"JAG KOMMER ALDRIG ATT GÅ TILLBAKA TILL FÖRKVÄLL", Elisabet Höglund har mått dåligt av konflikten kring TV4-programmet "Förkväll" och de saker som sagts om henne. Hon berättar att hon känt sig åldersdiskriminerad även av sin tidigare arbetsgivare, SVT. Men fortfarande tror hon på nya jobb. "Jag är inte slutkörd på något sätt, jag är inte utbränd". På bilden Höglund i mitten flankerad av tidigare kollegorna Yvonne Ryding och Carin da Silva. Foto: Tommy Pedersen
"JAG KOMMER ALDRIG ATT GÅ TILLBAKA TILL FÖRKVÄLL", Elisabet Höglund har mått dåligt av konflikten kring TV4-programmet "Förkväll" och de saker som sagts om henne. Hon berättar att hon känt sig åldersdiskriminerad även av sin tidigare arbetsgivare, SVT. Men fortfarande tror hon på nya jobb. "Jag är inte slutkörd på något sätt, jag är inte utbränd". På bilden Höglund i mitten flankerad av tidigare kollegorna Yvonne Ryding och Carin da Silva. Foto: Tommy Pedersen

Åldersbråket om Höglund har blivit en symbol för orättvisor

Publicerad
Uppdaterad
Journalisten och tv-profilen Elisabet Höglund, 65, har rivit upp starka känslor i veckan.
Tusentals människor har engagerat sig i bråket med kollegerna i TV4:s "Förkväll".
- Jag är utsatts för åldersdiskriminering, anser Elisabet Höglund.
I tisdags ombads hon att ta timeout från programmet - och nu vägrar hon att komma tillbaka.
Diskrimineringslagen säger, att "denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder."
Förra året fick den nya myndigheten diskrimineringsombudsmannen, DO, 268 anmälningar om diskriminering - de flesta i arbetslivet.
Läraren Ulla Alfredsson anmälde Falköpings kommun för åldersdiskriminering. Orsak: när hon hade fyllt 65 år fick hon inte längre frikort till en gymanläggning som anställda som är 60- 65 år får.
Ulla Alfredsson fick 21 000 kronor i skadestånd.
Mats Karlsson, 72, i Stigtomta i Södermanland, anmälde Nyköpings kommun sedan han blivit nekad att vara rösträknare i EU-valet.
- Jag hade varit rösträknare i alla val sedan 1972, så jag ansåg mig vara väl kompetent. Men ordföranden i valnämnden sa att när man är 70 år är man trött och gaggig. Det var då jag ilsknade till och gjorde en anmälan, säger Mats Karlsson till Expressen.
Han har nu fått 50 000 kronor i skadestånd av kommunen.
Och Mats Karlsson ställer sig på Elisabet Höglunds sida i bråket i "Förkväll":
- Det är upprörande. En kväll tittade jag - det var två flickor och Elisabet. Den enda som hade något att komma med var Elisabet. Hon är en duktig journalist som vågar ha egna åsikter, säger Mats Karlsson.

Elisabet Höglund har blivit ett fenomen i svensk media. Ingen förblir oberörd - antingen är tittarna för eller emot.
Nu har hon väckt tv-tittarnas och Expressenläsarnas reaktioner igen. Och de flesta hejar på Höglund i fajten.
Psykologen och beteendevetaren Nina Jansdotter försöker förklara fenomenet:
- Det är väldigt många som känner igen sig i Elisabet Höglund, och det behöver inte bara vara när det gäller åldersdiskriminering. Elisabet får stå som symbol för olika typer av orättvisor i samhället. Många känner sig förfördelade i dag. Hon har ju gjort, vad många verkar tycka, ett bra jobb efter vad jag har sett i undersökningar av vem som är mest populär. Människor har väl därför svårt att förstå varför hon får gå.
- Hon har blivit en symbol för dem som inte får rätt. Hon har dessutom varit en person som de lärt känna, och hon har haft sin stil och blivit kritiserad för sitt hår. Alla har haft åsikter om henne, men Elisabet Höglund har ändå fortsatt vara sig själv. Många skulle nog vilja vara så själva, att inte vika sig - då blir hon en symbol för en stark, självständig kvinna som vågar vara sig själv.

