Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angelina-effekten sprids över världen

Foto: Oli Scarff

Angelina Jolie-effekten är i full sving över hela världen.

Hollywood-stjärnans modiga beslut att berätta offentligt om sin bröstoperation ökar medvetandet om bröstcancer och stärker kvinnor som fruktar ett kirurgiskt ingrepp.

- Skönt att just hon som en så vacker kvinna i en utseendefixerad bransch går ut och berättar, säger Anna Wretling, som själv opererat bort sina bröst och ersatt dem med implantat på grund av cancerrisken.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Angelina Jolies bröstoperation stärker kvinnor

Ladda ner avsnitt

Stjärnor som drabbats av bröstcancer

Christina Applegate, 41

Skådespelerskan, känd bland annat från tv-serien "Våra värsta år", drabbades av bröstcancer 2008 när en tumör upptäcktes i ena bröstet. Hon lät operera bort brösten eftersom hon bar på cancergenen BRCA1 och eftersom hennes mor haft bröstcancer.

Olivia Newton-John, 64

Sångstjärnan, känd från filmen "Grease", fick diagnosen bröstcancer 1992. Hon opererade bort ena bröstet och har sedan dess engagerat sig för att öka medvetandet om sjukdomen och samla in pengar till cancerforskning.

Kylie Minogue, 44

Sångerskan och skådespelerskan ställde 2005 in en turné på grund av bröstcancer. Hon opererades och behandlades med kemoterapi. Under ett års konvalescens skrev hon en barnbok. Därefter återupptog hon sin sångkarriär.

Cancerforskare, läkare, medier och kvinnor i samma riskgrupp som Angelina Jolie hyllar den berömda skådespelerskan. Hennes öppna brev i New York Times om sin bröstoperation fick omedelbart internationellt genljud - och därefter har det bara rullat på.

"En medicinsk jordbävning", skriver nyhetsmagasinet Time och myntar begreppet "Angelina-effekten".

Över hela världen vittnar kvinnor om hur Jolies utspel ger dem mod och kraft. Kunskapen om den genetiska risken att drabbas av bröstcancer har ökat och fler kvinnor säger att de ska undersöka sig.

Den 37-åriga filmstjärnan berättade för hela världen att hon opererat båda sina bröst och ersatt dem med implantat. Anledningen var att hon av ärftliga skäl löpte en 87-procentig risk att drabbas av sjukdomen.

På morgonen i går avled hennes moster, Debbie Martin, 61, i bröstcancer.

"Jag skriver det här för att berätta för andra kvinnor att det inte var ett lätt beslut att göra en mastektomi. Men jag är glad att jag gjorde det. Risken att jag utvecklar bröstcancer har nu minskat från 87 till under 5 procent", skrev Angelina Jolie i New York Times och fortsatte: "Jag kan säga till mina barn att de inte behöver vara rädda för att förlora mig till bröstcancer."

Ungefär 350 svenska kvinnor har gjort samma förebyggande operation sedan tekniken utvecklades i slutet av 1990-talet. Anna Wretling i Stockholm är en av dem - och hon tycker att det är bra att Jolie ökar medvetenheten om ett ämne som fortfarande är kringgärdat av rädsla och stor okunskap.

- Många kanske tänker till och funderar på sina egna risker kring bröstcancer. Jolie avdramatiserar ämnet. Kan hon agera, kan jag, säger Anna Wretling, 39, egen företagare.

- Det är viktigt att hon lyfter det här ämnet. Många vet inte om att de har en högre riskfaktor för ärftlig bröstcancer och vet därmed inte om sina valmöjligheter. Hon förmedlar också att kroppen kan vara fin på olika sätt.

- Hon visar att kvinnligheten, sexualiteten och utseendet inte sitter i brösten. Hon gör att kvinnor i liknande situation inte behöver känna sig ensamma. Cancer är ett ämne som är obehagligt att prata om.

- Jag har aldrig känt mig stympad eller mindre kvinnlig för att jag tog bort brösten och ersatte med implantat. Men jag möttes av blandade reaktioner från andra kvinnor som undrade hur jag kunde genomföra den här typen av ingrepp i förebyggande syfte utan att vara sjuk. Då förstod jag hur laddat det här ämnet kring bröst är för många kvinnor, säger hon.

