Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inlåsta kriminella misstänks ha fixat vapen till personer på utsidan

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
En 22-årig gängkriminell är inlåst i högsäkerhetsfängelset Kumla – och misstänks ha ordnat fram vapen till en person utanför anstalten.
Foto: JONAS ENG
Det rör sig om en pistol till en misstänkt brottsling i Karlstad, uppger Nya Wermlands-Tidningen.
Foto: JONAS ENG

Två gängkriminella – som är inlåsta i högsäkerhetsfängelset Kumla – misstänks ha ordnat fram vapen till personer utanför anstalten.

De båda männen har häktas för medhjälp till grovt vapenbrott, rapporterar SvD och NWT. utanför murarna

Trots att han är inlåst på Kumla kunde 22-åringen, som är dömd för narkotikabrott, fixa fram vapen till annan gängkriminell, skriver Nya Wermlands-Tidningen (NWT).  De båda tillhör den gängkriminella miljön i Karlstad. 

– Det är anmärkningsvärt. Jag vet inte vilka skäl som lett till att de misstänkta gärningarna har kunnat äga rum, säger åklagare Marcus Nyman till tidningen.

Vapendepå i Stockholm

Också en 27-åring på Kumla, som är dömd för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, misstänks för illegal vapenhandel utanför murarna, skriver Svenska Dagbladet.

Polisen har bland annat hittat en vapendepå i västra Stockholm  och vapnen tros ha använts i minst en gängkonflikt, enligt SvD.

Den 22-årige mannen på Kumla är tidigare dömd för en lång rad brott. Nu är han häktad för medhjälp till grovt vapenbrott. Det är kopplat till en stor vapenhärva och misstänkt skottlossning i Karlstad i juli i år.

Pistol beslagtagen

Då tog polisen en pistol i beslag från en 19-åring som greps. Och denna pistol misstänks den intagne på Kumla ha hjälpt till att få fram. Allt enligt uppgifter i NWT.

Hur kan en intagen på Kumla hjälpa till med en överlåtelse av ett vapen? frågar NWT:s reporter Åsa Asplid.

– Det är en bra fråga men den tänker jag inte besvara nu, säger åklagare Marcus Nyman.

22-åringens advokat Emil Olors säger till SvD att hans klient förnekar brott.

”Väldigt allvarligt”

Kumla-anstaltens chef Jacques Mwepu säger till NWT att ”om misstankarna skulle stämma är det väldigt allvarligt”. Han understryker att en av Kriminalvårdens uppgifter är att förhindra att intagna begår brott.

Nio personer är misstänkta i vapenbrottsutredningen som rör brott i Karlstad och Stockholm.

Senaste nytt i Expressen TV

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.