Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

All kärlek inte önskvärd i församling

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elisabeth Svantesson
Foto: Cornelia Nordström

ÖREBRO/STOCKHOLM. Den nyutnämnda arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson säger sig stödja Moderaternas abortpolitik och står bakom lagen om samkönade äktenskap.

I den frikyrkoförsamling där hon fortfarande är aktiv i Örebro förkunnar man en annan lära. Där får inte öppet homosexuella vara medlemmar.

- Jag skulle göra fel om jag välkomnade, för då har jag ju sagt att det inte är något problem. Jag menar att det är ett problem, säger pastorn Per-Åke Eliasson.

Lyssna på artikeln som podcast i mp3-spelaren, eller ladda ner mp3-filen här.

När Expressen kommer till Elisabeth Svantessons kyrka i Örebro - frikyrkan Kristet center, belägen i ett tidigare mobiliseringsförråd på Livregementets grenadjärers gamla regementsområde - öppnar hennes bror Mikael Lundin dörren. En stund blir det fika i kyrkan tillsammans med kyrkans pastor Per-Åke Eliasson, församlingens grundare Sven Nilsson och Mikael Lundin som är ansvarig för Kristet centers internationella arbete.

Vid bordet som är uppdukat med kaffe och tevatten på termos, mazariner och några rejäla baguetter berättar Mikael Lundin gärna om sitt missionsarbete i Ugandas huvudstad Kampala. Men han vill inte prata om sin syster.

- Men det är klart att jag är stolt som bror, säger han.

- Det här är min enda kommentar: Hon är väldigt omsorgsfull, kompetent och en glad människa, säger Mikael Lundin.

Elisabeth Svantesson gick ut med toppbetyg från samhällsvetenskaplig linje på Palmcrantzskolan i Östersund 1986. Nästan alla man talar med i hennes närhet beskriver henne som "kompetent och kunnig" med en tung akademisk examen.

I Örebro vet man vem riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson är. Men hon gjorde inget egentligt avtryck i staden innan hon dök upp i rikspolitiken. Under sina år i kommunfullmäktige hade hon inga framträdande uppdrag och inte ens på den anrika lokaltidningen Nerikes Allehanda säger man sig minnas hennes tid i lokalpolitiken.

Men i lokalpolitiken talar man sig - nästan bara - varm om den nya ministern.

- Det är jätteroligt att en örebroare har blivit minister. Jag känner inte Elisabeth personligen, men hon är på och stark. Jag tror inte att hennes bakgrund som abortmotståndare och medlem i Livets ord påverkar hennes politiska uppdrag, säger Ia Malmqvist (MP) till Nerikes Allehanda.

"Det är problematiskt"

Socialdemokraten Alaa Idris ser däremot ett problem i Elisabeth Svantessons tidigare engagemang, trots att den nyutnämnda ministern säger att hon nu står bakom den svensk lagstiftningen.

- Kul att länet har fått en ministerpost. Men jag anser att det är problematiskt med en minister som är emot abort och vill begränsa min och andra kvinnors rättighet att bestämma över sina kroppar, säger hon till Nerikes Allehanda.

Uppmärksamheten kring Elisabeth Svantessons engagemang i anti-abortrörelsen och hennes motstånd mot samkönade äktenskap har inte gått Per-Åke Eliasson förbi. Den nyutnämnda arbetsmarknadsministern är fortfarande aktiv i församlingen och närvarar ofta vid gudstjänster, framför allt på söndagar. Det har riktat strålkastarljuset mot hennes kyrka och den lära man står för.

- Vi förkunnar en utgångspunkt av att vi tror på livet. Sedan är abortfrågan minst sagt komplex. Men vi ser inte den så enkelt som att vi ger eller tar ifrån kvinnan rätten till sin egen kropp, säger Per-Åke Eliasson och fortsätter:

- När det gäller samkönade äktenskap så tror vi på det som vi ser är själva skapelseordningen. Vi förkunnar det vi ser att ordet ger oss.

Kristet center-pastorn är noga med att förklara att det ändå varken är hans eller hans kyrkas uppgift att blanda sig i enskilda människors "livsstil". Men han är också tydlig med att öppet homosexuella inte kan vara medlemmar i hans församling.

- Nej! slår han fast och förklarar:

- Jag skulle göra fel om jag välkomnade, för då har jag ju sagt att det inte är något problem. Jag menar att det är ett problem, men det finns ju en lösning, säger han och påpekar att han tror att man enligt Guds ord inte är sämre om man är homosexuell.

- Men det finns något i detta som kan vara negativt för dig, det kan ha en negativ inverkan på ditt liv, säger han.

Inte välkommen om man "valt en homosexuell livsstil"

Homosexuella är välkomna i den nya arbetsmarknadsministerns församling - men bara om man inte "valt att leva en homosexuell livsstil".

När Kristet center grundades 1995 fanns Livets ords främsta ledargestalt Ulf Ekman med. Men Örebro-kyrkans grundare Sven Nilsson vill tona ner kopplingarna till den kontroversiella församlingen.

- Jag känner ju honom (Ulf Ekman red.anm.) ända sedan han var studentpräst. Han är ju en vän till mig på det sättet. Annars har vi genom åren haft väldigt lite arbete tillsammans, säger han.

I Örebro ses inte de många frikyrkorna - de är 25 stycken - som något kontroversiellt. Per-Åke Eliasson är förvånad över den uppmärksamhet som riktats mot hans församling efter tisdagens ministerutnämning.

- Det är nästan så att man undrar om man är mest suspekt i Sverige i dag om man är kristen, säger han.

Upplever ni er som en kontroversiell församling?

- Man försöker framställa oss som suspekta, inte minst i en sådan här situation för att det ska bli frågetecken.

