Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inköpschefernas extraknäck: vinprovning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Systembolaget granskar nu två av sina chefer - ett gift par som startat ett företag för att ordna vinprovningar.

- Det är inte lämpligt, säger Olof Johansson, styrelseordförande.

De är båda höga chefer på Systembolaget. De har båda inköpsansvar. Trots det startade det gifta paret ett företag tillsammans - vid sidan av det ordinarie arbetet. Det gemensamma handelsbolaget registrerades år 2000. - Vi startade det för att vi tänkte att man kanske håller i någon vinprovning eller något liknande. Är det lämpligt att personer med inköpsansvar ordnar vinprovningar? - Man får ordna dryckesprovningar för privatpersoner och bildningsförbund, men inte mot restauranger och alkoholbranschen, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg. Men är det verkligen lämpligt? - Jag vill inte värdera det - det är i enlighet med reglerna, säger Björn Rydberg. Kanske kan det dock bli aktuellt att skriva om de reglerna med anledning av den turbulens som brutit ut efter alla avslöjanden om mutor bland cheferna.

Inte lämpligt Den förre centerledaren Olof Johansson är ordförande i Systembolagets styrelse, och har varit med och granskat parets företag. Hans inställning är tydlig - anställda inom Systembolaget bör inte anordna vinprovningar vid sidan av sitt ordinarie arbete. - Nej, det anser jag inte är lämpligt. Den kvinnliga inköpschefen hänvisar till företagets pressansvarige. Men en fråga svarar hon själv på: uppgifterna i medierna om att parets bröllopsresa skulle ha sponsrats av en stor vinimportör: - Det är inte sant. Vi har betalat vår bröllopsresa själva. De båda Systemchefernas bolag har nu snabbt skärskådats och granskats av ledningen. - Vi har inte nyttjat bolaget någon gång, säger den kvinnliga chefen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.