Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Är 100 procent säkert att Pussy Riot fälls"

I handfängsel mot rättssalen. Nadezjda Tolokonnikova förs från en polisbil in i domstolsbyggnaden. Hennes högerhand är med handfängsel kopplad till en polis. Foto: Alexander Zemlianichenko
Det var den 21 februari. Punkrockarna ur gruppen Pussy Riot dansade och sjöng framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva. De hade masker för ansiktet. Deras handling skulle få väldig publicitet - och våldsamma konsekvenser för dem själva. Foto: Sergey Ponomarev
Rättegången är i dag inne på den sjunde dagen. De tre unga kvinnorna sitter instängda i sin glasbur längst fram i rättssalen. Från vänster Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj och Maria Aljochina. De hotas av fängelse i upp till sju år. Foto: Misha Japaridze

Hela dagarna sitter de tre unga kvinnorna i sin bur av skott­säkert glas, bevakade av beväpnade vakter.

De numera världskända medlemmarna i gruppen Pussy Riot hotas av upp till sju års fängelse för sin "protestbön" framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva.

Redan i veckan kan domen mot kvinnorna komma. En mycket viktig signal på hur hård president Vladimir Putin kommer att vara mot oppositionen i fortsättningen.

Putin tar till hårda tag mot oppositionen

Rättegången mot Pussy Riot är bara ett av tecknen på att president Vladimir Putin skärper tonen mot oppositionen. Här är andra signaler den senaste tiden.

 

Oppositionell åtalas
Rysslands mest kände oppositionsledare, antikorruptionskämpen och stjärnbloggaren Alexej Navalnyj har åtalats i en påstådd förskingringshärva. Ett brott som kan ge mångårigt fängelsestraff.

 

Stränga förtalsstraff
Putin har skrivit på en lag som innebär strängare straff för förtal. Den togs tidigare bort av Dmitrij Medvedev. Nu är den tillbaka i hårdare version. En varning till journalister.

 

Chockhöjda böter
Bötesbeloppet för den som deltar i demonstrationer som ordnas utan tillstånd har höjts våldsamt - till motsvarande 60 000 kronor.

 

"Agenter" kontrolleras
Medborgarrättsgrupper som finansieras av utlandet ska kontrolleras hårdare. De måste registera sig som "utländska agenter".

Nadezjda Tolokonnikova är 22 år, Maria Aljochina är 24 och Jekaterina Samutsevitj är 29. De har redan tillbringat fem månader i fängelse och ser tunnare och blekare ut än innan de greps. Tolokonnikova och Aljochina har båda små barn.

De tre kvinnorna anklagas för "huliganism motiverad av religiöst hat". Men samtidigt handlar det om politik eftersom deras demonstration var direkt riktad mot den blivande presidenten Putin.

I samma rättssal i Chamovitjeskijdomstolen stod 2010 Rysslands rikaste man Michail Chodorkovskij inför rätta för andra gången, anklagad för ekonomiska brott. Hans dömdes till totalt 13 års fängelse. Han hade vågat utmana Putin om makten, och domen sågs som en symbol för hur en domstol rättar sig efter politiska påtryckningar uppifrån.

Rättegången mot de tre punkrockarna startade måndagen den 31 juli. Hela tiden har salen varit fylld av journalister. Allt som hänt i rättegångssalen har snabbt kablats ut genom bloggar och Twitter.

Nadezjda Tolokonnikovas make Pjotr Verzilov har funnits på plats i rättssalen varje dag medan parets fyraåriga dotter Gera bott hos släktingar. Under förra veckan skrev Verzilov dagbok över händelserna för brittiska Observer.

- Den ger ifrån sig lukten av spanska inkvisitionen, skrev han om domstolen och fortsatte:

- Det är till 100 procent säkert att tjejerna kommer att fällas. Frågan är bara hur långt straff de får.

 

De tre punkrockarna ingår i en större grupp, som också heter Pussy Riot. Gruppen har sin bakgrund i anarkist­kollektivet "Voina" (Kriget), som studerat de amerikanska feministpunkarna i "Riot grrrl"-rörelsen.

Pussy Riots kännemärke är de färgglada kläderna med minikjolar och ansiktsmasker typ "rånarluvor", med hål bara för ögon och mun. Deras protester riktar sig direkt mot Putin och de hade tidigare endast gjort några få framträdanden, det mest uppmärksammade på Röda torget.

