Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inlåst i halva sitt liv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sju gånger har Leif Axmyr ansökt om nåd eller tidsbegränsningar på sitt livstidsstraff.
Foto: MIKAEL MIKAEL

KUMLA. Här är bilden av den svenska kriminalvårdens största misslyckande.

Leif Axmyr, 66, är en levande död. Han gör sitt 23:dje år i rad i fängelse   och har tillbringat mer än halva sitt liv bakom lås och bom.

  De kunde lika gärna skjuta mig, säger Axmyr.

Han har suttit fyra år och tio månader i bunker. Därefter flera omgångar i isolering. Kriminalvården bedömer den nyblivne pensionären Leif Axmyr som en av Sveriges farligaste män – och att han ska hållas skild från allmänheten. Expressen träffar honom på Kumlaanstalten. – Jag vill ut. Samhället är lite modernare, men det tar man in på en vecka. Människorna är desamma, bara lite oärligare. Jag vill kunna dricka några groggar och träffa en dam. Sju ansökningar om nåd och ett tidsbestämt straff har bemötts med nobben.

"Jag kom ut som en levande bomb"

 Leif Axmyr är dömd för ett dubbelmord. Det inträffade kort efter att han släppts ut från Kumla 1982. I fängelset hade han fått veta att hans fästmö träffat en annan man – hans kompis. Han åkte direkt till Gävle, bröt upp ytter- och innerdörren. – Jag mer eller mindre slaktade dem båda två. Jag kom ut som en levande bomb från Kumla. Axmyr säger att han djupt ångrar det som inträffade. Att det gett honom ett straff som är likvärdigt med det hans fästmö och den gode vännen fick. – Det hade varit bättre om de satt in mig på dårhus direkt. Då hade jag i alla fall fått vård. Eller så hade de kunnat skjuta mig direkt. Det som nu ägt rum är inte ärligt. Han konstaterar att alla har fel och brister. – Men alla har tillgångar och då gäller det att försöka odla dem. Det krävs kompetent personal. Det skapas monster av många av dem som sitter inne i dag.

Hotade Expressen-journalist

 Leif Axmyr har orsakat mycket problem innanför murarna. Han har vandaliserat fängelseavdelningar. Han har dömts för att ha misshandlat en annan intern samt för att ha hotat Expressen-journalister som granskade mc-relaterat våld och ett fängelsegäng. – Det talas om social träning. Men det finns inte. Jag går runt som en levande konservburk. Det är inte kriminalvård. En av orsakerna till att han tvingas stanna bakom murarna är att han inte samarbetar. – Jag slutar aldrig säga vad jag tycker. Jag vet att jag inte är en ängel.

Två självmordsförsök

 Leif Axmyr har flera gånger vägrat lämna det urinprov som krävs för att till exempel avslöja narkotikabruk. – Jag blir bara hatisk när de föreslår det. Jag kan inte kissa när det står två män och tittar på. Jag är inte bög. Två gånger har han försökt ta livet av sig. Den första gången före livstidsstraffet genom pillerförgiftning och en gång nu vid en överdos av narkotika. – Jag har levt med döden vid min sida på alla sätt. Vi har gått hand i hand. Leif Axmyr är pappa. – Jag vet inte om hon vet att jag finns. Jag kämpade i två år för vårdnaden. Men hon blev senare adopterad. Jag vet att hon har det bra och tror inte att hon skulle bli lyckligare av att veta att jag är hennes far. Om hon vet att jag finns har hon ju gjort valet att inte söka upp mig, säger han med en stämma som är betydligt mjukare än tidigare. Han hävdar, genom att referera till Ann-Britt Grünewald, att ett straff har ingen verkan efter sju år. – Göran Persson skulle behöva sitta en månad på isolering och en månad på vanlig avdelning. Undrar om han skulle klara det?

Löfte om lägenhet från Palme

 Leif Axmyr drömmer om framtiden. När han kommer ut har han till skillnad från många andra en lägenhet. En mäktig person gav Axmyr ett skriftligt löfte att när han blir fri ska han få en lägenhet liknande den på Södermalm i Stockholm som han förlorade. Pappret är underskrivit den 18 februari av Olof Palme – tio dagar innan han dog.

FAKTA/Längst tid bakom galler

 Leif Axmyr är i dag den fånge som suttit längst i svenskt fängelse.  Den 29 maj 1982 mördade han en 19-årig kvinna och en 24-årig man i en lägenhet på Tredje tvärgatan i Gävle. Dubbelmordet var oerhört brutalt. Straffet för Leif Axmyr blev livstids fängelse. Första gången han hamnade i fängelse var 1958 för ett rån. Totalt har han tillbringat mer än 35 år bakom lås och bom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.