Resume: Elisabet Höglund, som tidigare varit en framstående reporter på SVT, tog avtalspension, blev egen företagare och började arbeta för olika redaktioner.
I vinter har hon varit programledare i "Förkväll" med förra Miss Universum, Yvonne Ryding, 47, och showartisten Carin da Silva, 25, som parhästar.
I måndags utsågs Elisabet Höglund av Amelia Adamos tidskrift M magasin till "Årets mappie" och intervjuades av Expressen. Med tårar i ögonen gick hon till angrepp mot åldersmobbningen i programmet.
- Vi är inte likvärdiga.
I tisdags blev Höglund kallad till TV4:s producent Ebba Adielsson som förklarade att Elisabet Höglund skulle ta en timeout.
- Jag uppfattade det som om jag fick sparken, menar Höglund.
Sedan dess har pajkastningen fortsatt. Carin da Silva och Yvonne Ryding har sagt, att "Elisabet är inte den lättaste att arbeta med."
Elisabet Höglund har kontrat med att hennes kolleger inte vill arbeta med henne.
Allt medan Expressens läsare och TV4-tittare har rasat över beslutet att kicka Höglund åt sidan. Sällan har ett ämne varit så hett bland de läsare som skriver kommentarer på expressen.se.

I ett par dagar har Elisabet Höglund varit hemma och mått dåligt. Elisabet Höglund säger till Expressen:
- Det har varit upp och ned. Det är klart att jag har varit ledsen - hela marken rycktes undan för mig. Och jag är fortfarande ledsen. Jättemånga människor har hört av sig, det är vanliga människor. När jag läst läsarkommentarerna blir jag gladare.
- Jag tror inte att jag är välkommen tillbaka till "Förkväll". Jag kommer aldrig att gå tillbaka till "Förkväll", inte efter vad de andra programledarna har gått ut och sagt om mig. Det är elakt förtal som har spridits bakom min rygg. Det är det värsta. Jag kan aldrig gå tillbaka och vi kommer aldrig att kunna samarbeta. De ska inte tro att de kan kasta okvädingsord och sprida smutsiga rykten bakom min rygg och tro att jag ska komma tillbaka som om ingenting har hänt. Jag skulle inte ha börjat där överhuvudtaget - det var fel från början.
Varför blev det som det blev?
- Jag vill inte låta skrytsam, men jag tror att jag var för duktig. Dessutom frös de ut mig under hela hösten. Jag kom aldrig in i gänget. Jag kände mig inte accepterad, säger Elisabet Höglund.

Men det är inte första gången som Elisabet Höglund känner sig åldersdiskriminerad.
- På SVT kände jag det. Jag blev nekad vissa jobb av de höga cheferna på SVT, just för att jag var för gammal. När Eva Hamilton (nu vd för SVT) var chef för nyheterna på SVT sa hon att hon aldrig skulle få pengar till ett program där jag var programledare. "Du måste förstå att du är för gammal", sa Eva Hamilton. Det var ju ändå ganska länge sedan, 2002-2003. Däremot fick jag jobba med nyheter, för jag var en duktig nyhetsjägare och murvel, säger Elisabet Höglund.
Helga Baagöe, SVT:s kommunikationsdirektör, svarar på Höglunds kritik:
- Elisabets upplevelse kan varken Eva Hamilton eller jag ta ifrån henne, men jag tycker inte att det känns bekvämt att diskutera enskilda medarbetare. Elisabet var en mycket duktig och kompetent medarbetare, som utfört sina uppdrag med den äran. Hon är en väldigt duktig journalist.
- Jag har pratat med Eva Hamilton om händelsen. Elisabet föreslog en egen talkshow, Eva sa nej, men hävdar mycket bestämt att hon inte angav några åldersskäl.
Läget är just nu låst.
- Jag har ingenting emot att jobba för TV4 - men inte "Förkväll". Jag är inte slutkörd på något sätt, jag är inte utbränd, säger Höglund som på tisdag ska äta lunch med producenten Per Johansson.