Gruppen var ändå i stort sett okänd - fram till två veckor före presidentvalet i mars.

Det var den 21 februari som fem maskerade punkkvinnor dök upp framför altaret i den väldiga Frälsarkatedralen, Moskvas viktigaste ortodoxa katedral. Den revs en gång av Stalin och efter kommunismens fall återuppbyggdes den med hjälp av donationer. Det är en mäktig byggnad som blivit en symbol för den ryska ortodoxa kyrkans nya makt - och samarbete med Kreml.

Framträdandet i katedralen varade i mindre än en minut. Kvinnorna dansade och spelade luftgitarr. En av dem spelade på en riktig elgitarr som dock inte ska ha varit inkopplad.

 

Kvinnorna sparkade högt i luften. De föll på knä och korsade sig. Och de sjöng. En video från händelsen dök snabbt upp på nätet. Den hade ljud som hade lagts på i efterhand och där hördes punksången med den nu berömda refrängen: "Jungfru Maria, fördriv Putin". I den nu pågående rättegången har domare och åklagare utgått från videon med pålagt ljud och inte från vad som egentligen hördes i katedralen.

I mars greps tre av kvinnorna. Den ryska ortodoxa kyrkan överhuvud, patriarken Kirill, brännmärkte deras framträdande som "hädelse". Han fördömde även troende, som var upprörda över själva handlingen, men ville visa barmhärtighet mot kvinnorna och förlåta dem.

Flera ledande ryska liberaler och kulturpersonligheter har protesterat mot rättegången. De ansåg att det borde räcka med ett lindrigare straff, som böter, i stället för ett brottmål med fängelsestraff.

Det ryska samhället är delat i frågan om Pussy Riot. Under den enda protestdemonstrationen som fått tillstånd att arrangeras i sommar, intill Pusjkinplatsen i centrala Moskva, krävde demonstranterna frihet för aktivister som fängslats i samband med demonstrationer - bland dem tjejerna i Pussy Riot. Protestdemonstrationen hölls veckan innan rättegången inleddes och trots att myndigheterna bara gett tillstånd för 1 500 deltagare var det avspärrade området överfullt av människor.

 

Från scenen uppmanade en talare:

- Kom ihåg Pussy Riot! Frihet för Pussy Riot!

Människorna skanderade till svar, så det ekade mellan husväggarna:

- Frihet! Frihet! Frihet!

Expressen mötte de två juridik­studentskorna Milena Volkova, 21, och Jelizaveta Zelevskaja, 20, på demonstrationen.

- Vi är här för att ge moraliskt stöd till Pussy Riot, för att de ska friges, sa Milena.

Jelizaveta fyllde i:

- Vi vill visa vår position som medborgare. Vi vill att landet ska vara fritt, så att människorna ska kunna känna att de kan andas.

De förklarade varför punkrockarnas agerande var så viktigt.

- De är bara tjejer och de har inte gjort något kriminellt. De bara sjöng, och det är inget brott, sa Jelizaveta.

- Varför straffas inte de tjuvar och banditer i vårt land som rövat miljarder? Varför straffas tjejer som inte gjort något?

Medicinstudenten Andrej Zamesin, 25, höll upp ett plakat med texten: "Frihet för Pussy Riot". Han sa:

- De får inte hamna i fängelse. För en eller två månader sedan kunde jag hoppas att de skulle få ett lindrigt straff, att det skulle räcka med tiden de redan suttit inne. Men tyvärr har fallet utvecklats och vuxit och därför kan makten inte retirera, för då skulle den visa sin svaghet.

 

När rättegången startade förra måndagen stod soldater ur en specialstyrka beväpnade med Kalasjnikovs utanför byggnaden. De tre kvinnorna i Pussy Riot fördes i handfängsel från en polisbil in i rättssalen. När de väl satt i glasburen fick de höra åtalet läsas upp, med anklagelsen om "huliganism motiverad av religiöst hat", ett brott som kan ge upp till sju års fängelse. Alla tre förnekade att de var skyldiga. Deras advokater läste upp skrivna uttalanden från dem.

Försvarets linje var klar. Gruppens bön i kyrkan riktade sig inte mot kristendomen och de troende - utan mot ryska ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill och framför allt mot den blivande presidenten Putin.

