Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna-Karin Hatt reste sig efter kraschen

Anna-Karin Hatt i Kina. Foto: Robban Andersson

STOCKHOLM-DUBAI-HONGKONG-SHENZHEN-KANTON-PEKING.

Stefan Löfven är oförskämd och odemokratisk.

Svenska företagsledare är okunniga.

Och snart ska medlemmarna i Kinas kommunistparti få sina fiskar varma.

Anna-Karin Hatt, 40, lurade i veckan regimen i Peking och bröt mot landets censurregler.

Lyssna på Anna-Karin Hatt reste sig efter kraschen

Ladda ner avsnitt

Lurade den kinesiska regimen

Om hon varit kines hade hon förmodligen suttit i fängelse nu. Men Anna-Karin Hatt är svensk minister och kan säga vad hon vill.

Expressens politiska reporter Niklas Svensson och fotografen Robban Andersson följde den svenska regeringsdelegationen från Hongkong till Peking.

Här är reportaget om den höjdrädda frisören och trebarnsmamman som lurade den kinesiska regimen i veckan - och bröt mot landets censurregler.

Det är samtidigt historien om politikern som gick in i väggen - och som gjorde comeback som minister.

- Jag kan få lite knottrigt skinn eller ont i magen när jag hör om personer som lever dygnet runt i ett uppdrag, säger Anna-Karin Hatt i en intervju ombord på Air Chinas flajt mellan Kanton och Peking.

- Har ni Anna-Karins ryggsäck här? Vi behöver kärnvapenkoderna.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatts pressekreterare Jonas Johansson skämtar och alla i minibussen. Även Jörgen Halldin, generalkonsuln i Hongkong, bryter ihop av skratt.

Nej, så betydelsefull är hon inte.

Den svenska regeringsdelegationen har stannat i vägtullen utanför mångmiljonstaden Kanton, Guangzhou på engelska, i Guangdongprovinsen i södra Kina. Bara den här staden motsvarar ett och ett halvt Sverige i antal invånare.

Regionen är en av världens största när det gäller tillväxt. Samtidigt är fattigdomen utbredd och villkoren i de enorma fabrikerna är fruktansvärda.

Så sent som förra året hotade 300 arbetare på Foxconn, ett företag som tillverkar elektronik åt bland andra Microsoft, Apple, Dell och Sony, att ta livet av sig i fabriken i Shenzhen. 2010 tog 17 arbetare livet av sig i samma fabrik. De hoppade från taket.

Fabriksledningen agerade - och täckte för alla fönster, trappor och tak med taggtrådsstängsel.

Hektisk arbetsvecka

Kvinnan är naken under morgonrocken och stoppar delegationen som är på väg mot hissen. Anna-Karin Hatt har just hållit tal på en miljöteknikkonferens i Hongkong.

- Var ligger hotellpoolen? frågar kvinnan, gång på gång - och möts av skratt från regeringsdelegationen.

Generalkonsul Jörgen Halldin som planerat ministerns besök konstaterar att det inte alltid blir som man tänkt sig.

Han upplever just nu sin mest hektiska arbetsvecka hittills. Finansmarknadsminister Peter Norman reste hem så sent som i går - och nu är nästa minister här.

Det här är staden med världens högsta bostadspriser. Prisrekordet för en parkeringsplats sattes nyligen: tre miljoner kronor. En tvårumslägenhet går loss på åtminstone tio miljoner kronor.

"Är ju höjdrädd"

Och då har ändå Hongkong världsrekord i antal skyskrapor som är mer än hundra meter höga - och manliga arvingar i ett visst område har rätt att bygga var sin trevåningsvilla på mark som de får av staten.

- Kvinnorna, nej, de får inget, berättar generalkonsuln.

Trots att det på sina håll bor 40 000 människor per kvadratkilometer är 70 procent av Hongkongs yta fortfarande obebyggd, enligt Jörgen Halldin.

Från taket på Hongkong Polytechnic University, där ett samarbetsavtal med Malmö högskola denna dag ska undertecknas, syns de flesta höga byggnader i staden.

- Hur tänkte jag egentligen när jag valde att resa till Hongkong och bo i en hög skyskrapa. Jag är ju höjdrädd, säger ministern.

Fick fly

För något år sedan bodde hennes äldsta dotter med sin pappa i Kenyas huvudstad Nairobi. Anna-Karin Hatt var där på besök och hälsade på.

- Vi befann oss på taket till en skyskrapa, på 33:e våningen, när vi plötsligt såg brandbilar anlända nedanför. En stund senare hörde vi brandlarmet.