Åldersdiskriminering eller stora egon som inte kommit överens? Och går det att lösa upp knutarna?
TV3:s främste profil Robert Aschberg, som leder "Grannfejden" där fred skipas mellan stridande grannar, säger:
- Självklart är jag beredd att rycka in som medlare i bråket på "Förkväll." Jag har talat flera gånger med Elisabet och jag känner många på Titan, så vi skulle vara mycket lämpade.
Robert Aschberg avslöjar för Expressen att han i fredags gav Elisabet Höglund ett nytt jobberbjudande.
- Vi har diskuterat någon form av samarbete, säger Aschberg.
Expressen frågar Eva Sjöberg, programdirektör på TV4:
Höglund säger att hon har blivit utfryst?
- Elisabet måste ju få uttrycka vad hon känner, andra kanske kan ha en annan uppfattning. Jag respekterar Elisabets känslor och uppfattning.
- Det är verkligen inte åldersdiskriminering. Vi har varit otroligt glada över samarbetet med Elisabet. Det är väl ett tecken så gott som något att vi har velat jobba med tjejer i alla åldrar. Det är en väldigt olycklig situation som har uppstått kring Elisabet och förkväll, men jag tror inte att man ska dra så stora växlar på det.
- Det har uppstått en knepig situation och därav hennes timeout. Men nu måste vi gå vidare. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med Elisabet, vi gillar henne mycket, säger Eva Sjöberg.
Tycker du att tv-branschen är väldigt åldersfixerad?
- Situationen kring Elisabet har blåst upp den frågan, men jag håller inte riktigt med om det. Man blandar ihop två olika frågor. Den ena är hur reklamköparna resonerar, den andra är hur vi resonerar om det publicistiska innehållet. Olika åldrar i publiken vill möta deltagare och programledare i alla olika åldrar. Det tror jag är oerhört väsentligt för våra tittare. Elisabet är ett lysande exempel på det - hon är en duktig kvinna i sina bästa år som har en stark position i en tv-kanal, säger Eva Sjöberg.
Robert Aschberg säger:
- Bara för att man vill göra ett tv-program är det ju inte givet att man får det.
Är det en åldersfixering i tv?
- Nej, inte för män. Möjligen för kvinnor. Gubbar kan vara gamla, tjocka och flintskalliga - titta på undertecknad. Men jag tror att kvinnor har bättre chans om de är yngre och fagrare.
Varför?
- Vi lever i ett samhälle, som trots att jag inte är feminist, ändå måste beskriva som ett manssamhälle.
Brukar ni på Strix prata om krav på ålder på programledare?
- Nej, när det gäller val av programledare är det alltid kanalerna som har starka synpunkter. I ärlighetens namn brukar de inte säga att det inte får vara någon gammal - det går nog mer på person. Däremot strävar alla kanaler efter ungt innehåll, vilket det finns kommersiella skäl till. Annonsörerna betalar bara för åldrarna 15- 39 - de som är intressanta.
Är det inte konstigt - det är vi äldre som har stålarna?
- Det är mycket konstigt. Vi har vanligtvis betalat våra bostäder. men reklamköparna säger att det är svårare att få oss äldre att bryta våra konsumtionsmönster. Jag har köpt Levi's 501 sedan jag var 15 år och kommer förmodligen att dö i såna byxor, säger Robert Aschberg.
Tidningsmakaren Amelia Adamo håller med:
- Tv är speciellt - där är det extremt ungdomsfixerat. Sedan har de piskan på sig när det gäller reklamköparnas vilja. Det har min tidning M också. Reklamköpare vill inte gärna vara i tidningar som riktar sig till äldre eftersom de har kvar den gamla, förlegade uppfattningen om oss som konsumenter - dåliga konsumenter.
Vad ska då hända Elisabet Höglund, vars öde så många människor har engagerat sig i?
- Jag har kontrakt till juni. Jag har inte velat ta upp några ekonomiska diskussioner, men vi har pratat om att vi måste göra en uppgörelse på ett eller annat sätt. Jag kan ju inte bara gå utan att få några pengar, säger Elisabet Höglund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag