Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inlåst i iranskt fängelse: ”Kylie är skräckslagen”

Australiska forskaren Kylie Moore-Gilbert är dömd till tio års fängelse för spioneri.
Den australiska forskaren Kylie Moore-Gilbert har dömts till tio års fängelse för spioneri i Iran.Foto: DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE HA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kylie Moore-Gilbert har just flyttats till ett fruktat fängelse i öknen i Iran.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Här ses kvinnliga fångar i Evin-fängelset i Teheran, där Kylie Moore-Gilbert satt i två år innan hon flyttades till ett ökenfängelse.Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN
Det stora fängelset Evin ligger i Irans huvudstad Teheran.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett nödrop hörs från Irans fruktade fängelse i öknen.

– Det känns så väldigt hopplöst, jag är så deprimerad, säger Kylie Moore-Gilbert till en människorättsaktivist.

Den brittisk-australiska forskaren dömdes i en hemlig rättegång till tio års fängelse för spioneri – och har avtjänat två år av sitt straff under svåra förhållanden.

Den australiska forskaren Kylie Moore-Gilbert, expert på Mellanösternpolitik vid universitetet i Melbourne, greps i Iran 2018 – när hon varit på en akademisk konferens i den iranska staden Qom.

– Jag kan inte äta något, det känns så väldigt hopplöst. Jag är så deprimerad, säger hon i telefon till Reza Khandan, make till den fängslade iranska människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh.

”Hon grät och var rädd”

En källa säger till Guardian att ”Kylie är skräckslagen för vakterna ... hon grät och var rädd när hon lämnade mig”.

Irans revolutionsgarde grep Kylie Moore-Gilbert på flygplatsen i Teheran när hon var väg att lämna landet efter konferensen. Hon dömdes till tio års fängelse för spioneri. Anklagelserna mot henne har aldrig offentliggjorts och hon tillbakavisar bestämt att hon skulle vara spion.

Tidigare i veckan flyttades hon plötsligt till det fruktade kvinnofängelset Qarchak ute i den iranska öknen. Fängelset är ökänt för misshandel och våldtäkter.

Styrt av kriminella gäng

– Qarchak är ett fängelse dit myndigheterna skickar kvinnliga politiska fångar när de vill knäcka dem. Det ligger mitt i öknen utan rent rinnande vatten, med mycket dålig mat och styrt av kriminella gäng, säger Richard Ratcliffe, make till en fängslad brittisk-iransk välgörenhetsarbetare, till BBC. 

Hans hustru Nazanin Zaghari-Ratcliffe har hungerstrejkat i fängelset tillsammans med Moore-Gilbert.

I Qarchak-fängelset förekommer ”utomrättsliga avrättningar, tortyr och andra grova brott mot mänskliga rättigheter”, slog USA:s utrikesdepartement fast i juni. En människorättsorganisation beskrev i mars våldshandlingar, tortyr och våldtäkt i fängelset där sjukvården dessutom är bristfällig.

Får träffa ambassadör

Efter protester från Australien ska den australiske ambassadören i Iran nu få träffa henne på söndag, meddelar den iranska nyhetsbyrån Mizan på fredagen.

”Personen som är dömd för spioneri ska få träffa Australiens ambassadör på söndag”, skriver Mizan.

De australiska myndigheterna säger att man ”håller Iran ansvarigt för doktor Moore-Gilberts säkerhet och hälsa”.

Kylie Moore-Gilbert har de senaste två åren sovit på golvet i det stora Evin-fängelser i Teheran. Hon har suttit i isoleringsscell och hungerstrejkat flera gånger. Och hon har misshandlats för att hon försökt trösta nya fångar genom att smuggla meddelanden till dem, rapporterar BBC.

”Känner mig övergiven”

”Jag är ingen spion och jag har aldrig varit spion. Jag är oskyldig, fängslad för ett brott jag inte begått... Jag känner mig övergiven och glömd”, skrev hon från fängelset i ett utsmugglat brev i januari i år.

I december förra året hungerstrejkade hon och en annan kvinnlig fånge för ”akademisk frihet”.

”Vi strejkar för alla akademiker och forskare i Mellanöstern som liksom vi är orättvist fängslade efter falska anklagelser efter att bara ha gjort sitt arbete som forskare”, skrev de två kvinnliga fångarna.

Tysta diplomatin misslyckas

Vänner och kolleger till Moore-Gilbert säger att Australiens tysta diplomati i fallet har misslyckats.

– Kylie har tillbringat nära två år i fängelse och har behandlats sämre än alla andra fängslade utlänningar i Iran trots att Australien och Iran har haft en ovanligt stark relation under många decennier. Kylies situation har gått från dålig till sämre, säger forskarkollegan Dara Conduit till Guardian. 

Elaine Pearson, chef för den australiska avdelningen av människorättsorganisationen Human Rights Watch, anser att ”Australiens regering borde trycka på för att Kylie ska släppas av humanitära skäl, särskilt som vi vet att de iranska myndigheterna har gjort det för andra utländska politiska fångar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.