Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inlåst sexåring klättrade ut på tak

STOCKHOLM. En sexårig flicka blev kvarglömd och inlåst i skolan. Hon klättrade ut genom ett fönster – och upptäcktes sedan på taket. Fallet ska nu utredas.

När barnen på eftermiddagen skulle lämnas över till fritidsverksamheten missade lärarna att räkna in alla. En sexårig flicka blev kvarglömd och inlåst i ett klassrum på femte våningen, skriver Dagens Nyheter. När ingen hörde henne ropa och banka på en dörr öppnade hon fönstret till nödutgången och klättrade ut på taket – 17 meter över marken, beskriver flickans pappa i en anmälan till Skolinspektionen. Hon upptäcktes av ett annat barns förälder som larmade lärarna.

Skolinspektionen utreder

Skolinspektionen ska nu undersöka vad som hänt i Stockholmsskolan.

– Vi har startat en utredning, säger Kristina Gustafsson, utredare på Skolinspektionen, till TT.

Hillelskolans rektor Kim Lichtenstein säger att skolans rutiner inte har följts.

– Det som inträffade är otroligt tråkigt. Att vi har gjort fel står utom allt tvivel, säger han.

Nu har rutinerna ändrats så att antalet barn kontrolleras både av den som stänger en avdelning och den som tar emot barnen.

– Allt arbete i skolan handlar om att man känner förtroende och trygghet. Vår uppgift är att jobba på förtroendet, säger han.

Inte särskilt vanligt

Enligt Per-Olof Artberg, undervisningsråd på Skolinspektionen, ställs det stora krav på skolornas tillsyn av elever.

– Det är inte särskilt vanligt med anmälningar som handlar om tillsyn av barn jämfört med övriga ärenden, säger han.

Skolans huvudman ska nu få yttra sig om anmälan. Sedan kan det ta sex månader innan Skolinspektionen har fattat ett beslut.

– Jag kan inte uttala mig om ärendets utgång, men vi kommer att utreda det så bra som möjligt, säger Kristina Gustafsson.

Flickans pappa säger till TT att han inte vill kommentera det som hänt just nu, utan avvaktar Skolinspektionens utredning.