Det blev en dramatisk flykt - i en mörk trappa.

- Det var ett verkligt drama, berättar hon.

När fotografen Robban Andersson vill att ministern är naturlig och inte bara tittar in i kameran plockar hon snabbt fram mobiltelefonen och börjar fotografera skyskrapor.

Via universitetets "gangnam style"-garage - där Hatt fotograferar en minielbil med sin mobiltelefon - går färden till ett sömnigt möte på Hongkongbörsen, där delegationen serveras varmt vatten och en timmes föreläsning om hur systemen för handel ska förändras med hjälp av Nasdag/OMX.

Berättar om Spotify

Därefter väntar ett Ericssonsponsrat IT-seminarium. Ett tiotal av Hongkongs mellan 1 200 och 1 500 svenska medborgare har letat sig dit.

Anna-Karin Hatt konstaterar i sitt tal att Sverige är 400 gånger större än Hongkong, men länderna har nästan lika många invånare.

- Vi har plats för fler i Sverige.

Seminariedeltagarna får också veta att Spotify är svenskt, liksom Skype, Mysql och "Minecraft".

- Jag använder Spotify hela tiden, jag älskar det. Har ni inte prövat - gör det i dag, säger Anna-Karin Hatt.

Fick present

Vid gränskontrollen tar det stopp. Pressekreteraren Jonas Johansson har skaffat skägg och ser därför inte ut som på passbilden. Förvirring utbryter bland de kinesiska kontrollanterna i byggnaden och delegationen blir stående en bra stund innan passen lämnas tillbaka och minibussarna kan fortsätta.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt är nu i Kina för första gången.

- Det finns stora möjligheter för oss att öka vår export till Kina ännu mer. Det hoppas jag kunna bidra till med den här resan, säger hon.

Hos telekomjätten Huawei, Ericssons värsta konkurrent med över 150 000 anställda, bjuds ministern på kaffe och kakor - och får en scarf i present.

- Vi vet ju att ni i Sverige inte får ta emot gåvor för mer än 500 kronor, säger Huaweidirektören med ett gapskratt.

Får inte strejka

Övriga i delegationen bär med sig var sin tre kilo tung bok om Kinas historia - på kinesiska - och en karta med märkliga frimärken.

Ministern har inga frågor om arbetsvillkoren för de anställda. Trots att vi är i Shenzhen. Ni minns, staden där 300 fabriksarbetare hotade med självmord.

Bara några kilometer bort ligger Foxconns två fabriker i Shenzhen. I den ena arbetar ofattbara 320 000 människor.

När regeringsdelegationens minibussar rullar ut ur staden är det skiftbyte i fabrikerna. Tusentals ungdomar med tomma blickar passeras.

Anna-Karin Hatt knappar på sin Iphone i mörkret i bilen. Kanske är hennes telefon tillverkad just här - av människor som tjänar cirka 1 700 kronor i månaden.

Rätten att strejka togs bort i Kina 1993.

"Står vid ett vägskäl"

På hemmaplan är det kris för Centerpartiet. Det har det varit länge nu - trots att partiledaren Annie Lööf gång på gång lovat att det snart vänder.

- Centerpartiet ska bli ett 20-procentsparti, sa Lööf innan hon tillträdde som partiledare.

En av de som utmanade Annie Lööf om jobbet var Anna-Karin Hatt. Hon hade varit med i partiets innersta kärna sedan 2003, arbetat fram alliansens första valmanifest och pekades ut som Maud Olofssons kronprinsessa.

Men stödet i partiet var inte tillräckligt.

- Vi är i ett allvarligt läge nu. Vi måste spotta i nävarna och göra vad vi kan. Vi i alliansen måste förklara att valet nästa år spelar roll, vi står vid ett vägskäl. Och vi måste peka ut en tydlig agenda för framtiden, både en visionär och en konkret.

Är du säker på att ni kommer att lyckas?

- Säker kan man inte vara. Det är väljarna som bestämmer och det är svårt att vinna väljarnas förtroende.

Kritiserar Socialdemokraterna

Är Annie Lööf tillräckligt bra på att kommunicera?

- Annie har väldigt starkt stöd i partiet, men hon har mött en del utmaningar under det här året. Det är tufft när Centerpartiet befinner sig i en situation med sådana opinionssiffror som i dag.

Enligt Anna-Karin Hatt blir det turbulent i Sverige om Socialdemokraterna och Stefan Löfven tar över efter valet.

- Det står skrivet i stjärnorna vilken typ av politik vi då kommer att få se. Jag är förvånad över att han efter ett och ett halvt år fortsätter att passa på fråga efter fråga. Det är oförskämt mot väljarna och djupt odemokratiskt.

