Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

60 år senare kan spionaffären lösas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Spionen" på väg till rättegången 1952. Enbom fick livstids fängelse.
Foto: Pressens Bild

Enbomaffären är rättsskandalen som aldrig dör. 

Nu har en ny dramadokumentär premiär. 

Och högsta domstolen väntas snart avgöra en resningsansökan - nästan 60 år efter det att en påstådd spionliga dömdes till långa fängelsestraff. 

- Jag lovade min far att kämpa för den upprättelse han aldrig fick medan han levde, säger Rune Larsson, son till en av de dömda. 

Det är juni 1952 och iskylan från det kalla kriget drar in över den svenska sommaren. I Asien rasar Koreakriget, i USA bedriver senator Joe McCarthy klappjakt på misstänkta kommunister och i Sovjetblocket pågår dramatiska skådeprocesser mot toppolitiker som hamnat i onåd.

 Sovjet skjuter ned ett svenskt spaningsplan av typ DC3 som försvinner i Östersjön och strax därefter en Catalina som letar efter det försvunna planet. Det råder akut diplomatisk kris mellan Sverige och den kommunistiska supermakten - och sam­tidigt startar en dramatisk spionrättegång mot sju svenska kommunister: journalisten Fritjof Enbom och sex andra åtalade som han pekat ut som medlemmar av sin liga.

 Enbom erkänner villigt att han spionerat för Sovjet och döms till livstids fängelse. Av de övriga döms fem mot sitt nekande; Hugo Gjersvold får livstid och de andra fängelsestraff av varierande längd.

 I dag ses domarna som Sveriges kanske största rättsövergrepp genom tiderna. Fritjof Enbom var enligt samstämmiga uppgifter mytoman och det är oklart om han överhuvudtaget jobbade för den sovjetiska underrättelsetjänsten. Mot de övriga fanns inga bevis, de dömdes enbart på hans vittnesmål.

- De dömdes av tidsandan. Det var mitt i det kalla kriget. Sovjet var fienden, de ­åtalade sågs som landsförrädare. Det gällde att hålla rent åt vänster, säger ­Tomas Bresky, journalist och författare som har ägnat nästan 30 åt att kartlägga den juridiska skandalen.

 Bresky har gjort uppmärksammade radio- och tv-dokumentärer om Enbomaffären. Häromåret gav han ut boken "Kodnamn: Mikael" om fallet. Nu har han skrivit en dramadokumentär som har premiär på Norrbottensteatern i Luleå på tisdag.

 - Jag kan inte släppa den här saken. Jag har träffat de dömda och deras familjer som drabbades hårt. Enbom var mytoman och fick sin stund i berömmelsen. Det tragiska är att han tog med sig andra utan tillstymmelse till bevis, säger Tomas Bresky.

 Det börjar med en blöt middag på julafton 1951. Den nedgångne före detta SJ-arbetaren och journalisten på kommunistiska Norrskens­flamman börjar plötsligt berätta en fantastisk historia för sina värdar, ett par han hyr bostad av i Stockholmsförorten Aspudden. Enbom säger att han i tio år har spionerat för Sovjet, att han har lämnat ut försvars­hemligheter av högsta dignitet och att han står i spetsen för ett spionnät av sammansvurna.

 Hans åhörare blir förskräckta när de i ruset får höra att deras hyresgäst har avslöjat viktiga detaljer om landets befästningar i Norrbotten för Sovjet, som enligt alla scenarier planerade att invadera Sverige just norrifrån. De kontaktar polisen som börjar skugga den misstänkte - och han grips för grovt spioneri ett par månader senare.

Enbom lever upp under förhören. Han är nedsupen, arbetslös, har familjetrassel och drömmer om att bli författare men får inget manus antaget. Nu har han äntligen en ­publik som villigt lyssnar.

 Han berättar om terrängbrevlådor, kodord, radiosändare och hemliga mötes­platser. Förhörsledarna sväljer allt. Det ­passar in i deras föreställningar, det är pusselbitar som hamnar på plats. Bara ett år tidigare har marinspionen Hilding Andersson dömts till livstids fängelse för att ha lämnat ut hemliga uppgifter om örlogs­basen i Karlskrona till Sovjet av ideologiska skäl.

 Det sovjetiska hotet är inget fantasifoster. Stalin styr fortfarande i Moskva och Sve­riges kommunistiska parti är hans trogna megafon. De kommunistiska maktövertagandena i Central- och Östeuropa några år tidigare har visat att de lokala partierna villigt går Sovjets ärenden.