Kvällen i Örebro avslutas med gudstjänst. Ett hundratal av de runt 400 församlingsmedlemmarna har samlats i Kristet center för att be, sjunga och lämna kollekt - "offer" på kyrkans eget språk.

Ett tiotal ungdomar leder församlingen i sång från scenen och det känns lätt att ryckas med i den nästan euforiska stämningen. "Du har gjort mig glad", sjunger man i vittnesmål om sin kärlek till jesus.

En äldre dam bland besökarna som inte vill presentera sig plirar lätt när hon får en fråga om Elisabeth Svantesson.

- Det är bra att hon får vara med i regeringen. Hennes tro behövs där, vad än ni i medierna säger, säger hon med en ljus och vänlig stämma.

Ska man verkligen ta med sig sin tro i arbetet som minister?

- Det är vad Gud vill.

Statsvetaren Magnus Hagevi har studerat religion och politik.

- Det är viktigt att skilja på två saker, politiska åsikter och hennes religionsutövning. Det är rimligt att få kritik för politiska åsikter som man står för. Hon har sagt en del saker om hbt-frågor och abort, den debatten måste hon ta. Men hennes religionsutövning är en annan sak. Vi vet inte varför hon är med i frikyrkan, det kan vara av flera skäl, för att hon vill umgås med de i kyrkan. Hennes religionsutövning behöver inte vara kopplade till hennes åsikter, det vet vi inte, säger Magnus Hagevi.

Inte heller statsvetaren Jonas Hinnfors menar att det behöver vara ett problem att vara minister och religiös.

- Det behöver inte vara rätt eller fel, men om motståndarna för det på tal hela tiden kan det bli problematiskt. Då kan hon inte fokusera på sina frågor. Men det har bara gått ett par dagar och om det lägger sig är det ingen fara, säger han.

Expressen pratade i går kväll med Elisabeth Svantesson om Kristet centers syn på homosexualitet.

Man får inte vara medlem i din församling om man är praktiserande homosexuell. Vad tycker du om det?

- Jag tycker det är problematiskt. Och jag delar inte den synen. Jag är med i den gemenskapen men det betyder inte att jag delar alla uppfattningar som den har. Vare sig jag eller någon annan bör tillskrivas åsikter som en del av ett trossamfund. Mina åsikter är att jag står bakom regeringens politik och svensk lagstiftning.

Det har "en negativ inverkan på ens liv" om man är homosexuell enligt er pastor. Delar du den uppfattningen?

- Nej. För mig är det självklart att man ska få leva med vem man vill leva. Det är lika självklart som att ingen ska diskrimineras.

Men varför har du då valt att vara med i den här församlingen som diskriminerar homosexuella? Du skulle ju knappast vara med i en församling som öppet diskriminerade till exempel svarta eller judar?

- Jag tycker att församlingens syn är problematisk. Och jag delar inte den synen. Men vare sig jag eller någon annan bör tillskrivas åsikter som en del av ett trossamfund. Mina åsikter är att jag står bakom regeringens politik och svensk lagstiftning. Och därmed tar avstånd från diskriminering.

Känner du dig inte obekväm med sällskapet, med tanke på deras åsikter, som du inte delar?

- Som sagt, jag delar inte den synen. Därför så understryker jag återigen att mina åsikter är att jag står bakom regeringens politik och svensk lagstiftning, säger Elisabeth Svantesson.

I går hamnade Kristet center också i fokus på grund av en helt annan sak än synen på homosexuella och aborter.

Det var Svenska kommittén mot antisemitism som uppmärksammade att församlingen vid flera tillfällen bjudit in den kenyanske pastorn Thomas Muthee.

Han blev ett känt namn i internationella medier efter att han 2005 hållit en predikan i den amerikanska politikern Sarah Palins hemstad Wasilla i Alaska. Thomas Muthee, som är känd för att ägna sig åt häxutdrivning, tog då upp Palin på scenen och bad för att hon skulle skyddas mot häxor.

I samma predikan pratade han också om att det är dags för en förändring av vilka som styr bankerna och ländernas ekonomi. Han sade att det är "hög tid att vi får ledande kristna affärsmän, affärskvinnor, bankmän, som är män och kvinnor med integritet, som styr våra länders ekonomier".

I dag, menade Thomas Muthee, är det "israeliterna" som kontrollerar detta område i samhället.

- Om ni tittar på israeliterna, så är det så de arbetar. Och det är så de är, till och med i dag, sade han under sin predikan.

Enligt Mathan Ravid, medlem i Svenska kommittén mot antisemitism, är Thomas Muthees uttalande antisemitiskt.

- Muthees uttalande återspeglar några av de äldsta och farligaste antisemitiska föreställningarna om judars konspiratoriska makt, säger han.

Elisabeth Svantesson borde klargöra hur hon ser på det faktum att Muthee vid upprepade tillfällen gästat hennes församling, anser Mathan Ravid.

- Det är viktigt att politiska företrädare är tydliga i sitt avståndstagande från fördomar och rasism, Därför är det både legitimt och viktigt att ställa frågan hur ministern i fråga ser på detta, säger han till Expressen.

När Expressen gör det svarar ministern att hon varken personligen bjudit in Thomas Muthee eller delar hans åsikter.

- Jag har precis som andra, tyvärr, ibland hört människor i olika sammanhang som har åsikter jag inte delar. Jag har inte bjudit in någon talare. Just därför så är jag så tydlig med att mina åsikter inte är vad andra tillskriver mig.

- Jag står bakom regeringens politik och svensk lag. Naturligtvis tar jag avstånd från antisemitism, säger hon till Expressen.

FAKTA

Vad har frikyrkorna för betydelse för Örebro?

Vad betyder det att Svantesson varit med i Livets ord?