Hon ifrågasätter samtidigt Socialdemokraternas val av Löfven som partiledare.

- Jag tror inte att det finns ett stort företag i Sverige som skulle drömma om att utse en vd som inte har erfarenhet från det aktuella företaget. Nu aspirerar han på det tyngsta politiska uppdraget i Sverige och det är inget enkelt uppdrag.

Kritiserar regimen

På torsdagskvällen kommer det något oväntade beskedet från ledningen för ett av Kinas främsta universitet, Tsinghuauniversitetet i Peking:

Expressen har fått ett exklusivt tillstånd att direktsända Anna-Karin Hatts tal inför ett hundratal studenter - trots att tidningen i förväg avslöjat att talet ska innehålla kritik mot regimen i Peking.

På fredagseftermiddagen presenteras IT- och energiministern av universitetsrektorn. Längst fram sitter Sveriges ambassadör i Peking, Lars Fredén, och andra representanter för svenska ambassaden.

Anna-Karin Hatt ifrågasätter fängslandet av bloggare och twittrare som uttryckt åsikter, hon kräver nätfrihet för alla kineser och talar om mänskliga rättigheter. Sveriges väg med öppenhet och demokrati är den enda vägen - även för Kina, enligt Hatt.

Rektorn, som inte kan uttala den svenska ministerns namn, sitter tyst.

Om dessa åsikter hade förmedlats av en kinesisk medborgare hade han eller hon förmodligen redan suttit fängslad.

Inte nog med att hon gång på gång under veckan kritiserat regimens censursystem och brott mot mänskliga rättigheter. Vid upprepade tillfällen bryter hon själv mot censurreglerna genom att använda sig av Twitter och Facebook.

Via en så kallad VPN-tunnel till Sverige lyckas hon även uppdatera sin blogg och servera läsarna regimkritik direkt från Peking.

Kraschen

Kraschen var total. Anna-Karin Hatt kunde inte ens stiga upp ur sängen.

På Air Chinas flygning mellan Kanton och Peking berättar hon om mardrömmen som blev verklighet.

Anna-Karin Hatt var anställd i Centerpartiet som talskrivare och dånade rakt in i väggen. Utbränd.

- Jag kan fortfarande få lite knottrigt skinn eller ont i magen när jag hör om personer som lever dygnet runt i ett uppdrag. Det var ju det jag gjorde på 90-talet. Jag tänker på det jätteofta.

- Nu har jag inställningen att jag kan göra allting - men inte samtidigt. Livet är ett långdistanslopp och man ska hålla hela vägen. Dessutom blir man en bättre beslutsfattare om man har ett helt liv.

"Är ju omänsklig"

Egentligen skulle hon inte bli politiker. Anna-Karin Hatts mamma var ensamstående med tre barn och samtidigt fritidspolitiker för Centerpartiet hemma i Hylte i Småland.

- Jag var yngst och har växt upp på Centerpartiets årsmöten och kretsmöten. Jag stickade evighetslånga halsdukar och har blivit väldigt bra på att sticka - men det jag såg var ju att mamma var borta från familjen, det krävde ganska mycket.

Men politiker blev hon, ändå. Så hur är det då med det egna samvetet inför barnen där hemma - 15, tio och två år gamla?

- Man är ju omänsklig om man aldrig har dåligt samvete. Det är klart att jag ibland skulle vilja vara på flera ställen samtidigt. Är man förälder och har en bra relation till sina barn, då vill man ju egentligen vara med dem jämnt. Men barnen mår ju bra av att inte alltid behöva vara med sina föräldrar. Ibland handlar det om att släppa taget.

"Saknas kunskap, pengar och demokrati"

På sina resor håller hon kontakten med dem via Skype och sms.

- Jag överöser inte dem med presenter som kompensation. I stället försöker jag ge dem full uppmärksamhet när jag är hemma. Det handlar om att vara närvarande - och inte bry sig om telefonen eller datorn.

Lördag eftermiddag i centrala Peking. Den officiella delen av ministerns Asienresa är nu avslutad. Tillsammans med de närmaste medarbetarna är Anna-Karin Hatt på väg till kinesiska muren för sightseeing - en bilresa från hotellet på drygt två timmar.

Hon berättar om morgonens möte med ett antal kinesiska energi- och miljöexperter.

- Det var mycket intressant. De hade många goda idéer och funderingar. Men det saknas kunskap, pengar och demokrati i detta stora land.

Säger ministern som Kina hade satt i fängelse.

Om hon nu vore kines.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!