Anna Wretling genomgick sin operation för två år sedan och säger att hon aldrig tvekade. När läkarna konstaterat att hon hade hög ärftlig riskfaktor fattade hon beslutet för att hennes två barn, i dag åtta och fem år, skulle "ha en mamma som lever". I det sammanhanget var beslutet enkelt.

- För mig blev operationen en väldig befrielse, den gav mig styrka. Jag slapp oron som hängde över mig. Mina bröst hade blivit mina fiender. Nu är min risk att få cancer nästan obefintlig och jag har fått en mycket högre livskvalitet säger Anna Wretling.

- Många upplever det på ett helt annat sätt. Som att de stympats. Jag har stor förståelse för dem som tvekar och dem som upplever trauma och förlust, Det är ett väldigt stort kirurgiskt ingrepp som tar åtta-nio timmar och påverkar dig fysiskt och psykiskt i flera månader och år efteråt, säger hon.

Anna Wretling understryker att Angelina Jolies utspel har fått två mycket positiva effekter. Dels gör hon kvinnor medvetna om de ärftliga cancerriskerna och kan på sätt rädda liv. Dels lyfter hon upp frågan om vad som är kvinnligt och visar att en bröstoperation inte påverkar kvinnligheten.

Också cancerläkare och -forskare är glada för draghjälpen från den internationella superkändisen. Den ärftliga faktorn utgör en stor del av riskbilden när det gäller bröstcancer, något som alla kvinnor inte är medvetna om.

- Alla kvinnor har 10-12 procents risk att få bröstcancer. Kvinnor med cancergenen BRCA1, som Angelina Jolie, har upp till 80 procents risk att få bröstcancer och 60 procents risk att få äggstockscancer, säger docent Svetlana Bajalica Lagercrantz, specialistläkare i genetik och onkologi på Radiumhemmet i Stockholm.

- Ungefär 10 procent av alla som får bröstcancer har någon form av ärftlig bakgrund. Det innebär att 1 procent av alla kvinnor får ärftlig bröstcancer. Om man har flera kvinnliga släktingar som fått bröstcancer i unga år, före 40-50, bör man ta kontakt med en cancergenetisk mottagning för utredning, säger hon.

- Risken för bröstcancer kan ärvas på både mammans och pappans sida.

Svetlana Bajalica Lagercrantz förklarar att förebyggande operationer av äggstockarna naturligtvis måste skjutas upp tills kvinnorna är klara med barnafödandet, men att en del även väntar med bröstoperationen till efter amningen.

Då får man gå på täta kontroller, men risken att utveckla cancer finns där - och "det är inga lätta beslut". Men bröstcancern upptäcks då i regel så tidigt att den kan botas, säger hon och betonar att mer än 90 procent av alla bröstcancerpatienter överlever.

- Det är bra att Angelina Jolie går ut offentligt. Det bidrar till att i någon mån avdramatisera den här operationen när en sådan celebritet som hon gör det och visar att hon samtidigt inte förlorar sin kvinnlighet. Det kan stärka kvinnor, säger Svetlana Bajalica Lagercrantz.

Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap på Karolinska institutet, har i många år arbetat med kvinnor som ska besluta om de vill genomgå operation.

- Kvinnorna får tala med mig som psykolog. De träffar onkolog, kirurg och plastikkirurg för att få information. Det tar ofta ett år tills operationen genomförs, men det är kvinnan som fattar beslutet, säger Yvonne Brandberg.

- Samtalen handlar om deras oro och deras val. Om det gör ont, om hur det kommer att bli efteråt. Det händer att kvinnor väntar, de känner sig inte mogna.

- Generellt mår kvinnor inte psykiskt sämre efter operationen, visar undersökningar. Men det kan vara jobbigt med de nya brösten, man känner inte igen brösten, säger hon.

Yvonne Brandberg tror inte att publiciteten kring Angelina Jolie kommer att påverka kvinnor i deras beslut att operera bort brösten eller inte. Däremot kan den hjälpa dem att förklara sitt beslut för andra.

- Många får förklara för omgivningen som ibland har svårt att förstå beslutet att operera. Nu med en frontfigur som Angelina Jolie blir det lättare att förklara. Det är skönt att veta att man inte är ensam, säger hon.