 Enbom pekar ut flera inblandade i "ligan". De anhålls en efter en.

En av de anhållna är Fingal Larsson, banarbetare från Bureå utanför Boden som känner Enbom från deras gemensamma tid på järnvägen. Han döms till två års fängelse och avsätts på livstid från sin tjänst på SJ, något som tog honom mycket hårt. Det är början på en familjetragedi som pågår än i dag.

 - Farsan var kristallklart oskyldig. De dömde honom för att ha avslöjat befästningar som inte existerade. Det har senare utredningar visat, säger Rune Larsson, 77.

 - Han var en karaktärsfast och ärlig man. Därför tog det honom så väldigt hårt att de fällde honom för spioneri. Han led hela livet, han kämpade alltid med den här saken.

 - Det var hätsk stämning också mot oss i familjen. Vi blev hånade på stan. Jag drömde om att bli lok­förare men kunde inte få jobb på SJ, säger han.

 Fingal Larsson lämnade in fyra ansökningar om resning, men alla avslogs. Nu har sonen Rune Larsson från Karlskoga och dottern Birgit Engström, 73, från Boden lämnat in en femte. Högsta dom­stolen väntas ge besked inom kort.

 - Vi gör det för att farsan ska få upp­rättelse för att han var oskyldigt dömd. Men också för oss barn, för vi drabbades också, säger Rune Larsson som i många år var rädd för att familjens hemlighet skulle avslöjas och inte ens berättade för sina barn förrän de var i 30-årsåldern.

 Uppgifterna i Tomas Breskys bok och i en utredning som militärhistorikern Stellan Bojerud gjort för Försvarshögskolans räkning bekräftar att Enbomprocessen var full av oegentligheter - och rentav förfalskningar från åklagarens sida.

 - Jag hoppas verkligen att det finns förnuft och stake i högsta domstolen. Det här är sista chansen till en rättslig prövning. Annars får vi nöja oss med att de fått moraliskt upprättelse i medierna, säger Tomas Bresky.

 Också Jonas Sjöstedt, riksdagsman (V), engagerar sig i Enbomaffären. Han ska vara med vid teaterpremiären i Luleå och han kräver att regeringen tillsätter en sanningskommission för att utreda fallet.

 - Det här är en fläck på den svenska rättsstaten och ett trauma för de efter­levande. Det bästa är om HD beviljar resning och gör en förnyad rättslig prövning. Om inte, är det viktigt att vi får en sanningskommission, säger Sjöstedt.

 Wilhelm Agrell, professor i under­rättelse­analys vid Lunds universitet, säger att Enbom själv hade kontakt med Sovjet men att de andras skuld "framstår som obefintlig".

- En hög KGB-­officer har ­berättat om ryssarnas problem med ­Enbom. De var ännu en ­publik för hans fabulerande. Det är inte ovanligt i under­rättelse­världen att folk ­hittar på för att göra sig märkvärdiga, ­säger Agrell.

 Marie Cronqvist, historiker vid Lunds universitet, understryker att Enbom inte hade tillräckligt med kunskaper för att vara en riktig spion, detta till skillnad från Hilding Andersson, underofficer i flottan, som dömdes ett år tidigare och flygöversten Stig Wennerström som av­slöjades 1963.

 - Det fanns ett reellt invasionshot. Man kan förstå att kommunister i den atmo­sfären betraktades som femte­kolonnare, säger Marie Cronqvist som skrivit en avhandling om ­efter­krigs­tidens spionaffärer i Sverige.

 - Jag har förståelse för den tidens rädsla. Vi ser inte vår tids rädsla så tydligt, den kan bara framtidens historiker klargöra. Vi vet inte än vilka som är offer för vår tidsanda, säger hon.

FAKTA

Vad?
En ny dramadokumentär om Enbomaffären har premiär i dag.
Samtidigt har anhöriga till spiondömde Fingal Larsson, en av de inblandade, begärt resning och väntar besked från högsta domstolen inom kort.

Vilka?
Fingal Larsson, död 1992, pekades ut av Enbom och dömdes som spion till två års fängelse mot sitt nekande.
Rune Larsson, 77, son till Fingal, har lämnat in resningsansökan för pappan till Högsta domstolen.
Birgit Engström, 73, dotter till Fingal, kämpar tillsammans med sin bror för pappans upprättelse.
Tomas Bresky, 67, journalist och författare, har kartlagt Enbomaffären i dokumentärer och i en bok.
Fritjof Enbom, död 1974, dömdes 1952 till livstids fängelse för spioneri. Beskrivs som mytoman.