De tre förklarade att de ville protestera mot att patriarken gett stöd till Putin i presidentvalet. Enligt konstitutionen är ju den ryska kyrkan skild från staten.

- Vår handling var ett desperat försöka att ändra det politiska systemet. Vi hade inte någon avsikt att skymfa människor, hette det i uttalandet från Tolokonnikova.

- Det faktum att vi inte accepterar att vi är skyldiga till det vi anklagas för betyder inte att vi inte är redo att medge våra misstag. Om någon blev skymfad är jag beredd att medge att vi gjorde ett etiskt misstag.

Maria Aljochina förklarade:

- Vårt mål var att få uppmärksamhet på fader Kirills offentliga uttalanden att ortodoxa troende måste rösta på Putin.

- Jag trodde att kyrkan älskade alla sina barn. Det verkar som om kyrkan bara älskar de barn som älskar Putin.

Efter den första veckans förhandlingar verkade kvinnorna utmattade sedan de vissa dagar fått sitta i glasburen upp till tio timmar. Violetta Volkova, en av advokaterna, hävdade att de tre utsatts för tortyr - de hade inte fått tillräckligt med mat och sömn.

Åklagaren Alexander Nikiforov hade kallat flera vittnen. En kvinna som sålde ikoner och vaxljus i kyrkan vittnade att hon kunnat se upp under tjejernas kjolar när de sparkade med benen zi sin dans.

- De spottade på min själ, sa hon.

I botten finns frågan om vilket förhållandet ska vara mellan Kreml och ortodoxa kyrkan. Enligt konstitutionen är staten och kyrkan delade. Men både president Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev är noga att visa sig i kyrkan vid stora helger. Och inför presidentvalet i mars gick patriarken Kirill ut och gav Putin aktivt stöd. Han sa att Putin räddat Ryssland från katastrof och att Putins tid vid makten inte var något annat än "ett Guds mirakel".

 

President Putin själv överraskade när han i torsdags uttalade sig i London där han var för att titta på OS.

- Jag tror inte att de ska dömas alltför strängt, sade Putin och förklarade att medlemmarna i Pussy Riot bör lära av sina misstag och "dra sina egna slutsatser".

- Jag hoppas att domstolen kommer att fälla det rätta, väl grundade utslaget, fortsatte han.

Men vad betydde egentligen Putins ord? Pussy Riots försvarare tolkade dem först som en klar positiv signal till domstolen, kanske en avgörande vändpunkt. Men optimismen blev kortvarig sedan domaren Marina Syrova nästa dag stoppat 14 av 17 aviserade vittnen för försvaret och också i övrigt hållit en mycket hård linje mot de åtalade och deras advokater.

- Inget har ändrats, twittrade försvarsadvokaten Mark Fejgin.

- Putin har ännu en gång lurat oss alla. Domstolen fortsätter sätta press de åtalade och oss, twittrade Nikolaj Polozov, en annan försvarsadvokat.

 

Ola Wallin är förläggare på Ersatz förlag i Stockholm, som ger ut rysk litteratur och dessutom internationell sekreterare på svenska Pen. Han säger till Expressen:

- Rättegången mot Pussy Riot är det hårdaste slaget mot yttrandefriheten i Ryssland på mycket lång tid. Själva åtalet och brottsbeskrivningen visar också vilken position kyrkan fått i det ryska samhället under Putin.

- Dessutom beskrivs brottet som ett moraliskt brott och det hör inte hemma i en fungerande rättsstat att man kan få ett så hårt straff för det. Det är fullständigt exempellöst sedan Sovjetunionens fall.

Vilken signal ger det om Pussy Riot döms till ett strängt straff?

- Man måste se rättegången i ett större perspektiv. Bötesbeloppet för en illegal demonstration på gatan har höjts till motsvarande 60 000 kronor. En hård dom är bara en av många signaler att man inte bör kritisera Putin, att man kan råka illa ut om man gör det. Rättegången är också ett tecken att trycket ökar.

Pussy Riots advokater har själva medgett att deras bästa hjälp är det väldiga stöd som de fått av internationella stjärnor, som Sting och Red Hot Chili Peppers. När Patti Smith framträdde i Stockholm sa hon:

- Befria Pussy Riot. Fråga Jesus, han hade förlåtit dem.

I veckan kommer Madonna till Moskva. Anhängarna till Pussy Riot hoppas att superstjärnan ska gå ut offentligt och ge sitt stöd till gruppen.