gör att Sverige hamnar på listan över de länder som inte stöder öppenhet, individens rätt och mänskliga rättigheter. De försätter Sverige och landets rykte i stor fara och den svenska regeringen kommer att tvingas svara inför en global opinion som håller dem ansvariga för att människor runtom i världen hindras ta del av information som de har rätt till"

- Utlämnas han fruktar vi för hans liv, det ska Sverige betala ett högt pris för, har personer med insyn i Wikileaks tidigare sagt till Expressen.

 

Enligt den sammanfattning av den interna promemorian som Expressen tagit del av konstaterar Wikileaks ledning:

"Juridiskt görs ett utomordentligt stort arbete av vänner i Sverige för att bevisa att anklagelserna om sexuella övergrepp och våldtäkt är fabricerade och har dolda politiska motiv, samt att det finns svenska grupper som är direkt involverade i saken".

Det Julian Assange och hans supporters fruktar mest är att Sverige ska utlämna honom till USA. Men beslutet vilar inte på svenska myndigheter, utan på de brittiska.

- Vad många inte känner till är att om Assange skulle överlämnas till Sverige och om USA skulle begära utlämning, då måste också Storbritannien lämna sitt okej till att han utlämnas till USA. Storbritannien gör en egen prövning. Och säger Storbritannien nej, så kan Sverige inte utlämna en person till USA. Det framkommer inte i media över huvudtaget, säger svenska justitiedepartementets Ulf Wallentheim, chef på enheten för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete.

Amerikanska myndigheter vill inte ens kommentera huruvida det finns något åtal mot Assange i USA.

Men uppgifter både i amerikanska och internationella medier tyder på att en hemlig åtalsjury i Alexandria, Virginia, fattat beslut om ett sådant åtal. Det handlar i så fall antagligen om ett åtal enligt Spionlagen som antogs i USA 1917 och som bland annat handlar om förbud mot att stödja "USA:s fiender".

 

Wikileaks har själva kommit över e-post från det privata underrättelseföretaget Stratfor. Stratfors vice ordförande Fred Burton, sa till Sydney Morning Herald i januari att:

- Vi har bekräftelse på ett hemligt åtal mot Assange.

President Barack Obama har själv inte så ofta kommenterat Wikileaks. När 77 000 dokument om Afghanistan publicerades i juli 2010, sa han bland annat:

- Jag är bekymrad över att avslöjande av hemlig information från slagfälten potentiellt kan utsätta individer och operationer för fara.

Men samtidigt har Obama agerat hårdare än någon tidigare president mot den här typen av läckor till medierna. Sex personer - däribland ett par före detta CIA-anställda - har åtalats för att ha läckt hemliga dokument. Och sedan har vi förstås den militära rättegången som väntar mot Bradley Manning, den 24-årige soldat som är huvudkällan till alla Wikileaks stora publicering.

Manning tjänstgjorde i Irak och var en av cirka 500 000 amerikaner som hade tillgång till materialet. Han laddade ner dokumenten på en cd märkt Lady Gaga och sände över det till Wikileaks.

Manning hotas av livstids fängelse om han fälls.

Domare Lind har beordrat en utredning om vilka skador som Wikileaks läckor egentligen orsakat.

 

Nyheten i går att Julian Assange förlorade i rätten i London uppmärksammades i USA men blev ingen toppnyhet. Hans relationer med tidigare amerikanska allierade, som respekterade New York Times, har svalnat betydligt sedan de tillsammans publicerade Afghanistan- och Irak-dokumenten.

Bill Keller var chefredaktör för New York Times under den tid då Times publicerade avslöjanden och han skrev en stort uppslagen artikel i januari 2011 där han beskrev svårigheterna med att samarbete med Assange.

Han återkom i en artikel tidigare i år där han drog slutsatsen att Wikileaks verkliga arv inte blev ökad öppenhet, utan tvärtom:

"Här är paradoxen som dokumentärerna om Wikileaks förbisett hittills: Den mest tydliga effekten av Wikileaks kampanj för genomsynlighet är at den amerikanska staten är mer hemlighetsfull än någonsin"

Senaste dagarna har nyheten att USA:s utrikesminister Hillary Clinton kommer på besök till Sverige och Stockholm den 3 juni, spridits på sociala medier av Wikileaks och anhängare till Assange. Många av dem tror att det verkliga syftet med besöket är att diskutera en utlämning av Assange till USA.

Det förnekas av amerikanska UD.

Och Victoria Nuland gjorde klart på den dagliga pressbriefingen i onsdags att utrikesminister Hillary Clinton inte kommer att diskutera Assange.

 

På programmet står bland annat diskussioner om grön energi, frihet på internet, Afghanistan och Mellanöstern. Victoria Nuland är chefstaleskvinna på amerikanska UD och när en amerikansk reporter frågade om Hillary Clinton kommer att diskutera Assange i Sverige så svarade hon:

- Såvitt jag vet så har hon inga planer på att använda sin värdefulla tid i Sverige på den frågan.

Carl Bildt har inte velat kommentera det kommande mötet. Men justitiedepartementets Ulf Wallentheim betonar att en utlämning genomgår omfattande juridiska överväganden innan ett genomförande.

- Man prövar alltid om en utlämning skulle komma i konflikt med Europakonventionen med mänskliga rättigheter till exempel. Och gör den det så utlämnas personen aldrig, säger Ulf Wallentheim.

Han är trött på hur det svenska rättssystemet utmålats.

- Jag vet att det finns en smuts­kastningskampanj ute bland Wikileaks-­anhängare. Men den är helt fel­riktad. Den prövning som sker i Sverige, är en prövning som sker i alla andra europeiska demokratiska stater. Det är en domstolsprövning.

 

Mårten Schultz, debattör och professor i civilrätt vid Stockholms universitet, menar att det är ett problem att Assange-anhängarna sprider en nidbild av det svenska rättsväsendet.

- Jag betraktar en skickligt och smart utförd kampanj av dels Assanges rättsliga rådgivare, och hans PR-folk. Han är också själv en skicklig kommunikatör., han är ju en pionjär inom sin journalistiska nisch. De har varit fantastiskt skickliga på att få fram bilden runtom i världen att Sverige är en jävla bananrepublik. Den bilden har satt sig hos många.

Ulrika Knutson, kulturjournalist och tidigare ordförande för Publicistklubben, tycker att Assanges sätt att förhala utlämnandet är tjatigt:

- Assanges förhalningsmetoder är plågsamma. I längden tror jag inte att de gynnar honom. Risken finns att folk tröttnar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!