Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Älskarna blev hans vänner för livet

Förebild. Sverker Åström utses till "Årets homo" på QX Gaygalan 2004 på Hamburger Börs i Stockholm. Diplomaten har just kommit ut som gay, något som länge har varit en offentlig hemlighet.
Foto: Mats Andersson / Scanpix

Han hade en glupande aptit på livet och levde intensivt till långt över 90.

Superdiplomaten Sverker Åström älskade hett - och hans många älskare blev livslånga vänner.

Lika hemma i storpolitiken som i konstvärlden rörde han sig ­obehindrat mellan de diplomatiska salongerna och gayklubbarna.

- Han hade en enorm livslust, säger nära vännen Per Wästberg.

Sverker Åström, som dog i går vid 96 års ålder, var ett bedårande barn av sin tid. Han gjorde en lysande diplomatisk karriär och satte under decennier sin prägel på den svenska neutralitetspolitiken. Han åt lunch med statsmän som Winston Churchill och Charles de Gaulle, han vandrade i fjällen med Dag Hammarskjöld. Och efter de diplomatiska plikterna gav han sig ut på discon och gayklubbar.

Hans homosexualitet var en offentlig hemlighet långt innan han kom ut som gay vid 87 års ålder - och blev utsedd till "Årets homo" 2004.


Vänner beskriver honom som charmerande och fåfäng med ett knivskarpt intellekt. Han samlade konst och älskade att dansa. Hans tebjudningar för den stora vänkretsen är legendariska.

- Han var en av de gladaste personer jag stött på, kanske den enda jag skulle vilja kalla alltigenom lycklig. Han hade obegränsad arbetsförmåga och nyfikenhet på människor, säger författaren Per Wästberg, en av Sverker Åströms närmaste vänner under 55 år.

- Han sa att han älskade hett och flyktigt och det gick över på en månad eller max ett halvår. Men sen han hade han vänner för livet i dessa. Så det blev en stor vänkrets som kanske börjat i en sexuell relation som gick över i vänskap.

- Som diplomat kunde han verka stram och strikt. Efteråt var han som en liten pojke som sprang ut på rast. Jag såg honom byta från kostym med FN-symbol till färgrik kostymering och sen åkte vi ner till någon psykedelisk danstillställning, berättar Per Wästberg som länge bodde granne med Åström i samma hus i centrala Stockholm.


Sverker Åström började på UD krigsåret 1939 och kom att spela nyckelroller i den svenska utrikespolitiken i 60 år. Han fick en dramatisk start på sin karriär som ambassadtjänsteman i Moskva under andra världskriget.

- Han hade en fantastisk bakgrund i Moskva under kriget. Han sopade ner bomber från ambassadens tak, petade ner brandbomber som var två meter långa. Han berättade att de exploderade som fyrverkeripjäser, säger Per Wästberg.

Åström nådde topposter som kabinettssekreterare, FN-ambassadör och Parisambassadör - och utsågs 1999 till tillförordnad ambassadör i Beirut. Då var han 83 år. Själv var han mest stolt över sin roll som initiativtagare till den stora miljökonferensen i Stockholm 1972.


Åström stod nära statsministrar som Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson som lyssnade på den erfarne diplomaten.

- Han var en person som kallades in när det var någon form av kris. Han hade stor betydelse för Tage Erlander, Östen Undén, Olof Palme och mig. Han var den främste uttolkaren av den svenska neutralitetspolitiken, säger förre statsministern Ingvar Carlsson till Svenska Dagbladet. Sverker Åström kom att förknippas med främst den socialdemokratiska utrikespolitiken men tjänade alla regeringar.

- Han uppfattades ofta som socialdemokrat, men den borgliga regeringen 1976 lät honom skriva de första utrikespolitiska uttalandena. 2010 vet jag inte hur han röstade. Men 2006 röstade han borgerligt, vilket han sa sig djupt ångra när han såg hur Carl Bildt agerat, säger den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

"Sverker Åström, 94, börjar dagen med att läsa Carl Bildts blogg. Då blir han så uppretad att han håller sig vid liv ett dygn till", twittrade Bjereld häromåret.

- Så var det, det påstod han själv. Han önskade Bildt ett riktigt långt liv så att han skulle klara sig själv vidare ett antal år till, säger Bjereld nu.

Utrikesministern uttrycker sig dock mera översvallande om den döde toppdiplomaten.

"Sverker Åström var utan tvekan en av Sveriges främsta diplomater. Det är svårt att överskatta den betydelse han hade", skriver Carl Bildt i mejl till SvD.

- Sverker var en stor estradör och underhållare. Han älskade sällskapslivet och spred mycket glädje runt sig. Han var oerhört fåfäng, han älskade rampljuset, säger Ulf Bjereld.

