Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Ekvall blir nästa profil i Arlandas ankomsthall

Barnadvokaten Anna Ekvall blir nästa Stockholmsprofil att pryda Arlandas ankomsthall. Foto: Pressbild
Anna Ekwalls porträtt kommer att få hänga i porträttgalleriet "Welcome to my hometown". Foto: Swedavia/Pressbild

Expressens läsare har sagt sitt i omröstningen "Folkets val": Barnadvokaten Anna Ekvall blir nästa Stockholmsprofil att pryda Arlandas ankomsthall. 

– Det känns fantastiskt, det är en stor ära och jag är väldigt glad, säger hon. 

I utställningen "Welcome to my hometown" välkomnar bland annat kända skådespelare, sportprofiler, komiker, artister och företagare de anländande resenärerna till Stockholm.

Under en dryg vecka har Expressens läsare, i omröstningen "Folkets val", kunnat rösta fram nästa profil som ska synas på Arlanda. Vinnaren blev Anna Ekvall – en profilerad barnadvokat som tar ställning för och ger de svaga i samhället en röst. Hennes advokatbyrå är särskilt inriktad mot personer i åldrarna 0 - 21.

Anna Ekwall framför sitt porträtt på Arlanda. Foto: Evelina Malteson
Flygplatsdirektören Peder Grunditz tillsammans med Anna Ekwall. Foto: Evelina Malteson

På torsdagsmorgonen avtäcktes hennes porträtt och visades upp för ankommande passagerare. 

– Jag tycker det känns viktigt att barnrätten ska hälsar välkommen och det visar att det är viktigt, säger den glada vinnaren samtidigt som hon tar emot blommor från flygplatsdirektören Peder Grunditz. 

Engagemanget för barn har Anna Ekvall med sig från uppväxten. Hennes familj hjälpte barn både i Sverige och utomlands genom olika hjälporganisationer. 

– När jag hade läst till jurist och senare advokat kände jag att det var det bästa jag kunde göra med mitt yrkesverksamma liv. Barn kan inte ta tillvara sin rätt själva och det är det som är det viktiga för mig, att det har någon som gör det. Många gånger har barn inte lika starkt skydd och rättigheter som vuxna, säger Anna Ekvall. 

"Man måste kunna handskas med barn" 

Många av de barn Anna Ekvall företräder har utsatts för brott. 

– Det kan vara vilket brott som helst. Då följer vi till exempel med till barnahus som det heter, där barnet förhörs. Sedan representerar vi barnet i domstol. Det är en jättestor del av verksamheten, säger hon och fortsätter: 

– En annan ärendetyp är barn som söker skydd i Sverige, uppehållstillstånd. Vårdnadsmål är ännu en annan typ av ärende. Där företräder vi föräldrarna och ser till barnets bästa. 

Vad har du för utmaningar i ditt jobb? 

– Utmaningen ligger i att företräda just unga personer. När de inte kan företräda sig själva har man som advokat ofta ett större ansvar – och många gånger har vi till exempel kontakt med förskola och skola också, säger Anna Ekvall och fortsätter: 

   – Som yrkesadvokat krävs det inte mer juridiskt sett, men man måste kunna handskas med barn. Hela den sociala biten tillkommer och det är mer att göra rent praktiskt. Sedan är det väldigt roligt samtidigt. Barn är ju som de är – det är full fart. 

Många internetrelaterade brott 

En hel del av de brott som barnen Anna Ekvall jobbar med har utsatts för har skett via sociala medier. Inte sällan handlar det om olika typer av sexualbrott. 

Här blir målsägarbiträdesuppdraget särskilt viktigt, menar Anna Ekvall. 

– Det är inte lätt på något plan för den som är utsatt, varken när brottet begås, under utredningstiden när det hålls förhör eller under rättegången. Där är det stödfunktionen, att man är ett stort mänskligt stöd, jättecentralt, säger hon. 

 

Så gick omröstningen till

I samarbete med Swedavia har Expressen låtit läsarna rösta på nästa profil att ingå i den permanenta utställningen "Welcome to my hometown". Några som kända personer som ingår i utställningen i dag är tennisstjärnan Björn Borg, artisten Loreen och drottning Silvia. 

I en dryg vecka kunde Expressens läsare rösta på de nominerade; författaren Mari Jungstedt, manusförfattaren och regissören Tarik Saleh, artisterna i Icona Pop Aino Jawo och Caroline Hjelt, överläkaren och chefen för Silviahemmet Wilhelmina Hoffman, proffsboxaren Badou Jack, juristen och författaren Malin Persson Giolito, artisten Sabina Ddumba eller barnadvokaten Anna Ekvall. 

Porträttet kommer att hänga på utvalda platser i Terminal 2 och 5 på Arlanda.