- Jag har anat att han var på väg bort. Jag hälsade på honom regelbundet, men sista tiden har han inte svarat i telefon. Sista gången var han väldigt svag, säger han.


Också förre utrikesministern Jan Eliasson var en av Åströms nära vänner. Eliasson, som tillträder som FN:s biträdande generalsekreterare, var kanslichef under Åström under 1970-talet.

- Jag har sett hur han blivit allt svagare och sämre. Han var rullstolsburen i tre år ungefär. Han sa att han led av en obotlig sjukdom, nämligen ålderdomen, säger Eliasson.

- Vi sågs senast för tre veckor sedan på hans sjukhem. Så talade jag med honom på telefon i förra veckan. Då lät han svag, men önskade mig lycka till i New York.

- Han gillade att dansa. Och att cykla, han cyklade mycket, bland annat i frack till middagar på Slottet. Han var lite originell, hade olikfärgade sockor. Han ville sticka ut från mängden, säger han.


Sverker Åström testamenterade sina tillgångar till sin egen stiftelse för främjandet av rysk-svenska förbindelser som han bildade 2004. Han har redan gett en större donation till stiftelsen som delar ut studiestipendier till unga ryssar. Åström har också donerat delar av sin silversamling till Sagerska palatset, statsministerns bostad.

- Stiftelsen finansieras med hans pengar och kommande arv. Vad vi vet skulle stiftelsen få inkomsterna från försäljningen av hans lägenhet, som Sverker själv trodde var värd sju miljoner, säger stiftelsens ordförande Disa Håstad, tidigare mångårig DN-journalist.

- Han ville ge stipendier till unga ryssar för att de ska tycka om oss och intressera sig för Sverige och inte börja krig mot Sverige. Han ville att det skulle finnas tillräckligt många ryssar i eliten som vet att svenskarna är goda människor, säger hon.


Sverker Åström bildade aldrig familj och talade ibland om sin ensamhet.

- Man dömer sig själv till ensamhet om man inte hittar någon permanent partner, vilket jag aldrig har gjort. Men det kan man motverka på andra sätt, sade Sverker Åström till gaytidskriften QX.


Hans många vänner - diplomater, politiker, författare, konstnärer och skådespelare - hyllar honom i dag enstämmigt. Men Åström har också kritiker. En mörk fläck är hans medlemskap i Nationella Studentklubben i Uppsala, en organisation nära knuten till det pronazistiska Sveriges nationella förbund (SNF), mellan 1932 och 1937.

- Jag bara konstaterar att jag har absolut inget minne av detta, sade Åström en gång i en TT-intervju.

Per Wästberg tonar ned den delen av vännens förflutna:

- Han sa att flera av hans studentvänner i Uppsala gick in i nationella förbundet och drog med honom och betalade hans årsavgift. Han påstod att han inte var med om ett enda möte. Jag upplevde honom som en anglosaxisk liberal och väldigt antinazistisk och antikommunistisk.


Häromveckan kritiserade historikern Suzanne Berger, som är expert på Raoul Wallenbergfallet, Sverker Åström för att han som ledande diplomat under 60 år aldrig offentligt kommenterat vad som hänt Sveriges internationellt mest kände diplomat, Raoul Wallenberg. Hon tog också upp misstankarna om att Åström skulle ha varit sovjetisk spion.

"Mycket har sagts om Åströms påstådda band till sovjetiska intressen. Ända sedan 1963 har han levt under ett moln av misstankar om att han möjligen hjälpte den sovjetiska spionen Stig Wennerström eller värre", skriver hon på Newsmill.

Sverker Åström har själv indignerat avvisat sådana misstankar. Han förklarade också att han tidigt informerade sina överordnade om sin homosexualitet för att denna inte skulle kunna användas emot honom i utpressningssyfte.

- Han avfärdade misstankarna som löjliga och grundlösa. Han försökte få ut sina arkivhandlingar som kanske innehöll teser om hur misstankarna grundlades. Men han fick aldrig ut dem, vilket han tyckte var underligt. På den tiden så kunde det lätt bildas teorier kring homosexualitet så det kan ha legat till grund för misstankarna, säger vännen Örjan Berner, ambassadör i Finland.


Två brorsöner är Sverker Åströms närmaste anhöriga.

- Sverker var vår älsklingsfarbror som lämnat oss i dag och som vi saknar mycket. Vi har umgåtts mycket intensivt, både somrar och jular. Jag pratade med honom senast på midsommarafton, då var han mycket trött, säger brorsonen Jonas Åström.


Sverker Åström skildrar sitt dramatiska och omväxlande liv i boken Ögonblick som kom ut i en ny och reviderad upplaga 2003.

"Jag har uteslutande älskat män. Några lyckliga förhållanden har jag haft, men sporadiska och med kort varaktighet", skriver han i boken.